Sivu 1/1

300d Pakkaskestävyys

Lähetetty: Marras 21, 2004 20 : 16
Kirjoittaja Stade
Kertokaapa kokeneemmat että miten ko. kamera toimii pakkasella ja miten kovalla pakkasella ei kannata/voi kuvata.

Re: 300d Pakkaskestävyys

Lähetetty: Marras 21, 2004 20 : 30
Kirjoittaja olli R
Stade kirjoitti:Kertokaapa kokeneemmat että miten ko. kamera toimii pakkasella ja miten kovalla pakkasella ei kannata/voi kuvata.
Kokeneena kerron, että tätä on käsitelty paljon foorumilla. Hakuun vaikka sana 'pakkanen' ja alkaa löytyä kokemuksia.

Lyhennettynä:
- Pakkanen ei sinänsä kuvausta haittaa. Kenno on jopa vähäkohinaisempi kylmässä.
- Kylmyys lyhentää akkujen kestoa. Vara-akkua voi pitää taskussa.
- Muoviosat voivat tarpeeksi jäätyessään olla herkempiä kolauksista lohkeamaan.
- Kun tuo kameran kylmästä sisälle lämpimään, siihen voi tiivistyä kosteutta, josta elektroniikka ei tykkää. Kameran voi pistää kylmässä muovipussiin tai kameralaukkuun, jossa sen voi antaa lämmetä rauhassa tunnin tai pari.

Lähetetty: Marras 21, 2004 21 : 17
Kirjoittaja Aasi
Tänään -8 asteisessa toimi ainakin ilman ongelmia.

Lähetetty: Marras 22, 2004 9 : 57
Kirjoittaja PAP
Viime viikolla tuli kuvailtua vaihtelevissa pakkasissa; ennätys taisi olla torstain -27c napapiirin pohjoispuolella (kamera tosin oli pakkasessa vaihtelevasti, muuten sitten repussa) . Viikonloppuna jäätävässä merituulessa tuli kuvailtua taas -13c kylmyydessä ongelmitta.

Kyllähän elektroniikka kylmyyttä kestää muttei kosteutta joten aiemmin mainittu vinkki kameran pitämisessä laukussa sisälle siirron jälkeen on toimiva.

Ainoa joka hieman epäilyttää on objektiivien zoomin tekninen kestävyys. Mutta siitäkin pääsee eroon käyttämällä kiinteäpolttoisia ;)

Lähetetty: Marras 22, 2004 11 : 41
Kirjoittaja ^Nanook^
-25 C asteessa on kameraa vielä tullut käytettyä. No problems. Sitä kovemmilla pakkasilla en ole uskaltanut kameraa käyttää aikaisempien huonojen kokemuksien takia. Entisestä Pentaxista ku pimeni LCD-näyttö kovalla pakkasella.

Jos kameraa pitää jalustalla koko ajan niin akku kyllä hyytyy kohtuu nopeaan, jo muutamassa tunnissa. Kannattaa pistää kamera takin alle silloin kun ei kuvia ota. Kestää akku hieman pidempään. Ja voihan sen akun välillä irroittaa ja laittaa lämpimään taskuun jne.

Haulla tosiaan löytyy paljon tekstiä aiheesta. Eikä se ole vanhentunut vielä miksikään =)

Lähetetty: Marras 22, 2004 13 : 04
Kirjoittaja karipulkka
^Nanook^ kirjoitti: Kannattaa pistää kamera takin alle silloin kun ei kuvia ota.
Tälläkin palstalla monet ovat varoitelleet kosteuden kondensoitumisesta kameraan ulkoa kylmästä sisälle lämpimään siirryttäessä. Ihmettelen vähän, että sitten toimitaan näin, sillä kyllä se kosteus kondensoituu tässäkin tapauksessa, takin alla oleva eristävä ilmakerros on selvästi plussan puolella. Lisäksi ilmakerroksen kosteus on varmasti hyvinkin korkea hikoilun myötä.

Lähetetty: Marras 22, 2004 14 : 48
Kirjoittaja -juri
semmosen vinkin joku täällä heitti että tyrkätään kamera muovipussiin ennenkuin tullaan sisälle lämpimään, muovipussi tietysti pitää sulkea tiiviisti. sitten vaan odotellaan että kamera lämpenee. ei kondenssia!

-juri

Lähetetty: Marras 22, 2004 15 : 02
Kirjoittaja PAP
-juri kirjoitti:semmosen vinkin joku täällä heitti että tyrkätään kamera muovipussiin ennenkuin tullaan sisälle lämpimään, muovipussi tietysti pitää sulkea tiiviisti. sitten vaan odotellaan että kamera lämpenee. ei kondenssia!

-juri
eipä hullumpi idea!

Lähetetty: Marras 22, 2004 23 : 28
Kirjoittaja ^Nanook^
karipulkka kirjoitti:
^Nanook^ kirjoitti: Kannattaa pistää kamera takin alle silloin kun ei kuvia ota.
Ihmettelen vähän, että sitten toimitaan näin, sillä kyllä se kosteus kondensoituu tässäkin tapauksessa, takin alla oleva eristävä ilmakerros on selvästi plussan puolella. Lisäksi ilmakerroksen kosteus on varmasti hyvinkin korkea hikoilun myötä.
Eipä ole ollut ongelmia kondensoitumisesta näin toimittaessa. Kameran kanssa tulee muutenkin harvemmin liikuttua niin paljon, että hiki tulisi. Jokuhan täällä joskus laski, että paljonko pitää olla lämpötilaeron ett kosteutta muodostuu. Ilmeisesti minun takin alla on sen verta kylmää ettei ole ollut moisesta ongelmia.

