Sivu 1/1
Targetin hankinta
Lähetetty: Huhti 03, 2003 14 : 45
Kirjoittaja Lukka
Tällä ICC-osiolla käytyjen keskustelujen innoittamana olisin harkitsemassa tuon Kodakin Q-60 targetin hankkimista ja testailemista.
Olisi mielenkiintoista ja varmasti aiheellistakin (?) -päästä kokeilemaan omien profiilien tekoa ja niiden kameraan tai skanneriin hyödyntämistä.
T.Autiokarin XLprofiler -ohjelma olisi varmaankin se, millä niitä tulisi sitten tehtyä... edellyttää tietty, että ohjeista saa irti kaiken tarvitseman tiedon.
Pitkän vääntämisen (lue: kotimaan murteelle kääntäminen) -jälkeen tuntuu, että sauhua nousee vieläkin korvista..Huhh!!
Onhan se totta, että alaan- tai aiheeseen vihkiytynyt saa noista ohjeista irti kaiken tarvitsemansa... mutta "ensiaskelia" ottavan onkin sitten taisteltava merkitysten ja käsitteiden kimpussa raivokkaammin.
Hehh..pitäisi oikeastaan pistää liikkeelle kansalaisadressi, että Timo kääntäisi tuon ohjelmansa ohjeet ja käsitteet Suomen kielelle -voisi ohjelman suosio saada suurenkin suosion! :)
(-vaan enpäs kyllä tiedä tämänkään hetkistä suosiota)
Mutta tuosta targetin tilaamisesta..
Täällä on joissakin osioissa syntynyt ryhmiä, jotka ovat tilanneet/tilaamassa kimpassa tavaraa ulkomaisilta toimittajilta.
T.A:n oman targettituotannon käynnistymistä odotellessa heitänkin "ilmoille" kysymyksen; Löytyisiköhän ketään puuhamiestä, jolta tuo tilaaminen sujuisi näppärästi ja tottuneesti ja suostuisi toimimaan yhdyshenkilönä? (kohtuullista korvausta vastaan tietenkin)
Edellyttäisi tietenkin, että innokkaita targetin tilaajia löytyisi!
Lähetetty: Huhti 05, 2003 15 : 56
Kirjoittaja Autiokari
Kodak myy Q-60R:ää sadan kappaleen bulkkipaketissa (Kodak:in CAT# 8392979) tämä olisi yksi keino hankkia targettti (luultavasti) edullisesti.
Kyselin pakettia Suomen Kodakilta noin kuukausi sitten, ohjasivat Fimeko:oon josta muutaman viikon päästä ilmoittivat ettei se kuulu Kodakin Skandianvian valikoimiin joten sitä ei Suomesta voi ostaa.
Fimekohan nyhtää yhdestä targetista jotain 105 erkkiä, eli noin 2,5 kertaa sen mitä se yksittäin maksaa USA:ssa joten ei heillä ole mitään erityistä innostusta välittää tuota 100:n pakettia.
Eli pitäisi löytää USA:lainen jälleenmyyjä joka hyväksyy Visan toimittaa Suomeen.
Lähetetty: Huhti 07, 2003 15 : 09
Kirjoittaja Lukka
Autiokari kirjoitti:Kodak myy Q-60R:ää sadan kappaleen bulkkipaketissa (Kodak:in CAT# 8392979) tämä olisi yksi keino hankkia targettti (luultavasti) edullisesti.
Tervehdys Timo!
Haa.. sadan kappaleen erä.. siinähän sitä olisi vähäksi aikaa targetteja. :)
Tässä viikonlopun aikana mulle "tarjoutui" (mahdollisesti) -eräänlainen tilaisuus saada hankittua niitä hieman kiertoteitse "tuliaisina" joitakin kappaleita ameriikoista, yhden vietnamilaisen Fujin edustajan kautta, joka "tämän tästä" piipahtelee jenkkilässä.
Jotta asian saisi vireille, pitäisi nyt osata TARKALLEEN kertoa mitä haluaa!!
Liittyykö tämä: "(Kodak:in CAT# 8392979)" -jotenkin tuohon tuohon bulkkipakettiin ja miten?!
