Sivu 1/1

Verotus - mitä ammattilainen voi vähentää?

Lähetetty: Tammi 17, 2008 14 : 05
Kirjoittaja juha_m
Osaisiko joku kertoa menevätkö seuraavat ostokset verotuksessa läpi vähennyksinä jos kyseessä on valokuvauksen ammattimainen harjoittaminen?

tietokone?
näyttö?
DVD soitin?
Kannettava tietokone?
LCD televisio?
työtuoli?
mustesuihku tulostin?
kuvankäsittely ohjelmat?
MikroBitti lehti?

Lähetetty: Tammi 17, 2008 14 : 51
Kirjoittaja adapteri
kamera?
objektiivit?
sateenvarjot?

Kaikki menee läpi, kunhan tulot ovat riittävän paljon isommat kuin menot ja osaa perustella, miksi ko laite on välttämätön tulon hankkimiseksi. Auto, työhuone, kännykkä, gps, kaikki kelpaa, kunhan se liittyy tulon hankkimiseen.

Jos sinulla on firma, kysy ensin kirjanpitäjältä ja tilintarkastajilta. Heidän omatuntonsa on myös vaikuttamassa asiaan.

Re: Verotus - mitä ammattilainen voi vähentää?

Lähetetty: Tammi 17, 2008 14 : 53
Kirjoittaja kimce
juha_m kirjoitti:Osaisiko joku kertoa menevätkö seuraavat ostokset verotuksessa läpi vähennyksinä jos kyseessä on valokuvauksen ammattimainen harjoittaminen?

tietokone?
näyttö?
DVD soitin?
Kannettava tietokone?
LCD televisio?
työtuoli?
mustesuihku tulostin?
kuvankäsittely ohjelmat?
MikroBitti lehti?
Mulle kirjanpitäjä sanoi kerran, että kaikki menee, mitkä pystyt perustelemaan ammatinharjoittamisessa tarvittavaksi. Itse vähän epäilisin tuota DVD-soitinta, mutta muut tuntuvat asiallisilta. MB on vähän siinä ja siinä, itse en sitä ainakaan lähtisi vähentelemään.

Re: Verotus - mitä ammattilainen voi vähentää?

Lähetetty: Tammi 17, 2008 15 : 13
Kirjoittaja IlkkaS.
kimce kirjoitti:MB on vähän siinä ja siinä, itse en sitä ainakaan lähtisi vähentelemään.
Tulonansaintamielessä kuvaustyötään tekevä ja työstään todistetusti myös tuloja saava kuvaaja joka tapauksessa voi verotuksessa vähentää ammattikirjallisuutta ja -lehtiä. Kyllä MikroPiltinkin mielestäni voi vähentää, koska se antaa tietoa sekä kuvien käsittelyyn että siinä tarvittavaan hardwareen.

Oman ammattiliittoni (SJL) suositus muistaakseni on tuputtaa verotukseen kaksi ammatin kannalta tarpeellista lehteä.

___________________
Neppajymykerho!!!

Re: Verotus - mitä ammattilainen voi vähentää?

Lähetetty: Tammi 17, 2008 15 : 28
Kirjoittaja ppotka
juha_m kirjoitti:Osaisiko joku kertoa menevätkö seuraavat ostokset verotuksessa läpi vähennyksinä jos kyseessä on valokuvauksen ammattimainen harjoittaminen?
Suosittelen hyvää kirjanpitäjää, jos kerran kyseessä on ammattimainen toiminta. Se on yksi parhaita investointeja mitä voit tehdä. Ja senkin voi vähentää verotuksessa... ;-)

-p-

Lähetetty: Tammi 17, 2008 15 : 46
Kirjoittaja cedricfan
Jos teet töitä kotona niin työtuoli ei mene mutta saat työhuonevähennyksen.
Ja itse asiassa nyt voi sopivasti ujuttaa kuluja ylöspäin, koska kuitteja enää ei tarvitse lähettää jollei pyydetä. Eikä pyydetä jos summat ei muutu oleellisesti. Ja jos pyydetään, niin sitten ne vain hylkää kuitin jota eivät katso aiheelliseksi.

