Sivu 1/1

Canon A70 ensikokemuksia

Lähetetty: Huhti 25, 2003 12 : 27
Kirjoittaja West
Morjens, olen jo pitemmän aikaa seuraillut keskustelua ja pitihän se kamera lopuksi käydä ostamassa. A60:tä ei malttanut odotella joten päädyin isompaan malliin. Viikon olen kuvannut ja reilut kolmesataa kuvaa on tullut otettua.

Ainoa ikävä puoli kamerassa on se, että tavan huonevalaistuksessa valotusajat venähtää reippaasti pitemmiksi kuin 1/60 ja kuvat helposti tärähtävät (1/15..1/30 ilman salamaa tietysti). ISO herkkyyttä voisi kasvattaa (ISO 100), mutta kaikki pelottelu kohinasta on saanut pitämään näppini irti ISO 200 ja ISO 400 tiloista. Yksijalkainen jalusta, "monopod", olisi haaveissa, mutta onko siitä miten paljon hyötyä? Pieni kamera näyttää myös hassulta kepin päässä.

Ehkä olisi pitänyt siirtyä P tilasta Tv tilaan ja pakottamalla lyhyempään suljinaikaan antaa kuvien alivalottua jonkin verran. Tätä olisi saanut korjattua helposti jälkikäteen toisin kuin tärähdyksestä johtunutta epätarkkuutta. Valitettavasti käytössä oli vain 16 MB CF kortti joten kokeiluihin ei ollut tilaa. G3:sessa olisi ollut RAW-mode jossa 2 ylimääräistä bittiä olisi mahdollistanut kuvan huomattavankin alivalottamisen ilman kuvanlaadun kärsimistä (2-bittiä häviää kuitenkin JPEG muunnoksessa. Ei väliä onko niitä käytetty vai ei).

Nopeasti tuli myös huomattua kuinka tärkeä zoomi kamerassa on. Jalkoja voi käyttää, mutta aina se ei ole mahdollista, tai aiheuttaa närkästystä muissa, kuten papissa ja avioparissa.

Ilmeisesti tämä on yleinen ongelma digikameroissa ja A70/A60 sattuu olemaan parhaasta päästä. Ikävöin jo kuitenkin G3:sta ja 1:2.0f aukkoa joka ilmeisesti puolittaisi valotusajan. G3:sessa on varmaan vähemmän kohinaakin ja siihen saisi myös ulkoisen salaman.

Kamera tuli hankittua Multitronicista, siihen 256 MB CF kortti IQs:ista ja virtaa sain anttilasta haman muodossa. Ihmetyttää kyllä miten Ixus käyttäjät pärjäävät 840 mAh akkunsa kanssa kun itsellä on käytössä 4 x 1850 mAh (7400 mAh) ja virta voi loppua päivän mittaan.

Paljon on vielä kokeilematta, syvyysepätarkkuutta pitää päästä kokeilemaan ja leikkiä myös muutenkin erilaisilla aukon arvoilla. Kuvittelin aina kuinka helppoa aukon ja valotusajan säätäminen olisi, mutta nyt on tullut huomattua kuinka kovasti olosuhteet rajoittavat. Pilvisellä säällä on turha kuvitella saavansa minimaalista valotusaikaa kun valo ei yksinkertaisesti riitä, tai kirkkaassa valaistuksessa on mahdotonta saada valotusaikaa venytettyä, kun aukkon maksimiarvo on 1:8.0 ja kuva ylivalottuu pakosti.

Niin ja jos joku empii vielä kameran hankkimista, niinkuin minä tein, niin älä emmi enää :)

Lähetetty: Huhti 25, 2003 20 : 35
Kirjoittaja Kale
Akkujen koko lasketaan seuraavasti: jännite * virta * aika.
Sormipariston teho on 1.5V kertaa 1850 mAh eli 2.775 Wh. Ja kun niitä on neljä saadaan sormiparistojen tehoksi yhteensä 11.1 Wh. Ixuksen akun jännite on 3.7V. Ixus:n akkujen tehoksi saadaan 3.108 Wh (3.7V * 840mAh). Eli neljässä 1850mAh sormiparistossa on 3.6 kertaa enemmän tehoa kuin yhdessä Ixus:n akussa.

Lähetetty: Huhti 25, 2003 21 : 53
Kirjoittaja hup
Sormiparistoakkujen jännite laskee kun niitä käytetään.

Mittasin akkujen jännitteen kun ne eivät enää toimineet kamerassa.

Jännite oli silloin jotain hiukan alle 1,2V

Kun täydet akut jännite on n.1,5V niin keskimäärin jännite on jotain 1,35 volttia.


Eli yhden 1850mAh sormiparistoakun energia n. 2,5 Wh ???

Lähetetty: Huhti 27, 2003 22 : 11
Kirjoittaja Kale
Nuo yllä olevat laskelmat ovat varsin teoreettisia ja ne antavat vain suuntaviivoja. Mutta jos vertaillaan eri tyyppisiä akkuja niin nuo pelkät mAh-lukemat eivät kerro yhtään mitään.

Lähetetty: Huhti 28, 2003 0 : 37
Kirjoittaja West
Laskelmien todenpohjaisuudesta en osaa sanoa kun sähköoppi ei ole vahvuuteni. Muistuu mieleen kuitenkin TM:n kännykkä akkujen vertailutesti jossa heitot oli parinkymmen prosentin luokkaa suuntaan jos toiseenkin noissa ilmoitetuissa ja mitatuissa mAh arvoissa.

