Sivu 1/2
Kuvat sumeita!
Lähetetty: Joulu 17, 2003 15 : 13
Kirjoittaja Otos
Aluksikkin tervehdys vaan kaikille! Olen uusi aloittelava kuvaaja (yllätys).
Ostin ensimmäisen digikamerani joka on Sony Cyber-shot DSC-P10 ja yrityksistäni huolimatta en saa kuvattua liikkuvia kohteita tarkasti tai edes sinne päin. Aluksi luulin, että heilahdin yms. mutta enää en oikein jaksa uskoa siihenkään. Eli mitä pitäiisi tehdä/ottaaa huomioon, jotta kuvista tulisi tarkempia?
Yritänkö kenties liialliseslla tarkkuudella vai mikä mahtaisi mättää?
Kiitoksia vastanneille jo etukäteen.
Lähetetty: Joulu 17, 2003 15 : 20
Kirjoittaja laite
Oletko kuvannut salaman kanssa ja ilman? ilman salamaa valotusajat menevät niin pitkiksi, että käsivaralta on vaikea ottaa tarkkoja kuvia sisätiloissa. Osaatko myös tarkentaa kamerallasi?
Lähetetty: Joulu 17, 2003 15 : 35
Kirjoittaja Otos
Olen kokeillut salamalla ja ilman tulos on sama tai ei ainakaan huomattavaa eroa. Ja kameran pitäisi tarkentaa automaattisesti.
Lähetetty: Joulu 17, 2003 16 : 09
Kirjoittaja olli R
Epätarkkuus voi johtua kameran tärähtämisestä, kohteen liikkumisesta, tarkennuksen epäonnistumisesta tai sitten kamera on rikki. Luepas vaikka tämä sivu ensin:
http://digifaq.info/digifaq/5_tarays.html
Olisi mukava, jos saisit jonkun kuvan näkyviin, niin siitä ehkä näkisi mistä on kysymys.
Ja kameran pitäisi tarkentaa automaattisesti.
Mutta mihin kohteeseen?
Lähetetty: Joulu 17, 2003 16 : 40
Kirjoittaja adapteri
tällainenkin sivu on olemassa:
http://www.geocities.com/kuvavirhe/
Siellä on muutamia esimerkkejä epäterävyydestä.
Re: Kuvat sumeita!
Lähetetty: Joulu 17, 2003 17 : 33
Kirjoittaja makumaku
Otos kirjoitti:Eli mitä pitäiisi tehdä/ottaaa huomioon, jotta kuvista tulisi tarkempia?
Niin, jäin vain miettimään että mitä tällä sumeudella oikein tarkoitetaan? onko se tärähdyksen ja pitkän valitusajan tuomaa epätarkkuutta vaiko kohinaa, virheellistä tarkennusta, tai jotain muuta?
Jos epäilet että kamera tärähtää niin tee koe jossa otat kuvan jostakin liikkumattomasta esineestä niin että kamera on tukevasti jalustalla (jalustana voi olla vaikka pöytä). Tässä tilanteessa valotusaika voi olla vaikka sekunti ja kuvan pitäisi onnistua kohtalaisesti.
Onko kuvissa jokin kohta terävä, mutta itse kuvausaihe sumea? Tällöin kuse voisi olla väärästä tarkennusetäisyydestä.
Mutta tosiaan helpointa olisi jos saisit pari esimerkkikuvaa yleiseen jakeluun.
~Maku
Lähetetty: Joulu 17, 2003 21 : 07
Kirjoittaja Otos
Voiko näihin viesteihin liittää kuvan? Tai onko täällä jotain yleistä galleriaa johon niitä voisi laittaa, kun en omista omia nettisivuja johon kuvia voisi laittaa?
Lähetetty: Joulu 17, 2003 21 : 08
Kirjoittaja laite
Pistä vaikka mulle joku kuva mailitse:
telain@utu.fi
niin laitan jakoon.
Lähetetty: Joulu 17, 2003 21 : 28
Kirjoittaja laite
http://laite.org/sumeat
tuolla olisi. harmi, että matkan varrella oli noi exif-tiedot hukkuneet, mutta pienen tarkastelun jälkeen näyttäisi siltä, että kuvat ovat tärähtäneitä (ainakin tuossa juoksu.jpg:ssä näyttäisi kamera liikahtaneen ylä/alaviistoon).
Pystytkö laittamaan vaikka kameran ihan vain pöydälle ja sitten itselaukaisimen kanssa otat kuvan. Siitä näkisi ainakin sen, että tarkentaako tuo oikeaan kohtaan. Sitten kun tuon kuvan olet ottanut, älä käytä photoshopin kautta ollenkaan, vaan mailaa se suoraan minullepäin kunhan olet ottanut sen kamerasta koneellesi.
-teemu-
Lähetetty: Joulu 17, 2003 21 : 51
Kirjoittaja seppot
Taitaa olla vaan liian pitkä valotusaika. Keppi.jpg toisen koiran hännän pää on liikkunut 5-10cm valotuksen aikana.
Olin laskevinani, että normaali kävelyvauhtia liikkuva kohde etenee 1/100s valotuksen aikana noin 2cm. Eli kuvaussuuntaan nähden esim. vasemmalta oikealle etenevä henkilö menee kyllä ihan kuralle viuhtovista käsistä tai koiran hännästä puhumattakaan. Juu, ja se jalka kun ottaa askelta eteenpäin kulkee 2x niin kovaa vauhtia kuin itse henkilö :)
Valotusajaksi pitäisi saada 1/250s tai nopeampi tai kohde ei saisi olla liikkeessä kuvauksen aikana. Aikuisista on saanut kuvia jopa 1/8s ajoilla, mutta vuoden parin ikäisistä lapsista ei saa kuin suttua alle 1/50s ajoilla.
Siitä olisi jopa etua jos saisi kameran ajan määrättyä itse ja kamera päättäisi aukon ja loput valosta tulisi salamasta (fill -flash). Aina parempi jos saa salaman heijastettua katon kautta tai pehmennettyä.
Höh, tais eksyä pois koirista mitkä juoksee ulkona.
Sepe
Lähetetty: Joulu 17, 2003 21 : 59
Kirjoittaja laite
Tuota valotusaikaa myös veikkailisin itse. Paha kyllä sanoa, koska noita exif:ejä ei ollut mukana. Odotellaan jos mailiin tipahtaisi joku kuva.
edit: tipahti kuva postitse. objektiivi näyttäisi ainakin olevan kunnossa, koska kuva on tarkka 1/40s valotusajalla.
Eli noissa edellisissä kuvissa on varmaankin ongelmana juuri tuo liian pitkä valotusaika. Aukon esivalintatilaa voisi kokeilla jos sellainen kamerasta löytyy, aukko vain niin isoksi kuin saa jotta valotusajan saa lyhyemmäksi.
tässä vielä tuo viimeisin kuva:
http://users.utu.fi/~telain/sumeat/testi%20008.jpg
Lähetetty: Joulu 17, 2003 22 : 05
Kirjoittaja Otos
Hei kertokaahan viisaammat, että miten valitsen sopivan valoitusajan? Eli seuraavat valoitusajat löytyvät kamerastani (+-1,0 EV, +-0,7 EV, +-0,3 EV), niin miten ne pitäisi valita ja minkälaisiin tilanteisiin ne sopivat, kun toi opus ei oikein sano mulle yhtikäs mitään.
Lähetetty: Joulu 17, 2003 22 : 08
Kirjoittaja laite
nuo EV arvot ovat valotuksen korjailuun tarkoitettuja arvoja, +1EV tarkoittaa aukon verran ylivalottamista (eli valotusaika tuplaantuu) ja -1EV vastaavasti aukon verran alivalottamista. Esim vastavaloon kuvatessa voi ylivalottaa jonkinverran, niin kohde ei jää pelkäksi silhuetiksi (tai alivalottaa, jolloin muodostuu vain silhuetti).
