Filmikameroiden elohopeapatterit

Jollei löydy muuta lokeroa, niin tänne. Aiheen on kuitenkin jotenkin liityttävä kuvaukseen.
mrl586
Viestit: 1327
Liittynyt: Touko 11, 2005 21 : 48

Filmikameroiden elohopeapatterit

Viesti Kirjoittaja mrl586 »

Canon Canonet 28 syö käyttöohjeen mukaan seuraavia pattereita: PX-13, PX-625 ja EPX-625. Edellä mainitut patterit sisältävät elohopeaa, joten ne ovat nykyään kiellettyjen listalla. Mikä nykyisistä pattereista on paras vaihtoehto edellä mainittujen pattereiden korvaajaksi?
Canon PowerShot A510 | Canon PowerShot A710 IS | Canon EOS 400D | Canon EOS 450D
Pentax K200D
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
JupJup
Viestit: 1480
Liittynyt: Tammi 14, 2004 22 : 05
Paikkakunta: Helsinki/Savonlinna

Re: Filmikameroiden elohopeapatterit

Viesti Kirjoittaja JupJup »

mrl586 kirjoitti:Canon Canonet 28 syö käyttöohjeen mukaan seuraavia pattereita: PX-13, PX-625 ja EPX-625. Edellä mainitut patterit sisältävät elohopeaa, joten ne ovat nykyään kiellettyjen listalla. Mikä nykyisistä pattereista on paras vaihtoehto edellä mainittujen pattereiden korvaajaksi?
Sinkki-ilma -paristoissa ("kuulokojeparisto") on sama (ja tasainen) jännite kuin elohopaeparistoissa oli, joten ainakin semmoista voinee kokeilla. Pitänee tehdä jonkinlainen adapteri, että sellaisesta paristosta saa sopivan ison, että käy elohopeapariston paikalle.

Sinnki-ilma paristojen huono puoli on ainakin sitten se, että ne (kerran käyttöönotettuina, eli kun ilmaa alkaa päästä sinne sisään) vanhenevat nopeasti ilman käyttöäkin. (Kaiketi jonkun 2kk kestävät?) ...Mutta ei ne kai tuhottoman kalliita ole, ja samassa pakkauksessa on yleensä monta kappaletta, eli tulee varaparistotkin mukaan.
Sauli Särkkä
Viestit: 7019
Liittynyt: Syys 08, 2008 17 : 13
Paikkakunta: Tupos
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Sauli Särkkä »

Eräs kikka on, kun nämä kamerat eivät niitä virtasyöpöimpiä ole, avata vain yksi tai kaksi ilmareikää (yleensä niitä reikiä on neljä), jolloin reaktiota saadaan hidastettua hieman. Työläämpi keino on poistaa paristo kamerasta, kun sitä ei käytä ja laittaa tarra takaisin paikalleen.

Kolmas vaihtoehto on heittää ensin sinkkiparisto sisään, katsoa joku vakiovalotustilanne ja sitten vaihtaa nykyaikainen 1,55 V paristo tilalle ja korjata filmin herkkyyttä säätämällä se erotus kohdalleen.

Neljäs vaihtoehto (jota itsekin tässä suunnittelen erään mittaetsinkameran kohdalla) on suorittaa vastaava tilannemittaus ja kalibroida valomittari uudelleen. Nykyaikaisen 1,55 V hopeaoksidipariston purkukäyrä on mukavan tasainen, joten mittarinkin pitäisi olla nätisti kohdillaan koko pariston eliniän yli.


-Sale
Hirmuinen hintaposliini ja armoton murska-arvostelija.
JupJup
Viestit: 1480
Liittynyt: Tammi 14, 2004 22 : 05
Paikkakunta: Helsinki/Savonlinna

Viesti Kirjoittaja JupJup »

Juu. Alkaaliparistoa ei kannata laittaa, vaikka voisikin filmiherkkyyttä säätämällä kalibroida mittarin "kohdalleen". Alkaalipariston jännite laskee koko ajan sen vanhentuessa, joten kalibraatio ei välttämättä pysy kohdallaan. Hopeaoksidi on parempi
Vastaa Viestiin