Jäi huomaamatta tuo ixuksen Lion-akku. Kuitenkin virran määrä jää vähemmäksi, mutta varmaan ixus syö vähemmän virtaakin.

Ei kukaan ole sanonut sanaakaan monopodeista? Kiinnostais tietää mistä niitä vois etsiä kun on löytyny vaan 140 senttisiä ja ainoa silmiin asti ylettyvä oli manfrotto joka maksoi 60 euroa, turhan kallis kepukka.

Lähetetty: Huhti 28, 2003 2 : 52
Kirjoittaja hup
Jonkinlainen tukijalka tosiaan on hyvä olla olemassa.
Minulla oli ennestään vanha hyvä Manfrotto kolmijalka joka oli videokameraa varten 1990 luvulla, mutta kun videokamera lakkasi toimimasta niin..


Kertokaa Canon A70 kuvausohjeita tällaiselle tavalliselle valokuvaajalle joka osaa ottaa valokuvia vain automaattisäädöillä.

Miten eri manuaali kuvausvaihtoehtoja kannattaa käyttää ?

esim. maisemia kuvattaessa kirkkaalla auringonpaisteella.

Lähetetty: Touko 07, 2003 2 : 07
Kirjoittaja bse
West kirjoitti: Ei kukaan ole sanonut sanaakaan monopodeista? Kiinnostais tietää mistä niitä vois etsiä kun on löytyny vaan 140 senttisiä ja ainoa silmiin asti ylettyvä oli manfrotto joka maksoi 60 euroa, turhan kallis kepukka.
Telefoto myy ainakin Manfrotton 276 Junior ja 679B monopodeja. Ovat ilmeisesti molemmat 154cm pitkiä. Hintaa 35,50 ja 38 euroa.

Lähetetty: Touko 07, 2003 7 : 15
Kirjoittaja JuhaM
hup kirjoitti:Sormiparistoakkujen jännite laskee kun niitä käytetään.

Mittasin akkujen jännitteen kun ne eivät enää toimineet kamerassa.

Jännite oli silloin jotain hiukan alle 1,2V

Kun täydet akut jännite on n.1,5V niin keskimäärin jännite on jotain 1,35 volttia.


Eli yhden 1850mAh sormiparistoakun energia n. 2,5 Wh ???
Mutta eikös niiden akkujen kyljessä lue että 1,2V ? Kun taas paristossa lukee 1,5V.

Lähetetty: Touko 07, 2003 11 : 05
Kirjoittaja hup
Niinhän siinä akun kyljessä lukee 1,2V

Lähetetty: Touko 07, 2003 15 : 59
Kirjoittaja West
bse kirjoitti:Telefoto myy ainakin Manfrotton 276 Junior ja 679B monopodeja. Ovat ilmeisesti molemmat 154cm pitkiä. Hintaa 35,50 ja 38 euroa.
Jos kamerassa olisi kääntyvä näyttö (esim. G2/G3) niin voisi tyytyä "alimittaiseen" tukijalkaan, mutta kun ei ole niin tartteis saada se kamera silmien korkeudelle. Valokuvausliikkeistä tarjosivat semmoista riittävän pitkää Manfrotton jalustaa, mutta 60 euron hinta pisti miettimään.

Pistetään nyt ensialkuun vähän jäitä hattuun, ennenkuin tulee hommattua kaikki hilavitkuttimet kameraan. Voihan olla että kiinnostus/käyttö lopahtaa jossain vaiheessa.

Lähetetty: Touko 07, 2003 16 : 39
Kirjoittaja raamise
jalusta on oleellinen kapine, kun haluaa hyödyntää kameran ominaisuuksia. digi-pokkarit toimivat hyvin hämärässä (jopa yöllä), myös stitsaamisessa jalusta on mukava olla. kun kamerassa on heikko salama, saa paljon parempaa jälkeä kun käyttää luonnonvaloa ja säätelee valkotasapainon ja vähän valotusta. itse kuvaan aika paljon hämärässä, eli jalusta on jatkuvassa käytössä. tosin usein tulee kuvattua 'luonnonjalustalla' eli kiven päältä, ensin säätöjen näpläilyä, itselaukaisijaan aikaa, kameran passaus esim. hanskan kanssa oikeaan kulmaan ja sitten laukaisunappi.

Lähetetty: Touko 07, 2003 17 : 31
Kirjoittaja West
Salama tuottaa todellakin tylsiä ja epäluonnollisia kuvia (epäsuorat salamat poisluettuina). Itse on tullut otettua ehkä 10-20 kuvaa salamalla 500+ kuvasta nyt 3-4 viikon aikana. Juuri tärähdysvaaran takia monopod kiinnostaisi. Eikö se olisi aika näppärä sitäpaitsi, kun kamera olisi semmoisen kepin nokassa, kulkisivat kätevästi yhdessä?

Tietysti vähän arvelluttaa miten tukeva tuo monopod käytännössä on, mutta ainakin 1/30-1/15 valotusajoilla joissa kohde ei ole erityisen kaukana ja kuvataan vaakatasossa se kai pitäisi tuottaa ihan skarppeja kuvia. Osa käsivaralta otetuistakin on ihan tarkkoja noilla arvoilla.

Ehkä itseäni eniten hymyilyttänyt yksityiskohta tuossa a70 kamerassa oli ne yö-otokset. Kuvaamisesta ei ollut kokemusta aiemmin, mutta kun sai pimeässä huoneessa nukkuvasta vauvasta "päiväkuvan" 15 sekunnin valotusajalla, niin moni digipokkarilleni naureskellut meni hiljaiseksi ihmetyksestä ;)