Sivu 1/1
harmaaskaalan sävyt
Lähetetty: Heinä 23, 2010 23 : 41
Kirjoittaja nilkkakipu
Harmaaskaalan palkeista toiset vihertää ja toiset punertaa. Ilmiö näkyy myös mv-kuvissa; jos tarkemminn katsoo. Onko kyseessä normaali ilmiö lcd-näytöillä? Laite on kalibroitu. Edellinen näyttö oli putkimallia eikä siinä moista ilmiötä ollut.
Lähetetty: Heinä 25, 2010 19 : 21
Kirjoittaja kurg
Mahdollisimman oikeat värit vaativat monta eri palikkaa, joista jokaisen on oltava kunnossa:
1.Monitorin kalibrointi
2.Monitorin profilointi
3.Näytönohjaimen LUT-taulukot (käytännössä tarkoittaa värikanavakohtaista gammasäätöä)
4.Ohjelma, joka osaa käyttää näyttökohtaista profiilia
Koskeeko ongelma kaikkia ohjelmia? Myös Photoshoppia? Onko kalibrointi suoritettu kunnolla (ja sitä kautta saatu onnistunut monitorin profiili)?
Jos kaikki on kunnossa ja ongelma jatkuu, siirtäisin syyttävän sormen osoittamaan huonoa/viallista näyttöä.
Lähetetty: Heinä 26, 2010 21 : 58
Kirjoittaja nilkkakipu
Kalibrointi on suoritettu Spyder 3 Pro:lla ohjeiden mukaisesti ja siitä sitten profiili. Harmaasävyjen erot näkyvät myös fotosopissa ja muissakin värihallituissa ohjelmissa. Tuosta näytönohjaimen LUT gammasäädöstä en ymmärrä mitään; eikö kalibraattori ohjelmineen huolehdi siitä?
Lähetetty: Heinä 26, 2010 22 : 48
Kirjoittaja kurg
nilkkakipu kirjoitti:Kalibrointi on suoritettu Spyder 3 Pro:lla ohjeiden mukaisesti ja siitä sitten profiili. Harmaasävyjen erot näkyvät myös fotosopissa ja muissakin värihallituissa ohjelmissa. Tuosta näytönohjaimen LUT gammasäädöstä en ymmärrä mitään; eikö kalibraattori ohjelmineen huolehdi siitä?
Huolehtii, mutta mieleen tulee kaksi asiaa, jolloin jotain voi mennä pieleen:
1. Jokin toinen ohjelma/ajuri säätää myös gammaa (varmaan yleisin on Adobe Gamma, jonka disablointiohjeisiin törmääkin kiitettävän usein Spyderin ohjeissa).
2. Olen törmännyt näytönohjaimen ajureihin, joissa säädöt toimivat miten sattuu.
Kummastakaan tuskin nyt on kyse.
Toisin sanoen, olisi kyllä kiva tietää, missä vika...
Jos saapi hakea syytä kaukaa, niin voisin arvailla seuraavaa:
Normaalisti näytönohjaimen ja näytön välillä on varattu jokaiselle värikanavalle vain 8bittiä. Jos gammasäätö tai profiili joutuu muokkaamaan runsaasti värejä, saattaa nuo 8bittiä loppua kesken. Periaatteessa on käytössä 256 eri sävyä per värikanava, jolloin on sama vaara kuin 8bittisen kuvan voimakas muokkaus levelssillä/curvesilla photoshopilla. Sama virhe saattanee käydä näytön säätöjen aiheuttamana, jos näyttö toimii sisäisesti 8bittisenä (tästä syystä arvaisin, että Spyderin softassa on monitorin RGB-säätömahdollisuudesta kertova ruksinpaikka oletuksena harmaana). CRT-tekniikka (kuvaputkinäytöt) ovat käsittääkseni paljon helpompia tämän ongelman suhteen.
Jos kyse on "8bit"-ongelmasta, niin silloin se kyllä tarkoittaa, että sun värinäkö on harvinaisen hyvä :).
Rahalla päässee ongelmasta lopullisesti eroon:
http://www.luminous-landscape.com/revie ... 0bit.shtml
Re: harmaaskaalan sävyt
Lähetetty: Heinä 29, 2010 16 : 22
Kirjoittaja smtr
nilkkakipu kirjoitti:Onko kyseessä normaali ilmiö lcd-näytöillä?
Huonoilla sellaisilla kyllä. Heikon näytön kalibrointi/profilointi voi pahimmassa tapauksessa sotkea harmaasävyjen toistoa entisestään. Henkilökohtaisesti pystyn sietämään paremmin sen, että joku yksittäinen väri toistuu hieman väärän sävyisenä, kuin sen että koko harmaasävyskaala näyttää likaiselta sateenkaarelta.
Lähetetty: Elo 13, 2010 23 : 12
Kirjoittaja Loadus
On normaalia.
Littunäytöissä on oma LUT mikä _ei koskaan_ ole säädetty kohdalleen - kaikki brightness ja R/G/B säädöt pitää ensin saada itse näytöstä suht neutraaliin asentoon (eli näyttö ei itsessään enää näytä värillisiä harmaasävyjä).
Näytönohjaimen LUTtia kun säätää spyderillä niin se pelkästään värittää harmaasävyjä.
Jäämme odottamaan 16-bit/kanava näyttöjä ja näytönohjaimia ...