Sivu 1/2

Vinkkejä, kursseja ja muuta

Lähetetty: Huhti 29, 2004 9 : 40
Kirjoittaja mml
Kassissa kulkee mukana lähes tuliterä Canon A80 PowerShot, metsässä kuljen kahden koirani kanssa päivittäin, Suomea tulee kierrettyä jonkin verran harrastusten ja töiden parissa.

Mutta mitä tehdä kameralla, jos sitä ei oikein osaa käyttää?

Canonin opaskirja löytyy, mutta eipä siitäkään ole kädettömälle paljon apua. Joten mitä tehdä, että minusta tulisi hyvä (tai edes keskinkertainen) kuvaaja?

Kaikenlaiset vinkit kursseista, lehdistä, kirjoista yms. otetaan mielellään vastaan.

Ja pyydän teitä muistamaan, että en ymmärrä mitään valotusajoista, pimeänkuvauksista, aukon koosta. Eli ihan ruohonjuuritasolta lähdetään.

Saako täältä vinkkejä vai olenko liian aloittelija jopa tänne?

T: Onnellinen digikameran omistaja mutta onneton kuvaaja.

Lähetetty: Huhti 29, 2004 9 : 49
Kirjoittaja asikainl
Lue se ohjekirja! Kyllä siellä (ainakin oman S50:ni) ohjekirjassa lukee, että millaisissa tilanteissa mitäkin asetuksia kannattaa hyödyntää.

Uskomattomia nämä "en tiedä mitään - ohjekirjaa en ole viitsinyt avata" -tyypit. Ei pahalla.

Lähetetty: Huhti 29, 2004 9 : 53
Kirjoittaja ^Nanook^
Täältä löytää neuvot. Mene forumin etusivulta hakusivulle ja laita hakusanaksi vaikkapa valokuvaus opas tms.

Tuoltakin löytyy apuja jos englanninkieli sujuu:

http://www.photoworkshop.com/canon/lessons_1-5.html

Kokeilepas myös Linkit-sivua. Sieltä löytyy linkit niin moneen oppaaseen, että jos kaikki luet kertaalleen läpi, sinusta tulee jo ylioppinut ;)

Kirjasto on myös erittäin hyvä paikka aloittaa etsiskely. Sieltä löytyy ihan varmasti alan opuksia.

Lähetetty: Huhti 29, 2004 9 : 59
Kirjoittaja mml
asikainl kirjoitti:Lue se ohjekirja! Kyllä siellä (ainakin oman S50:ni) ohjekirjassa lukee, että millaisissa tilanteissa mitäkin asetuksia kannattaa hyödyntää.

Uskomattomia nämä "en tiedä mitään - ohjekirjaa en ole viitsinyt avata" -tyypit. Ei pahalla.
Olen ohjekirjan lukenut moneen otteeseen ja se on tosi kattava. Siitä ei ole kysymys.

En ole koskaan kuvannut kovin paljoa ja olen näin vanhemmalla iällä vasta kiinnostunut kuvauksesta. Ohjekirjan avulla varmaan pääsisin alkuun, mutta haluaisin ymmärtää mitä kaikki ne asetukset, joita ohjekirjassa pyydetään laittamaan, tarkoittavat.

Eli jos siellä pyydetään säätämään aukkoa, teen sen, mutta en ymmärrä mitä teen.

Mieluiten menisin kurssille, jossa joku kädestä pitäen näyttäisi, mitä kaikkea voisin kamerallani tehdä ja miten saisin (kameran huomioonottaen) hyviä kuvia.

Olen tyypillinen nainen ja luen kyllä ohjekirjat tarkkaan ;)

Lähetetty: Huhti 29, 2004 11 : 18
Kirjoittaja Leht1n
mml kirjoitti:
asikainl kirjoitti:Uskomattomia nämä "en tiedä mitään - ohjekirjaa en ole viitsinyt avata" -tyypit. Ei pahalla.
Olen tyypillinen nainen ja luen kyllä ohjekirjat tarkkaan ;)
Katos nyt vähän miten naiselle puhut! :o)))

asiaan >

Parasta hankkia kirjakaupasta joku digikuvauksen peruskirja. Ne tiedot kulkevat kansien välissä myös matkalla mukana. Eivät nuo asiat niin vaikeita ole, mutta jokainen ne joutuu joskus opettelemaan. Kyllä täällä foorumissakin voidaan toki neuvoa!
mml kirjoitti:Eli jos siellä pyydetään säätämään aukkoa, teen sen, mutta en ymmärrä mitä teen.
Tuo on muuten yksi suurimpia syitä siihen, miksi kuvaaja (en tarkoita sinua) tulee tänne foorumiin haukkumaan kameraansa, tai kyselemään onko siinä jotain vikaa. Ei siis osaa käyttää oikein vallitsevassa tilanteessa. Kannattaa ehdottomasti perehtyä noihin asioihin edes perustasolla, tai sitten ostaa kamera joka ottaa automaatilla aina "täydellisiä kuvia", mutta sellaista tuskin on olemassa.



