saako taideteosta kuvata?

Mikä tahansa kuvaukseen liittyvä, häät, koulukuvaukset, tekijänoikeudet, kuvaajan/kuvattavan oikeudet jne. jne.
fotom
Viestit: 7381
Liittynyt: Tammi 18, 2004 23 : 57

saako taideteosta kuvata?

Viesti Kirjoittaja fotom »

Kaverin kanssa pohdimme saako taideteoksesta ottaa valokuvan suomen lakien puitteissa? Luonnollisesti joiossain museoissa on homma kielletty mutta jos taideteos onkin julkisella paikalla jossa kuvausta ei ole erityisesti rajoitettu.

Entäpä tällaisen kuvan julkaiseminen? Esimerkkinä keskustelussa oli auto joka oli maalattu oikein viimeisen päälle joten tällöin täyttyisi ainutlaatuisuuden ja luovuuden kannalta taiteen määritelmä. Sitten jos tuollaisen tapauksen bongaa parkissa keskellä kaupunkia niin saako ottaa kuvan ja vieläpä myydä kuvan halukkaille tahoille?
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
MattiH
Site Admin
Viestit: 6388
Liittynyt: Tammi 08, 2003 20 : 57
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja MattiH »

vekenoma
Viestit: 1296
Liittynyt: Joulu 12, 2004 11 : 42
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

saa

Viesti Kirjoittaja vekenoma »

voit omaan käyttösi tehdä jäljennöksen vaikka valokuvaamalla. Jos se on vaikka patsas julkisella paikalla niin kuvaa julkaistaessa kuuluisi mainita teoksen nimi ja tekijä jos se on keskeinen osa kuvaasi.

Kaupallinen käyttö? Kysyisinpä varmuuden vuoksi luvan. Periaatteessa myyt toisen tekemää teosta, jos se automaalaus todella katsotaan taideteokseksi. Eli teet siitä jäljennöksen ja hyödynnät kaupallisesti.

Näin sanoo "Kadunmiehen Lakikirja I"
kestän hyvinkin rajua kehumista!
MattiH
Site Admin
Viestit: 6388
Liittynyt: Tammi 08, 2003 20 : 57
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja MattiH »

Kuvaaminen sinällään on sallittu esim. Kiasmassa tai vaikkapa Suomen Kansallismuseossa. Julkaiseminen riippuu sitten siitä, että onko taideteos pääosassa kuvassa ja onko tekijän kuolemasta kulunut 50 vuotta tai 70 vuotta.

Taidenäyttelyissä on usein kuvaus kielletty.

Museot haluavat välillä rajoittaa kuvaamista esim. omien taidekorttien myynnin vauhdittamaksi.

Esim. Louvressa saa ihan vapaasti kuvata, vaikkapa sitä Mona Lisaakin.
luola
Viestit: 947
Liittynyt: Helmi 01, 2003 1 : 36

Viesti Kirjoittaja luola »

MattiH kirjoitti: Esim. Louvressa saa ihan vapaasti kuvata, vaikkapa sitä Mona Lisaakin.
Juu, ainakin ennenmuinoin vieressä vartija, hemmetinmoinen havainnollinen kyltti salamavalon käytön kiellosta,( ja itse taulu tietenkin lasin takana )
- Sitten paikalle pelmahti n. 100 japanilaista hirveän älämölön ja kameramassan kanssa, salamavalojen yhteenlasketulla valoenergialla olisi valaissut ainakin Helsingin viikoksi.

(Siis sorry, ei nyt liittynyt sinänsä mihinkään, (paitsi valokuvaukseen ja fiksuuteen))
lm
vekenoma
Viestit: 1296
Liittynyt: Joulu 12, 2004 11 : 42
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

julkistaminen

Viesti Kirjoittaja vekenoma »

kysymyksessä käytetään termiä julkaiseminen, mikä viittaa yleensä painotuotteeseen ja moneen kappaleeseen. Julkistaminen on yhden kappaleen asettaminen nähtäville jonnekin. Automaalaus on siis julkistettu, kun kaara ajetaan parkkiin ihmisten ihailtavaksi.

En suosittelisi julkistetun teoksen hyödyntämistä kaupallisesti myymällä siitä otettuja valokuvia. Teosta varmaankin muunneltaisiin rajaamalla siihen vain se tyttö. Sekin on väärin.

Joka tapauksessa tulisi ilmetä teoksen isukki eli mainita se alkuperäinen maalaaja. Tämäkin hankalaa siinä kuvien myymisessä.

Nuo pitkät määräajat tarkoittanevat sitä, että lupaa ei tarvitse kysyä.

Kysykää lupa ja sopikaa ehdot kirjallisesti. Maalaajahan voi olla tyytyväinen kun saa kuuluisuutta ja ehkä toimeksiantoja. Kaikki on mahdollista.

Voisipa pohtia sitä, onko nettiin laitto sama kuin julkistaminen. On kai...teos on yleisön saatavilla. Julkaisemista se ei liene, jos sitä ei siinä luvata ladattavaksi. Hmmmm...

Nämä mietelauseet kirjastani "Liikeideasta sakkoihin!;kaikki mitä olet halunnnut tietää muiden taideteosten julkaisemisesta, osa.1)

En ole tuota kirjaani vielä julkistanut :))))
kestän hyvinkin rajua kehumista!
Vastaa Viestiin