tareone kirjoitti:Onko kellään kertoa käyttökokemuksia 10D:stä?
Olin D60-mallin käyttäjä vajaan vuoden ajan ennen kuin vaihdoin tähän uuteen 10D-malliin. Omat kokemukseni 10D-rungon kanssa ovat objektiiveista Sigma 20/1.8 EX (viime vuoden malli, ei ongelmia yhteensopivuudessa), Canon 50/1.4, Canon 135/2 L ja Canon 70-200 L USM IS.
tareone kirjoitti:Plussat ja miinukset rehdisti pöytään!
Mikään muu ei tulisi kysymykseenkään ;-)
+ runko jämäkämpi kuin D60-mallissa, se ei notku eikä rutise käsissä hiukkaakaan joten myös raskaampi putki on napakasti rungossa kiinni (ei D30/D60 mitään surkeita olleet, mutta ero lähes täysin metalliseen kamerakuoreen on selvä.)
+ ISO-arvon vaihtaminen nyt suoraan rungon päällä olevan napin kautta, nopeuttaa suuresti herkkyysasetuksen säätöä vrt. D60:n menujen selaaminen.
+ kuvan zoomaus on nopea ja riittävän "syvä", tarkennuksen voi nyt oikeasti tarkistaa heti kameran ruudulta. Huh, tämä on upea, tätä kaipasin todella. Zoomauksen toteutus scrollauksineen on melkein niin hyvä kuin voi suoraan kamerassa toteuttaa: ei skrollausta 4-nuolipainikkeella, vaan suunnanmuutos vaaka/pysty napilla ja sitten taas rullataan jne..
+ värilämpötilat, uutena valintana "varjossa" ja sitten tuo vapaasti määriteltävä Kelvin-asteikko 100 asteen välein. Näppärää.
+ automaattitarkennus on niin kuin se pitääkin olla: nopea ja tarkka myös kohtalaisen hämärässä ja verrattuna aikaisempaan (D30/D60) tämä on asia, josta ei enää tarvitse rutista. Tarkennuspisteiden valinta on sujuvaa ja ennakkoon muistiin laitetun tarkennuspisteen valinta napinpainalluksella on niitä hyviä yksityiskohtia.
+ valottaa kohteen paremmin minun makuuni. D60 alivalotti aika säännöllisesti, mutta nyt valonmittauskohta tulee oikein vaikkakin muun alueen puhkipalamisen kustannuksella. Varaudun mieluummin valotuksen käsisäädöllä vaikeisiin tilanteisiin kuin alivalotan kaikkea, jotta mikään ei palaisi puhki.
Hienoja ja edelliseen malliin verrattuna uusia ominaisuuksia on vaikka kuinka paljon, todella hintansa väärti.
Mutta miinukset
- kuvien esikatselua saattaa joku kaivata jo sinä aikana kun kamera kirjoittaa CF-kortille, pitää odottaa. Kiireisempien kannattaa aina satsata nopeimpiiin muistikortteihin, ja siinä suhteessa MicroDrive ei ole valintani (myöskään suuremman rikkoutumisherkkyyden takia). Jos Sandisk on kortin merkki, on mallin oltava ilman muuta Ultra ja kortin koko 512 Mb tai suurempi. 256 Mb Ultrakin on hitaampi kuin isoveljensä vaikka ei ole huono sekään. Harvinaisempien merkkien joukossa on nopeampiakin malleja kuin Sandiskilla.
- mittaamani käynnistymisaika on käytännössä aivan sama kuin D60-mallissa: 2,5 sek. (virta päälle ja 1. kuva otetaan) Pokkareihin tottuneille se tuntuu huipuunopealta, mutta järkkäreiden joukossa tulos on heikohko. Myös lepotilasta (standby, virta päällä) kuvaottoon aikaa kuluu 2-2,5 sek.
- ei edelleenkään muuta manuaalitarkennuksen apuvälinettä kuin mattalasi (ihan hyvä sellainen) eikä vaihdettavaa tähyslasia (mikroprismat jne.) kuten Canonin digitaalisissa ammattimalleissa on.
tareone kirjoitti:
Onko tarkennuksen kanssa ollut ongelmia? Onko ylipehmeät kuvat totta? Jos ovat, kuinka suuri ongelma se mielestäsi on?
Ongelmaa ei mielestäni ole olemassa, ellei kyse ole nimenomaan jonkun yksittäisen kamerayksilön tarvitsemasta *tarkennuksen* säädöstä.
Kun kuvan pikselimäärä on yli 6 miljoonaa, optiikan epätäydellisyys ja tarkennuksen pienetkin virheet paljastuvat armotta, kun kuvia katsotaan 100% koossa monitorilta. Joka tapauksessa D60 kuvatkin tarvitsivat lähes aina USM-käsittelyä, jotta kaikki kuvassa olevat yksityiskohdat tulivat esille. 10D:ssä voi itse säätää JPG-kuvien tarkennuksen, jos sitä haluaa. RAW-kuvien kanssa on aina joka tapauksessa tehtävä (=on mahdollista tehdä) kaikenlaista säätöä, myös terävyyden suhteen.
************
EDIT:
Tässä "ylipehmeä" kuva suoraan kamerasta, EXIF-info tallessa.
http://www.valkeala.net/10d/timo_auringossa.jpg
Kuvan juju on se, että käytin kamerassa suurinta terävyysasetusta, jotta ei tulisi pehmeydestä sanomista. Yleensä tekisin saman kuitenkin vasta photosoftalla.
************
Epäilen, että kyse on juuri siitä ensimmäisestä askeleesta digijärkkäreiden maailmaan. Lyhyt terävyysalue, suurempi kuvatiedosto, (Canonin) digijärkkäreiden kuvien tarkoituksellinen pehmeys suoraan kamerasta jne.
Toisaalta on huomattavaa, että osa ensimmäisen digijärkkärinsä ostaneista on pistänyt 10D-malliin viimeiset pennosensa ja näin ollen "panostanut" halpoihin ja ei niin teräviin objektiiveihin. Koska on kyse vaihtoobjektiiveilla toimivista kameroista, ei kameran voida olettaa "korjaavan" mahdollisesti heikkolaatuisen optiikan virheitä väritoistossa, terävyydessä ja kontrastissa. Itse ostaisin tiukemmassa rahoitustilanteessa mieluummin laadukkaan objektiivin ja edullisemmin käytetyn D30/D60 mallin!
tareone kirjoitti:
Kannattaako odottaa seuraavaa ja kenties bugitonta dSLR-aaltoa (vrt. 10D ongelmat)?
10D-mallissa ei ole mitään oikeita ongelmia, esillä on enemmänkin tottumattomuutta erilaiseen filosofiaan. Kamera on todella hyvä!