—Timo

Re: Vinkkejä, kursseja ja muuta

Lähetetty: Huhti 29, 2004 11 : 27
Kirjoittaja mr Metsä
mml kirjoitti:Canonin opaskirja löytyy, mutta eipä siitäkään ole kädettömälle paljon apua.
Oletan, että ohjekirjasi on samanlainen kuin omani Canon A60/A70:n kirjanen. Siis suomenkielinen 227-sivuinen yksityiskohtainen kameran käyttöopas. Käytön lisäksi oppaassa on lukuisia kuvausohjeita ja vinkkejä kunkin asetuksen ohjeen lisäksi.

Alkuun pääsee hyvin jo pelkillä automaattiasetuksillakin. Tutki näiden käyttöä ja ominaisuuksia erilaisiin kuvaustilanteisiin. Kun vähitellen saa ensimmäiset kuvat otettua, voi tutkia miten kuvia voi parantaa erilaisilla asetuksilla ja käsisäädöillä. Nämä vaativat ainakin perusasioiden tuntemista. Kuvaamallakin oppii, mutta tosiaan aloita vaikka lukemalla ajatuksella kamerasi käyttöopas.

Koiriesi kuvauksessa etenkin ulkona voisi olla hyvä esim. kamerasi "urheilukuvaus"-automatiikka. Se tallettaa liikkuvat kohteet tarkasti jne...

Lisätietoa on Internet täynnä, kirjastoista löytyy oppaita, tämä foorumi on hyvä paikka kahlata vaikka vanhempiakin viestejä siitä aihepiiristä mikä milloinkin askarruttaa. Ja tietenkin kysyäkin voi. Aloittelija-ryhmät sopii hyvin aluksi, ei tulla heti nenille jos sattuu kysäsemään kokeneempien mielestä liian helppoja. Kyllä se siitä.

Lähetetty: Huhti 29, 2004 16 : 50
Kirjoittaja OskuK
Minä suosittelen kirjastoa, valokuvausoppaita löytyy varmasti ja monissa on myös mielenkiintoista tietoa valokuvauksen historiasta.

Hedgecoe, John: Suuri valokuvauskirja, 1977 ISBN 951-0-07759-3

Tuossa esimerkiksi hyvin valaiseva kirja aloittelijalle, ei tietenkään sisällä tietoa automaattitarkennuksesta tai digikameroista, mutta muutehan kaikki tietämys ja teoria on relevanttia. Selkeitä mallikuvia piirustuksia ja tuon voi kantaa mukanaan sänkyyn, mitä ei tietokoneella viitsi tehdä, jos yleensä jaksaa paljon näytöltä lueksia...minä en ;-)

Re: Vinkkejä, kursseja ja muuta

Lähetetty: Huhti 29, 2004 17 : 15
Kirjoittaja luola
mr Metsä kirjoitti:Oletan, että ohjekirjasi on samanlainen kuin omani Canon A60/A70:n kirjanen. Siis suomenkielinen 227-sivuinen yksityiskohtainen kameran käyttöopas..
Herraj... !
Jo on Canonilla ohjeet! -Tuon jälkeenhän pitäisi olla vähintäänkin täysinoppinut lehtikuvaaja!
Ei nyt sentään, mutta kuitenkin: sympatiani lopahti kyllä tuohon: Sonyn mukana kun tuli vain se A6-kokoa pienempi höpöpumaska...

Re: Vinkkejä, kursseja ja muuta

Lähetetty: Huhti 29, 2004 19 : 07
Kirjoittaja mr Metsä
luola kirjoitti:
mr Metsä kirjoitti:Oletan, että ohjekirjasi on samanlainen kuin omani Canon A60/A70:n kirjanen. Siis suomenkielinen 227-sivuinen yksityiskohtainen kameran käyttöopas..
Herraj... !
Jo on Canonilla ohjeet! -Tuon jälkeenhän pitäisi olla vähintäänkin täysinoppinut lehtikuvaaja!
Ei nyt sentään, mutta kuitenkin: sympatiani lopahti kyllä tuohon: Sonyn mukana kun tuli vain se A6-kokoa pienempi höpöpumaska...
Älä masennu; huomaa, että käytin sanaa kirjanen eli sivumäärä on muhkea pienellä tekstillä, mutta sivujen koko on normaalikirjan sivua huomattavasti pienempi. Kuvitus on mustavalkoinen. Silti siitä mokomasta löytyy melkoisesti tietoa ja ohjeitakin. Aloittelijalle riittävästi, edistyneempi kameran käyttö ja kuvaaminen erikseen laajemmilla oppailla ja neuvoilla :-)

Re: Vinkkejä, kursseja ja muuta

Lähetetty: Huhti 29, 2004 21 : 15
Kirjoittaja kijupa
luola kirjoitti: Jo on Canonilla ohjeet! -Tuon jälkeenhän pitäisi olla vähintäänkin täysinoppinut lehtikuvaaja! Sonyn mukana kun tuli vain se A6-kokoa pienempi höpöpumaska...
Olympus C-990n mukana tuli aikoinaan 70 sivuinen A4-kokoinen ohjekirja, joka löytyy myös cdltä pdf-muodossa.

