Sivu 1/1

Kummallinen lopputulos IFI:n ICC-profiilia käytettäessä..?!?

Lähetetty: Helmi 26, 2003 22 : 40
Kirjoittaja hlehtine
Olen käyttänyt jo useasti Ifi Oy:n ICC-profiilia lähettäessäni digikuviani heille "tulostettavaksi". Aina olen ollut tyytyväinen, kuvat ovat olleet väreiltään hyvin samanlaisia kuin ruudullakin.

Nyt taas vähästä aikaa tuli lähetettyä sinne 5 kpl kuvia. Näistä tein kaikista 34cmx50cm kokoisia, ja profiilia ajattelin luonnollisesti käyttää jälleen kerran.

Photoshopissa minulla on työtilana AdobeRGB. Siitä sitten tuttuun tapaan 16-bit-muunnoksen jälkeen "Convert to Profile" ja kohdeprofiiliksi Ifin viimeisin profiiliversio.

Pari ekaa kuvaa menivät ok, tuskin havaittavia muutoksia nähtävissä (siis siinä esikatseluvaiheessa). Ehkä punertavat sävyt vähenivät aivan hieman, mutta joka tapauksessa muutokset olivat hyvin pieniä.

Kolmas kuva olikin sitten "osakuva" tuollaisesta punaisen Ducatin katteesta. Profiilimuunnos ja ... HUH! Kirkkaanpunaisesta kuvasta tuli aivan marjapuuron tms. värinen esikatselussa...?!?!?

(Nyt pitää sanoa että en muista tarkkoja asetuksia siinä Convert-to-Profile -ruudussa, ko. konekin on duunissa joten ei voi nyt tarkistaa. Samat kuitenkin olivat millä aina on hyvin toiminut ja hyvä tulos tullut, aikanaan T.Autiokarin sivuilta opiskeltuja. Tässä tapauksessa olisi tietysti voinut hieman testata mitä eri säädöt vaikuttaisivat...)

Joka tapauksessa ajattelin että en todellakaan uskalla tuollaista kuvaa sinne lähettää, varsinkin kun näillä kyseisillä kuvilla on kiire eikä ole mielellään aikaa alkaa useita kuvaeriä tilailemaan ja ihmettelemään...

Päätinkin sitten lähettää Ifi:lle muuntamattomat kuvat, joista jätin vielä AdobeRGB -profiilinkin pois tallennusvaiheessa. Asia jäi kuitenkin vaivaamaan sen verran, että päätin ottaa samalla kertaa samoista kuvista muunnetut versiot 10x13 koossa (eli Convert-to-Profile Ifi:n profiiliin ja tallennus _ilman_ profiilia upotettuna kuvaan).

Kuvat tulivat tänään ja olin iloinen päätöksestäni. Kaikki "profiloidut" pikkukuvat olivat kyllä juuri sellaisia kuin ruudullani näinkin, eli se kirkkaanpunainen kuva oli muuttunut aivan hailakanpunaiseksi = ei hyvä! Muuntamaton iso kuva oli kauniin punainen, eli ok!

Muissa kuvissa erot muunnettujen ja muuntamattomien välillä olivat tuskin havaittavia, kuten aikaisemmin totesin ilman profiilin muunnosta lähettämäni kuvat olivat vain aivan _hieman_ punasävyisempiä kuin muunnetut, vain tämä yksi runsaasti punaista sisältävä kuva muuttui aivan täysin!!

Otin äsken kuvan ko. kuvaparista tuossa pöytälampun himmeässä valossa (Sony U20 pikkudigipokkarilla). Väriero käy siitäkin hyvin selväksi. Mukana vertailun vuoksi vielä toinen kuvapari, jossa ei tosin ole paljon muuta kuin mustaa... (lamppu valaisi noita molempia kuvapareja muutenkin hieman epätasaisesti, joten mitään kovin tarkkoja analyyseja ei kannata noiden kuvien perusteella tehdä :)

http://www.hanslehtinen.info/misc/image ... ducati.jpg
http://www.hanslehtinen.info/misc/image ... yamaha.jpg

Itse en nyt jaksa pähkäillä mistä tässä on mahdollisesti kysymys, mitäs teillä muilla tulee mieleen?

- Hans

Jatkuu... (Kummallinen lopputulos...)

Lähetetty: Helmi 27, 2003 14 : 45
Kirjoittaja hlehtine
hlehtine kirjoitti:...nyt pitää sanoa että en muista tarkkoja asetuksia siinä Convert-to-Profile -ruudussa, ko. konekin on duunissa joten ei voi nyt tarkistaa. Samat kuitenkin olivat millä aina on hyvin toiminut ja hyvä tulos tullut, aikanaan T.Autiokarin sivuilta opiskeltuja. Tässä tapauksessa olisi tietysti voinut hieman testata mitä eri säädöt vaikuttaisivat...
Ok, tulin sitten duunikoneen ääreen ja testaamaan vähän lisää. Sama kuva auki, sitten pienennös testiä varten pieneen kokoon. Kuvaan on "upotettuna" AdobeRGB -profiili.

