Nikon view/capture ja photoshop profiili kysymys.

Mitä ne ovat, missä käytetään, miten käytetään, mistä saadaan, miksi käytetään
emerik
Viestit: 6168
Liittynyt: Touko 12, 2003 10 : 55

Nikon view/capture ja photoshop profiili kysymys.

Viesti Kirjoittaja emerik »

Eli olen luonut tuon spyderillä olevan profiilin "Generic Television-2.icm". Niin eikö sillä tule korvata Nikon View NX se asetuksista löytyvä (default RGB color space) tiedosto (NKsRGB.icc) nyt tuolla omalla profiililla? Myös Nikon Capturen NX asetuksista löytyvä samainen kohta.

Myös Photoshop löytyy "Color Settings" ja täällä ainakin on vaihtunut "Working Spaces" kohdassa "RGB" paikassa tuo oma profiili. Eli sieltä löytyy tuo minkä olen luonut.

Eli oletan että nuo pitää vaihtaa mutta varulta kysytään vielä. Parempi nyt olla tyhmä hetken ajan kuin loppu elämäni tässä asiassa. :-)
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
OskuK
Viestit: 34035
Liittynyt: Joulu 22, 2003 20 : 05

Viesti Kirjoittaja OskuK »

Ei.

Vaan sinne photariin laitetaan työtilaksi se minkä haluaa työtilaksi, tyyliin srgb tai adobergb, joista jälkimmäinen on suositeltavampi.
Tuo näyttösi profiili laitetaan vain näyttöön. Ei työtilaksi.

Waldo's Peoplen Waldo:

"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
emerik
Viestit: 6168
Liittynyt: Touko 12, 2003 10 : 55

Viesti Kirjoittaja emerik »

OskuK kirjoitti:Ei.

Vaan sinne photariin laitetaan työtilaksi se minkä haluaa työtilaksi, tyyliin srgb tai adobergb, joista jälkimmäinen on suositeltavampi.
Tuo näyttösi profiili laitetaan vain näyttöön. Ei työtilaksi.
Kiitos paljon Osku. :-)
mikkou
Viestit: 146
Liittynyt: Helmi 24, 2003 14 : 53
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja mikkou »

Ja jos haluaa käyttää laajempaa profiilia kuin srgb, voi siirtyä käyttämään ProPhoto RGB:tä. Käännät kuvan kuitenkin ennen esittelyä toiseen profiiliin, nettiä tai tulostusta varten, niin miksi et käyttäisi käsittelyvaiheessa sitä parempaa vaihtoehtoa.
emerik
Viestit: 6168
Liittynyt: Touko 12, 2003 10 : 55

Viesti Kirjoittaja emerik »

Edit2. Eli ilmeisesti kuuluu näin olla. Opittavaa on selkeesti ja paljon.

_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

1)

Ei kalibroitu:

Näytön väriavaruus laitettu värienhallinnassa "srgb color space profile".

Kuvat aukeavat normaalisti työpöydällä (Opera ja windows esikatselu sekä acdsee 2.42 joissa ei voi erikseen määrittää profiilia). Eli srgb tallennetut kuvat näyttää normaaleilta eli vahvan sävykkäinä.
Adoben kuvat näkyvät sävyjä menettäneinä kuten voikin olettaa. Photoshopissa ja missä on profiilit laitettu kuvat aukeavat
oikein kuten pitääkin. Eli näyttävät samalta mitä työpöydällä olevat kuvat, paitsi se adoben profiilissa oleva kuva. Photoshopissa on adobe väriavaruus määritetty työtilaksi.

2)

Kalibroitu:

Näytön väriavaruuteen laitettu värienhallinnassa spyderin luoma profiili eli nimeltään "generic television-1" (ehdottaa tätä automaattisesti).

Kuvat aukeavat normaalisti työpöydällä (Opera ja windows esikatselu sekä acdsee 2.42 joissa ei voi erikseen määrittää profiilia). Näyttävät samalta miltä ei kalibroidussa näytössä. Adoben profiilissa olevat kuvat sitä vastoin näkyvät samalta mitä photoshopissa vaikka ne katsoisi työpöydältä. Ilmeisesti johtuu spyderin luomasta profiilista?

