Ei sitä tarvitse pohtia, sain tälläisen s-postin kun asiaa tiedustelin.
Julkaisulupa
Tekijänoikeus
Tekijänoikeus tarkoittaa kirjallisen tai taiteellisenteoksen luojalle kuuluvaa yksinoikeutta teokseen.
Tekijänoikeus takaa tekijälle joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta yksinoikeuden teoskappaleiden valmistamiseen, teoksen muuttamiseen, sen julkiseen esittämiseen tai sen saattamiseen muutoin yleisön saataville.
Tekijänoikeuden haltija on lain mukaan se, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen. Alkuperäinen tekijä voi olla siis vain fyysinen (luonnollinen) henkilö. Tekijänoikeus voidaan kuitenkin luovuttaa oikeushenkilölle (juridiselle henkilölle). Tekijänoikeus on voimassa 70 vuotta tekijän kuolemasta.
Suojan saannin edellytyksenä on teoskynnyksen täyttyminen. Yleensä kaikki teokset, jotka ovat riittävän omaperäisiä ja itsenäisiä ylittävät teoskynnyksen ja saavat tekijänoikeussuojaa.
Tekijän oikeudet jaetaan
1: Taloudelliset oikeudet
- Tekijän yksinomainen oikeus määrätä teoksen valmistamisesta ja yleisön saataviin saattamiseen
2. Moraaliset oikeudet
- tekijän ilmoittaminen hyvän tavan mukaan
Tekijäoikeuden voimassaoloaika
Tekijänä pidetään, jollei näytetä toisin olevan, sitä, jonka nimi taikka yleisesti tunnettu salanimi tai nimimerkki yleiseen tapaan pannaan teoksen kappaleeseen tai ilmaistaan saatettaessa teos yleisön saataviin. (7§ tekijänoikeuslaki)
Pääsäännön mukaan tekijänoikeus on voimassa 70 vuotta tekijän kuolemasta.
Teokseen, joka on julkistettu ilman tekijän nimeä taikka yleisesti tunnettua salanimeä tai nimimerkkiä, on tekijänoikeus voimassa, kunnes 70 vuotta on kulunut siitä vuodesta, jona teos julkistettiin. (Tekijänoikeuslain 44§ )
Jos teos on julkaistu tekijää ilmaisematta, edustaa julkaisija, milloin sellainen on mainittu, ja muutoin kustantaja tekijää, kunnes tämä on ilmaistu uudessa painoksessa tai ilmoitettu asianomaiselle ministeriölle.
Teoksia, jotka eivät yllä teoskynnykseen tai joiden tekijänoikeus on vanhentunut saa vapaasti käyttää.
Siteeraus- ja lainausoikeus antaa oikeuden käyttää suojattua aineistoa ja rajoittaa näin tekijänoikeuksia. Siteeraus voi olla sanatarkkaa tai aineiston osittaista referointia. Siteeratessa tulee ottaa huomioon, että lainattava teos tulee olla aikaisemmin julkistettu, käytön hyvän tavan mukaista ja lainaamisen sallitun laajuista. (TekL 22§)
Julkaisulupa ongelma
Kuva sotamiehen joulukirjasta, joka on julkaistu 1943.
Kuvan voi katsoa täyttävän teoskynnyksen ja saavan täten tekijänoikeussuojaa.
Kuvan tekijästä ei ole tietoa. Tämänkaltaisissa tapauksissa tekijänoikeuksien voimassaoloaika lasketaan teoksen julkaisuvuodesta. Tässä tapauksessa tekijänoikeus vanhenee vuonna 2013. Tekijänoikeus on vielä siis voimassa ja kuvaa ei voi käyttää vapaasti.
Kaikenlaiset kuvat, piirustukset ja grafiikka ovat teoksia. WWW-kotisivulleen ei saa laittaa näkyviin muita kun sellaisia kuvia joihin itsellä on oikeus eli mitkä on itse tehnyt tai sellaisia mihin on oikeuksien haltijan lupa sekä lisäksi sellaista aineistoa, missä erikseen mainitaan, että se on vapaasti julkaistavissa.
Julkaisulupa pyydetään tekijältä. Jollei tekijä ole tiedossa teoksen julkaisijalta tai kustantajalta kirjallisesti. Julkaisuluvan pyyntö voi olla täysin vapaamuotoinen, kunhan käyttötarkoitus on selitetty selvästi.
Lainattuun kuvaan lisättäessä selittävää ja havainnollistavaa tekstiä tulee siteerausoikeus ottaa huomioon. Lainatessa toisen tuottamaa tekstiä tulee ilmoittaa tekijän nimi ja lähde hyvän tavan mukaisesti ja lainauksen tulee olla sallitun laajuista. Laajuus ratkaistaan yleensä tapauskohtaisesti.
Epäselvissä tapauksissa voi lausuntoa pyytää myös opetusministeriön alaisuudessa toimivalta tekijänoikeusneuvostolta. (
http://www.minedu.fi/OPM/Tekijaenoikeus ... o/?lang=fi)
Ystävällisesti,
Anu-Maaria Calamnius
Lakimies
Viestinnän Keskusliitto