Sivu 1/1

TTL vai manuaali?

Lähetetty: Kesä 17, 2015 8 : 56
Kirjoittaja onninpoika
Olen tähän asti kuvannut manuaalisalamoilla, viimeksi YN560 IV ja sille ohjurina YN622TX. Aivan loistava setti kun tilanteen ja olosuhteet tietää ennakkoon tai aikaa säätää asiat kohdalleen.

Viimeinen pisara manuaalisalamien kanssa oli juhlatilaisuus jossa oli iso huoneisto. Erivärisiä huoneita, eri valaistus jokaisessa huoneessa ja kattokorkeus 2,5 - 8m. Tuolla kun kuvasi hetkiä ja nopeita tilanteita, niin meni TTL mietintään. Toinen ongelma manuaalisalamien kanssa oli HSS:n puute jolloin suljinajat rajoittuivat 1/320s Nikonilla.

Hommasin sitten Nikonin salaman jossa iTTL ja HSS. Tuntui toimivan kameraan kiinnitettynä hyvin joten hommasin YN622TX ohjaimen ja pari YN622 vastaanotinta sekä Nikonin salamalle kaveriksi YN568EX salaman jossa myös iTTL ja HSS.

Ensimmäinen kunnon testi oli katukoristapahtuma auringon paisteessa. Haaveena oli saada nopeissa tilannekuvissa naamat näkyviin vaikka aurinko paistoi selän takaa.
Homma toimi molemmilla TTL salamoilla hyvin.
Kuva

Myös sisätiloissa tehdyt pienet testit ovat osoittaneet, ettei manuaalisalamiin ole normikuvauksissa paluuta.

Seuraavaksi sitten laitan salamanderit manuaaleiksi urheilun sisäkuviin. Tiedän tarvittavat salamatehot ja luulen, että sarjakuvaus on manuaalina nopeampaa.

Mikä lienee tilanne sen TTL-mittauksen valopurskeen kanssa. Lähettävätkö nämä TTL-salamat sen myös manuaalitilassa?

Tässä siis yksi mielipide. Onko muilla vastaavia tai päinvastaisia kokemuksia?

Re: TTL vai manuaali?

Lähetetty: Kesä 17, 2015 9 : 38
Kirjoittaja olli R
onninpoika kirjoitti:Mikä lienee tilanne sen TTL-mittauksen valopurskeen kanssa. Lähettävätkö nämä TTL-salamat sen myös manuaalitilassa?
Ei tietääkseni (omat kokemukset Canonin puolelta, jossa ei tule esisalamoita, jos ollaan manuaalitilassa).

Olen samaa mieltä, että molemmlle löytyy käyttöä. Ja joskus jopa sekaisin. Esimerkiksi yhden salaman voi laittaa huoneen nurkkaan manuaalitilassa tekemään lisää yleisvaloa (Säädöt salamasta). Toinen on sitten kameran päällä tai varressa liikkuvan kuvaajan mukana ja valaisee pääkohteen TTL:nä. Nurkassa olevan valo ei tule TTL-mittaukseen mukaan, mutta ei yleensä tarvitsekaan.