Sivu 1/1

Tarkennus äärettömyyteen

Lähetetty: Joulu 28, 2004 13 : 17
Kirjoittaja n157472
Miten on mahdollista että tarkennusrengasta ei voi kiertää äärettömään laitaan jos kuvaa vaikkapa kuuta? Molemmilla linsseilläni joutuu äärettömyydestä kiertämään hieman takaisin saadakseen tarkan kuvan. Linssit EF 50 1.8 ja sigma 70-300 APO II

Lähetetty: Joulu 28, 2004 13 : 40
Kirjoittaja artur
Vai onko sulla dioptriasäätö pielessä?

Lähetetty: Joulu 28, 2004 14 : 00
Kirjoittaja n157472
Ei koska itse kuvastakin tuli epäterävä. Automaatti ottikin sitten tarkkoja kuvia. Pääseeköhän ko. linsseissä tarkennusrengas kiertymään jotenkin yli, vai mistä on kyse?

Lähetetty: Joulu 28, 2004 16 : 00
Kirjoittaja fotom
Ongelma on ikävän yleinen sillä joskus tupeloin melko hyvät revontulikuvat juuri tuolla. Yksi syy voi olla mahdollisuus IR -kuvaukselle joka eri allonpituudesta johtuen tarkentuu eritavoin. Jos mahdollista, kannattaa tarkentaa automaatilla mahdollisimman kaukaiseen kohteeseen (kuu, kaukainen linkkimaston punainen valo tms.) ja sen jälkeen kuvata manuaaliasetuksin.

Lähetetty: Joulu 28, 2004 19 : 02
Kirjoittaja fangio
fotom kirjoitti:Ongelma on ikävän yleinen...
Ei kai tuo mikään ongelma ole. Ihan on tarkoituksella rakenettu. Kaikissa laadukkaammissa putkissa äärettömän takana on tilaa, mutta manuaalitarkennus äärettömään on helppo tehdä ruuvaamalla opiskan kyljestä just äärettömään.

Lähetetty: Joulu 28, 2004 19 : 44
Kirjoittaja AkuM
Vanhoissa manuaalitarkenteisissa obiskoissa ääretön oli reunassa. Automattitarkennus vaatii äärettömään tarkentaessaan sen, että tarkennus menee yli äärettömästä, jolloin tarkin kohta löytyy epätarkimpien välistä.

Yö- ja hämäräkuvauksessa olisi hyvä, jos objektiivien MF-kytkin samalla estäisi äärettömän ohi tarkennuksen.

..aku

Lähetetty: Joulu 28, 2004 22 : 26
Kirjoittaja TPA
Kun ostaa objektiivin uutena saa sen mukana käyttöohjeen ;D (kannattaa lukea jos ei muuten saa vastauksia)
Canon EF objektiivin käyttö ohje kirjoitti:5. Infinity Compensation Mark
To compensate for sifting of the infinite focus arising from changes in temperature, the distance scale ie rotated a little past the normal infinite focus position, as indicated by ( ).
For infinite focus at normal temperatures, set the distance mark to the vertical line.
To make sure focus is precise, it is recommended that you check the focus in thale viewfinder before shooting.
ps. ainiin 50/1.8:ssa ei ole etäisyys taulukkoa, joten erehtyminen onnistuu.

Lähetetty: Tammi 03, 2005 21 : 18
Kirjoittaja Setä
Kuu ei ole äärettömän kaukana maapallosta;) ennenvanhaan ei tarkennusta äärettömään saanut käyttää ollenkaan, koska perinteisillä lasioptiikoilla ei niin pitkälle näe laisin, aina piti äärettömästä hieman takaisin kääntää, kun taivaita kuvasi.

Lähetetty: Tammi 03, 2005 22 : 48
Kirjoittaja Geppetto
Setä kirjoitti:....ennenvanhaan ei tarkennusta äärettömään saanut käyttää ollenkaan, koska perinteisillä lasioptiikoilla ei niin pitkälle näe laisin, aina piti äärettömästä hieman takaisin kääntää, kun taivaita kuvasi.
Meniköhän tämä nyt ihan oikein? epäilisin ihan vähän. Tuota pitkälle näkemistä nimittäin. Kuulostaa näin vanhemman polven kuvaajasta lähinnä päivän huumoripläjäykseltä.

Se, että ääretön ei ole aivan asteikon laidassa ei kyllä johdu siitä etteikö ko. optiikka äärettömään tarkentuisi. Lasilla tai muovilla varustettuna. Nykyään tai muinoin suunniteltuna.

Lähetetty: Tammi 04, 2005 10 : 37
Kirjoittaja nenonen
Itsekin saman asian kanssa "tapellut" useaan otteeseen. Ainakin 50/1.8:lla tuo tarkennushomma pimeällä kuvatessa onnistuu parhaiten, kun tarkentaa automaatilla kuuhun tai johonkin kaukaiseen valoon tms. Vähän sattumapeliähän tuo meinaa olla...

Lähetetty: Tammi 06, 2005 20 : 55
Kirjoittaja darxide
Jos äärettömään pääsisi vääntämällä renkaan toiseen äärilaitaan, miten kävisi kun objektiivin rakenne pakkasessa hieman kutistuu, tai paahtavassa auringossa kasvaa?

Sen takia siinä on vähän säätövaraa mennä yli, äärimmäisessä kelissä sitä ylimenoa ei ehkä olekkaan. Näin minä asian ymmärtäisin.