-Lukka-
Lähetetty: Huhti 07, 2003 22 : 24
Kirjoittaja Autiokari
Terve Lukka,
niin, siis olen ajatellut että voisin ostaa tuollaisen 100:n pakan jos sen saisi siedettävään hintaan, olen nähnyt jossain että olisi siinä 1750$. Saisin siten laadukkaan targetin jakeluun helpommin ja luultavasti halvemmalla kuin tekemällä oman.
CAT# on tuon 100:n pakan tilausnumero, tietääkseni, sen lisäksi on määriteltävä ne batchit jotka voi hyväksyä, tuossa viime vuoden puolella oli pari batchia jotka olivat aika huonoja.
Ajatukseni on kylläkin että tilaisin tuon satsin jostain luotettavasta postimyyntifirmasta kun vain sellaisen löytäisi joka sen toimittaisi.
Tosin, oman targetin tekeminen kyllä viehättää suuresti sillä IFI:llä saisi dynaamiseksi alueeksi jonkin verran yli 300:1 joka peittoaa jopa Kodakin. Sen voi helposti tehdä muutenkin paremmaksi ICC profiloinita ajatellen kuin mitä by-the-book IT8 on ja siihen voisi esim panna johonkin nurkkaan mikroskooppisen osion. Mutta hyvä spektrometri tarvittaisiin, halpis-spektroissa (alle 4500$) ei riitä edes dynamiikka.
Timo
Lähetetty: Huhti 08, 2003 14 : 43
Kirjoittaja Lukka
Autiokari kirjoitti:niin, siis olen ajatellut että voisin ostaa tuollaisen 100:n pakan jos sen saisi siedettävään hintaan
Ajatukseni on kylläkin että tilaisin tuon satsin jostain luotettavasta postimyyntifirmasta kun vain sellaisen löytäisi joka sen toimittaisi.
Tosin, oman targetin tekeminen kyllä viehättää suuresti sillä IFI:llä saisi dynaamiseksi alueeksi jonkin verran yli 300:1 joka peittoaa jopa Kodakin.
Moi!
Aika hurja määrä tuo 100 kpl.. Ihan mielenkiinnosta kyselisin, mitä noin suurella määrällä tekisit -vaiko ihan tosiaan vain edullisesti jakelu(myynti) -mielessä..!? Eihän se tosiaankaan enää paljon olisi korttia kohti..
Kävinkin ihan Kodakin sivulla tsekkaamassa noita tietoja..
"R1 KODAK PROFESSIONAL ULTRA III Paper 5x7 inch Bulk Package of 100 CAT #839 2979"
Pistän taas jälleen hieman kysellen.. Mitä tarkasti ottaen tarkoittaisi; "sen lisäksi on määriteltävä ne batchit jotka voi hyväksyä, tuossa viime vuoden puolella oli pari batchia jotka olivat aika huonoja." -vai meneekö hieman liian hankalaksi ruveta selittämään aiheesta? :)
Voisin kokeilla hieman "kepillä jäätä" ja kysellä tuolta em. edustajalta miten onnistuisi esim. tuon 100 kpl:n erän toimitus ja mihin hintaan -ihan noin mielenkiinnosta vain.
Miten suuri merkitys käytännössä tuolla suurella dynamiikalla 300:1 vs. 260:1--280:1 loppujen lopuksi on, mikä käytännön hyöty sillä saavutetaan ja mihin sitä voi lopulta hyödyntää?
Onko tosiaan niin (jos olen oikein ymmärtänyt) -että Kodakin Q- Targeteissa olisi suuriakin heittoja tarkkuuksissa erien kesken?!
-Lukka-
Lähetetty: Huhti 08, 2003 17 : 23
Kirjoittaja Autiokari
Terve,
niin, siis panisin ne jakeluun omakustannushintaan. Targetin dynamiikka on yhtä kuin Y_Dmin / Y_Dmax referenssitiedostosta näkee nuo Y arviot.
Kodakilla siis hyvin tavanomainen DR reflektiiviselle Q-60:lle on luokkaa 275:1 mutta viime vuonna muutama batchi oli vain luokkaa 200:1. Kodak ulkoisti targetin valmistuksen mutta kun laatu oli heikkoa niin ottivat sen takaisin.
