Sivu 1/1
Tasovalot, softboxit ja sateenvarjot
Lähetetty: Marras 10, 2004 14 : 23
Kirjoittaja JuhaHoo
Itsellä on jonkin verran harrastuksen puitteissa kokemusta noista studiosalamien softboxeista ja erilaisista sateenvarjoista, sekä läpiampuvista ja heijastavista. Olen suunnitellut, mahdollisesti, ostavani itselle vielä kolmannen salaman sekä jonkin sofboxin. Osaako joku kertoa minkälaisia eroja/etuja on esim. Elinchromen umpivarjolla(Varistar) suhteessa noihin softboxeihin? Entä minkälainen valo on noissa kahdeksankulmaisissa (rotalux, octagonal) tasovaloissa verrattuna niihin nelikulmaisiin softboxeihin? Äkkiseltään arvioisin itse, että pehmeämpi, mutta ei ole kokemusta. Lähinnä oma tarve olisi saada lisää pehmeyttä noihin valoihin. Omasta mielestäni läpiampuvalla valkealla sekä heijastavalla valkelalla varjolla ei pääse yhtä pehmeään tulokseen kuin esimerkiksi sofboxilla.
Lähetetty: Marras 10, 2004 14 : 51
Kirjoittaja TeemuN
Ei kokemusta noista eroista, mutta sen tiedän että tärkein tekijä varjojen pehmeydessä/kovuudessa on se kulma, jossa valo osuu kohteeseen. Eli, isompaa varjoa tai isoa softboxia peliin niin jo pehmenee kun kulma kasvaa.
Tässä viestiketjussa oleva kuva Jussi Aallosta on otettu sellaisen kahdeksankulmaisen softboxin valossa, etäisyys n. 1,5m. Valmistajaa en muista mutta julmetun iso se oli, varmaan ainakin 150cm halkaisija.
Lähetetty: Marras 10, 2004 15 : 02
Kirjoittaja JuhaHoo
Kiitos tästäkin. Lähinnä kyselen kun kiinnostaa tuo hinta-laatu-suhde. Katselin tuossa noiden kamojen hintoja ja niissä on todellakin eroja. Nuo isot tasot on aika kirpeän hintaisia suhteessa esim. 100x100 cm softboxiin.
Lähetetty: Marras 10, 2004 19 : 28
Kirjoittaja Tipe
TeemuN... sä et oo kyllä nyt kuunnellut kunnolla ;-)
Hanki kuumat valot ja niihin softboksit tai varjot.
Lähetetty: Marras 11, 2004 12 : 55
Kirjoittaja JuhaHoo
Kiitoksia ehdotuksesta. Mutta kuumavaloilla ei ratkea tämä mun ongelma. Olen kyllä kuvannut "kuumavaloilla". Omalla kohdalla ne ovat olleet teatteriheittimillä ja ihan tavallisilla "raksoilla" eli työmaaheittimillä. Olen myös kokeillut sekä punapäitä ja blondeja. En tiedä miten niillä "oikeasti" kuvataan, omalla kohdallani olen törmännyt mielestäni vaikeaan käsiteltävyyteen ja tehon säätäämiseen/tai riittämättömyyteen. Ja jos kamoja tarvitsee käyttää ns. keikkaolosuhteissa, niin minusta nuo salamat ovat kätevämpiä. Ainakin teatteriheittimet tarvitsevat kaverikseen jonkinlaisen himmentimen, jotta niiden tehoa voi säätää. Tai sitten niitä liikutetaan tarpeen mukaan joko lähemmäksi tai kauemmaksi... Heitimet käyvät myös HYVIN kuumana. Ilmeisesti esim. Ianiron punapäät ovat käteviä monessa mielessä ja riittävät monenlaiseen menoon, mutta omalla kohdallani eivät ole sitä tehneet. Ilmeisesti valokuvauskäyttöön on myös HMI-heittimiä ja tasoja, joiden tehon tarve on samaa luokkaa noiden halogeenien kanssa, mutta valoteho on suurempi ja värilämpötila vastaa päivänvaloa? Otan kyllä mielellään vastaan kokemuksia ja ehdotuksia lisääkin.
Lähetetty: Marras 12, 2004 15 : 56
Kirjoittaja TeemuN
Tipe kirjoitti:TeemuN... sä et oo kyllä nyt kuunnellut kunnolla ;-)
Siis ketä??? Hä??? Nyt ei käsitä???
JuhaHoo kirjoitti:Lähinnä oma tarve olisi saada lisää pehmeyttä noihin valoihin.
Varjot syntyvät sen mukaan miten valo tulee.
valon kulma:
0-15 astetta = pistemäinen
15-30 astetta = jyrkkää
30-90 astetta = loivaa
90-360 astetta = hajavaloa
Varjoista pääsee eroon kasvattamalla valaisimen heijastavaa/valaisevaa pinta-alaa.
Tässä linkki yhdelle sivulle, jossa voi ihmetellä erilaisten härpäkkeiden vaikutusta varjoihin. Sais olla vielä isompia kuvia vaan ja ihmiskohteista. Mutta periaate on selvä. ISOJA varjoja ja ISOJA softboxeja!
EDIT: profoton sivuilla siis saa zoomattua niitä kuvia jolloin vertailu onnistuu paremmin useammankin eri systeemin välillä. mutta itseäni kun kiinnostaisi ihmisten kuvaaminen...
Lähetetty: Marras 14, 2004 16 : 56
Kirjoittaja JuhaHoo
Tuo olikin aika hyvä linkki. Itsekin tässä utelen näitä juttuja lähinnä ihmisten kuvaamista ajatellen. Kyllä noista kuvista saa jotain osviittaa, tosin ihmiskasvot olisi kyllä mukava vielä nähdä noissa kuvissa. Hyvä näinkin.