Sivu 1/1
mv-filmin kehitysaineet
Lähetetty: Syys 29, 2005 15 : 31
Kirjoittaja artur
Hei,
Olen lueskellut ohjeita filminkehitykseen ja joka artikkelissa lukee, että kemikaalien pitää olla tarkalleen tietyn lämpöisiä.
Ihan tyhmä kysymys, että miten nuo kemikaalit saadaan tiettyyn lämpötilaan? Meidän kämppähän ei ole 20 astetta lämmin joten olkkarin pöydälle niitä ei voi laittaa lämpiämään kun ei tule oikea lämpötila kumminkaan.
Lähetetty: Syys 29, 2005 15 : 52
Kirjoittaja kapama-7
Lämpötila voi olla muukin kuin tuo 20 astetta. Tärkeää on, että kaikki eri litkut ovat samanlämpöisiä. Suuret lämpötilaerot vaikuttavat lopputulokseen lisäämällä rakeisuutta. Pahimmillaan voi ilmetä retikulaaatiota ( filmin valonherkkä kalvo repeilee liian nopean laajenemisen/supistumisen vuoksi ja lopputuloksena on sammakonkudun näköistä pintaa). Lämpimämmät aineeet lyhentävät prosessiaikaa ja viileämmät pidentävät. Laita pesuvatiin tai johonkin muuhun altaaseen 20 asteista vettä ja upota litkupullot sinne. Pysyvät tasalämpöisinä. Iso vesimäärä ei hetkessä kylmene/lämpene.
Kapa
http://kapasia.blogspot.com/
Lähetetty: Syys 29, 2005 15 : 55
Kirjoittaja ts
...ehdit jo ensin... siinä se olennainen on sanottu
Lähetetty: Syys 30, 2005 10 : 59
Kirjoittaja hemppa
Kehitä kuvasi vallitsevassa lämpötilassa, silloin ei ole lämpötilaeroja. Ohjeissa on eri lämpötiloille ajat.
Myöhemmin manittua retikulaatioita on on aika vaikea saada nykyfilmeillä aikaan, ky uitenkin laatu muuten kärsii eroista.
Lähetetty: Syys 30, 2005 12 : 58
Kirjoittaja OskuK
hemppa kirjoitti:
Myöhemmin manittua retikulaatioita on on aika vaikea saada nykyfilmeillä aikaan.
Eikä ole, jos vain kraanaveden lämpötila heiluu tarpeeksi ;-)
Itselläni tuli mahtavat ahtojää-efektit, kun loppuhuuhtelussa kraanaveden lämpötila kiipesi 40 asteeseen ja koitin nopeasti saada sen takaisin alas. Filmikehityksessä on siis nenänkaivuutakin tärkeämpiä puuhia ;-)
Lähetetty: Syys 30, 2005 14 : 05
Kirjoittaja adapteri
Joillakin kehitteillä filmin jyrkkyyttä tai herkkyyttä voi säädellä sillä lämpötilalla. Minä käytin joskus 400Asan vilmiä, valotin sen 320asan mukaan ja kehitin asteen pari viileämmässä, kuin mitä ohje sanoi. Tuli kaunis harmaasävyasteikko.
Re: mv-filmin kehitysaineet
Lähetetty: Syys 30, 2005 17 : 42
Kirjoittaja AkuM
artur kirjoitti:Hei,
Olen lueskellut ohjeita filminkehitykseen ja joka artikkelissa lukee, että kemikaalien pitää olla tarkalleen tietyn lämpöisiä.
Ihan tyhmä kysymys, että miten nuo kemikaalit saadaan tiettyyn lämpötilaan? .
Silloin kun käyttää tiivistemuodossa olevaa kehitettä ja kiinnitettä, niin kannattaa sekoittaa sopivan lämpöistä vettä reilusti vaikka ämpärillinen ja ottaa siitä tarvittava määrä mitta-astiaan johon sitten sen tiivisteen sekoittaa. Esim. Rodinalia käytettäessä sekoitussuhde on sen verran iso, että tiivisteen lämpötila ei hetkauta lopputuloksen lämpötilaa. Samasta ämpärillisestä saa sitten vakiolämpöisen keskeytyshuuhteen ja pääsee alkuun sen filminkin huuhtelussa. Loppuhuuhtelun olen tehnyt kylmällä kraanavedellä eikä ongelmia ole ollut.