Otin hieman kuvakaappauksia (pakattu aika raskaasti). Ensin muunnos 16-bit kuvaksi:

http://www.hanslehtinen.info/misc/image ... obergb.jpg

Sitten testaamaan Convert-to-Profile komentoa, kohdeprofiilina Ifi:n viimeisin profiili jota olen aiemmin käyttänyt menestyksekkäästi (kuten myös tällä kertaa muilla neljällä kuvalla). Koetin kaikki vaihtoehdot läpi, tässä kuvakaappaukset, verratkaa tuohon edelliseen kuvaan:

http://www.hanslehtinen.info/misc/image ... eptual.jpg
(tätä käytin Ifille lähettämässäni testikuvassa)
http://www.hanslehtinen.info/misc/image ... ration.jpg
http://www.hanslehtinen.info/misc/image ... lative.jpg
http://www.hanslehtinen.info/misc/image ... solute.jpg

Testasin myös Microsoft ICM:ää sekä täppä pois Black Point Compensation -kohdasta, ei sanottavaa vaikutusta...

Eli aikamoisen mielenkiintoista... tästähän voisi jotenkin siis päätellä että Ifin tulostin ei pysty tekemään noin punaista, eli tuo olisi out-of-gamut tms.

Ehkä _aivan_ noin punaista se ei tehnytkään, mutta "luonnossa", se ei-profiloidun kuvan punainen oli kyllä lähes yhtä kirkasta kuin tässä ruudulla, olen ainakin siihen kovin tyytyväinen. Profiloidun kuvan hailakanpunainen vastasikin sitten oikeastaan täysin ruudulla nähtyä, mutta lopputulos ei todellakaan olisi ollut sitä mitä haen :)

Tässä vielä linkki siihen paperikuvapariin (tuo kuva otettu pikkudigipokkarilla pöytälampun valossa :):

http://www.hanslehtinen.info/misc/image ... ducati.jpg

Testasin muuten samalla Photarin "gamut warning" -toimintoa. Ifi:n profiilin tapauksessa lähes koko kuva on harmaata eli juuri out-of-gamut. Tuo siis kertoisi että kuva on liian punainen, saturaatiota pitäisi vähentää rankasti.

Hmm... ja kuitenkin Ifi:n tulostin pystyy noihin alkuperäisiin väreihin, ainakin lähestulkoon... onko tuossa profiilissa joku vika vai mistä on kysymys? Profiili on siis sinänsä toiminut minulla hienosti, tämä oli ensimmäinen kerta kun törmään tuollaiseen.

Minulla oli vielä koneella joskus jollain halpis-kalibrointiohjelmalla (Wiziwyg?) tekemäni profiili Epson 1200 -suihkarille. Testasin kokeeksi muunnosta em. profiiliin. Punaisen sävyt muuttuivat hieman, mutta kuva pysyi jotakuinkin "yhtä punaisena" -> tuo tuntuisi ihan loogiselta, tuo profiili ainakin toimi hyvin kun joskus pari vuotta sitten viimeksi sitä käytin tulostamiseen...

Edelleen ideoita kellään? :)

- Hans

Lähetetty: Maalis 02, 2003 19 : 49
Kirjoittaja Autiokari
Tervehdys Hans,

sellaiset RGB arvot joissa jokin osaväri on 255 (tai hyvin lähellä sitä siis 254, 253) ) ja etenkin jos vielä toinen osavari on 0 tuottavat usein värinhallinnalle ongelmia, luulisin että siitä tässä on kyse. Ko RGB arvot ovat siis rankasti tulostimen gamutin ulkopuolella joka on siis yksi pulma mutta pääpulma tässä on se että profiilissa tosiaan on vikaa aivan tuon digitaalisen alueen äärirajoilla.

IFI:n(kin) profiilissa on ko ongelmaa, en tutkinut sitä taannoin (kun kirjoitin sivut IFI:n profiilin käytöstä) sen tarkemin koska yleensä (tavanomaisissa kuvissa) tämä ei tule esiin niin että sen huomaisi. Sinulla on osakuvissa hyvin suuria pintoja ko värejä joten siinä ero näkyy räikeästi. Toinen seikka on se että ko RGB arvoja ei juurikaan esiinny kun koko ketju on ICC värihallittu, siis myös se kamera. Nyt viimeaikoina kun olen valmistellut omaa Q-60 targettia onkin sitten ollut runsaasti pulmaa tämän kanssa.

Tämä pulman voi helposti todeta kun tekee 255 ja 0:n avulla kaikki RGB kombinaatiot patcheiksi kuvaan joka on tulostimen profiilissa, konvertoi kuvan johonkin hyvin suureen väriavaruuteen (kuten CIE_XYZ tai Widegamut) ja sitten muuntaa takaisin tulostimen väriavaruuteen, eipä yleensä ole enää samat RGB arvot.

Ko RGB arvojen tietenkin *pitäisi* mappautua OK (ja kyllä sen ProfileMaker:lla saa helpohkosti analysoitua ja kunnolliseksi tehtyä...) mutta hyvin usein tulostinprofiileissa tätä pulmaa kuitenkin on.

Ko tapauksessa kannattaa kokeilla auttaako pieni Levels rukkaus juuri ennen profiilimuunnosta siis Levels dialogissa raahaa se kaikkein alimman wedgen (Output levels) oikean puoleinen slideri arvosta 255 esim arvoon 250, koko kuva siis hitusen tummenee. Miten profiilimuunnos nyt onnistuu?

Toinen mielestäni vieläkin kiusallisempi ja yhtä yleinen jos ei yleisempikin tulostusprofiilien pulma on se että tummassa päässä profiilin TRC käyrällä on minimi, argh, siis hyvin pienet RGB arvot tulostuvat vaaleampina kuin niitä vähän suuremmat RGB arvot ja jos käyttää BlackPoint compensationia muunnoksessa niin sitten kaikki ko minimistä nollaan asti tulostuukin mustana. Onneksi IFI:n profiilissa ei ole tätä pulmaa.