Targetin dynaaminen alue on varsin merkittävä asia profiloinnin tarkkuuden kannalta, targetin DR:n pitäisi olla ainakin yli 8-bit eli 2^8:1=256:1, mitä suurempi se on sen parempi... hmmm riippuu tietenkin profilioitavan laitteen dynamiikasta eli olisi toivottavaa että targetin DR on suurempi kuin profiloitavan laitteen DR ja erittäin epätoivottavaa jos targetin DR on paljon pienempi kuin profiloitavan laitteen DR.
Lähetetty: Huhti 10, 2003 10 : 44
Kirjoittaja Lukka
Moi!
niin, siis panisin ne jakeluun omakustannushintaan. Targetin dynamiikka on yhtä kuin Y_Dmin / Y_Dmax referenssitiedostosta näkee nuo Y arviot.
Kova urakka (luulisin) -saada tuollainen 100 kpl:n erä jakeluun.
Mukaan kun saisi kytkettyä XLProfilerin vielä *köhh* -Suomen kielellä selkokieliset käyttöohjeet. :)
Monelle tuo ohjelmasi on varmastikin tuttua kauraa, mutta..
Aivan noin kokeilu mielellä hieman tutustuin tässä yks ilta tuon XLProfilerin toimintaan, sen suurempaa ja kummempaa lopputulosta odottamatta. Onnistuin kuitenkin saamaan aikaan jotain..
Korostaen, että kyseessä oli siis vain kokeilu -sain siis aikaan ihan oikean 25 kt:n *.ICM -profiilin, jota sitten kokeilin kamerani laiteprofiiliksi Photoshopissa.
Riemuni oli suuri, kun huomasin sen toimivan!!
Enhän tietenkään odottanut sen toimivan oikeaoppisesti (ja kun kyseessä oli vielä kaiken lisäksi jpg-kuva) -sain silti aikaan iloisia pääsiäisaiheisia värejä kuvaani! :)
No.. vakavasti jälleen..
Onko muuten XLProfilerista muuta versiota olemassa, kuin tuo "beta"?!
Targetin dynaaminen alue on varsin merkittävä asia profiloinnin tarkkuuden kannalta, targetin DR:n pitäisi olla ainakin yli 8-bit eli 2^8:1=256:1, mitä suurempi se on sen parempi... hmmm riippuu tietenkin profilioitavan laitteen dynamiikasta eli olisi toivottavaa että targetin DR on suurempi kuin profiloitavan laitteen DR ja erittäin epätoivottavaa jos targetin DR on paljon pienempi kuin profiloitavan laitteen DR.
Onko ja miten kotikonstein todettavissa profiloitavan laitteen esim. skannerin tai digikameran -dynamiikka?
Tämmöisiä taas kyselen..
-Lukka-
Lähetetty: Huhti 13, 2003 13 : 45
Kirjoittaja Autiokari
Moi,
luulen että sata kpl menisi muutamassa päivässä.
XLP:stä ei ole muuta kuin beta... viimeisin julkaistu on 0.999.17.
Mitä nyt sitten kotikonstit tarkoittaa... Mielestäni dynamiikkan mittaaminen on varsin hankalaa vaikka olisi kaikki releet ja vempaimet käytössä.
Kameran kanssa voi esim tehdä niin että valitsee jonkin kuvauskohteen (jonka valaistusolosuhde ei muutu kuvien oton aikana joten auringon tuottama päivänvalo ei käy tähän). Sitten tutkitaan se exposure (aukko-aika yhdistelmä) jolla saadaan täysi histogrammi ilman että dataa leikkautuu yhtään. Ko exposuresta lähtien otetaan sitten sarja kuvia siten että valotetaan aina seuraavaa 1 stoppi vähemmän kuin edellistä, otetaan esim 10 kuvaa. Sitten kuvankäsittelyssä kaikki kuvat skaalataan ylös niin että mitään ei kuitenkaan leikkaudu ja kun niitä katsotaan 1:1 eli 100% zoomauksella kysytään että: Missä näistä kuvista on puolet kohinaa ja puolet kuvainfoa, se kuva kertoo kameran dynamiikan. Jos tuon kysymyksen vääntää muotoon missä näistä kuvista (kun niitä edelleen katsotaan 1:1 eli 100% zoomauksella) kohinan määrä ei vielä ole häiritsevän suuri niin ko kuva kertoo nk käyttökelpoisen dynaamisen alueen. Jos ko kuva oli esim kuvattu -4EV:lllä niin silloin dynaaminen alue on 4 stoppia eli 2^4 eli 16:1.