Lähetetty: Huhti 29, 2004 21 : 47
Kirjoittaja Leikkonen
Valokuvauskursseja, joissa nuo peruskäsitteet tulevat tutuksi, järjestetään monissa kansalaisopistoissa, työväenopistoissa tai kansanopistoissa. Katsele ihmeessä oman paikkakuntasi tarjontaa.

Kädestä pitäen ts käytännön työskentelyn ja esimerkkien kautta opettaminen on aina vaivattomampaa omaksua kuin kylmä kirjatieto.

Sitä paitsi käytännön opetustilanteessa on helpompi kysyä, niitä ns tyhmäksi luokiteltuja kysymyksiä, kuin tällaisella julkisella foorumilla, joka tuntuu vilisevän "suuria asiantuntijoita", jotka ovat unohtaneet, että me kaikki olemme joskus olleet aloittelijoita

Lähetetty: Huhti 29, 2004 21 : 59
Kirjoittaja OskuK
Leikkonen kirjoitti: Sitä paitsi käytännön opetustilanteessa on helpompi kysyä, niitä ns tyhmäksi luokiteltuja kysymyksiä, kuin tällaisella julkisella foorumilla, joka tuntuu vilisevän "suuria asiantuntijoita", jotka ovat unohtaneet, että me kaikki olemme joskus olleet aloittelijoita
Tuota sopii epäillä: parinkymmenen innokkaan oppilaan joukosta on helppo nousta ja kysyä jotain tyhmäksi kysymykseksi olettamaansa? ;-)

Re: Vinkkejä, kursseja ja muuta

Lähetetty: Huhti 29, 2004 22 : 51
Kirjoittaja seppot
mml kirjoitti: Saako täältä vinkkejä vai olenko liian aloittelija jopa tänne?

T: Onnellinen digikameran omistaja mutta onneton kuvaaja.
On olemassa myös kuvaajia joille tekniikka ei aukea eikä ole niin väliksikään. Hyviä kuvia voi ottaa siitä huolimatta.
Tutustuminen hyviin ja huonoihin kuviin ja syihin siihen miksi ne on mitä ne on saattaa auttaa parempien kuvien ottamiseen. Toisaalta joka kuvaa ei kannata yrittää rutistaa mihinkään valmiiseen muottiin, jää vielä kuva ottamatta :)

Googlettamalla löytyy varmaan lisää ja parempia sivuja. Nuo nyt tuli vastaan ennsimmäisellä haulla.

http://www.geocities.com/grafiikka/somm ... olyymi.htm
http://www.uta.fi/~marjo.katajamaki/valokuva.html


Sepe

Lähetetty: Huhti 29, 2004 23 : 33
Kirjoittaja ExC
Juu... Säätäminen ei saisi tulla itseisarvoksi, kuten meillä insinöörisuuntiin vinksahtaneilla helposti käy :(

Jos näin käy, niin mikään ei ikinä ole hyvin ja kotoa ei uskalla lähteä ennenkuin se riivatun testikohde toistuu täydellisesti kuvassa...
Eli koko kuvaaminen jää taka-alalle...

Kannattaa opetella sillä tavoin, että koko prosessista nauttii. Paras tulos ja aikakin tulee käytettyä hyödyksi.

Lähetetty: Huhti 30, 2004 9 : 01
Kirjoittaja eeva
mml kirjoitti:Olen tyypillinen nainen ja luen kyllä ohjekirjat tarkkaan ;)
Tyypillinen nainen?? Miksiköhän naiset aina mollaavat itseänsä tällä forumilla? Eikö tyypillinen nainen pysty oppimaan muutamia optiikan perussääntöjä? Se tekniikan osaaminen, mitä tarvitset perusvalokuvaamisessa ei ole niin vaativaa, että vain mies (ja insinööri-sellainen) siihen pystyisi.

Nyt hyvä mml, osta tai lainaa hyvä perusvalokuvauskirja, kokeile kotona kuvata samaa kohdetta erilaisilla asetuksilla ja mene syksyllä työväenopiston kurssille.

Lähetetty: Huhti 30, 2004 10 : 45
Kirjoittaja Wolfheart
Ite olisin seuraavanlaisella kannalla: kameran käyttöohje (A80:n mukana mielestäni hyvä sellainen) ja kokeilu.

