Sivu 1/2
Valotuksen mittaus 300d:ssä
Lähetetty: Heinä 13, 2004 19 : 44
Kirjoittaja mellin
Kävin tänään kertoilemassa parista ongelmasti paikallisen liikkeen myyjälle, joka sitten varsin vuolaasti syventyi probleemaani ja rupesi selaamaan manuskaa kanssani. Siinä sitten etsittiin, että miten tässä kamerassa säädetään valotuksen mittausta. Myyjä ei keksinyt, koska manuaalissa ei sitä suoraan kerrota, eikä muutenkaan omannut ko. mallista omakätistä kokemusta sen enempää.
Niin että mitenkä sitä valotuksen mittausta sitten oikein säädetään?
Manuaalin mukaan kamerassa on kolme tapaa säätää mittausta:
1. arvioiva mittaus
2. rajatun alueen mittaus
3. keskustapainotteinen keskiarvon mittaus
Manuaali sanoo keskustapainotteisen olevan automaattisesti käytössä m-tilassa, mutta mites noi muut?
Miten yleensä voimakkaassa vastavalossa, vaikka suoraan ikkunaan päin kuvatessa voi saada valotuksen onnistumaan ilman, että ikkunan edessä oleva henkilö onnistuu joten kuten myös?
Lähetetty: Heinä 13, 2004 19 : 46
Kirjoittaja laite
Eikös tuon kameran "ominaisuuksiin" kuulunut se, että valotuksen mittaustapa arvotaan kamerassa automaattisesti ilman, että käyttäjä pääsee sitä "sotkemaan"?
Lähetetty: Heinä 13, 2004 19 : 58
Kirjoittaja mellin
Näinkö on? Tätä siinä tuli kaupassa mietittyä, että vieläkö 300d:n saa runkona myytyä ja 10d:tä tilalle :D
Lähetetty: Heinä 13, 2004 19 : 59
Kirjoittaja laite
Täytyy myöntää, että 100% varma en ole tuosta asiasta. Odotellaas jos joku 300D:n omistava taho osais vastata varmuudella.
Lähetetty: Heinä 13, 2004 20 : 02
Kirjoittaja Filvas
Joo eli se on evaluative metering joka moodissa paitsi full manualissa, jossa se on keskuspainotteinen. Toki partial metering toimii jos ei arvioiva valotus kelpaa.
Joko
a) Käyttämällä fill flashia
tai
b) Asetat valotusmittauksen +2 stoppia asennolle ja otat partial meteringin kuvan kirkkaimmasta kohdasta jonka haluat säilyttää. Näin saadaan mahdollisimman laaja dynamiikka, ja jos todella kirkkaimmasta kohdasta otit partialin niin kuva ei ole edes puhkipalanut.
Lähetetty: Heinä 13, 2004 20 : 04
Kirjoittaja huikka78
No nyt tulee toinen saman otsikon alle soveltuva, tosin ehkä hieman alkeellisempi kysymys, jota olen joskus miettinyt, mutta kun en vielä järkkäriä omista, niin se ei ole ollut niin merkityksellistä pokkarin suuren syvyysterävyyden vuoksi.
Siis, oletetaan, että käytössäni on mikä tahansa muu kuin täys manuaali tila ja haluaisin mitata valotuksen keskipisteen seudulta ja käyttää tarkennukseen keskipistettä, mutta kuitenkin rajata kuvan uudestaan ja tarkentaa johonkin muuhun. Oliko tarpeeksi sekavaa? Siis jos taivas loistaa sinisenä ja valoitetaan sen mukaan, mutta halutaan tarkentaa niityllä kasvaan puskaan... ja vieläpä automaatilla! Mielelläni en räpeltäisi muilla tarkennuspisteillä, kun pokkarillakin olen selvinnyt keskimmäisellä.
Onnistunee jotenkin, kun tuota niin paljon käytetään =)
Lähetetty: Heinä 13, 2004 20 : 08
Kirjoittaja Filvas
Huikka78: Ota partial metering taivaasta (+1 stoppi lisänä jos kukka on varjossa) ja sitten tarkenna kukkaseen ja näppää kuva. Partial metering pysyy muistissa muistaakseni 7 sec?