Lähetetty: Tammi 17, 2008 15 : 53
Kirjoittaja Hannu KH
cedricfan kirjoitti:Jos teet töitä kotona niin työtuoli ei mene mutta saat työhuonevähennyksen.
Minä oon tyrkännyt työtuolit ja kaikki muutkin vähennyksiin vaikka kotona työt teetkin. Tosin studio ja kaikki muukin on kotona.

Lähetetty: Tammi 17, 2008 16 : 19
Kirjoittaja koopees
cedricfan kirjoitti:Ja itse asiassa nyt voi sopivasti ujuttaa kuluja ylöspäin, koska kuitteja enää ei tarvitse lähettää jollei pyydetä.
Tämähän se onkin todella suositeltava vinkki. :-/

Lähetetty: Tammi 17, 2008 17 : 04
Kirjoittaja cedricfan
Niin on. Jää sitten verottajan harkittavaksi onko vai ei hyväksyttävä. Onhan täällä jo ollut monta mieltä noista ei aivan suoraan työhön liittyvistä asioista. Ja jos haluat moralisoida niin ethän vaan ota yhtään työkuvaa kalustolla, joka on hankittu työntekoon?

Lähetetty: Tammi 17, 2008 17 : 06
Kirjoittaja JPu
Menee se työtyolikin, jos on yrittäjä, mutta sivutoiminen ammattilainen, joka saa tulonsa palkkana ei sellaista voi vähentää. Kuvauskaulusto menee yleensä läpi palkkakuvaajallakin, mutta joskus ositettuna, eli osa kaluston ostoarvosta saatetaan katsoa yksityiskäytöksi ja kuulemma yleinen käytänto on 50% - 50% :)

Yrittäjä voi vähentää kaikki hankinnat mitkä voi perustella kun kysytään...


ps. pari perustetta, joita itselle tuli heti mieleen:
- Tarvitset työkäytössö DVD-soitinta, että voit sillä tarkastaa onko kuvalevyssä kaikki ok polton jälkeen, ennen kuin annat sen asiakkaalle. Tarkastamiseen on varsin järkevää käyttää eri lukevaa asemaa kuin sitä millä levy on tehty.
- Tai voit sen avulla pitää asiakkaan kanssa kuvienkatselusession "tienpäällä", mitä kuvia hän päättää haluta tulostettuna. Mahdollistaa siis bussineksen olematta toimistolla.

Lähetetty: Tammi 17, 2008 17 : 24
Kirjoittaja bokeh78
Jos on oma työhuone / toimisto jossain muualla kuin kotona, menee vähennyksiin kaiki sohvat, kirjahyllyt, stereot, jne, ihan mitä vaan toimistossa voi vaan olla.

Verotarkastuksen sattuessa niiden on tietenkin syytä sijaita siellä toimistolla sitten...

Olen kovasti miettinyt, miten saisi laajennettua firman toimialaa siten, että saisi kaikki harrastusvälineetkin hommattua firman piikkiin... pitäisi varmaan alkaa maahantuomaan niitä.

Lähetetty: Tammi 17, 2008 17 : 42
Kirjoittaja JPu
bokeh78 kirjoitti:Olen kovasti miettinyt, miten saisi laajennettua firman toimialaa siten, että saisi kaikki harrastusvälineetkin hommattua firman piikkiin... pitäisi varmaan alkaa maahantuomaan niitä.
Kuvaa ne ja myy kuvat jonnekin kuvapankkiin/maahantuojalle... Tarvitseehan sinun ostaa malliksi ne mistä kuvat aiot ottaa ja aina voi sanoa, ettei stockman antanut kun pyysin kuukaudeksi lainaan... (mutta kysy toki ensin antaisivatko!)

Lähetetty: Tammi 17, 2008 19 : 07
Kirjoittaja gerbera
adapteri kirjoitti:kamera?
objektiivit?
sateenvarjot?