Ongelmaksi muodostuu nyt seuraava. Photoshop, nikon view ja nikon capture joissa työtilaksi on määritetty adobe työtila. Kaikki kuvat joissa on profiili jotka avaan niin ovat "sävyjä menettäneitä" kuten adoben kuvat tuossa työpöydällä kun käytössä oli srgb työtila näytön profiilina. Mistä kerroin 1) kohdassa. Sitä vastoin kuvat joissa ei ole profiilia eli on talletettu save for web toiminnolla niin näyttävät photoshopissa samalta miltä työpöydältä.

Adoben ja srgb kuvat on rinnakkain saman näköiset photoshopissa keskenään, mutta eivät ole saman näköiset siis työpöydällä oleviin versiohin. Paitsi siihen adoben profiilissa olevaan.

Eniten harmaita hiuksia ja ihmetystä herättää kun
tuntuu että photoshopissa aukaistut kuvat joissa on profiili (Oli srgb tai adobe) niin näyttäisi samalta mitä ne oli ei kalibroidussa tilassa kun adoben profiilissa olevan kuvan aukaisi työpöydällä.

3)

Esimerkkikuvia:

<poistettu>

Eli srgb tilassa oleva, kaikki vaikuttas normaalilta. Työpöydällä oleva kuva adoben profiilissa oleva on erilainen kuten kuuluukin olla. Vasemmalla olevat kaksi kuvaa avattu acdsee ohjelmalla jota käytän nyt esimerkkien näyttämisessä. Windows esikatselu tai operan selain niin näyttää samalta myöskin.

Kuva tuli ruutukaappauksessa punaisemmaksi miltä näytti. Myös samanlainen ilmiö tapahtuu jos save for web toiminnolla tallentaa kuvan, mitä useamman kerran niin sitä punaisemmaksi.


<poistettu>

Srgb profiili käytössä ja myös color settings (ei kuvaa tästä) sama profiili laitettu myös sinne.


Spyder profiili käytössä:
<poistettu>

Vasemmalta ylhäällä (ACDSee) ja oikealta kaksi (photoshopissa) olevat kuvat näyttävät samoilta. Mutta sitä vastoin vasemmalla alhaalla oleva srgb tallennettu kuva ei näy samalta joka on punakampi. Siis näin minun näytöllä.

Kaikki kuvat näyttäisi sRGB profiililla tuon vasemman alhaalla olevan näköisesti itsellä jos tosiaan ei olisi käytössä Spyder profiili.

Punaisuus lisääntynyt tässäkin kuvassa ruutukaappauksen takia.

<poistettu>

Spyder profiili käytössä ja myös värienhallinnassa (ei kuvaa tästä) sama profiili laitettu myös sinne.


<poistettu>

Esimerkkikuva. Kuva näyttää hiukan kellahtavalta kun kuvaa katson photoshopissa, ihan kuin keltainen löisi läpi? Kun taas ACDsee kun katson niin kuva näyttää punakammalta ja terveemmältä. Tulosteeseen koettanut myös verrata näitä
ja siinä tämä kuva ei ihan niin punakka (Kalvakka) mutta ei se noin keltaiseltakaan tunnusta. En osaa sanoa täysin kyllä kumpi on oikeampi.

Spyder profiili näyttötilana. Nikon Capture NX ja talletus Adobe formaattiin joka avattu Photoshopissa ja tehty käännös SRGB sekä talletus save as. Ei mitään editointeja muuta kuin pienennys ja liittäminen.


<poistettu>

Esimerkkikuva 2. Kuvan väritys näyttää photoshopissa kun avaa rawina niin tumman ruskealta. Työpöytä tilassa tämä näyttää punaiselta. Tässäkin save as tallennus ja sRGB profiilissa. Käännös Photoshop ja Piennenys eikä muuta.


<poistettu>

Talletusikkuna Photoshopissa, sRGB profiili raksitettu.


<poistettu>

Photoshopin asetukset.


<poistettu>

Ja Adoben profiilista -> Srgb ikkuna.

4)

Oheistietoa varulta:

Spyderi profiili tulee ilmeisesti käyttöön jos spyder utility sallitaan käynnistyä alapalkkiin aktiivisena. Tällöin kuvaruutu tummenee hiukan kuten pitäisi. Jos tämä ei ole käynnisty alussa niin kuva on
päällisin puolin saman näköinen mitä ei profiili käytössä eli hiukan vaaleampi. Tällöin on värienhallinnassa ja color settings tuo profiili määritetty. Väri muutokset tapahtuu tällöinkin 2) kohdan mukaisesti kuten kerroin
vaikka ei alapalkkiin käynnistyisi tuo spyder utility.