Lähetetty: Heinä 13, 2004 20 : 30
Kirjoittaja huikka78
Filvas kirjoitti:Huikka78: Ota partial metering taivaasta (+1 stoppi lisänä jos kukka on varjossa) ja sitten tarkenna kukkaseen ja näppää kuva. Partial metering pysyy muistissa muistaakseni 7 sec?
No niin, sain tyhmään kysymykseen hyvän vastauksen, kiitos siitä. Nyt seuraa vielä typerämpi jatkokysymys (johtunee siitä, että minulla ei vielä ole kyseistä kameraa, tilattuna kuitenkin). Kuinka tuo partial metering otetaan? Valitaan valikosta se mittaus tavaksi ja painetaan laukaisin puoliväliin sinne kirkkaaseen suuntaan, päästetään laukaisin, tähdätään kukkaan, painetaan puoliväliin tarkennusta varten, laukaistaan? Eihän se noin voi mennä, entä jos haluan tehdä uuden valotusmittauksen ennen 7 sekunnin kulumista?
Lähetetty: Heinä 13, 2004 20 : 31
Kirjoittaja mellin
Filvas kirjoitti:Joo eli se on evaluative metering joka moodissa paitsi full manualissa, jossa se on keskuspainotteinen. Toki partial metering toimii jos ei arvioiva valotus kelpaa.
Joko
a) Käyttämällä fill flashia
tai
b) Asetat valotusmittauksen +2 stoppia asennolle ja otat partial meteringin kuvan kirkkaimmasta kohdasta jonka haluat säilyttää. Näin saadaan mahdollisimman laaja dynamiikka, ja jos todella kirkkaimmasta kohdasta otit partialin niin kuva ei ole edes puhkipalanut.
Nyt tulee näitä englannin kielen termejä niin, että aloittelijaa alkaa hämärtää... Voitteko ottaa suomeksi, kun se manuaali ei avaudu kahdella kielellä, ainakaan vielä.
Alla olevan linkin takaa löytyy tälläistä tekstiä, joten taidan nyt ymmärtää, että partial metering = rajatun alueen mittaus ja evaluative metering = arvioiva mittaus? Mikäs englanniksi on keskustapainotteinen sitten?
300d meteringConan Gunn , jun 28, 2004; 12:00 a.m.
Ive been reading about the metering system of the 300D and apparently you can not use partial metering at will. also what is the percent of partial when in use? It would be greatly appreciated if any info loosely regarding this topic could be thrown my way.
Answers
http://www.photo.net/bboard/q-and-a-fet ... nified_p=1
Tarkoittaako yllä oleva teksti nyt siis, että kamera itse päättää automaattisesti valotuksen mittauksen, paitsi m-tilassa, jossa se on aina keskustapainotteinen??!
Lähetetty: Heinä 13, 2004 20 : 39
Kirjoittaja mellin
Voi perseen suti...lisää tulee...
Canon's exclusive 35-zone Evaluative metering links to the active focusing point and is the default metering pattern in AE modes, while center-weighted average metering is automatically selected in Manual mode. Central-area partial metering (measuring 9.5% of the picture area) is available on demand in Program AE, Shutter-priority AE, Aperture-priority AE, Auto Depth-of-Field AE and Manual.
http://www.steves-digicams.com/2003_reviews/300d.html
Eli mitataanko valotus aina aktiivisen tarkennuspisteen mukaan? Jos vaikka olen valinnut tarkennuksen tapahtuvan aina yhden keskipisteen mukaan, niin otetaanko valotus myös sen mukaan? Siis näissä rajatun- ja keskustapainoitteisissa menetelmissä.
Lähetetty: Heinä 13, 2004 21 : 24
Kirjoittaja Filvas
Jaa niin toi evaluative metering saattaa funtsata sitä valotusta sen aktiivisen tarkennuspisteen kannalta. Itse käytän melkein aina keskimmäistä tarkennuspistettä joten en ole kiinnittänyt tuohon sen enempää huomiota.