Lähetetty: Marras 23, 2004 8 : 36
Kirjoittaja karipulkka
^Nanook^ kirjoitti:
karipulkka kirjoitti:
^Nanook^ kirjoitti: Kannattaa pistää kamera takin alle silloin kun ei kuvia ota.
Ihmettelen vähän, että sitten toimitaan näin, sillä kyllä se kosteus kondensoituu tässäkin tapauksessa, takin alla oleva eristävä ilmakerros on selvästi plussan puolella. Lisäksi ilmakerroksen kosteus on varmasti hyvinkin korkea hikoilun myötä.
Eipä ole ollut ongelmia kondensoitumisesta näin toimittaessa. Kameran kanssa tulee muutenkin harvemmin liikuttua niin paljon, että hiki tulisi. Jokuhan täällä joskus laski, että paljonko pitää olla lämpötilaeron ett kosteutta muodostuu. Ilmeisesti minun takin alla on sen verta kylmää ettei ole ollut moisesta ongelmia.
Ok, hyvä jos näin on. Talvitakin alla on silti erittäin korkea kosteusprosentti vaikkei suoranaisesti hiki olisikaan, sillä kropasta poistuu joka tapauksessa kosteutta.

Lähetetty: Marras 23, 2004 9 : 27
Kirjoittaja -juri
kuvittelisin että tasaisen kylmä on vähemmän rasittavaa kameralle kuin jatkuvat lämmönvaihtelut. jos ulkoilman lämpötila on -10 astetta ja takin alla on +10, ja tuota vaihtelua kun tulee useampia kertoja niin luulisi siinä kovemmankin kameran hermostuvan ; )

itse pyrin mieluummin pitämään kamerani tasaisessa lämpötilassa, oli se sitten mikä tahansa.

-juri

Lähetetty: Marras 23, 2004 11 : 33
Kirjoittaja JupJup
Tuota muovipussikonstiahan voi käyttää kameran takin alla säilyttämiseenkin:

Joitakin vuoisia sitten kun oli yli 40 astetta pakkasta joulun aikoihin, kuljetin af-järjestelmääni (Pentaxin mz-3) takin alla muovipussissa ja sain hyviä kuvia/kamera toimi ongemitta. Samalla retkellä tuli huomattua myös, että muovikuorinen (vaikka siinä kyllä onkin metallirunko) järjestelmä on kyllä sormille paljon mukavampi pakkasella kuin metallikuorinen: Vanha 80-200mm metallizoomi oli vähän aikaa pakasessa oltuaan äärimmäisen ikävän tuntuinen paljain käsin käyttää, kun sormet oikeasti tahtoivat jäätyä siihen kiinni.

Viime talvena olisin muovipussin kanssa makuupussissa yön yli säilyttämällä saanut monia kauniita aamukuvia: Kun kamera oli seissyt yli -20 asteisessa kameralaukussa koko laavula nukutun yön yli, niin se toimi kyllä täysin, (mitä nyt aika paljon jäykemmin:), mutta aamun auringonpaisteen myötä lämpenevässä ilmassa oli niin paljon kosteutta, että objektiivin uv-suodin huurtumisen sijasta suorastaan jäätyi heti kun otti kameran ulos laukusta. (kun kamera oli edelleen sen -20 astetta mitä yöllä oli ollut pakkasta) Sama juttu kun otin suotimen pois ja todella varoin kaikkia paikkoja (nuotion savu, hengitys, leirin läheisyys) joista olisi ollut mahdollista saada ylimääräistä kosteutta: Heti jäässä, lämpenevässä ilmassa oli kosteutta itsessään liikaa. Sulivathan nuo sitten päivemmällä, kun laitoin auringonpaisteeseen kuivumaan.

Jos olisin pitänyt kamerani vieressäni makuupussissa muovipussilla suojattuna, niin se ei olisi aamulla jäätynyt. Ei lämmin kamera kosteutta kerää. (en ilman muovipussia kuitenkaan sitä takin alla pidä, kun ulkoilmassa käydessään se kuitenkin voi jäähtyä jo liikaa)

pakkanen ja 300D

Lähetetty: Marras 28, 2004 17 : 45
Kirjoittaja vode
Veikka Gustafsson kertoi kuvanneensa 300 D :llä viime keväänä Mount Everestillä 40 asteen pakkasessa ilman ongelmia, kun piti akut lämpimässä takin alla välillä.

Lähetetty: Marras 30, 2004 8 : 14
Kirjoittaja JPu
^Nanook^ kirjoitti:Jokuhan täällä joskus laski, että paljonko pitää olla lämpötilaeron ett kosteutta muodostuu. Ilmeisesti minun takin alla on sen verta kylmää ettei ole ollut moisesta ongelmia.
Tuo ei oikeasti riipu lämpötilaerosta sinällään, vaan ilmamassan sisältämästä vesimäärästä ja lämpötilasta. Ilmansuhteelinen kosteus on oleellisesti vaikuttava tekijä, eli yllä esittämälläsi tavalla ei asia voi tarkastella, tarvitaan muutakin tietoa kuin lämpötilaero.

Mutu tuntumalla voisi kuvitella, että ilmamassa on lähes ulkoilmaa vastaavaa kun et hikoile, jolloin kosteudesta ei ole vaaraa, mutta jos hikoilet on kamera ihan varmasti vaarassa. Hien aiheuttamat suolat ovat sitten vielä suurempi riski.

Näin kerran erään henkilön kantaneen kainalokotelossa pistoolia yhden päivän ja hikoilleen kuumana kesänä runsaasti (poliisi töissä), hänellä oli yhdessä päivässä aseen pinta ruostunut lähes pilalle hien ja kosteuden yhteisvaikutuksesta.. tosin kainalo on aika kostea paikka ja kesällä hikeä pukkaa helposti, märkä paita kainalossa .. jne.