Sivu 1/1
Mikä ekaksi kameraksi (n. 400-500e)?
Lähetetty: Joulu 09, 2003 11 : 11
Kirjoittaja HannaH
Mitä enemmän luen digikameroista, sitä epätietoisemmaksi tulen. Olen tähän asti kuvannut vain filmikameralla.
Budjetti on siinä 500e tienoilla, ei ainakaan yli 600e. Olen katsellut Canonin Ixusta ja Olympuksen mjuu-sarjaa, ja toisella silmällä vähän muitakin. Pieni ja siro viehättäisi enemmän kuin iso ja kolho. Mutta kun on niitä muitakin ominaisuuksia. :)
Olen aikeissa kuvata lähinnä www-käyttöön ja tulostaa kymppikuvan kokoisia, jos niitäkään. Aika paljon olisi sisäkuvausta, ja vähän liikkuvaisiakin kohteita (eläimet).
Ehkä eniten aiemmissa vastauksissa ovat hämmentäneet "osta valmiiksi parempi, jos nälkä kasvaakin syödessä". Jos lähden siitä oletuksesta, että nälkä EI kasva tämän suuremmaksi, riittääkö minulle peräti Ixus II? Vai olisiko kuitenkin valittava sellainen missä on 4 megapikseliä?
Lähetetty: Joulu 09, 2003 11 : 16
Kirjoittaja laite
IXUS kameroissa on se huono puoli, että manuaalisäädöt puuttuvat käsittääkseni lähes täysin. 400-500e riittäisi esim canonin powershot sarjan kameroihin (G3 lähtee varmasti tuolla hinnalla käytettynäI) ja ominaisuudet riittävät erittäin pitkälle). G sarjalaiset ovat kyllä kooltaan pikkuisen isompia kuin ixus mallisto, mutta ei tuo koko hirveästi eroa perinteisestä filmipokkarista.
Myös powershot A sarjan kameroita kannattaa tarkastella yhtenä vaihtoehtona, hyviä vekottimia kaikki. :)
Lisäkysymyksiä
Lähetetty: Joulu 09, 2003 11 : 35
Kirjoittaja HannaH
Saako A-sarjaan lisävarusteena akun ja jos saa, onko se isokin investointi? En oikein enää haluaisi patterikäyttöistä, kun filmikamerakin on ollut aikamoinen patterisyöppö.
Ja mitä ovat tavallisimmat manuaaliset säädöt?
Lisäkysymyksiä
Lähetetty: Joulu 09, 2003 11 : 35
Kirjoittaja HannaH
[tupla]
Re: Lisäkysymyksiä
Lähetetty: Joulu 09, 2003 11 : 40
Kirjoittaja laite
HannaH kirjoitti:Saako A-sarjaan lisävarusteena akun ja jos saa, onko se isokin investointi? En oikein enää haluaisi patterikäyttöistä, kun filmikamerakin on ollut aikamoinen patterisyöppö.
Ja mitä ovat tavallisimmat manuaaliset säädöt?
A-sarjaan saa ladattavia sormipariston mallisia akkuja ja akkulaturin. Kunnon laturi + 4kpl 2100mAh akkuja maksaa kylläkin 60-100e, hinta riippuu ostopaikasta. G sarja käyttääkin sitten canonin BP-511 akkua, minkä kesto on melko hyvä (ainakin 400 kuvaa saa otettua lcd päällä).
Manuaalisilla säädöillä tarkoitin lähinnä sitä, että aukon ja suljinajan saa itse määritellä samanaikaisesti, useissa halvemmissa kameroissa saa vain valita toisen ja kamera säätää toista automaattisesti.
Säädöistä
Lähetetty: Joulu 09, 2003 11 : 54
Kirjoittaja HannaH
En tiedä, osaanko säätää mitään aukkoa tai suljinaikaa. Niin että onkohan siitä sitten mitään hyötyä? En väitä, ettenkö koskaan oppisi, mutta silti.
Entäs sitten Canonin S-sarja? Sähköpostin uumenista löytyi muutama S45-kameralla otettu kuva ja kuvat ainakin näyttivät paremmilta kuin esim. Ixus400-kuvat. Tietenkin huono kuvaaja osaa tumpeloida myös hyvällä kameralla ja vice versa.
Re: Mikä ekaksi kameraksi (n. 400-500e)?
Lähetetty: Joulu 09, 2003 11 : 59
Kirjoittaja JuhaH
Kyllä Ixus ja G-sarjalaiset painivat täysin eri kokoluokissa - toinen kulkee farkkujenkin taskussa ja toinen vaatii erillisen laukun. Jos valotusaikojen ja aukon opiskelu ei innosta, niin silloin Ixus on hyvä vaihtoehto (jopa se V2) - halvalla lähtee jos jostain löytää ja pikseleita riittää kohtuullisesti jopa A4 kokoisiin kuviin ja kymppikuvia noista tekee varmasti siinä, missä 4 megapikselin kamerankin kuvista.
G-sarjalaiset on enemmän harrastelijamalleja, mutta niiden kanssa kuvaamiseen täytyy paneutua huomattavasti syvällisemmin, jos meinaa saada kaiken kameran ominaisuuksista irti.
Mielestäni Ixus on aloittelijan kameraksi hyvä ja varma valinta. Kamera on sen kokoinen, että jos nälkä kasvaa syödessä ja kameralta haluaa lisää ominaisuuksia, niin myöhemmin voi hankkia paremman ja isomman kameran, mutta silti ixus jää hyväksi kakkoskameraksi illanviettoihin yms, minne ei isoa harrastelijalaitetta jaksa/pysty ottamaan mukaan. Manuaalisäätöjähän siinä ixuksessa ei ole, mutta osaavissa käsissä silläkin saa loistavia kuvia (kunhan vaan tiedostaa kameran rajoitteet)
S-sarja on sitten mielestäni hieman huono kompromissi noiden kanden välissä - objektiivi ja kameran ominaisuudet (tai paremminkin niiden käytettävyyden hankaluus) eivät oikein riitä harrastelijalle, mutta kokoa on kuitenkin yli taskukoon. Mielummin Ixus ja G-sarjalaiset erikseen tai jopa nyt Ixus ja myöhemmin (jos innostus kasvaa) digijärkkäri, joka on sitten ihan eri luokkaa edellämainittujen kanssa. (itse omistan S-40:n ja Ixus on käytössä aina tarvittaessa, ja digijärkkäri on tilauksessa ja perinteinen filmimalli on ollut tiukassa käytössä jo kymmenkuta vuotta)
Kiitos!
Lähetetty: Joulu 09, 2003 12 : 47
Kirjoittaja HannaH
Kiitos ripeistä vastauksista, laite ja JuhaH! Päädyin ostamaan aluksi Ixuksen ja jos innostun enemmän, harkitsen sitten G-sarjaa. Tulee niitä veronpalautuksia taas ensi vuonna, ja vielä enemmän kuin nyt. :)
Re: Kiitos!
Lähetetty: Joulu 09, 2003 12 : 48
Kirjoittaja laite
HannaH kirjoitti:Kiitos ripeistä vastauksista, laite ja JuhaH! Päädyin ostamaan aluksi Ixuksen ja jos innostun enemmän, harkitsen sitten G-sarjaa. Tulee niitä veronpalautuksia taas ensi vuonna, ja vielä enemmän kuin nyt. :)
Hyvä valinta kieltämättä. Ainahan tuon ixuksen voi myydä pois jos alkaa tekemään mieli parempia ominaisuuksia ja isompia säätöjä. Noissa täysautomaattikameroissa on se huono puoli, että niitä käyttämällä jää kyllä aukon ja ajan merkitys kuvan muodostumisen yhteydessä helposti epäselväksi :)
(toisaalta, netistä löytyy kyllä tietoa tuosta asiasta)
Re: Kiitos!
Lähetetty: Joulu 09, 2003 17 : 37
Kirjoittaja adapteri
HannaH kirjoitti:Kiitos ripeistä vastauksista, laite ja JuhaH! Päädyin ostamaan aluksi Ixuksen ja jos innostun enemmän, harkitsen sitten G-sarjaa. Tulee niitä veronpalautuksia taas ensi vuonna, ja vielä enemmän kuin nyt. :)
Minä en suostu! Et odottanut minun mielipidettäni! Plääh.
Toisaalta oli onni, että päädyit jo johonkin. Olisin kuitenkin esittänyt ihan erilaisia mielipiteitä. Ja seuraavaksi minulla on ehdotus: kun olet ottanut kameran käyttöön, lue kaikki siitä tehdyt (positiiviset) arviot. Päätöksesi on ihan oikea, mutta se tuntuu vielä oikeammalta, kun kaikki kehuvat.