Partial metering toimii osoittamalla etsimen keskikohta haluttuun paikkaan ja painamalla (peukalolla) partial metering-nappia jolloin valotus lukitaan muutamaksi sekunniksi. Jos haluat ottaa uuden partial meteringin heti perään, niin siitä vaan.
Yleisesti ottaen kameran valikkoihin on hyvin vähän asiaa kun perusasetukset on määritelty kuntoon. Yleensä sieltä tulee vaihdettua kuvan kokoa tai määritettyä manuaalinen valkotasapaino.
Fill flashi on siis täytesalama. Tätä kamera tarjoaa (varsin helpostikin) automaagisesti jos kyseessä on automatiikkamoodilla vastavalotilanne. Toki sen saa tarvittaessa itse käyttöön painamalla vain salaman nappia kyljessä jolloin salama pomppaa pystyyn.
Keskuspainotteinen mittaus on englanniksi center weighted metering.
Onnistuinkohan nyt selittämään mitään vai sotkinko vain lisää asioita. :P
Lähetetty: Heinä 13, 2004 21 : 32
Kirjoittaja anttisalon
Huikka78:
Mulla on ollut kamera kuukauden päivät, mutta opeteltavaa riittää vielä yllin kyllin. En ole 100% varma, miten tuo ongelmasi ratkaistaan, mutta näillä tiedoilla itse tekisin sen seuraavasti:
1. Tarkenna taivaaseen --> saat automaattivalotusarvot
2. Lukitse ko. valotus painamalla *-nappia
3. Yli- tai alivalota automaattivalotusta Av+/- namiskan ja rullan avulla
4. Tarkenna haluamaasi kohteeseen ja näppää kuva
Noista metering -termeistä mulla ei ole "mitään" hajua vielä, muuta kuin että koneessa on noi kolme vaihtoehtoa käytettävissä, mutta onko itse säädettävissä - donnou.
Lähetetty: Heinä 13, 2004 21 : 52
Kirjoittaja mellin
anttisalon kirjoitti:Huikka78:
1. Tarkenna taivaaseen --> saat automaattivalotusarvot
2. Lukitse ko. valotus painamalla *-nappia
3. Yli- tai alivalota automaattivalotusta Av+/- namiskan ja rullan avulla
4. Tarkenna haluamaasi kohteeseen ja näppää kuva.
Siis tälläisiä kädettömien-täysin-avuttomien-ohjeita pitäisi aina olla :D Tähän tyyliin kun selvittää, niin varmaan kokemattomampikin ymmärtää. Hyvä, hyvä.
Lähetetty: Heinä 14, 2004 12 : 12
Kirjoittaja ville
Tässä on taulukko dpreview:a.
Jos tosta ei tajua niin tässä rautalankaa:
- 300D käyttää evaluate (eli koko ruudun alueelta) mittausta _kaikissa_ muissa muissa kuvausohjelmissa _paitsi_ manuualilla.
- Manuaalilla (M) kamera käyttää keskustapainotteista eli CW mittausta
kuitenkin:
- Luovilla kuvasohjelmilla (tv, av, p, m, a-dep) * napin painallus aiheuttaa sen, että valotus mitataan _aina_ osamittauksena, eli 9% keskeltä.
Ja edelleen:
- Näillä ei ole _mitään_ tekemistä tarkennuksen kanssa.
- Laukaisimen painaminen puoleen väliin aiheuttaa _aina_ valotuksen ja tarkennuksen lukitsemisen. Kuvauskohteen liike voi kuitenkin muuttaa tarkennusta, mutta ei valotusta
- * napin painaminen _ei_ millään tavalla lukitse valotusta
Siten siis
Lähetetty: Heinä 14, 2004 12 : 39
Kirjoittaja kohan
ville kirjoitti:
- * napin painaminen _ei_ millään tavalla lukitse valotusta
Kokeilin omaani:
Tähtäsin ulos ikkunasta ja hain valotusarvon 400 (Av moodi)
Painoin *
Suuntasin kameran sisällä huoneen pimeään lattiaan ja otin kuvan.
Niin vain tuli 400 pimeä kuva kuin pitikin.
Eli * painike lukitsee valotuksen siihen arvoon mistä mitataan seuraavaa valotusta varten. Aivan niin kuin sen pitääkin.
Lähetetty: Heinä 14, 2004 15 : 02
Kirjoittaja ville
kohan kirjoitti:ville kirjoitti:
- * napin painaminen _ei_ millään tavalla lukitse valotusta
Kokeilin omaani:
Tähtäsin ulos ikkunasta ja hain valotusarvon 400 (Av moodi)
Painoin *
Suuntasin kameran sisällä huoneen pimeään lattiaan ja otin kuvan.
Niin vain tuli 400 pimeä kuva kuin pitikin.
Eli * painike lukitsee valotuksen siihen arvoon mistä mitataan seuraavaa valotusta varten. Aivan niin kuin sen pitääkin.
Katos vaan, olin täysin väärässä :D
En tosiaan ollut koskaan kokeillut tota noin, sillä olin aina painanut laukaisimen puoleen väliin ja tyhmänä oletin että valotuksen lukitseminen johtuu vain siitä että laukaisin on puolessa välissä.
Kaikkea sitä oppii vaikka on kuvannut slr-digillä jo aika pitkään :D
Lähetetty: Heinä 14, 2004 16 : 46
Kirjoittaja mjalka
ville kirjoitti:kohan kirjoitti:ville kirjoitti:
- * napin painaminen _ei_ millään tavalla lukitse valotusta
Kokeilin omaani:
Tähtäsin ulos ikkunasta ja hain valotusarvon 400 (Av moodi)
Painoin *
Suuntasin kameran sisällä huoneen pimeään lattiaan ja otin kuvan.
Niin vain tuli 400 pimeä kuva kuin pitikin.
Eli * painike lukitsee valotuksen siihen arvoon mistä mitataan seuraavaa valotusta varten. Aivan niin kuin sen pitääkin.
Katos vaan, olin täysin väärässä :D
En tosiaan ollut koskaan kokeillut tota noin, sillä olin aina painanut laukaisimen puoleen väliin ja tyhmänä oletin että valotuksen lukitseminen johtuu vain siitä että laukaisin on puolessa välissä.
Kaikkea sitä oppii vaikka on kuvannut slr-digillä jo aika pitkään :D
Omasta mielestäni tuo *-nappi on kaiken aa ja oo kuvauksessa. Esim. ihmisten kuvaus. Itse aina mittaan ja lukitsen valon naamasta *-napilla ensiksi, sitten vasta kaikki muu. Muuten kuvia on vaikea saada onnistumaankaan.
Lähetetty: Heinä 14, 2004 16 : 52
Kirjoittaja kohan
Sitä tahtoo olla niin laiska tai siis olen minä tolla kameralla kerran yhden jpg ottanut. Mutta muuten kätevä nappi.
Lähetetty: Heinä 14, 2004 20 : 16
Kirjoittaja ville
mjalka kirjoitti:
Omasta mielestäni tuo *-nappi on kaiken aa ja oo kuvauksessa. Esim. ihmisten kuvaus. Itse aina mittaan ja lukitsen valon naamasta *-napilla ensiksi, sitten vasta kaikki muu. Muuten kuvia on vaikea saada onnistumaankaan.
Joo, mutta kun tarkennus tulee samasta paikasta -> laukaisin on puolessavälissä -> valotus on muutenkin lukittu.
Lisäksi käytän 100% manuaalia niin tolla oikeesti ei oo mitään väliä. Tämän takia omassa käytössä olen mieltänyt tuon napin vain toiminnoksi jolla mitataan lähes pistemittauksella.
Jos ja kun käyttäisin myös muita kuvaustapoja (tv, av, p jne) niin tosta napista varmaan höytyisi enemmän.
Lähetetty: Heinä 15, 2004 1 : 11
Kirjoittaja kohan
Tässä vähän lähemmin tietoa valotus moodeista 300D:llä
http://doug.kerr.home.att.net/pumpkin/3 ... ng_DAK.pdf