Aloittelevaa harrastelijaa alkoivat erilaiset filtterit pohdituttamaan. Komeita kuvia kun alan lehdistä selailee, niin usein näissä kerrotaan eri filttereitä käytetyn. Kamerani objektiivissa on kierre johon filtterin saa ruuvattua, mutta mitä mielestänne kannattaisi hankkia ja missä tilanteissa käyttää.
Ps. Kuvauskouluunhan tässä tietysti pitäisi mennä ja kirjojakin ahkerammin lueskella, mutta jos tätäkin kautta "uusavuton" saisi pientä vinkkiä, niin kiitollinen olisi.
Filtterit
-
- Viestit: 1043
- Liittynyt: Maalis 11, 2004 8 : 12
- Paikkakunta: Turku
-
- Viestit: 3846
- Liittynyt: Tammi 16, 2003 15 : 19
- Paikkakunta: Lappeenranta
Re: Filtterit
UV-suodatin tai Skylight kannattaa pitää ihan vaan "suojalasina" kun se on helpompi puhdistaa kuin kameran oma etulinssi. Joissain vastavalotilanteissa saattaa aiheuttaa ylimääräisiä heijastuksia kuvaan. Ei varsinaisesti vaikuta EV-arvoon.digitec69 kirjoitti:Aloittelevaa harrastelijaa alkoivat erilaiset filtterit pohdituttamaan. Komeita kuvia kun alan lehdistä selailee, niin usein näissä kerrotaan eri filttereitä käytetyn. Kamerani objektiivissa on kierre johon filtterin saa ruuvattua, mutta mitä mielestänne kannattaisi hankkia ja missä tilanteissa käyttää.
Ps. Kuvauskouluunhan tässä tietysti pitäisi mennä ja kirjojakin ahkerammin lueskella, mutta jos tätäkin kautta "uusavuton" saisi pientä vinkkiä, niin kiitollinen olisi.
Polarisaatiosuodin poistaa heijastumia vedestä, ikkunoista ym kiiltävistä pinnoista. Myös puiden lehdet ja neulaset heijastavat hieman valoa eli saattaa olla apuja myös luontokuvauksessa. Taivaan sini paranee kuvaussuunnasta (aurinkoon nähden) riippuen jonkin verran. Kamerasta riippuen joko ympyrä-polaroitu (järkkärit) tai lineaarinen (pokkarit ym). Kannattaa tarkistaa sopivuus joltain kenellä samanlainen kamera ja kokemusta noista eri malleista, tai ainakin siitä mikä toimii eli ei häiritse tarkentamista. "Syö" valoa noin 1,5EV.
ND-filtterit. Neutral Density elikkäs niillä ei ole muuta tarkoitusta kuin vähentää valoa mikä mahdollistaa hitaan suljinajan käyttämisen kirkkaallakin ilmalla. Esimerkkinä puron kuvaaminen keskellä päivää 30s valotusajalla jolloin vesi näyttää samettisen pehmeältä, utuiselta. Mitä isompi luku sitä enemmän se vaikuttaa.
Löytyy myös osittainen ND millä tummennetaan myös taivasta.
Olisko muut suodattimet enemmän tai vähemmän tavalliseen filmikameraan muuttamaan värilämpötiloja tai sitten muita efektejä.
Joku asiasta tietävämpi saa oikoa ja kertoa eksaktimpaa tietoa.
http://www.teknofokus.fi/indexfoto.htm
Sepe
--
-
- Viestit: 2332
- Liittynyt: Tammi 13, 2003 9 : 22
- Paikkakunta: Espoo
Lisätään nyt tarpeellisten listaan vielä puoliharmaasuodin, jolla saa esimerkiksi taivasta himmennettyä parin aukon verran, jotta kontrastiero maahan pienenee. Itse olen hieman vierastanut noita UV-suotimia, kun hyvät maksaa paljon ja huonoilla voi saada kuvaan aika mojoviakin lisäheijastumia. Polaa olen itsekin hankkimassa, ja IR-suodinkin on varmaan jossain vaiheessa hankintalistalla. Jostain pitäisi vaan saada hieman varmistusta 300D:n soveltuvuudesta IR-kuvaukseen - ainakin kauko-ohjaintestin se selvitti.
Tuolta löytyy aika hyvä galleria eri suodinefekteistä:
[Cokin]
huom: se next nappi, jolla saa lisää suotimia näkyviin.
Tuolta löytyy aika hyvä galleria eri suodinefekteistä:
[Cokin]
huom: se next nappi, jolla saa lisää suotimia näkyviin.
-
- Viestit: 1834
- Liittynyt: Loka 05, 2003 8 : 51
Riippuu vähän, että mitä haet, mutta harmaasuotimella saa pidennettyä valotusta ja toinen, mikä voisi auttaa taivaassa on pyöröpola. Näitä voi tietty ruuvailla päällekkäinkin. Mitään varmaa konstia tuskin on. Jos pelkkää sonikkaa ja taivasta haluut vaimentaa, niin silloin ehkä puoliharmaa.keissi kirjoitti:Mikä suodin kannattaisi hommata esim taivaan ja auringon kuvaukseen? Entä onko sellaisia jotka tummentavat vähän, että saa päivän kirkkaassa valossakin otettua pitkillä valotusajoilla?