Skannerin kanssa tuollaisen kokeeseen tarvitaan esim läjä 1.0D:n neutral density filtteriä.
Lähetetty: Huhti 14, 2003 8 : 42
Kirjoittaja Autiokari
Ah että sitä osaa tyriä, ei pidä kirjoitella mitään silloin kun on kymmenen hommaa päällekkäin työnalla:
Autiokari kirjoitti:Jos ko kuva oli esim kuvattu -4EV:lllä niin silloin dynaaminen alue on 4 stoppia eli 2^4 eli 16:1.
Niin, se on siis tuo 16:1 toiseen sillä ne ne lisästopithan sieltä kaivetaan ylös.
Skannerin kanssa tuollaisen kokeeseen tarvitaan esim läjä 1.0D:n neutral density filtteriä.
Ja tietenkin yksi stoppi on yhtä kuin 0.3D eikä1.0D.
Lähetetty: Huhti 14, 2003 22 : 04
Kirjoittaja Lukka
XLP:stä ei ole muuta kuin beta... viimeisin julkaistu on 0.999.17.
OK, täytynee perehtyä ohjelmaan kunnolla.
Mitä nyt sitten kotikonstit tarkoittaa... Mielestäni dynamiikkan mittaaminen on varsin hankalaa vaikka olisi kaikki releet ja vempaimet käytössä.
Tuota hieman epäilinkin.. Tarkoitinkin vain, että voisiko ja miten kotioloissa kartoittaa tuota dynamiikan "hehkua".
Kameran kanssa voi esim tehdä niin että valitsee jonkin kuvauskohteen (jonka valaistusolosuhde ei muutu kuvien oton aikana joten auringon tuottama päivänvalo ei käy tähän). Sitten tutkitaan se exposure (aukko-aika yhdistelmä) jolla saadaan täysi histogrammi ilman että dataa leikkautuu yhtään. Ko exposuresta lähtien otetaan sitten sarja kuvia siten että valotetaan aina seuraavaa 1 stoppi vähemmän kuin edellistä, otetaan esim 10 kuvaa. Sitten kuvankäsittelyssä kaikki kuvat skaalataan ylös niin että mitään ei kuitenkaan leikkaudu ja kun niitä katsotaan 1:1 eli 100% zoomauksella kysytään että: Missä näistä kuvista on puolet kohinaa ja puolet kuvainfoa, se kuva kertoo kameran dynamiikan. Jos tuon kysymyksen vääntää muotoon missä näistä kuvista (kun niitä edelleen katsotaan 1:1 eli 100% zoomauksella) kohinan määrä ei vielä ole häiritsevän suuri niin ko kuva kertoo nk käyttökelpoisen dynaamisen alueen. Jos ko kuva oli esim kuvattu -4EV:lllä niin silloin dynaaminen alue on 4 stoppia eli 2^4 eli 16:1.
Skannerin kanssa tuollaisen kokeeseen tarvitaan esim läjä 1.0D:n neutral density filtteriä.
Aihe kiinnostaa kovasti..
En tiedä miten "innostunut" loppujen lopuksi mahdat olla selittämään yksittäisiä kysymyksiä, mutta kun nyt pääsin vauhtiin, niin pistänpä kysellen.. (kyllähän aihe varmasti kiinnostaa muitakin)
Eli:
- Kävisiköhän valon lähteeksi esim. 1x18W 5300K loistevalo ?(poimutetulla muovikuvulla)
- Mikä olisi kuvauskoohteeksi kelvollinen.. asetelma, taulu, kirjapino, erivärisiä pulloja, tyynyjä, huonekaluja, kukkia, astioita..ym? -kun ei ole käytettävissä targettia!
- Luonnollisesti varmaankin jpeg-kuvia, parhaalla laadulla ja täydellä kuvakoolla?!
- Täysi histogrammi -ilman minkäänlaista editointia?!
- Yksi stoppi ilmeisesti 1 aukko, vaiko 1/2 aukkoa?!
- Ilmeisesti ei ole suurtakaan väliä, millä aika-aukko -yhdistelmällä lähtee liikkeelle!!
-"Sitten kuvankäsittelyssä kaikki kuvat skaalataan ylös niin että mitään ei kuitenkaan leikkaudu"
- Eli tässä tapauksessa Miten!?