Lähetetty: Joulu 17, 2003 22 : 49
Kirjoittaja ExC
Silläkin voi olla osuutta, että automaattitarkennus tarkentaa kiireessä hiukan ohi. Varsinkin jos kuvaat vähänkään hämärämmässä.
Lähetetty: Joulu 17, 2003 22 : 50
Kirjoittaja seppot
Otos kirjoitti:Eli seuraavat valoitusajat löytyvät kamerastani (+-1,0 EV, +-0,7 EV, +-0,3 EV).
Ja Laite selittikin nuo eli niillä vaan korjataan valotusta.
Kyllä siinä Sonyssa on program mode sekä manual mode sen täysautomaatin lisäksi mikä siinä on oletuksena valittu.
The camera provides seven scene modes, including such favorites as Twilight Portrait (which uses a slow-sync flash), Snow, and Fast Shutter Speed.
Yritä löytää tuo Fast Shutter Speed scene mode niin siinä kamera käyttää mahdollisimmat lyhyttä suljinaikaa ja suurta aukkoa. En tiedä vaihtaako se samalla suuremman ISOn päälle jos se on laitettu automaatille (siis liittyy ns. filminherkkyyteen), mutta jos tilanne vaatii niin sen voi laittaa vaikka itse ISO400:lle. Kohinaahan noihin kuviin tulee hieman lisää, mutta jos on pakko valita pimeiden kuvien ja lisääntyneen kohinan väliltä niin mieluummin ISO400.
http://www.lehti.org/viewforum.php?f=2& ... 609fff4514 Tuolta voi käydä tutoriaalit lukemassa niin saa hieman perustietoa.
Sepe
Lähetetty: Joulu 17, 2003 23 : 05
Kirjoittaja Otos
Kiitokset kaikille vastanneille. Lähden huomenna testailemaan kameraa uusilla valoitusajoilla :)
Lähetetty: Joulu 18, 2003 9 : 02
Kirjoittaja trombi
Keppikuvasta vielä: kamera yrittää valottaa lumen harmaaksi, joten koko kuva jää pimeäksi, koska kamera ei tiedä, että lumen pitää olla valkoista. Lumella kuvatessa käytetään noita EV-korjauksia, lisätään aukon, puolentoista verran valotusta eli ylivalotetaan.
Lähetetty: Joulu 18, 2003 21 : 09
Kirjoittaja Otos
Kiitos vieläkerran kaikille auttaneille!
Kävin ottamassa tänään muutaman kuvan ja ne onnistuivatkin ihan kohtuullisesti. Muutellin joitain asetuksia mitä neuvoitte ja johan rupes kuvatkin olemaan tarkempia. Ihmettelen vain miksi tossa manuaalissa ei voida kertoa miten nuo eri asetukset vaikuttavat kuvaan?!
Ei muuta kuin hyvää joulua ja onistuneita kuvia :)
Lähetetty: Joulu 18, 2003 23 : 16
Kirjoittaja makumaku
Suosittelen jonkun hyvän valokuvauskirjan lukemista missä selvitetään miten aukko, valotusaika, jne.. jne.. vaikuttaa kuvaan.
Periaatteessa jako menee niin että näissä kuvausoppaissa kerrotaan mitä mikäkin säätö vaikuttaa kuvaan yleisesti, ja sitten kameran manuaalissa kerrotaan että miten tuo säätö tehdään juuri tässä kameramallissa.
Eli homma toimii vähän samoin kuin autolla ajo, eli ensin käydään opettelemassa autokoulussa että missä tilanteessa vilkku pitää laittaa päälle ja sitten auton manuaalissa kerrotaan että mistä vivusta se vilkku menee päälle kyseisessä automallissa.
~Marko
Lähetetty: Joulu 19, 2003 7 : 54
Kirjoittaja trombi
Otos kirjoitti:miksi tossa manuaalissa ei voida kertoa miten nuo eri asetukset vaikuttavat kuvaan?!
Eihän kameran manuaali voi aloittaa valokuvauksen perusperiaatteista, johan se olisi puhelinluettelon kokoinen. Ei mahtuisi kovin kätevästi kameralaukkuun. Retki kirjastoon voisi olla ihan hyödyllinen.