Sivu 1/1

IDimager Lite

Lähetetty: Loka 27, 2006 13 : 49
Kirjoittaja Etup
Onko kellään käyttökokemuksia tuosta uutis-sivujen linkistä imuroitavasta IDImager Lite ohjelmasta? Onko se todella ilmainen myös jatkuvassa käytössä, vai tuleeko siinä joitakin rajoituksia vastaan? Sillä ensi kokemukset ovat ihan hyvät sen arkistotietojen käsittelyn monipuolisuudesta ja siinä on vielä kuvankäsittely osuuskin, joka riittänee kevyeen käsittelyyn. Ainoa asia, joka ihmetytti ohjelmassa on sen keräämä tietojen määrä ohjelman omaan Catalog kansioon, aina kun teet kuvillesi jotain ja sen kansion tiedostokoko kasvaa kokoajan. Mikä lienee tuon kansion tarkoitus, sillä se sisältää muistaakseni epämääräisiä kirjain yhdisteitä ja onko todella tarkoituksen mukaista kasvattaa tuolla kansiossa oleva tiedostoa määrättömiin?
Vaikka ohjelma tuntui lupaavalta niiltä osin mitä kieltä osaamaton osaa ohjelmaa käyttä, mutta poistin ohjelman käytöstä, kun en todellakaan ymmärrä kaikkia noita yllä mainittuja ohjelman ominaisuuksi ja niiden vaikutuksia ja välittävätkö ne jotakin tietoja ulospäin esim. ohjelman valmistajalle, sillä minä ainakin haluan pitää omat kuvani visusti omalla koneellani.
Olisiko myös kellään Teillä antaa vinkkiä, mistä saisi ADSEe 8 ohjelmalle suomen kielisiä peruohjeita, tulin hankkineeksi tuon ohjelman arkistointiin, mutta sen kaikkien ominaisuuksien hallinta on kielitaidottomalle hankalaa.
Einar T.

Lähetetty: Loka 30, 2006 7 : 54
Kirjoittaja KeijoK
Minä olen tuota IDimager Lite:äkatsastellut kun PSE alkoi saamaan hikkakohtauksia koneen vaihdon yhteydessä.
Tuo Lite -versio taitaa todellakin olla ilmainen ainakin tekijän web -sivujen mukaan. Toki se on rajoitetumpi versio kuin maksullinen sellainen mutta kyllä sen kanssa alkuun pääsee. Mielestäni sen käyttöliittymä tosin on turhan monimutkainen ja siten ainakin minulle vaati jonkin aikaa ennen kuin pääsi sen kanssa sinuiksi. Manuaalin lukeminen auttaa, se selventää monta seikkaa ohjelman käytöstä (sitä ei tosin ole saatavilla suomeksi).

Catalog -kansioon tallennetaan ohjelman käyttämä tietokantatiedosto (MS-Access -tietokanta) sekä näkyy tulevan omaan alihakemistoonsa kuvien näyttökuvat. MS-Access -kannalla on paha tapa paisua käytön aikana vaikka sinne ei uutta tietoa lisäisikkään, ja luonnollisesti kasvaa kooltaan kun sinne uutta dataa (=kuvatietoja) lisätään. Tämä on siis normaalia, siitä ei kannata peljästyä. Tools -valikosta näyttäisi löytyvän komento Catalog Manager ja sen alta Maintenance -napin takaa komento Compact Database, tämä komento ottaa "tyhjät pois" tuosta tietokantatiedostosta ja komento onkin hyvä suorittaa silloin tällöin (esim. kerran kuussa mikäli ohjelmaa käytetään paljon).
Thumbs -alihakemistoon syntyvät siis kuvien pienet näyttökuvat. Aika moni muista vastaavista ohjelmista tallettaa nämä tiedostot tuonne tietokantaan mutta IDimager ei näin näyttäisi tekevän. Toiminnaltaan se on ihan sama onko ne kannassa vai ei. Eli tämän alihakemiston kasvamisesta ei kannata huolestua.

Luulenpa, että näillä katalogiohjelmilla ei ole "varaa" mitään tietoa ulospäin lähetellä. Eikä varmaan ole tarviskaan. Aika pian käyttäjät älähtäisivät jos kävisi ilmi, että ohjelma lähettelee kuvia/kuvadataa ulospäin. Jos tälläistä epäilet, voit aina nyppäistä piuhan irti koneesta kun katalogiohjelmia käytät ;)

IDimager näyttäisi siis olevan ihan OK perus kategoriointiin. Käyttöliittymä on mielestäni hankala ja ohjelman nopeus ei ole ihan sieltä parhaasta päästä. Mutta hinta on ominaisuuksiin nähden kohdallaan.

Itse aion evaluoida vielä kerran ohjelmaa iView. Tämä näyttäisi olevan paljon selkeämpi käyttöliittymältään ja nopeus on selvästi parempi kuvien selailussa. Ongelmana tuossa on vaan se, että siitä löytyy bugeja eli ohjelmavirheitä. Mm. import ei näyttäisi toimivan laisinkaan. Mutta kun kuvat on ohjelman sisään jollakin keinolla saanut, se näyttäisi toimivan ihan hyvin. Tämä ohjelma on siirtynyt kesällä Microsoftin haltuun, saas nähdä mitä vaikutuksia tällä on...