- Miten määritellään kuvasta puolet kohinaa ja puolet kuvainfoa, noin niin kuin silmämääräisesti?
Autiokari kirjoitti:Ah että sitä osaa tyriä, ei pidä kirjoitella mitään silloin kun on kymmenen hommaa päällekkäin työnalla:
Auts.. Sattuuhan sitä.. :)
Autiokari kirjoitti:Jos ko kuva oli esim kuvattu -4EV:lllä niin silloin dynaaminen alue on 4 stoppia eli 2^4 eli 16:1.
Niin, se on siis tuo 16:1 toiseen sillä ne ne lisästopithan sieltä kaivetaan ylös.
Hmm.. Nyt täytyykin sitten rauhoitella itseään, etten rupea innostumaan liikaa!
- 4EV:tä OK!
"Niin, se on siis tuo 16:1 toiseen sillä ne ne lisästopithan sieltä kaivetaan ylös."
- Nyt hieman karkaa...... mut ei se niin vaarallista:)
-Lukka-
Lähetetty: Huhti 19, 2003 13 : 51
Kirjoittaja Autiokari
Hmmm, kirjoitin jo piiitkän messun kunnes huomasin että ei se dynamiikan arvointi noin onnistukaan, käy hyvin vertailevaksi testiksi mutta ei mittaamiseen. Pitää vielä mietiskellä josko siedettävän tarkka kotikonsti löytyisi.
Itse olen arvioinut kameroiden dynamiikkaa seuraaavasti. Kameralle pitää olla tarkka ICC profiili ja värinhallnta pitää olla päällä. Jokainen kuvat pitää ensin muuntaa 16-bit/c jos ei sitä jo ole, sitten liitetään kameraprofiili ja sitten muunnetaan johonkin lineaariseen (gamma 1.0) profiiliin. Sitten vasta tarkastellaan.
1. Valaisen tasaista vaaleaa pintaa (xerox kopiopaperi käy hyvin) mahdollisimman tasaisesti makropöydällä, kamera tarkennettua äärettömän (tämä keskiarvoistaa valaistusta, paperin makroskooppista epätasaisuutta ja linssissä olevia epäpuhtauksia).
2. Etsin sen valotuksen jolla kuvan keskeltä otetun 100x100 pixelin histogrammi on mahdollisimman korkealla tasolla mutta niin että mitään siitä ei ole ylivalotettu. Hyvä kamera antaa tässä erittäin kapean piikin, huonossa histo näyttää jo tässä leveältä kellokäyrältä.
3. Nyt otan läjän kuvia alivalottaen aina seuraavaa 1/3 stoppia.
4. Sitten tarkastelen kuvia, siis edelleen niiden keskeltä otetun 100x100 pixelin alueen histogrammia. Se kuva jossa StdDev/Mean = 0,5 kertoo suoraan teknisen dynamiikan, nuo StdDev ja Mean löytyvät Photoshopin histogrammista.
Lähetetty: Huhti 21, 2003 22 : 31
Kirjoittaja Lukka
Tervehdys Timo!
Kerrassaan loistavaa, että olet nähnyt vaivaa aiheen kimpussa..pyhistä huolimatta.
Mielessäni pyörähtikin, että edellisen ohjeen kokeilu olisi saattanut siirtyä hieman tuonnemmaksi, vaan tämä uusi vaikuttaakin jo hieman "järkeen käyvämmältä".
Ymmärtääkseni kuvat eivät siis voi olla jpg-formaatissa, vaan RAW:ssa. Eikös tuolle jpg:lle ole hankala tehdä tarkkaa profiilia?!
Kamerani kyllä tukee RAW:ia, mutta se targetti pitäis ensin saada..:)
Saan mahdollisesti muutamia kappalaita (1-10 kpl) -tuolta mainitsemaltani Vietnam. Fujin edustajalta erittäin edullisesti(..?!?)
Jenkkilästä tuon bulkkierän saaminen em. kautta saattaa jäädä haaveeksi, mutta tuleva heinäkuu-elokuu näyttä miten käy.
Eli jos kaikki menee nappiin, niin tässä kevään aikana pääsisin kuvaamaan targettia, mistä sitten sen profiilin voisi yrittää loihtia.
-Lukka-