Sivu 1/2

Bulb kysymyksiä

Lähetetty: Loka 13, 2004 8 : 37
Kirjoittaja artur
Hei,

Ajattelin yökuvien lisäksi kokeilla Bulb-kuvausta tähtitaivaasta. Mieleeni tuli, että eikö Bulb asetuksella esimerkiksi 15 minuutin otos ole aika kohinainen? Mites muuten asetuksen, pitääkö olla ISO100 ja mahdollisimman pieni aukko vai miten tällaiset 15 min otokset tehdään?

Lähetetty: Loka 13, 2004 10 : 09
Kirjoittaja janman
Kokeilemalla.... Ja sitten kamerakauppaan......

Lähetetty: Loka 13, 2004 11 : 26
Kirjoittaja [mitch]
Tässä tulee ongelmaksi liike. Ei niinkään kameran, vaan taivaan. (tai no, maapallon). Nimittäin jo 30s valotusajalla tähdet eivät ole enää pyöreitä pisteitä, vaan lyhyitä matoja :)

Tähän tarvitsee (mikä sen laitteen nimi nyt oli) alustan joka pyörii "taivaan mukana".

Itse en tähtitaivaan kuvaamista tuon ihmeemmin ole kokeillut, 30s valotuksella jonkun kuvan räpsäissyt vanhalla kameralla :)

Lähetetty: Loka 13, 2004 11 : 30
Kirjoittaja -juri
janman kirjoitti:Kokeilemalla.... Ja sitten kamerakauppaan......
en valitettavasti osaa itse auttaa mutta pystyisin kyllä olemaan vielä janmania vähemmän avuksi vastaamalla foorumien klassikolla: "etsi googlesta" ; )
eiköhän joku asiasta tietävä kohta pistä jotain hyödyllistäkin...

analogisessa maailmassa janman varmaankin vastailee kysymyksiin kokolailla tätä rataa:

-anteeksi, mitähän kello on?
-katso kellosta!

; )

-juri

Lähetetty: Loka 13, 2004 11 : 35
Kirjoittaja artur
Mutta ne tähtijuovat ovat juuri se minkä haluan saada aikaiseksi. Kyseenalainen juttu on tuo kohina, että onko se paha esimerkiksi 15 minuutin valotuksella?

Lähetetty: Loka 13, 2004 12 : 11
Kirjoittaja SamiN
ISO:sta kohina on enemmän kiinni kuin valotusajasta. Laita ISO 100 ja säädä valotusajalla.. ei pitäisi kohista.
Mutta mitä tuota pähkäilemään sen enempää? Kamera illalla ja jalustalle ja kokeilemaan niin huomenna ollaan kaikki paljon viisaampia ;)

Lähetetty: Loka 13, 2004 12 : 15
Kirjoittaja [mitch]
Ahaa, no sitten!

Tosiaan silloin tuo useamman minuutin valotus on ihan kohdallaan. Ehdottomasti asetuksiin ainakin ISO100, ja varmasti aukko kannattaa laittaa pieneksi. En tämän enempää osaa sanoa, kun en ole itse kokeillut :)

ISO100 on ainakin vielä 30s valotuksella lähes kohinaton, mutta en tiedä mimmoista olisi kun puhutaan useista minuuteista... Täytyy varmaan itsekin kokeilla :)

Lähetetty: Loka 13, 2004 17 : 23
Kirjoittaja fotom
Asiaa on kokeiltu jopa 45-60min valotuksilla pakkasen ollessa -30 ja kamerana 300D. Lopputulos oli että kameran oma lämpö aiheutti valtavasti kohinaa tehden kuvan käyttökelvottomaksi. Varsinkin oikea laita kuvasta oli yhtä suttua. Asiaa testasimme toisellakin 300D yksilöllä samoin tuloksin ja kohina senkun pahenee kun lämpötila nousee. Elikkäs nyt syksyllä +10 lämmössä takapihalla 45min valotus tuotti kelvottoman kuvan. Herkkyys testeissä oli ISO100.

Tätä kohinaa voitte itsekukin testailla kun pidätte linssisuojan paikallaan ja varmuuden vuoksi kameran kun vielä tuuppaa peiton alle pimeään ettei varmasti saa ylimääräistä valoa mistään. Sitten vain pitkä valotusaika päälle niin 7 minuutilla saa jo useita tuhansia "kuolleita pikseleitä" ja pidemmät ajat vain nostavat kohinaa.

Vielä ei ole ollut mahdollisuutta kokeilla paremmilla rungoilla, mutta todennäköisesti CMOS -kenno ei sovellu tähtien kuvaamiseen ainakaan liian hyvin. Luultavasti juuri tämän kohinan vuoksi tähtitieteessä käytetään laajalti CCD -kennoja ja ennen kaikkea jäähdytettyjä kennoja kun tuo lämpötilan nousu nostaa myös kohinaa.

Lähetetty: Loka 13, 2004 22 : 00
Kirjoittaja Lupe
Ihan mielenkiinnosta kyselen, miten saatte bulbilla parinkin minuutin valotusaikoja? Ette varmaan ole koko ajan pitämässä kameran laukaisunappia pohjassa :)

Lähetetty: Loka 13, 2004 22 : 04
Kirjoittaja TPA
Lankalaukaisin.

Lähetetty: Loka 13, 2004 23 : 40
Kirjoittaja Filvas
Tai sitten lykkaa vanhan Nokialaisen Hands-freen kiinni kameraan, sillon se alkaa heti valottaan ja valottaa niin kauan kun sen repasee irti.

Kummaa vinetysta kun iso 100 ja 7 min tulee jo kuolleita pixeleita, tassa oli ISO 400 ja 5 min valotus.

http://koti.mbnet.fi/cstrike/ok/valokuv ... lkytys.jpg

Hassusti on noi kohinaiset pixelit venyneet. :P

edit: njoo, tarkennus oli ketuillaan ei tarvii mainita. :PP

Lähetetty: Loka 14, 2004 0 : 09
Kirjoittaja -juri
saisko tuosta alkuperäistä nähtäville, ihan vaan mielenkiinnosta...

-juri

Lähetetty: Loka 14, 2004 1 : 56
Kirjoittaja tinyzi
vähän menee turhan offtopikiksi, mut menköön...

Perkeles, lupe hei, mulla on samanlaiset kapan verkkarit... tai ainakin jollakin oli galleriassa. Ne hankittu vuonna 99 valtiollisesta laitoksesta tai sen aikana.

Lähetetty: Loka 14, 2004 8 : 00
Kirjoittaja artur
Lupe kirjoitti:Ihan mielenkiinnosta kyselen, miten saatte bulbilla parinkin minuutin valotusaikoja? Ette varmaan ole koko ajan pitämässä kameran laukaisunappia pohjassa :)
Rakensin oman kaukolaukaisimen jossa lukittuva bulb-kytkin. Voi lähtee kahville odottaessa :)

Lähetetty: Loka 14, 2004 12 : 53
Kirjoittaja euka
Tuolla on jotain juttua pidemmistä valotuksista http://photography-on-the.net/forum/vie ... icID=21471

Lähetetty: Loka 14, 2004 20 : 57
Kirjoittaja janman
jur(r)ille terveisiä että kokeilla ne on kaikkien pitänyt, ei ollu mitn *sensuroitu*..... Noin niinku digillä kuiteskin aika halpaa toi testailu....
Huumori pintaan, kyllä se siitä!

Lähetetty: Loka 14, 2004 21 : 27
Kirjoittaja -juri
huumorilla huumorilla tottakai, ajattelin vaan että jos itse kysyn neuvoja niin toivoisin myös neuvoja saavani. olisi ainakin lähtökohta mistä aloittaa ne kokeilut. ei kaikkea tarvitse opetella kantapään kautta...

kieli takaisin poskeen siis.

-jur(r)i

Lähetetty: Loka 14, 2004 21 : 41
Kirjoittaja Lupe
tinyzi kirjoitti:vähän menee turhan offtopikiksi, mut menköön...

Perkeles, lupe hei, mulla on samanlaiset kapan verkkarit... tai ainakin jollakin oli galleriassa. Ne hankittu vuonna 99 valtiollisesta laitoksesta tai sen aikana.
Sanomista tulee, mutta samana vuonna nuokin hommattu ja pyssykylä.

Lähetetty: Marras 17, 2004 11 : 13
Kirjoittaja hsivenius
Itse olen kuvannut kovastikin tuota tähtitaivasta. ensinnäkin se että "15 min valotus on riittävä" riippuu täysin poltto välistä. Mitä pisempi lasi sitä enemmän tulee viivaa 15minuutissa. 28mm eli kroppi kertoimen kanssa 44mm linssi on aika etevä. mutta valotusaikaakin pitää sitten olla jo mielellään tuollainen 20-13 min.

Ja kohinasta... Itse olen kuvannut ISO 100 ja ihan hyvää jälkeä tulee vaikka valottaisi pidempääkin. Olen myös kokeillut suuremmillakin herkkyyksillä ja silloinkin on ihan siedettävää jälkeä tullut, varsinkin kun käyttää NeatImagea kohinan poistoon. Silloin tietysti pitää muistaa teräväitys mikä tuo tähdet parmmin vielä esiin.

että näin=)

Lähetetty: Marras 18, 2004 17 : 28
Kirjoittaja martti65
Ongelmana ei välttämättä ole pelkkä kohina, ulkona viileässä kohinan määrä vähenee (lämmön aiheuttamaa). Pitkillä valoituksilla saattaa kuvaan tulla näkyviin "kuolleita pikseleitä". Huippupitkät valoitukset saattavat tarvita harmaasuotimen, tai ainakin pienimmästä päästä aukon. Olen joskus kokeillut 2 1/2" mittaisia valoituksia, aukko taisi olla n.16. Siinä aiheena oli talvinen pihamaisema, zenitarin 15 mm tai Sigman 15-30mm lasi. Valonlähteistä lähtee mukavat tähtimäiset viikset, joten ainakin erikoisia tähtikuvia sillä voi saada. Epäilen vain, riittääkö tähtien valo piirtämään jotain järjellistä kennolle, mutta muuten ympäristön maisemakuvat ovat kyllä varsin kiinnostavia, aaltoavakin vesi näyttää yllättävän tasaiselta.

10D:n kaukolaukaisimessa on muuten lukko, jonka voi jättää päälle, kunnes vapautetaan. Eli pitkät valoitukset eivät ole ongelma. Suuremmaksi ongelmaksi sitten saattaa tulla virran kulutus, sulkimen auki pitäminen vie aikapaljon virtaa, eli pitää ottaa huomioon.