Sivu 1/1
eye one ongelma
Lähetetty: Syys 30, 2004 20 : 59
Kirjoittaja ravelius
Säädin kannettavan tft näyttöni eye one kalibraattorilla. Ongelmana on että kuva photoshopissa on hieman eri värinen kuin myöhemmin acdseellä tai windowsin omalla kuvankatseluohjelmalla katsottuna. C1 näyttää värit samalla tavalla kuin PS, jossa on käytössä sRGB tila ja adobe gamma pois käytöstä. Windowsin väritilana on siis eye one:lla kalibroitu profiili.
Saan värit kohdalleen Acdsee ohjelmassa, jos ensin konvertoin PS:llä kuvan monitorin profiiliin, koska ACDsee ei osaa katsoa missä profiilissa kuva on, vaan olettaa sen aina olevan sRGB.
Osaisiko joku auttaa, miten saisin joka ohjelman näyttämään värit samalla tavalla? Ennen kun kalibroin näyttöni pelkällä Adobe Gammalla, ei tämäntapaisia ongelmia esiintynyt. Tosin nyt eye onen jälkeen ainakin AIM-DTP:n testitaulu on paljon paremman näköinen, ilman isompia värivirheitä.
Kiitos avusta! Mun järki ei enää oikein riitä.
ps. kirjoittelen tätä tällä hetkellä Pekingistä, missä paikallisesta järkyttävän isosta eri kameraliikkeiden tavaratalosta 20D lähtee hyllystä alle 1300 euron..
Lähetetty: Loka 04, 2004 12 : 54
Kirjoittaja oneironaut
Onko Photarin työtilana sRGB? Ei meinaan kuuluisi olla.
Lähetetty: Loka 04, 2004 13 : 35
Kirjoittaja seppot
oneironaut kirjoitti:Onko Photarin työtilana sRGB? Ei meinaan kuuluisi olla.
Miksei saisi olla?
Jos käytössä olisi kamera mikä suoltaa sRGB:tä niin mitä etua olisi käyttää photarissa adoben omaa profiilia?
Jos kamerasta tai skannerista saa Adobea ulos niin sitten voisi olla perusteltua käyttää sitä myös työtilana.
Alkuperäiseen ongelmaan en osaa sanoa juurikaan mitään rakentavaa, joku muu avittakoon siinä.
Sepe
Lähetetty: Loka 04, 2004 13 : 49
Kirjoittaja oneironaut
No, joo sekotin vähän asioita, kun kirjotin ajattelematta :)
Re: eye one ongelma
Lähetetty: Loka 04, 2004 15 : 05
Kirjoittaja Autiokari
ravelius kirjoitti:Säädin kannettavan tft näyttöni
Tässä on ongelmana että:
1) TFT näyttöä ei yleensä voi *säätää* (siis kalibroida) juuri lainkaan vaan sen voi ainoastaan *profiloida*.
2) Vaikka profiili on wintoosalle määritelty niin wintoosa ei sitä ota globaalisti eikä muutenkaan käyttöön vaan kukin sovellusohjelma joko tukee tai ei tue ICC värinhallintaa, wintoosa siis vain huolehtii siitä tiedosta että mitä profiilia pitää käyttää ja kertoo sen sovellusohjelmalle mikäli se sitä kysyy. acdsee tms katseluohjelmat eivät tue ICC värinhallintaa.
Eli kuvat näkyvät profiilin mukaisesti vain ICC:tä tukevissa ohjelmissa ja muissa ne näkyvät siten kuin TFT:n väriavaruus ne näyttää.
CRT näytön toistokäyrää (gamma) voi säätää (näytönohjaimen LUT:n avulla) mustapistettä, kirkkautta ja värilämpötilaa voi säätää myös. CRT näyttöjen gamut ei ole säädettävissä mutta se on varsin samanlainen monitorista toiseen joten CRT näyttö saadaan aika helposti & hyvin säädettyä (kalibroitua) niin että se simuloi esim sadRGB tai nativePC väritiloja.
Timo Autiokari
Lähetetty: Loka 09, 2004 16 : 20
Kirjoittaja ravelius
Kiitos Timo asiantuntevasta vastauksesta! Tuo selitys tuntuu järkevältä. Minua kuitenkin vielä hieman oudoksuttaa se, että ACDsee, joka ei siis tue ICC värihallintaa, näyttää tuon AIM-DTP testitaulun hieman paremmin kuin PS. PS:ssä taas PDI-target on hieman paremman näköinen jos sitä vertaa ACDseen tuottamaan kuvaan, joka on siis ensin konvertoitu aRGB:stä sRGB:hen. PS:n kuvassa on enemmän saturaatiota (ehkä vähän liikaakin tosin), sekä punaista / keltaista mikä näyttää ainakin minusta kuitenkin oikeammalta tulokselta.
Toinen kuva on siis ICC värinhallinnan kanssa parempi, toinen taas ilman sitä. Eli luultavasti mun monitori ei ole vieläkään kovin hyvissä säädöissä, mikäli sitä nyt edes sellaiseen tilaan voi saada.
Täytyy tässä ruveta harkitsemaan todella tuota erillistä näyttöä. Mitenkä hyvä Mobility Radeon 9000 on 2D kuvankäsittelyssä, eli onko mitään järkeä ostaa tähän mun kannettavaan erillistä näyttöä? Siinä on siis pelkkä VGA liitäntä. Olen ajatellut esim Iiyaman 22" CRT:tä.
Lähetetty: Loka 09, 2004 17 : 08
Kirjoittaja Autiokari
ravelius kirjoitti:oudoksuttaa se, että ACDsee, joka ei siis tue ICC värihallintaa, näyttää tuon AIM-DTP testitaulun hieman paremmin kuin PS.
ACDsee nayttää ko testitaulun sellaisenaan, jos se näkymä on OK niin näyttö on ko testitaulun gamma tilassa.
Photoshop (kun värinhallinta siinä on käytössä) näyttää testitaulun monitoriprofiilin avulla SEKÄ sen profiilin mukaisesti minkä olet testitauluun liittänyt, testitauluissa ei ole liitettyä profiilia koska niitä on tarkoitus käyttää sellaisenaan. Mikäli käytät gamma 2.5 targettia niin liitä nativePC mikäli käytät 2.2 targettia niin liitä esim adobeRGB, ei sadRGB koska sadRGB:n TRC ei ole tarkka gamma funktio.
PS:ssä taas PDI-target on hieman paremman näköinen jos sitä vertaa ACDseen tuottamaan kuvaan, joka on siis ensin konvertoitu aRGB:stä sRGB:hen. PS:n kuvassa on enemmän saturaatiota (ehkä vähän liikaakin tosin), sekä punaista / keltaista mikä näyttää ainakin minusta kuitenkin oikeammalta tulokselta.
Värinhalliinnan on tarkoitus tuottaa oikea/tarkka tulos, ei siis paremman näköinen. Kuvankäsitelyllä sitten vaikutetaan siihen "näköön".
Pelkän digitaalisen kuvan avulla värinhallinnan toimivuuden arviointi on ...ei pelkästään mahdotonta mutta epätoivoisen mahdotonta. Sen sijaan kun käyttää Q-60 targettia ja vertaa sitä
ko targetin referenssitiedostosta tehtyyn CGI simulaation saa jo varsin hyvän käsityksen.
Timo Autiokari
Lähetetty: Loka 09, 2004 23 : 42
Kirjoittaja passe
Uusin ACDsee eli versio 7 kyllä tukee profiileja.
Lähetetty: Loka 10, 2004 17 : 15
Kirjoittaja ravelius
Joo, nyt toimii ACDseessakin profiilit, piti vain asentaa myös PhotoPro plugin. Kiitos vinkistä!
Lähetetty: Loka 11, 2004 11 : 35
Kirjoittaja ravelius
Photoshop (kun värinhallinta siinä on käytössä) näyttää testitaulun monitoriprofiilin avulla SEKÄ sen profiilin mukaisesti minkä olet testitauluun liittänyt, testitauluissa ei ole liitettyä profiilia koska niitä on tarkoitus käyttää sellaisenaan. Mikäli käytät gamma 2.5 targettia niin liitä nativePC mikäli käytät 2.2 targettia niin liitä esim adobeRGB, ei sadRGB koska sadRGB:n TRC ei ole tarkka gamma funktio.
Hmm.. Monitor Calibration Target testitauluun tulee värivirhe heti, kun kytken ACDseen Color Management vivun päälle. Käytössä on gamma 2.2 ja adobeRGB. Testitaulu näkyy siis moitteettomasti värienhallinnan ollessa pois päältä. Mitähän johtopäätöksiä tästä voisi vetää?
Lähetetty: Loka 11, 2004 15 : 22
Kirjoittaja Autiokari
ravelius kirjoitti:Hmm.. Monitor Calibration Target testitauluun tulee värivirhe heti, kun kytken ACDseen Color Management vivun päälle. Käytössä on gamma 2.2 ja adobeRGB. Testitaulu näkyy siis moitteettomasti värienhallinnan ollessa pois päältä. Mitähän johtopäätöksiä tästä voisi vetää?
Että säätö ovat kohdallaan ja taulu toimii niin kuin se on suunniteltu! Eli taulun näyttämä on oikea vain monitorin natiivissa väriavaruudessa. Monitori ei kykene esittämään adobeRGB väriavaruutta.
Timo Autiokari
Lähetetty: Loka 11, 2004 16 : 16
Kirjoittaja ravelius
Eli osa väreistä on siis kutakuinkin oikeassa, mutta värit jotka eivät mahdu monitorin toistokyvyn sisälle näkyvät väärin? Tämä riittäisi minulle; kunhan vain ihon sävyt toistuisivat kutakuinkin oikein.
Kiitos Timo. Täytyy alkaa etsiä Pekingistä hyvää paikkaa tulostaa ja katsoa pitääkö kalibroinnit miten kutinsa. Paljon säätöjä kun tässä ei taida enää pystyä tekemään. Ennen kalibrointia tulos oli tosi pahasti pielessä ja kalibroinnin jälkeen kun katson jo tulostettuja kuvia, niin ne näkyvät nyt paljon enemmän samanlaisina, elikkäs ällöttävän vihreinä.