Kalibrointi ja profilointi eivät ole käyttöjärjestelmäsidonnaisia asioita, kuin tietysti sen verran, että kyseiselle käyttikselle löytyy kalibrointi/profilointi-ohjelma. Toki hätätilassa voi käyttää vaikka emulaattoria ja voi kalibroinnin/profiloinnin tehdä boottaamalla Windowsiin siksi aikaa.
Sen sijaan profiilin käyttöönotto on asia erikseen. Esimerkiksi Windows ei tue kuin profiilin mahdollisesti sisältämää gamma-säätöä ja käyttää sen säätöön näytönohjaimen LUT-tauluja. Mitään Windowsin piirtämää grafiikkaa, kuten ikkunoita, kuvakkeita, taustakuvaa jne. ei ajeta värihallinnan läpi. Varsinainen värihallinnan käyttö on siis puhtaasti sovellusohjelman harteilla. Joskin Windows tarjoaa asetukset ja algoritmit värihallintaan, joten sovelluksen ei tarvitse kuin osata pyytää värihallintaa.
Linuxilla tilanne on villimpi, johtuen erilaisista työpöytäympäristöistä. Mulla on semmonen kuva, että Linuxille olisi mahdollista virittää joku työpöytäympäristö, joka ajaa joka ikisen ruudulle piirrettävän pikselin värihallinnan läpi. Tällöin värimuunnokset tehdään nykyaikasella näytönohjailmella shadereita apuna käyttäen. Tämä tuskin on usein käytännöntilanne. Linuxilla ottaisinkin lähtökohdaksi sen, että sovelluksen on hoidettava koko värihallinta (mahdollisesti Linuxin värihallintakirjastoja apuna käyttäen). Näin on esim. Gimp:n kanssa.
Seuraava luonnollinen kysymys lienee, että millä kuvankatseluohjelmalla voisi katsella kuvia Linuxilla värihallittuna. Ottaen huomioon, kuinka vähän Windowsille on värihallittuja kuvankatseluohjelmia suhteessa kuvankatseluohjelmien määrään sanoisin, että Linuxilla tilanne on vielä karumpi. Luotettavinta on katsella kuvia Gimp:llä, mutta se ei taida olla sillä kovin miellyttävää.
Helpoin, joskaan ei aina halvin, vaihtoehto on tietysti hankkia laitteistasolla värihallintaa tukeva näyttö. Tällöin näyttö pitää itse huolen mahdollisimman tarkasta sRGB-profiilinmukaisesta toistosta. Tämä ei siinä tapauksessa ole hyvä ratkaisu, jos tarkoitus on käsitellä muissa väriavaruuksissa kuin sRGB:ssä olevia kuvia (niitä varten tarvitaan edelleen värihallintaa tukeva ohjelma).
Jos metsästät ja löydät värihallinnaltaan toimivia Linux-ohjelmia, niin voisi olla mielekästä perustaa Linuxin värihallinnalle vastaava ketju kuin mitä aikoinaan perustin Windowsille:
http://www.digicamera.net/keskus/viewto ... t=12633824