IDimager Lite

Lähetetty: Loka 30, 2006 9 : 17
Kirjoittaja Etup
Paljon kiitoksia Keijo K:lle tiedoista ko. ohjelman suhteen, ne valaisivatkin nuo tärkeimmät seikat joissa oli epävarmuutta.
Itse ohjelman kanssa painiessa olin havaitsevina sen seikan, että kun kuville antaa ns. IPTC tietoja, niin tällä ohjelmalla ne tallentuvat pysyvästi jonnekin, niin että ne voi avata myöskin jossakin toisessa ohjelmassa, kun taas tuolla ACDSee 8 ohjelmalla tallennetut tiedot eivät tule esille muilla ohjelmilla. Täytyy siis pysyä pysyvästi tuossa ACDSee ohjelmassa, jos meinaa myöhemminkin katsella tallennettuja kuvakohtaisia tietoja. Tämä sama ominaisuus on monessa muussakin ohjelmassa, jolla sidotaan tuohon kyseiseen ohjelmaan pysyvästi ja tämä on vakava ongelma ja vie pohjan tietokone pohjaisesta ja myöskin CD tai DVD levyille tallennetuista kuvista, jos niistä ei saa ulos kuvatietoja kaikilla ohjelmilla. Varmasti jokainen haluaisi vuosienkien päästä tietää ketä tai mitä kuvissa on.
Nuo aikaisemmat epäilyt tuon IDimager Lite suhteen muodostuivat siitä, kun siitä on jo jonkinaikaa, kun se uutissivulla ilmoitettiin ja sen jälkeen siitä ei ole oikein yleisesti puhuttu mitään, vaikka minusta se ilmaisohjelmaksi vaikuttaa hyvin monipuoliselta ja toimivalta ohjelmalta, tosin sekavaltahan tuo käyttöliittymä vaikuttaa.

Terv. Einar T

Re: IDimager Lite

Lähetetty: Loka 30, 2006 11 : 25
Kirjoittaja KeijoK
Etup kirjoitti:Itse ohjelman kanssa painiessa olin havaitsevina sen seikan, että kun kuville antaa ns. IPTC tietoja, niin tällä ohjelmalla ne tallentuvat pysyvästi jonnekin, niin että ne voi avata myöskin jossakin toisessa ohjelmassa, kun taas tuolla ACDSee 8 ohjelmalla tallennetut tiedot eivät tule esille muilla ohjelmilla. Täytyy siis pysyä pysyvästi tuossa ACDSee ohjelmassa, jos meinaa myöhemminkin katsella tallennettuja kuvakohtaisia tietoja. Tämä sama ominaisuus on monessa muussakin ohjelmassa, jolla sidotaan tuohon kyseiseen ohjelmaan pysyvästi ja tämä on vakava ongelma ja vie pohjan tietokone pohjaisesta ja myöskin CD tai DVD levyille tallennetuista kuvista, jos niistä ei saa ulos kuvatietoja kaikilla ohjelmilla. Varmasti jokainen haluaisi vuosienkien päästä tietää ketä tai mitä kuvissa on.
Oletuksena IDimager taitaa tiedot tallentaa kantaan. Valikoista kuitenkin näyttäisi löytyvän komennot noiden tietojen kirjoittamiseen kuvatiedostoon (EXIT/IPTC -blokkiin) ja/tai erilliseen tiedostoon. Tuo kirjoittaminen kuvatiedostoon itseensä luultavammin toimii vain JPG -kuvien kanssa (ehkä myös TIFF:kin kanssa). Kameravalmistajien RAW -tiedostoihin noita ei ymmärtääkseni mikään katalogiohjelma osaa kirjoittaa, koska nämä formaatit eivät ole julkisia/dokumentoituja jolloin niitä voisi muokata.
Etup kirjoitti:Nuo aikaisemmat epäilyt tuon IDimager Lite suhteen muodostuivat siitä, kun siitä on jo jonkinaikaa, kun se uutissivulla ilmoitettiin ja sen jälkeen siitä ei ole oikein yleisesti puhuttu mitään, vaikka minusta se ilmaisohjelmaksi vaikuttaa hyvin monipuoliselta ja toimivalta ohjelmalta, tosin sekavaltahan tuo käyttöliittymä vaikuttaa.
Minullekkin tämä IDimager -ohjelma on uusi tuttavuus. Ei siitä kovin paljoa ole juttuja näkynyt vaikka onkin ollut "markkinoilla" jo muutaman vuoden.
Täysversion asentaminen näyttäisi vaativan jo työtä: pitää itse hakea SQLServer -ohjelma ajoympäristön kera MS:n sivuilta, asentaa se ja konffata tietyille asetuksille ja vasta sitten asentaa IDimager täysversio...