Save as tilassa kun tallennan niin alhaalla näkyy se icc profiili ja vieressä lukee oikein väriavaruus "srgb.." ja raksi ollut siinä

Spyder3 laite, Spyder 1.03 ohjelma käytössä jolla tehty profiili. Käytetty alussa valittu srgb profiili kun se vaatii jonkun. Näyttö on Eizo 2231 ja kirkkaus 54%, punaista kanavaa vähennetty 97%, vihreä 97% ja sininen 92% jotka on spyderin opastuksella laitettu. Ja custom tila. Eizon ohjelmia ei käynnistetä taustalle.

Kalibroinin jälki muuttaa hiukan sävyjä ja tummemmaksi. Ei mielestäni paljoa mutta pienen eron kuitenkin että sen alussa huomaa kun vaihtuu tila. Tällöin alapalkkiin annettu käynnistyä se spyder ohjelma.

Käyttöjärjestelmä XP home ja uusimmat päivitykset. Adobe Photoshop CS3 ja uusimmat päivitykset. Nikon View NX ja Capture NX myös uusimmat päivitykset.

5)

Loppu:

Eli tälläinen tilanne eli onko joku asia nyt väärin?
Viimeksi muokannut emerik, Helmi 22, 2008 8 : 10. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
OskuK
Viestit: 34035
Liittynyt: Joulu 22, 2003 20 : 05

Viesti Kirjoittaja OskuK »

En jaksanut ainakaan vielä lukea mitään, mutta tuo kuva näytön ominaisuuksista: profiili_srgb, siinä pitäisi olla se tekemäsi näytön profiili, eikä työtila, photarin asetukset näyttivät pikaisesti olevan ok.

Waldo's Peoplen Waldo:

"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
kostaja!
Viestit: 3792
Liittynyt: Huhti 28, 2004 9 : 21

Viesti Kirjoittaja kostaja! »

tästä jo tuolla muualla jutskattiinki, mut laitetaan nyt tännekkin...

srgb:hen konvertoidun kuvan "punakkuus" selaimen tai vastaavan puolella johtunee siitä, että sinulla on kalibroitu näyttö ja selaimesi ei osaa tulkata jpg:ssä olevaa "embedded" profiilia.

Koska käytössäsi oli operan selain, niin siksi näin.. vaihda safariin, niin kuvasi jotka ovat netissä ( joissa on mukana embeddattu profiili ) näyttävät sinun monitorilla katsottuna samalta miltä photoshopin puolella ennen talletusta.
mikkou
Viestit: 146
Liittynyt: Helmi 24, 2003 14 : 53
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja mikkou »

kostaja! kirjoitti:Koska käytössäsi oli operan selain, niin siksi näin.. vaihda safariin, niin kuvasi jotka ovat netissä ( joissa on mukana embeddattu profiili ) näyttävät sinun monitorilla katsottuna samalta miltä photoshopin puolella ennen talletusta.
Juurikin vain hänen näytöllään. Jos tarkoitus on saada kuvat näyttämään oikealta vain hänen näytöllään, samaan lopputulokseen pääsee kääntämällä kuva srgb:n sijaan näytön profiiliin. Mutta miten pitäisi oikeasti toimia, jotta tallennuksen jälkeen olisi siedettävän näköinen kuva srgb:nä?
kurg
Viestit: 422
Liittynyt: Touko 30, 2007 19 : 14

Viesti Kirjoittaja kurg »

Tämä värihallinta on kyllä herkullinen aihe. Sörkin vähän, vaikka en juuri mistään mitään tiedäkkään.

Mikäs tässä nyt sitten on loppujenlopuksi ongelma? Siis lataat vaikka RAW-kuvan Photoshoppiin, valitset vaikka "AdobeRGB":n väriavaruudeksi ja sitten muokkailet ja kikkailet kuvan kanssa. Jos kuva halutaan muidenkin pällisteltäväksi värihallinnoimattomaan softaan (selain, acdsee jne.), pitää kuva sitten lopuksi konvertoida "sRGB":hen. "Save to web" ilmeisesti tekee tämän konversion automaattisesti. Jos katselijan kuvankatseluohjelma/selain (Irfanview, Safari) osaa värinhallinnan, voi väriavaruus olla jokin muukin kuin sRGB.

Näytön profiilia käytetään "vain" ikkunana tai esikatseluna siihen mitä tehdään. Se ei ole missään vaiheessa osa kuvatiedoston elämää. Teoriassa, jos osaisi pyöritellä kuvan värejä pelkästään numeroarvojen avulla, ei koko profiilia tarvittaisi (näin ei tietenkään käytäntö juuri koskaan ole).

Minullekkin on ollut hiukan epäselvää, mihin näytön profiili oikeastaan pitäisi tunkea. Olisi selkeää, jos Photoshopissa olisi jossain kohta, johon näytön profiili ladattaisiin. Käytännössä tämä ei kuitenkaan ole kai mahdollista, joten profiili pitää saada jonnekin käyttöjärjestelmän syövereihin. Mutta miksi siihenkin on nyt sitten selvästi kaksi eri paikkaa (näytön ominaisuudet->värien hallinta ja Color Settings)? Mistä tuo "Color Settings"-ikkuna muuten on tullut? Onko se jonkin Spyderin ohjelman tekosia? Lisäksi on epäselvää, mihin kaikkeen profiili vaikuttaa. Äkkiseltään kun kuvittelisi, että se vaikuttaisi vain värihallinnan osaaviin ohjelmiin. Kuitenkin se tuntuu vaikuttavan kaikkiin ohjelmiin.

Jos on onnistunut saamaan oikean ja toimivan profiilitiedoston omasta näytöstä, eikö riitä, että se ladataan "Näytön ominaisuudet"->"Värien hallinta"-asetuksiin? Ei kai lisäksi mitään ohjelmia tms. tarvitse asentaa/käynnistää? Ja eikö silloin ole tehnyt kaikki ne asetukset, joita näytön osalta pitää tehdä, kun haluaa harrastaa värihallittua kikkailua?

Jos käyttää värihallintaa/näyttökohtaistaprofiilia esimerkiksi windowsissa, pitäisikö myös värinhallitaa osaamattomien ohjelmien toimia oikein? Esimerkiksi, jos lataan windowsin kuvankatseluun sRGB-kuvan, pitäisikö sen näyttää oikealta (olettaen siis, että kuva oikeasti on sRGB:tä, eikä sen teossa ole sekoiltu väriavaruuksien kanssa)? Eihän sen kai pitäisikään näyttää oikealta, koska silloin mikään/kukaan ei tee muunnosta sRGB->näyttöprofiili?
Ensenada
Viestit: 1403
Liittynyt: Touko 28, 2006 18 : 08
Paikkakunta: Lumeton Tasamaa

Viesti Kirjoittaja Ensenada »

Keep it simple.

Näytöprofiili ja väriprofiili (väriavaruus) menee monesti sekaisin.

sRGB, Adobe RGB, ProPhoto RGB ja jokin tietty CMYK-profiili ovat väriprofiileja, jotka määrittelevät softalle, kuinka laajaa väriavaruutta käytetään. Nämä ovat usein upotettuna kuvatiedostossa, jotta kuvan kulkiessa sen esittämisessä voi softa näyttää sen värit kuten on tarkoitettu.

Laiteprofiili on tiedosto, jota näytönohjain käyttää muodostamaan juuri tietylle laitteelle kuvaa. Näytön profiloinnissa luodaan näyttöprofiili. Käytettävä laiteprofiili valitaan näytön asetuksista.
Homma havainollistuu entisestää useamman näytön kanssa työskennellessä: jokaiselle näytölle on luotava oma profiilinsa, jota käytetään kunkin näytön värinmuodostukseen.
_______________________
Get rid of your fears
OskuK
Viestit: 34035
Liittynyt: Joulu 22, 2003 20 : 05

Viesti Kirjoittaja OskuK »

No näytön profilihan vain korjaa näyttölaitteen värinkuvantamisvirheitä. Ei siihen tarvitse mitään kuvankäsittelyohjelmaa mukaan sotkea, kuten mainittua Photosoppia. Photoshop ei ohjaa näyttöä, vaan se näyttöprofiilin pitä olla paikassa jossa näyttöä ohjataan. Käsittääkseni käyttöjärjestelmä ei tarvitse näytön profiilia, jos jokin softa vaan ajaa korjaukset näytön väreihin -vaikkapa omana softanaan vinkun käynnistyessä. Tai vaihtoehtoisesti käyttis hoitaa sen ja tuota softaa ei tarvita. Tulostimissa sama: joko ajuri hoitaa tulostimen vääristymät, tai sitten Photari -haluttaessa. Tulostimeen saatava profiili korjaa asiat jotka tiedetään, mutta omat kokemukset, havainnot, uudet värit jne. pitää asettaa photarin tulostustoimintoon tai tulostinajuriin, ellei omata softaa jolla tehdään tulostinprofiileja...

jaaha, toiset on nopiampiva.

Waldo's Peoplen Waldo:

"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
Ensenada
Viestit: 1403
Liittynyt: Touko 28, 2006 18 : 08
Paikkakunta: Lumeton Tasamaa

Viesti Kirjoittaja Ensenada »

OskuK kirjoitti:jaaha, toiset on nopiampiva.
Jos se oppi menisi kerralla perille kun tälleen duona joikhataan.
mikkou
Viestit: 146
Liittynyt: Helmi 24, 2003 14 : 53
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja mikkou »

Ongelmani on siis tälläinen.

Näytön profiili latautuu Windowsin käynnistyessä ok. Kuvat Lightroomissa, kaikki ok. Siirryn käsittelemään Photoshopiin, kaikki ok. Kun käännän kuvan srgb:n ja tallennan kuvan (save for web, save as, sama lopputulos), tummat sävyt tummuvat ja värikylläisyys (etenkin sininen) kasvaa huomattavasti. Tämän vaikutuksen näkee jo save for web -ikkunassa.

Ohjelmien profiili-asetukset on ok, tarkistettu on. Tätä ei tapahtunut ennen näytön kalibrointia.
kostaja!
Viestit: 3792
Liittynyt: Huhti 28, 2004 9 : 21

Viesti Kirjoittaja kostaja! »

mikkou kirjoitti:
kostaja! kirjoitti:Koska käytössäsi oli operan selain, niin siksi näin.. vaihda safariin, niin kuvasi jotka ovat netissä ( joissa on mukana embeddattu profiili ) näyttävät sinun monitorilla katsottuna samalta miltä photoshopin puolella ennen talletusta.
Mutta miten pitäisi oikeasti toimia, jotta tallennuksen jälkeen olisi siedettävän näköinen kuva srgb:nä?
Nimenomaan niin, että säädät kuvasi photarissa, lopuksi teet srgb-muunnoksen kuvalle. Jos sinulla on käytössä kalibroitu näyttö niin talletusvaiheessa olisi syytä sisällyttää kuvaan embedded profiili. Tämä sen takia, että kuva näkyy kyseisellä kalibroidulla näytöllä niinkuin pitää esim. selaimessa (sillä varauksella, että selain tukee profiilidataa ). Tämä kuva näyttää siis samalta nyt sinun kalibroidun näytön profiilia tukevalla selaimella ja kaverisi normi-koneella jossa kaikki värihallinnalliset asetukset on defaultiina.. eli näyttö on srgb avaruuteen kalibroitu... näyttöjen ero tietysti on otettava tässä huomioon jos pilkutetaan..:)

Jos avaat kuvasi sinun kalibroidulla koneella sellaisella softalla joka ei osaa lukea sitä jpg kuvan embeddattua srgb-profiilia niin se kuva näkyy sinulle ns. "väärän sävyisenä" yleensä punainen kanava saturoituu... Sama kuva kaverisi koneessa katsottuna "default-asetuskoneessa" jossa näyttö on srgb profiilissa, kuva on edelleen saman sävyinen kuin sinulla photoshopissa ennen talletusta.

Se embedded profiili siinä kuvassa kertoo siis softallesi millä kuvaa katsot, että mitä profiilia kuvan olisi syytä käyttää.. muutenhan se näyttöohjelma ei sitä tiedä...
kostaja!
Viestit: 3792
Liittynyt: Huhti 28, 2004 9 : 21

Viesti Kirjoittaja kostaja! »

mikkou kirjoitti:Ongelmani on siis tälläinen.

Näytön profiili latautuu Windowsin käynnistyessä ok. Kuvat Lightroomissa, kaikki ok. Siirryn käsittelemään Photoshopiin, kaikki ok. Kun käännän kuvan srgb:n ja tallennan kuvan (save for web, save as, sama lopputulos), tummat sävyt tummuvat ja värikylläisyys (etenkin sininen) kasvaa huomattavasti. Tämän vaikutuksen näkee jo save for web -ikkunassa.

Ohjelmien profiili-asetukset on ok, tarkistettu on. Tätä ei tapahtunut ennen näytön kalibrointia.
Kuvan muokattuasi photarissa suorita "convert to profile" ja destinationiksi valitset srgb.
talleta kuva ihan normisti, "save as" option kautta ja laita "täppä" siihen talletusikkunan ICC profile kohtaan.
Nyt kun avaat koneellasi kuvan jollain muulla softalla sävyjen pitäisi näkyä samoin kuin photarissa ennen talletusta. Jos ei näy, niin kyse on siitä, että se ohjelma mitä jpg:n katsomiseen käytät ei osaa lukea sitä embedded profiilia siitä kuvasta. Tähän ei muuta apukeinoa sinun kalibroidun näytön koneella ole kuin käyttää eri softaa kuvan katsomiseen. Selaimista ainakin Safari tukee tuota profiilidataa.. muut eivät ilmeisesti tue. Ja hyvänä käyttiksenä mieleen tulee kyllä OSX eli mac.. pc-maailman softat on monesti mitä on...:)
mikkou
Viestit: 146
Liittynyt: Helmi 24, 2003 14 : 53
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja mikkou »

kostaja! kirjoitti:
mikkou kirjoitti:Ongelmani on siis tälläinen.

Näytön profiili latautuu Windowsin käynnistyessä ok. Kuvat Lightroomissa, kaikki ok. Siirryn käsittelemään Photoshopiin, kaikki ok. Kun käännän kuvan srgb:n ja tallennan kuvan (save for web, save as, sama lopputulos), tummat sävyt tummuvat ja värikylläisyys (etenkin sininen) kasvaa huomattavasti. Tämän vaikutuksen näkee jo save for web -ikkunassa.

Ohjelmien profiili-asetukset on ok, tarkistettu on. Tätä ei tapahtunut ennen näytön kalibrointia.
Kuvan muokattuasi photarissa suorita "convert to profile" ja destinationiksi valitset srgb.
talleta kuva ihan normisti, "save as" option kautta ja laita "täppä" siihen talletusikkunan ICC profile kohtaan.
Nyt kun avaat koneellasi kuvan jollain muulla softalla sävyjen pitäisi näkyä samoin kuin photarissa ennen talletusta. Jos ei näy, niin kyse on siitä, että se ohjelma mitä jpg:n katsomiseen käytät ei osaa lukea sitä embedded profiilia siitä kuvasta. Tähän ei muuta apukeinoa sinun kalibroidun näytön koneella ole kuin käyttää eri softaa kuvan katsomiseen. Selaimista ainakin Safari tukee tuota profiilidataa.. muut eivät ilmeisesti tue. Ja hyvänä käyttiksenä mieleen tulee kyllä OSX eli mac.. pc-maailman softat on monesti mitä on...:)
Muuten kyllä selvää, mutta tuota profiilin sisällytyksen tarvetta ei ollut osunut missään silmään. Tuon saa save for web -valinnankin kautta sisällytettyä. Huomenna testaan miltä töissä näyttää hallitsemattomassa ympäristössä.

Kiitos selvennyksestä.
kurg
Viestit: 422
Liittynyt: Touko 30, 2007 19 : 14

Viesti Kirjoittaja kurg »

Miten kuva pitää kääntää/tallettaa, jotta kuvaa voidaan katsella sellaisella ohjelmalla/käyttöjärjestelmä/koneella oikein, joka ei osaa minkäänlaista värihallintaa?

Edit:
Jaa, tässähän se tulikin.
kostaja! kirjoitti:Jos sinulla on käytössä kalibroitu näyttö niin talletusvaiheessa olisi syytä sisällyttää kuvaan embedded profiili. Tämä sen takia, että kuva näkyy kyseisellä kalibroidulla näytöllä niinkuin pitää esim. selaimessa (sillä varauksella, että selain tukee profiilidataa ). Tämä kuva näyttää siis samalta nyt sinun kalibroidun näytön profiilia tukevalla selaimella ja kaverisi normi-koneella jossa kaikki värihallinnalliset asetukset on defaultiina.. eli näyttö on srgb avaruuteen kalibroitu... näyttöjen ero tietysti on otettava tässä huomioon jos pilkutetaan..:)
Vaikka ei tämä silti täysin aukea. Eli siis jos on kalibroinut ja profiloinut oman näyttönsä, ei voi katsella mitään sRGB-kuvia oikein ohjelmilla, jotka eivät osaa värihallintaa? Kuulostaa rajulta. Joskin selittäisi monta asiaa.

Ja ei voi katsella edes värinhallintaa osaavalla ohjelmalla kuvia oikein, jos kuvatiedostoon ei ole sisällytetty profiilia?
Viimeksi muokannut kurg, Helmi 21, 2008 7 : 20. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
emerik
Viestit: 6168
Liittynyt: Touko 12, 2003 10 : 55

Viesti Kirjoittaja emerik »

mikkou kirjoitti:Ongelmani on siis tälläinen.

Näytön profiili latautuu Windowsin käynnistyessä ok. Kuvat Lightroomissa, kaikki ok. Siirryn käsittelemään Photoshopiin, kaikki ok. Kun käännän kuvan srgb:n ja tallennan kuvan (save for web, save as, sama lopputulos), tummat sävyt tummuvat ja värikylläisyys (etenkin sininen) kasvaa huomattavasti. Tämän vaikutuksen näkee jo save for web -ikkunassa.

Ohjelmien profiili-asetukset on ok, tarkistettu on. Tätä ei tapahtunut ennen näytön kalibrointia.
Toihan kuulostaa samalta mutta tosiaan vain punainen lisääntyy tai oikeastaan karkkimaisuus.

<poistettu>

Eli karkimpi on kuten näen sen työpöydällä ja vaisumpi sävyinen on taas se mitä näkee photarissa.
Viimeksi muokannut emerik, Helmi 22, 2008 8 : 07. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
kurg
Viestit: 422
Liittynyt: Touko 30, 2007 19 : 14

Viesti Kirjoittaja kurg »

Käytössä Photoshop CS2:
-Jos lataan photoshoppiin alemman kuvan ja väitän sen olevan AdobeRGB-väriavaruudessa ("assign", en siis konvertoi mitään), kuva näyttää äkkiseltään samalta kuin ylempi
-Jos sitten konvertoin (Convert to Profile) kuvan sRGB:ksi ja tallennan, se näyttää edelleen samalta
-Jos ennen konvertointia tallennan "save for web":llä, tulee kuvasta haalea versio
-Jos konvertoinnin jälkeen tallennan "save for web":llä, tulee ihan oikein
-Jos ennen konvertointia tallennan "save as...":llä, pitää katseluohjelman osata lukea, että kuva on AdobeRGB-avaruudessa, joten "profiilittomat" ohjelmat näyttävät kuvan haaleana. Esim. Irfanview osaa näyttää tämän kuvan oikein.
-Jos konvertoinnin jälkeen tallennan "save as...":llä, tulee ihan oikein

("tulee ihan oikein"-ilmaisu viittaa tuohon sävykkäämpään versioon)
(windowsin näyttöasetuksista on "Color Management":ssä "sRGB Color Space Profile", eli yksilöllistä näyttöprofiilia ei ole käytössä)

Eli ilmeisesti "Save for web" ei teekkään konversiota?
Muilta osin homma toimi niinkuin oletinkin.

Edit:
Ylemmästä kuvasta päästään taasen alempaan kuvaan konvertoimalla ensin AdobeRGB:hen ja sitten asignaamalla sRGB.

Edit 1½:
Jos haluat, että kuva näkyy värinhallintaaosaamattomissa ohjelmissa (vaikkapa se windowsin kuvankatselu) itselläsi samalta kuin photoshopissa, konvertoi kuva ennen tallennusta näyttösi profiiliin. Tämä on kuitenkin melkoinen ristiriita, koska tämä toimenpide tuntuu järjettömältä. Tähän en keksi mitään muuta "selitystä" kuin sen, että jos näytön profilointi on käytössä, ei saa käyttää mitään sellaisia ohjelmia, jotka eivät värinhallintaa osaa?!

Edit2:
Pistämällä näyttöni profiilin windowsin näyttöasetuksiin, pääsen myös siihen tilanteeseen, jossa "save for web" näyttää (ja tallettaa) kuvan karkimpana. Eikös tämä nyt vain tarkoita, että "save for web"-esikatselu näyttää kuvan ilman värihallintaa? Eli sellaisena kuin mitä värinhallitsematon ohjelma näyttää?
Kun otin näyttöprofiilin käyttöön, kävi myös niin, että äskön photoshopissa karkilta näyttäneet kuvat näkyivät hailakampina.

Jos haluaa käpistellä photoshopissa kuvaa sellaisena, millaisena se näyttää omalla kokoonpanolla värinhallinnanosaamattomalla ohjelmalla, voi laittaa View->Proof Setup->Monitor RGB. Tällöin kuva näyttää photoshopissa samalta kuin "save for web":ssä ja windowsin kuvankatselussa.

Ja ei näytä windowsin näyttöasetuksista laitettava näyttöprofiili vaikuttavan muuhun kuin photoshoppiin (eli värinhallinnanosaavaan ohjelmaan).

Jos spyderin softalla kuva muuttuu muuallakin kuin photoshopissa (kuten ilmeisesti käy), niin sitten menee jo sekavaksi. Eikö pelkän profiilin kertominen käyttöjärjestelmälle pitäisi riittää? Eli mitä jos jätät sen spyderin softan kokonaan väliin ja laitat vaan näytöstä tehdyt profiilin windowsin näyttöasetuksiin?

Adobe Gamma:kin näyttää vaikuttavan kaikeen ruudulla olevaan. Ei tajua... Onko nyt niin, että näyttöprofiili ei kerro esim. gamma-juttuja ja ne on sitten muokattava eri paikasta? Tässä on nyt vähän liikaa säätöjä, kun on windows-näyttöasetukset, ulkoinen ohjelma (adobe gamma/spyder-softa) ja sitten vielä näytön "hardware"-asetukset eli näytössä olevat säätimet.
Tulostinkin on paljon yksinkertaisempi. Esim. konvertoidaan vaan kuva tulostimen profiiliin ja se on siinä (niin siis profiilin saaminen on varmaankin joskus hankalaa ellei mahdotonta, mutta tässä ketjussa on käsittääkseni lähdetty kokoajan siitä oletuksesta, että on jotenkin saatu hankittua yksilöllinen profiilitiedosto).

Edit3:
Voiko the ultimate lopullinen vastaus olla se, että mitään tarkastelua ei saa tehdä photoshopin (tai muun värinhallintaaosaavan ohjelman) ulkopuolella, mukaanlukien "save for web" ikkuna? Eli on vain luotettava, että kyllä se toimii, vaikka photoshopin ulkopuolella homma näyttää pahalta.
kurg
Viestit: 422
Liittynyt: Touko 30, 2007 19 : 14

Viesti Kirjoittaja kurg »

kostaja! kirjoitti:
Nyt kun avaat koneellasi kuvan jollain muulla softalla sävyjen pitäisi näkyä samoin kuin photarissa ennen talletusta. Jos ei näy, niin kyse on siitä, että se ohjelma mitä jpg:n katsomiseen käytät ei osaa lukea sitä embedded profiilia siitä kuvasta.
Jos viilaillaan hiukan pilkkua, niin onko tämä oikein? Kyllähän profiilin lukeminen kuvasta on helppoa (esim. että se on sRGB), mutta eikö ongelma ole siinä, että ohjelman pitäsi osata kovertoida kuva lennossa näytön profiiliin? Ja jos kuvassa ei ole talletettaessa painettu ICC-profiili-täppää, niin luulisi sRGB:n olevan perusoletus väriavaruudeksi (vaikka siis tietysti on parempi selvyyden vuoksi tuo ICC-täppä laittaa sRGB-kuvissakin).

Edit:
Latasin sitten tuon safarin ja joo, kyllä se ICC-täppä sitten on tärkeä. Eli esim. safari ei harrasta minkäänlaista värihallintaa niille kuville, joissa ei ole icc-profiilia. Eli icc-profiilittomat srgb-kuvat (joita on suurin osa kuvista netissä), näkyvät safarillakin väärin.
Viimeksi muokannut kurg, Helmi 21, 2008 9 : 26. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Vastaa Viestiin