Kuvaamalla oppii(?).

Ja yksi asia joka varsinkin alussa tuppasi meikäläiseltä unohtumaan: että tosiaan KATSOO sitä mitä kuvaa mutta kuvaa tunteella, antaa vaiston viedä, ei niinkään ajattele vaan tuntee. En osaa oikein selittää tätä.

Kokeile erilaisia ja jopa järjettömältä tuntuvia kuvakulmia.

Joskus onnistaa ja pikku hiljaa sitä kai alkaa hahmottamaan miksi joku kuva tuntuu onnistuneemmalta kuin toinen. Ehkä. En minä tiiä.

Pitipä taas hölpöttää järjettömyyksiä. Pienet on ilot näin työpäivinä.

Lähetetty: Huhti 30, 2004 11 : 03
Kirjoittaja mml
Kiitos kaikille kärsivällisille ja kärsimättömille ;)

Eeva: Ei ollut kysymys siitä, ettäkö mollaisin naisia vaan siitä, että luultiin, että en ollut lukenut ohjekirjaa. Luulisin, että naiset ovat tässä asiassa tunnollisempia kuin miehet.

Kevennykseksi teille eilen napsimani kuvat. Kävi siis ilmi, että omistan päättömän koiran ;)))

Kuva

Kuva

Kuva

Lähetetty: Huhti 30, 2004 11 : 19
Kirjoittaja Leht1n
Miten ihmeessä sait kuvat heilahtamaan noin pahasti ulkona?! :O)

Vinkkinä muuten, että kannattaa tutustua kuvien mukana tallentuviin EXIF-tietoihin, jotka kertovat kuvista tietoa monipuolisesti ja auttavat ymmärtämään miksi kuva näyttää siltä kuin se näyttää. Tietojen pitäisi näkyä kameran mukana toimitetussa ohjelmassa, jonne kuvat kamerasta lataat...Canon-käyttäjät, kertokaa toki faktat. :o)



—Timo

Lähetetty: Huhti 30, 2004 11 : 25
Kirjoittaja mml
Leht1n kirjoitti:Miten ihmeessä sait kuvat heilahtamaan noin pahasti ulkona?! :O)
-Timo
No älä muuta virka ;)))

Ja mielestäni olin asettanut ns. liikkuvan kuvan kuvauksen ja otin kuvia ns. sarjana eli monta peräkkäin.

Mutta olen samaa mieltä monen kanssa täällä, että kokeilemalla oppii. Sitä vaan tosiaan tuntee itsensä tosi kädeksi, kun opiskelee oppaasta, miettii ja funtsaa, säätää kameran ohjeiden mukaan ja saa aikaan tuollaisia kuvia.

Silloin tulee eittämättä mieleen, että olisi kiva käydä joku kurssi tai lukea jostain kirjasta selkokielellä kuvauksen hienouksista.

Mä olen vaan niin kovin kärsimätön ja haluaisin tietty olla maailman (tai ainakin Suomen, tai Tampereen, tai Kangasalan, tai edes meidän hiekkatien) paras kuvaaja.

Mutta enhän mä vielä ole ottanut kuin noin 1000 kuvaa. Sitten kun niitä on 10.000 niin ehkä olen jo oppinut jotain ;))

Lähetetty: Huhti 30, 2004 11 : 48
Kirjoittaja mr Metsä
mml kirjoitti:
Leht1n kirjoitti:Miten ihmeessä sait kuvat heilahtamaan noin pahasti ulkona?! :O)
-Timo
Ja mielestäni olin asettanut ns. liikkuvan kuvan kuvauksen ja otin kuvia ns. sarjana eli monta peräkkäin.
Oletko epähuomiossa valinnut esiasetukseksi "Liikkuvan kuva"? Omassa Canon A60/70 käyttöoppaassa se tarkoittaa videokuvausta.

Kun aikaisemmin neuvoin käyttämään "urheilukuvausta" ei opaskirjanen ollut käsilläni. Nyt tarkastan tietoja eli "urheilukuvaus" onkin oppaassa "lyhyt valotusaika" jota tarkoitin liikuvien koirien kuvaamiseen. Tätä tilaa käytetään nopeasti liikkuvien kohteiden kuvaamiseen. Anteeksi aiheuttamani mahdollinen väärinkäsitys. Kirjoitin ulkomuististani joka näköjään on hatara :-) Jossain ohjeissa tätä tilaa suositeltiin käytettäväksi mm. urheilukilpailuissa, siitä nimisekaannukseni.

"Pitkä valotusaika" valintakiekossa on tarkoitettu liikkuvien kohteiden kuvaukseen, esim. virtaavan joen, tuloksena on sumea kuva.

Toivottavasti tämä korjaukseni täsmensi Kuvaustilan valitsimen käyttöä.