Sivu 1/1
Liikkuva kohde ja kuvanvakaaja
Lähetetty: Huhti 16, 2005 1 : 37
Kirjoittaja mattioksa
Moro!
Olen tässä vuoden verran yrittänyt aina tilaisuuden tullen kuvata lentäviä lintuja. Tarkoituksenani luonnollisesti on, että lintu on tarkka, ja taustassa näkyy vauhtiviivat.. liikkeentuntu, liike-epäterävyys.
Teoriassahan tämä on varsin helppoa, vähän kun videokameralla kuvaisi.. paitsi että sarjakuvausnopeudesta/hitaudesta riippuen kohde ei tietenkään pysy koko aikaa siinä missä pitäisi ainakaan minulla, ainakaan yleensä.
En ole kuitenkaan vielä saanut lentokuvaa, johon olisin tyytyväinen. Nyt se tärkeä kysymys:
Miten Konica Minolta Dimage Z3 kameraan rakennettu kuvanvakaaja (jonka muuten saa pois päältä!) vaikuttaa liike-epäterävyyteen?
No mitäs v*ttua, sehän on tehty liike-epäterävyyden eliminoimista varten. Mutta kuitenkin (tietääkseni) noissa kalliimman luokan tissiputkissakin, joilla myös lintuja kuulemma kuvataan, on kuvanvakaajat.
Ymmärtääkseni Konica Minoltalla kyseessä on kuitenkin analogiseen systeemiin perustuva mekanismi, jossa kenno liikkuu (linssien asemesta).
Ja vielä; Tottakai voin ja aionkin ottaa tästä asiasta käytännössä selvää, heti kun siihen tarjoutuu tilaisuus, mutta kertokaapa hieman, mieluummin kokemuksistanne.
Matti
Lähetetty: Huhti 16, 2005 1 : 48
Kirjoittaja SamiN
Taitaa vakaaja soveltua huonosti liikkuvien kohteiden kuvaukseen, tai varsinkin pannaukseen, noin yleensäkkin.
Lähetetty: Huhti 16, 2005 5 : 29
Kirjoittaja saNppa
Kyllä vakaajan kanssa voi pannata. Pannauksessa ylitetään reippaasti se, minkä vakaaja pystyisi korjaamaan taustan osalta. Harmillista tietenkin on, jos vakaaja alkaisi vatkaamaan hämmentyneenä ympäriinsä valotuksen aikana. Jos jostain kumman syystä näin kävisi, vakaaja pois päältä. Joissain putkissa on oma tila pannaukselle. Jotkut putket tunnistavat pannauksen automaattisesti. Kuinka KM:n vakaaja toimii, selviää innokkaalla testailulla.
Lähetetty: Huhti 16, 2005 8 : 34
Kirjoittaja JussiPupu
saNppa kirjoitti:Kyllä vakaajan kanssa voi pannata. Pannauksessa ylitetään reippaasti se, minkä vakaaja pystyisi korjaamaan taustan osalta. Harmillista tietenkin on, jos vakaaja alkaisi vatkaamaan hämmentyneenä ympäriinsä valotuksen aikana. Jos jostain kumman syystä näin kävisi, vakaaja pois päältä. Joissain putkissa on oma tila pannaukselle. Jotkut putket tunnistavat pannauksen automaattisesti. Kuinka KM:n vakaaja toimii, selviää innokkaalla testailulla.
muistaakseni konicaminoltan (7D) vakaaja ottaa pannauksen suuntaisen vakaajan pois päältä itsekseen. en oo kyllä hirveesti kokeillut, miten toimii käytännössä, mutta josko vaikka tänään illalla olis viitseliäisyyttä.
Lähetetty: Huhti 16, 2005 9 : 34
Kirjoittaja tareone
SamiN kirjoitti:Taitaa vakaaja soveltua huonosti liikkuvien kohteiden kuvaukseen, tai varsinkin pannaukseen, noin yleensäkkin.
L-objektiiveissa vakaaja on kaksitoiminen, joista asento II on nimenomaan pannaukseen tarkoitettu ja siitä on hyötyä.
Lähetetty: Huhti 18, 2005 1 : 43
Kirjoittaja mattioksa
Okei joo no niin no.. mutta kuitenkin:
Teinpäs semmosen tempun, että laitoin kuvanvakaajan pois päältä ja yritin taas. Paremmin onnistui kuin silloin kuin onnistui huonommin. Kirkkaalla säällä ei vain tahdo millään onnistua, kun valotusaikaa pitäis saada ainakin joku 1/250s ..mielellään enemmän ja aukon täytyy olla pieni. Mutta jospa se tästä..
Lähetetty: Huhti 18, 2005 3 : 54
Kirjoittaja saNppa
mattioksa kirjoitti:Kirkkaalla säällä ei vain tahdo millään onnistua, kun valotusaikaa pitäis saada ainakin joku 1/250s ..mielellään enemmän ja aukon täytyy olla pieni. Mutta jospa se tästä..
Valotusaika voi tosiaankin olla enemmän, jotta saadaan taustaan enemmän liikettä. Esimerkiksi
tässä kuvassa valotusaika on 1/25. Jos valoa on liikaa ja kameran säädöt ei anna myöden (herkkyys ja aukko pienimilleen), käytetään harmaasuotimia.
Lähetetty: Huhti 18, 2005 8 : 27
Kirjoittaja OskuK
mattioksa kirjoitti: Kirkkaalla säällä ei vain tahdo millään onnistua, kun valotusaikaa pitäis saada ainakin joku 1/250s ..mielellään enemmän ja aukon täytyy olla pieni. Mutta jospa se tästä..
Kumpaa yrität: pitkää aikaa jotta saisit liike-epäterävyyttä, vai suurta syväterävyyttä?
Lähetetty: Huhti 18, 2005 11 : 46
Kirjoittaja mattioksa
Kumpaa yrität: pitkää aikaa jotta saisit liike-epäterävyyttä, vai suurta syväterävyyttä?
Liike-epäterävyyttä. Syvyysterävyden hallitseminen onnistuu kyllä ihan hyvin telellä ja isolla aukolla, mutta liike-epäterävyyden saamiseksi ei hirveän isoa aukkoa voi käyttää, varsinkaan kovin kirkkaalla säällä.
Tosin, en ole edes kokeillut sellaista, että kohde olisi tarkka, ja tausta olisi sekä epäterävä, että liike-epäterävä... pokkari tietenkin rajoittaa tässäkin asiassa.
Kamerani manuaalitarkennus on sen verran hidasta ja "epätarkkaa" tällaiselle rillipäälle, että liikkuvia kohteita kuvatessani täytyy turvautua automaattitarkennukseen, joko kerta, -tai jatkuvaan tarkennukseen.
Saa nähdä kuinka käy; Alkavalla viikolla saan käyttööni vanhan kunnon filmijärjestelmän, josta löytyy tuo syväterävyyden tarkistusnappula.. ainoo vaan, että se on sen 30 ruutua ja kehitykseen.. :) hui![/quote]