..aku
Lähetetty: Loka 01, 2005 20 : 01
Kirjoittaja VROOOM
Veden lämpötilaan minulla on mielestäni aika huippu keino.
1. Pesen vessan tiskialtaan kevyesti harjalla ja saippualla (menee pari minuuttia).
2. Lasken pestyyn tiskialtaaseen vettä, ja samalla kun lisäilen vettä niin katson, että lopulta vesi on 20 asteista (ja tähän menee taas vain pari minuuttia).
3. Otan tiskialtaasta valmiiksi oikean lämpöistä vettä ja kaadan veden mitta-astiaan jossa sekoitan kehitteen. Menee parikymmentä sekuntia ja kehite on valmista ja juuri oikean lämpöistä.
4. Samalla kun kehittelen niin kiinnite on omassa pullossaan tiskialtaassa ja samoin kehityspurkki jota aina välillä heiluttelen. Ja siis se tiskialtaan vesi oli taas sitä oikean lämpöistä.
Yleensä käyttämäni 20 astetta alkaa siinä 15 minuutin kohdalla vähän nousta lämpötilan suhteen. Eli tuossa 10 minuutin paikkeilla vähän kylmää vettä tiskialtaaseen niin se on siinä.
Lämpötilojen suhteen nopeampaa ja helpompaa tapaa en ole keksinyt.
Näin helppoa ei tietystikään ole jos käytät muuta kuin kertakäyttöistä kehitettä.
Lähetetty: Loka 01, 2005 21 : 08
Kirjoittaja adapteri
No nyt kun Rodinal on mainittu, niin: onko Rodinalin mukana vielä sitä paperia, jossa on käyrät kehitysajoista eri lämpötiloille? Löytyykö siitä käyrät tri-x:lle (vieläkö sitä myydään?) tai jollekin 1600 asan vilmille?
Lähetetty: Loka 01, 2005 21 : 20
Kirjoittaja Tapiol2003
adapteri kirjoitti:No nyt kun Rodinal on mainittu, niin: onko Rodinalin mukana vielä sitä paperia, jossa on käyrät kehitysajoista eri lämpötiloille? Löytyykö siitä käyrät tri-x:lle (vieläkö sitä myydään?) tai jollekin 1600 asan vilmille?
Laajin filmi/kehitystalukko löytyy täältä (sen voi ladata ja tulostaa, jos intoa riittää).
http://www.digitaltruth.com/devchart.html
Agfan sivu:
http://www.agfaphoto.com/en-FI/photogra ... index.html
Lähetetty: Loka 13, 2005 0 : 15
Kirjoittaja Tinttara
Mulle opetettiin, että kehitteen lämpötila on tärkein, keskeytteen ja kiinnitteen lämpötila saa hieman heittää tuosta 20 asteesta. Itse käytän Ilfordin ID11 -kehitettä lantraussuhteella 1:1. Eli jos kehite on 22 asteista, otan kraanasta 18-asteista vettä. Ennenkuin aloitan kehittämisen, tarkistan vielä, ettei keskeyte ja kiinnite ole kovinkaan paljon lämpimämpää - tarvittaessa laitan pönikät lavuaariin viileämpään veteen. Vesilämpömittari pitää muistaa huuhtaista aina ennenkuin uittaa sitä seuraavassa litkussa.
Lähetetty: Loka 14, 2005 13 : 01
Kirjoittaja cocco
yli viiden asteen heitto on pahasta minun oppi-isieni mukaan.
huoneen lämpöisiä keskeytteitä ja kiinnitteitä voi siis käyttää.
elohopealämpömittaritkin vaikka näyttävät aina itsensä suhteen tarkasti lämpötilan, voivat heittää useita asteita todellisesta lämpötilasta... huomioinette tämän ennekuin fanaattisuuksiin mennään.
eli toistelen sitä että kun tekee aina samallalailla väärin niin saa kehityksensä kohdilleen pikku hiljaa. kehitys on kolmenmuuttujan suhde, lämpötilan, ajan ja ravistelun.
ps. valokuvaamossa jos mustavalkofilkka menee käsinkehityksestä viimeistyslinjalle niin lämmöt kohoaa 20-25 -> 37 asteeseen. ahtojäätä ei ole näkynyt... kokemus siis vain yhdestä kehittämöstä eikä sitä tietenkään sovi yleistää.