Moikka,
Eilen oli pilvistä mutta erittäin valoisaa...ja puhtaanvalkoista hankea jokapuolella. Päätin räpsästä muutaman koekuvan, sillä seurauksella että full-auto teki kuvista todella harmaita, kuvien perusteella olisi voinut kuvitella että lumi on harmaata ja hämärä on tulossa...P-asetus ei tuottanut ISO 100, 200 ja 400 arvoilla sen parempia tuloksia (AWB). Myöskään 'cloudy' WB asetus ei tuonut parempia kuvia. Kun manuaalisesti säädin WB.n sinne tappioikealle, eli joku +2 kuvat alkoivat vastata aistinvaraisia havaintoja. Oletteko muut huomanneet vastaavaa? Oletteko löytäneet mitään hyviä standardi asetuksia lumihanki kuville? Mulla on käytössä 18-55mm kittiklasi ja kamera siis 400D.
Kiitokset!
Lumihanki ja valkotasapaino (400D)
-
- Viestit: 94
- Liittynyt: Elo 19, 2006 14 : 41
Lumihanki ja valkotasapaino (400D)
Sillälailla!!! -Johannes Virolainen
-
- Viestit: 4257
- Liittynyt: Kesä 23, 2003 22 : 24
- Paikkakunta: 09
Lukaises tätä läpi sillä aikaa kun Olli naputtelee pitkän vastauksen:
http://www.digicamera.net/keskus/viewto ... t=12615961
http://www.digicamera.net/keskus/viewto ... t=12615961
-
- Viestit: 2715
- Liittynyt: Tammi 24, 2004 18 : 10
- Paikkakunta: Hyvinkää
- Viesti:
Valotusautomaatit eivät ymmärrä, mitä kuvaat. Ne pyrkivät ainoastaan ottamaan valotuksen varmaan päälle ja pyrkivät aina keskimääräiseen keskiharmaaseen. Tällöin (silmälle) kirkkaat kohteet alivalottuvat ja hämärät ylivalottuvat. Sitä varten sitten käytetäänkin (kuvaajan toimesta) valotuskompensaatiota tai sopivaa esiasennettua valotustilaa (scene/mode).
objektiivinen puoliharrastelija
-
- Viestit: 4808
- Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 21
- Viesti:
Mitäpä tuohon enää lisäisi. Valkotasapaino siis hoitaa värit ja automaattivalotuksen korjaus valoisuuden.
olli Rinne http://www.digifaq.info/
-
- Viestit: 1732
- Liittynyt: Kesä 03, 2004 14 : 50
- Paikkakunta: Helsinki
- Viesti:
Saivartelua, mutta tuo on juuri toisin päin, valoisat kohdat ylivalottuvat, palavat helposti ns. puhki ja tummat alueet alivalottuvat.. ei mikään automaattivalotusohjelma pysty kontrastieroa kaventamaan..saNppa kirjoitti:Tällöin (silmälle) kirkkaat kohteet alivalottuvat ja hämärät ylivalottuvat.
Lumen suuri valoisuus, hämää automaattivalotusohjelmia ja automaateilla on taipumus alivalottaa kuvaa 3/4 - 1,5 aukkoa, jos tätä ei kompensoi ja korjaa. Johtuu siitä mitä saNppa sanoi, eli automaatti tulkitsee lumisen vaalean näkymän "keskiharmaaksi" ja säätää valotusta reilusti alas päin.
Kun kuva-alalla on liian suuret valoisuuserot kohteiden välillä, niin silmä mukautuu olosuhteisiin. Kun katsot hämärään kohtaan, näet yleensä myös varjoissa yksityiskohtia ja kun käännät katseen valoisaan kohtaan, niin silmä korjaa kaventamalla iiristä ja näet myös vaaleat alueet eri sävyisinä, et vain puhtaan valkoisina.
Kamera osaa mukautua vain keskimäärin, ei kahden eri kohdan mukaan ja siinä on sinun tai automattivalotuksen kompromissina valittava yksi valotus. Kompromissi tarkoittaa, että joku kohta voi olla läpi valkoinen tai umpimusta, tai molempia kun valoerot ovat suuret.
Eli kun kuvaat kirkkaassa ja vaaleita kohteita, säädä valotusta ylös päin, eli valotat kuvaa enemmän ja lumi jälleen valkoista, mutta ole varovainen kuinka paljon, lumessakin on sävyjä ja jos hanki hohtaa umpivalkoisena on se aika ruman näköistä.
-
- Viestit: 2715
- Liittynyt: Tammi 24, 2004 18 : 10
- Paikkakunta: Hyvinkää
- Viesti:
En tarkoittanut samassa kuvassa vaan tarkoitin kokonaan eri tilanteita.JPu kirjoitti:Saivartelua, mutta tuo on juuri toisin päin, valoisat kohdat ylivalottuvat, palavat helposti ns. puhki ja tummat alueet alivalottuvat.. ei mikään automaattivalotusohjelma pysty kontrastieroa kaventamaan..saNppa kirjoitti:Tällöin (silmälle) kirkkaat kohteet alivalottuvat ja hämärät ylivalottuvat.
objektiivinen puoliharrastelija
-
- Viestit: 1732
- Liittynyt: Kesä 03, 2004 14 : 50
- Paikkakunta: Helsinki
- Viesti: