Sivu 1/1
Lehtikuvaus
Lähetetty: Syys 19, 2003 7 : 46
Kirjoittaja heimau
Hei,
Osaisiko joku minua viisaampi kertoa, jotain ihan perusjuttuja liittyen lehtikuvaukseen. Voisitteko ainakin kertoa joidenkin kirjojen nimiä tai kotisivujen osoitteita, jotka käsittelevät kyseistä asiaa.
Kiitos jo etukäteen vastauksistanne
Terv. Mauri
Re: Lehtikuvaus
Lähetetty: Syys 22, 2003 21 : 16
Kirjoittaja Tuomo
Mitään yleistä asiaa käsittelevää sivustoa tuskin on, mutta kannattaa tutustua ainakin
Digital Journalistiin. Se on Time-lehdelle kuvaavan Dirck Halsteadin ylläpitämä sivusto, jolla käsitellään yleisestikin lehtikuvaajan työtä ympäri maailman. Sivusto tarjoaa hienoja kuvareportaaseja ja kuvajournalismia luotaavia kolumneja ja artikkeleita.
Lähetetty: Maalis 23, 2006 18 : 47
Kirjoittaja Willem
Nostetaanpa wanha ketju ja kysytään kysymys uudestaan. Onko forumilla lehtikuvaajia/sitä opiskelevia tai muuten aiheeseen perehtyneitä. Miten määrittelette hyvän lehtikuvauksen/kuvan, miten otetaan hyviä (lehti)valokuvia jne. Jos itsekkin joskus oppisi...
Lähetetty: Maalis 23, 2006 19 : 32
Kirjoittaja Konditiona
Kannattaa tutkia myös niitä lehtiä ajatuksen kanssa ja miettiä millaisissa olosuhteissa, millaisin välinein, millaisella aikataululla ja missä olosuhteissa mitkäkin kuvat on otettu ja sitten verrata omaa työskentelyä siihen.
Kannattaa tutkiä myös sellaisia lehtiä, jotka eivät kuulu oman sosiaaliryhmän vakiolukemistoon. Ne saattavat opettaa enemmän kuin tutut lehdet ja aiheet.
Ja kannattaa muistaa että lehtikuvaaja -etenkin päivittäin ilmestyvissä julkaisuissa ja niihin myyvissä kuvatoimistoissa - lähetetään usein aika tiukalla aikataululla hakemaan se kuva - tai monta kuvaa päivässä. Ja kaiken pitää olla julkaisukelpoista. Eli varsinaiseen taiteen tekemiseen ei välttämättä ole aikaa tai mahdollisuuksia kun dedikset painavat päälle ja laadun tasaisuus on tärkeämpää kuin satunnaiset huippuotokset.
Yksi lehtikuvaajille usein tärkeä asia on pokka. Pitää olla kanttia lähestyä tuntemattomia ihmisiä, eläimiä ja yhteisöitä ja pyytää näitä esiintymään kuvissa jotka julkaistaan ilman että kuvattavilla on jälkikäteiskontrollia asiasta.
Tuota voit hyvin harjoitella vaikka niin että lähdet tänään kameran kanssa kävelylle ja otat harjoitteluhommaksi ottaa kolmesta erilaisesta koirasta lähikuvan niin että omistaja on mukana kuvassa vähän taustalla. Huomenna kolme pikkulasta äitien kanssa. Ylihuomenna kolme palvelualan työntekijää työn ääressä. Sitten kolme punaistapäinkävelijää. Sitten kolme vanhusta. Sitten kolme... ja kun olet reenannut viikon niin tarkastat että jokaiselta päivältä on kustakin kohteesta kaksi julkaisukelpoista kuvaa eli viikolta 14. Helppo reeni ja kertoo kyllä sopiiko ihminen rohkeutensa, idearikkautensa ja aikaansaavuutensa puolesta lehtikuvaamiseen.
Niin... siihen julkaisukelpoisuuteen kuuluu sitten sekin että kuvat kertovat kuvitteelliselle lukijalle jotain kuvitteelliseen artikkeliin liittyvää oleellista asiaa. Eli kannattaa keksiä se lehtijutun aihe (vaikka lainata päivän lehdestä) ja lähteä vasta sitten kuvaamaan.
Lähetetty: Maalis 23, 2006 19 : 36
Kirjoittaja fotom
Teknisesti tietenkin onnistunut, ellei sitten ole sattunut kuvaamaan ufoa tahi pankkiryöstäjää. Toinen merkittävä asia on kuvan informatiivisuus, eli olisi hyvä jos kuva itsessään kertoisi tarinan ilman että sitä tarvitsisi pahemmin kuvatekstillä selitellä. Kolmanneksi kuvan pitää ennättää ajoissa toimitukseen.
Se on sitten täysin lehdestä ja jutusta kiinni halutaanko taiteellista vai kylmän dokumentaarista kuvaa. Jos on tiedossa lehti johon on kuvaamassa, kannattaa luonnollisesti tutustua aiempiin lehtiin jotta saa mielikuvan minkälainen lehden linja on ja toimii sitten sen mukaan.
Lähetetty: Maalis 23, 2006 19 : 49
Kirjoittaja adapteri
Willem kirjoitti:Nostetaanpa wanha ketju ja kysytään kysymys uudestaan. Onko forumilla lehtikuvaajia/sitä opiskelevia tai muuten aiheeseen perehtyneitä. Miten määrittelette hyvän lehtikuvauksen/kuvan, miten otetaan hyviä (lehti)valokuvia jne. Jos itsekkin joskus oppisi...
Minä taisin tässä jokin aika olla lehtikuvaaja. Viime vuoden palkkatuloista tietääkseni suurin osa tuli lehtikuvaajana toimimisesta. Toisaalta minä myös kirjoittelin lehtijuttuja siinä ohessa, mutta kuvaaminen oli päätoimi.
Jos itse kirjoitin jutun, kuvien tärkein tehtävä oli tehdä jutusta mielenkiintoinen.
Jos kuvasin jonkun muun juttua varten, pomo lähetti minut kuvaamaan. Vain kerran pari hän antoi jonkinlaisia ohjeita, minkälaisia kuvia hän halusi. Useimmiten hän kertoi, miten joku tulee kirjoittamaan ja siihen piti itse keksiä kuva/kuvaustapa.
Joskus olin toimittajan kanssa yhdessä. Yleisin toimintatapa silloinkin oli, että yritin ottaa "riittävän" määrän erityylisiä kuvia ja valitsin niistä sitten sopivan, kun näin jutun.
Tilanteet ovat erittäin harvoin sellaisia, kuin mitä etukäteen kuvittelee. Ikinä ei valmistautuminen osunut 100% kohdalleen.
Ja perustehtävänä oli jokaisessa tilaisuudessa kuvata kaupungin virkamiehiä arkistoa varten. Nyt on arkistossa varmaan 50 hyvää kuvaa entisestä kansliapäälliköstä eikä niitä enää tarvitse.
Lähetetty: Maalis 23, 2006 20 : 24
Kirjoittaja puuma
Konditiona kirjoitti:
Yksi lehtikuvaajille usein tärkeä asia on pokka. Pitää olla kanttia lähestyä tuntemattomia ihmisiä, eläimiä ja yhteisöitä ja pyytää näitä esiintymään kuvissa jotka julkaistaan ilman että kuvattavilla on jälkikäteiskontrollia asiasta.
Tuosta tuli mieleen se, että itse toimin hyvin eri tavalla riippuen siitä kuvaanko ns. omia juttuja vai jotain toimeksiantoa. Omissa jutuissa en juurikaan kysele / pyydä kuvattavaa tekemään mitään tms. -- se tuntuu vaan yleensä liian tyhmältä kun kuvilla ei ole mitään virallista käyttötarkoitusta. Mutta ihan eri asia on kun kuvaan toimeksiantoa, silloin aivoissa naksahtaa ja on pokkaa tehdä melkein mitä vain (järjen puitteissa tietty) -- itsellä ei ainakaan ole silloin mitään estoja. Koska silloin ollaan töissä niin se nyt vaan pitää ne kuvat saada...
Lähetetty: Maalis 24, 2006 0 : 13
Kirjoittaja IlkkaS.
.