Jeh. aikamoinen aloittelija kun näissä asioissa olen, niin:
olen kuullut että telejatkeella kameran valovoima puolittuisi tai jotain tämmöistä? Onko ylipäätään näin, ja jos on, niin mitä käytännössä tarkoittaa? Tarkoitus olisi kuitenkin jonkinmoinen telejatke hommata.
Sekavaa tekstiä mutta pistetään väsymyksen piikkiin.
G3 telejatke?
-
- Viestit: 4808
- Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 21
- Viesti:
Re: G3 telejatke?
Lyhyesti:digadumm kirjoitti:telejatkeella kameran valovoima puolittuisi tai jotain tämmöistä?
Digipokkarin linssin jatkeena olevalla telejatkeella näin voi tapahtua tai sitten ei. Telejatkeiden tiedoissa ei kovin usein asiasta kerrota (riippuu jonkin verran siitä, missä kamerassa jatketta käytetään). Pitää kokeilla.
Pitkästi:
Valovoima kuvaa kameran optiikan kykyä siirtää kohteesta tuleva valo kennolle/filmille. Se esitetään ns. f-luvulla (esim. f:2.8, f/2.8 tai f: 1/2.8). Linssi on sitä valovoimaisempi mitä pienempi tuo luku on - niinkuin viimeisistä merkinnöistä käy ilmi, kyseessä on itseasiassa käänteisluku. Samalla tämä luku on ns. optiikan suurin aukko.
Valovoima lasketaan jakamalla optiikan tehollinen läpimitta polttovälillä. Eli mitä suuremman aukon läpi valo pääsee optiikan läpi, sitä suurempi valovoima optiikassa on. Periaatteessa siis mitä suuremmat linssit läpimitaltaan, niin sitä suurempi valovoima. Käytännössä kuitenkaan ei voida käyttää liian suuria linssejä ja muutenkin suurempi valovoima lisää optiikan kokoa, painoa ja ennenkaikkea hintaa.
F-luvulla on suhde valotusaikoihin. Jos f-luku kasvaa kaksinkertaiseksi niin valotusaika kasvaa nelinkertaiseksi. Esim. jos sinulla on f:4.0 valovoimainen optiikka ja kameran automaattivalotus ilmoittaa hämärässä käyttävänsä 1/15 sek aukaa, niin käsivaralta kuvasi tärähtää. Jos optiikkasi onkin f:2.0, niin automatiikka voikin lyhentää aikaa 1/60 sek:iin ja kuvasi voi onnistuakin.
Telejatke pidentää polttoväliä. Perinteisissä järjestelmäkameroissa telejatketta ei laiteta linssin eteen vaan kameran ja optiikan väliin. Kameran etulinssi pysyy samankokoisena eikä suurin valoaukko siis kasva. Koska valovoima on kääntäen suhteessa polttoväliin, niin valovoima pienenee polttovälin kasvaessa. Esim 2x telejatke aiheuttaa valovoiman puolittumisen - f-luku kasvaa kaksinkertaiseksi. Tästä seuraa, että valotusajat nelinkertaistuvat (ja optiikan läpi tarkentaminen on vaikeampaa yms).
Digipokkareissa telejatke sijoitetaan optiikan eteen. Nyt telejatkeen etulinssiä voidaan kasvattaa ja voidaan saada suurempi tehollinen aukko. Valovoima voi muuttua vähemmän tai ei välttämättä ollenkaan. Esimerkiksi omassa G2:ssani on Tiffenin 2x-telejatke. Sen etulinssi on huomattavan suuri ja vaikutus valovoimaan on aika vähäinen.
Telejatkeen vaikutuksen voi kokeilla. Astetaan kamera jalustalle ja suunnataan johonkin tasaiseen ei liian kirkkaaseen pintaan. Laitetaan kamera aukon esivalinnalle (Av) ja valitaan suurin aukko. Kameraa laukaistaessa, se mittaa valotuksen ja saa jonkun valotusajan. Nyt laitetaan telejatke mukaan. ja annetaan kameran mitata uudestaan valotus. Valotusajan muuttumisesta nähdään valovoiman muutos valotusajan kasvamisen neliöjuurena. Esim jos valotusaika kasvaa 1/125:stä 1/30:een (nelinkertaiseksi) niin valovoiman f-luku kaksinkertaistuu.
Edellisessä testissä tulee huomioida, että joskus telejatketta pitää käyttää kameran täydellä zoomauksella, jotta se toimisi. Tällöin mittaus pitää tehdä tällä polttovälillä.
Jospa auttoi hiukan. Lisää aukoista, ajoista, polttoväleistä, valovoimasta yms löytyy parhaiten jostain sopivasta valokuvausoppaasta.
-
- Viestit: 6200
- Liittynyt: Tammi 09, 2003 22 : 08
- Paikkakunta: Järvenpää
- Viesti: