Koiria aurinkoisena päivänä

Canon 1300D, Canon 1200D, Canon 700D jne.
pikkuinen
Viestit: 2
Liittynyt: Maalis 01, 2007 9 : 19

Koiria aurinkoisena päivänä

Viesti Kirjoittaja pikkuinen »

Hei!

Pidin pitkän tauon kuvauksessa, mutta tulipa taas kamera otettua esille - aurinkoisten päivien innostamana. ;)
Päädyinkin sitten kuvailemaan koiria oikein mahtavana aurinkoisena pakkaspäivänä.

Valotusajaksi laitoin 2000-4000.
ISO-herkkyydeksi asetin 400 ja välillä 800, jotta varmasti tulee tarpeeksi valoa. Kuvasin TV-toiminnolla (kamera EOS 350D), joten aukon kamera sääti itse.

Osa kuvista onnistui ihan ok, mutta edelleen osa jäi vähän tummiksi. Ongelmaksi tuli se, että pienempi koira (tummempi) jäi aina epätarkemmaksi kuin suurempi vaalea koira. Näin käy melkein aina, kun kuvaan. Tyhmä kysymys: miksi suurempi koira aina tarkentuu? Pitäisikö kuvata reilusti manuaalisesti ja asettaa itse sopiva aukkoarvo? Millainen aukkoarvo takaisi valoisat ja tarkat kuvat sekä tasapuolisuuden molemman koiran välillä? On hupaisaa, että toinen koira on aivan täydellinen ja toinen epätarkka.

Tällainen kuva on hieno:
ttp://www.koirakopla.com/kuvia/2006/tammikuu2 ... l4.jpg[url][/url]
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
kohan
Viestit: 12556
Liittynyt: Helmi 21, 2004 15 : 02
Paikkakunta: Keuruu

Viesti Kirjoittaja kohan »

Selvitä ensin sellaiset käsitteet kuin oikean valotuksen riippuvuus ISO arvosta, suljinnopeudesta ja käytetyn aukon arvosta.
Seuraavaksi voi selvittää syväterävyyden.
Kolmanneksi voi ottaa vaikka liikkeen pysäyttäminen ja suljinnopeus.
Viimeisenä vaikka mustan koiran kuvaaminen kirkkaalla lumella.
Täältä löytyy paljon vastauksia.
http://www.pikseli.fi/digifaq/
...kuvia lisätään myöhemmin...
http://kohan.1g.fi/
Ande
Viestit: 298
Liittynyt: Touko 31, 2004 17 : 38

Viesti Kirjoittaja Ande »

Melko erikoinen lähestymistapa tuossa kuvaamisessasi. Kannattaa tosiaan perehtyä tuohon valotuksen muodostumiseen ja syväterävyyteen.
olli R
Viestit: 4808
Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 21
Viesti:

Re: Koiria aurinkoisena päivänä

Viesti Kirjoittaja olli R »

pikkuinen kirjoitti:Valotusajaksi laitoin 2000-4000.
ISO-herkkyydeksi asetin 400 ja välillä 800, jotta varmasti tulee tarpeeksi valoa. Kuvasin TV-toiminnolla (kamera EOS 350D), joten aukon kamera sääti itse. Osa kuvista onnistui ihan ok, mutta edelleen osa jäi vähän tummiksi.
Syitä voi olla kaksi. Voi olla että objektiivin aukkoalue loppuu, jolloin kamera voi vain alivalottaa. Kannattaa seurailla sitä etsimessä näkyvän aukkoarvon vilkkumista. Tosin noin periaatteessa noilla arvoillasi voisi pärjätä aurinkoisena päivänä, tosin aukko suurenee melkoisesti.

Toinen ongelma on se, että kamera pyrkii saamaan mittauspisteensä valotuksen keskiharmaaksi. Jos kohteena on kirkas lumi, se jääkin harmaaksi ja kuva näyttää pimeältä. Automaattivalotuksen korjausta 1-2 ev:ä plussalle, niin alkaa toimia.
pikkuinen kirjoitti:Ongelmaksi tuli se, että pienempi koira (tummempi) jäi aina epätarkemmaksi kuin suurempi vaalea koira. Näin käy melkein aina, kun kuvaan. Tyhmä kysymys: miksi suurempi koira aina tarkentuu? Pitäisikö kuvata reilusti manuaalisesti ja asettaa itse sopiva aukkoarvo? Millainen aukkoarvo takaisi valoisat ja tarkat kuvat sekä tasapuolisuuden molemman koiran välillä? On hupaisaa, että toinen koira on aivan täydellinen ja toinen epätarkka.
Mustan koiran ongelma voi olla se, ettei automaattitarkennus saa siitä kiinni. Tarkennus tarvitsee kontrasitirajan, johon se tarkentuu, siis vaalean ja tumman alueen tarkan rajan.

Lisäksi suurilla aukoilla (pienillä f-luvuilla) alkaa vaikuttaa tuo syväterävyys. Kamera tarkentuu vain yhdelle etäisyydelle, jos jotain on sen edessä tai takana, se jää epätarkaksi. Tuo epätarkkuuden aste riippuu aukosta, kuvausetäisyydestä ja polttovälistä. Pienemmällä aukolla (suuremmalla f-luvulla) onnistuu paremmin kahden eri etäisyydellä olevan kohteen saaminen näyttämään suht tarkalta.

Ja oikeat valotusarvot tosiaan riippuvat toisistaan. Niistä löydät parhaiten tietoa jostain hyvästä valokuvausoppaasta.
pikkuinen
Viestit: 2
Liittynyt: Maalis 01, 2007 9 : 19

Viesti Kirjoittaja pikkuinen »

Ande kirjoitti:Melko erikoinen lähestymistapa tuossa kuvaamisessasi. Kannattaa tosiaan perehtyä tuohon valotuksen muodostumiseen ja syväterävyyteen.
Lupaan perehtyä.
Lueskelemaan asiasta.
Vastaa Viestiin