Kaikki menee läpi, kunhan tulot ovat riittävän paljon isommat kuin menot ja osaa perustella, miksi ko laite on välttämätön tulon hankkimiseksi. Auto, työhuone, kännykkä, gps, kaikki kelpaa, kunhan se liittyy tulon hankkimiseen.

Jos sinulla on firma, kysy ensin kirjanpitäjältä ja tilintarkastajilta. Heidän omatuntonsa on myös vaikuttamassa asiaan.
Tuolla tulojen suuruudella ei ole ainakaan ensimmäiseen viiteen vuoteen juuri väliä, koska perinteisestihän perustamiskulut ovat suuret ja putiikki alkaa tuottaa voittoa vasta muutaman vuoden jälkeen. Olen ainakin ymmärtänyt että sellaset ekat viisi vuotta tohon erotukseen ei juuri puututa, mutta jos puhutaan suht pienistä summista muutenkin niin tuskin puututaan misään vaiheessa.

Lähetetty: Tammi 17, 2008 20 : 25
Kirjoittaja adapteri
gerbera kirjoitti:Tuolla tulojen suuruudella ei ole ainakaan ensimmäiseen viiteen vuoteen juuri väliä, koska perinteisestihän perustamiskulut ovat suuret ja putiikki alkaa tuottaa voittoa vasta muutaman vuoden jälkeen. Olen ainakin ymmärtänyt että sellaset ekat viisi vuotta tohon erotukseen ei juuri puututa, mutta jos puhutaan suht pienistä summista muutenkin niin tuskin puututaan misään vaiheessa.
Jos kyse on osakeyhtiöstä, niin niin paljoa tappiota se ei saa tuottaa, että oma pääoma hupenisi. Yleensä kolme vuotta miinuksella alkaa olla verottajalle liikaa. Verotuksessa on myös käsite piilotellusta osingonjaosta. Verottaja ei hyväksy sitä, että toiminta pidetään keinotekoisesti tappiollisena. Keinotekoisen siitä tekee "tarpeettoman" varustuksen hankinta. On sangen ikävää, jos verottaja esim viiden vuoden päästä teettää verotarkastuksen ja sitten pitää maksaa veroja korkojen kanssa. Parempi on tehdä kaikki lain ja asetusten mukaan ja noudattaa vielä verottajan tulkintaa. Laillisestikin nimittäin saa vähentää todella monen laista ja paljon (tai siis PALJON). Ikinä ei kannata verottajaa viilata linssiin. Siinä häviää liian helposti.

Minun kirjanpitäjäni piti tarkkaan huolen kolmesta vuodesta. Joka kolmas vuosi piti olla riittävän tuloksekas. Poistot pitää pystyä tekemään kunnolla. Minä pidin parhaana totella kirjanpitäjää.

Lähetetty: Tammi 17, 2008 20 : 53
Kirjoittaja JPu
Kyllä yritystoiminnassa pitää olla sen verran tuloksekkaita vuosia, että niillä voi elää. Vieläpä elää sen elintason mukaan, mitä mitattavasti hankkii, autoja, taloja yms.

Mutta hetken menee tappiollakin, itselläni oli tappiollinen kausi alussa ehkä noin 4 vuotta, sitten jo ihan hyvää tulosta, mutta riippuu kaiketi siitä kuinka takapainotteinen bussiness sattuu olemaan. Nämä valokuvajutut on sivutoimista ja harrastelua osittain, eli voivat olla jonkin verran huonommin tuottavia, mutta tuloja siihenkin tarvitaan, että voi vähentää jotain :)

Lähetetty: Tammi 17, 2008 21 : 36
Kirjoittaja adapteri
saltikov kirjoitti: öööö... firma menee selvitystilaan jos omapääoma menee tappiolle. Se on ensimäisenä edessä, ei verotarkastus - siis jos tekee tappiota. (*) Investoineilla on vaikea saada liiketoimintaa tappiolle - siis jos ei pelaa lainarahalla.
Omasta pääomasta saa kai tilapäisesti "kuluttaa" noin puolet. En tarkoittanut, että se menisi kokonaan tappiolle, mutta tilapäisesti saa firman omaisuus olla vähän alle pääoman.