Järkkäri tuottaa hyviä kuvia, kunhan sitä osaa käyttää. Suurimpia vaikeuksia on syväterävyys. Järkkärin suurempi kenno aiheuttaa pienemmän syväterävyysalueen, joten tarkennukseen pitää kiinnittää enemmän huomiota kuin pokkarilla. Toisaalta järkkärin automaattitarkennus toimii nopeasti ja hämärämmässäkin, kunhan siihen tottuu. Lyhyellä syväterävyydellä saa sitten kohdetta korostavia kuvia, kun tausta pehmenee.
Järkkärin kuvat ovat yleensä myös "tarkempia", niistä näkyy helpommin pienet virheet. Niitä ei terävöitetä tai väritetä kamerassa yleensä niin paljon, koska niihin halutaan jättää käsiteltävyyttä. Jos haluaa kuvia suoraan kamerasta, kannattaa katsoa niitä JPEG-parametreja ja säätää terävöitystä, kontrastia ja saturaatiota isommalle.
Järkkärikään ei tee värejä sen paremmin oikein, jollei valon väriin kiinnitä huomiota. Valkotasapainon säätö on usein tarpeen, jollei sitten korjaa asioita jälkikäteen kuvankäsittelyssä.
Teknistä analyysiä:
http://www.musiikkileikkikoulu.fi/tiedostot/niklas.jpg
Tässä suurin probleema taitaa olla kohina. ISO1600 tuottaa näkyvän kohinan, joka tasoittaa värejä ja pehmentää ääriviivoja. Jälkikäsittelylläkin on vaikeuksia korjata kuvaa ilman, että rupisuus lisääntyy.
Salama oli mukana, joten ISO-arvo olisi voinut olla huomattavasti pienempikin.
Valkotasapainon säädöllä saisi ihon värejä ehkä paremmin kohdalleen.
Muutenkin voisi ottaa lähempää, pystykuvana ja paremmassa valossa.
http://www.musiikkileikkikoulu.fi/tiedo ... apallo.jpg
Tässä on monenlaista. Tarkennus taitaa olla hiukan takana, mihin lienee tarkentanutkin, olisiko ollut käsitarkennus käytössä? Aukko on f/3.5 jolloin syväterävyysalue alkaa olla lyhyt. Ryhmäkuvassa ei tahdo saada kaikkia asioita teräviksi. Lisäksi valoa on ollut hiukan niukasti, valotusaika on vain 1/30 s, jotkut kohteet saattavat olla hiukan liikahtaneetkin
Kasvojen valoisuuksissa ja väreissä on eroja koska ilmapallot peittävät ylhäältä tulevaa valoa. Tällöin osa kasvoista saa värinsä salamavalosta ja osa taas ylhäältä hehku/loistevaloista. Näillä on selkeä väriero
http://www.musiikkileikkikoulu.fi/tiedostot/rasmus.jpg
Kameraa ei ole tarkennettu kohteeseen. Minusta kannattaa valita käyttöön vain keskimmäinen tarkennuspiste ja kohdistaa se aina ensin pääkohteeseen painaen laukaisin puoleenväliin. Laukaisinta puolessavälissä pitäen voi sitten sommitella kuvan haluamakseen.
Kun tämä taito on hanskassa, niin sitten voi alkaa askarrella muilla tarkennuspisteillä tai käsitarkennuksella.
Ixus korjaa osan ongelmista pitkällä syväterävyydellä ja reippaamalla käsittelyllä kamerassa. Ehkä odotuksetkaan eivät ole niin suuret. Järkkäri ei ole ihmelaite, vaan vaatii aika oikeaa toimintaa, jotta hyviä kuvia alkaisi syntyä. Silloin se kuitenkin yleensä ylittää pokkarin kyvyt.