Sivu 1/5

Arkistointi ja Tallennus!

Lähetetty: Tammi 27, 2003 23 : 16
Kirjoittaja sepi
Kuinka arkistoitte kuvanne:
-arkisto-ohjelma
-kuvien nimeäminen
-CD-poltto/kansitekstit
#kuinka sen juurihakemiston resurssienhallinnasta sais helpoiten printattua CD:n kanneksi?
-onko kellään kokemuksia seuraavasta tallennusvälineestä?
Maxtor
250GB Personal Storage 5000XT
http://www.pcconnection.com/scripts/pro ... _id=318002

Alkaa kohdallani olla tilanne , ettei kaikkien CD-levyjen sisältöä jaksa enää muistaa.
Töissä n.90CD ja kotona n.50 CD jotka on arkistoitu useisiin sekalaisiin pinoihin ja kannessa "nerokkaat nimet" kuten "sekalaiset","kesä2000","sekalaisia ohjelmia","matkakuvia",
"sekalaiset2","skannatut"
.........kuulostaako tutulta vai olenko keksinyt arkistointi ja etsimismenetelmän:
Aloitanpa tuosta pinosta etsimisen!..........no ei se kuva nyt tähän oliskaan käynyt, ehkä se joskus sattuu eteen!

Olisin laittanut tähän hienon kuvan aiheesta, mutta en löytänyt sitä!!!!!

Arkistointi ja tallennus

Lähetetty: Tammi 28, 2003 23 : 12
Kirjoittaja dekadem
Itse arkistoin kaikki ottamani kuvat kovalevyllä kansioon, joka sisältää yksittäiset kansiot jokaisesta "sessiosta" / kuvausaiheesta. "Session" kansion nimi muotoutuu näin: "2003-01-28_mummola", eli näin kaikki kuvat säilyvät selkeästi asianmukaisissa kansioissaan kronoloogisessa järjestyksessä. Kuvien nimet säilyvät alkuperäisinä kamerasta tulleina, järjestysnumerossa, eli esim. IMG_1568.JPG.

Erityistä arkisto-ohjelmaa en ole käyttänyt. Lataan kuvat useimmiten BreezeDownloader:lla (www.breezesys.com), jolloin ne menevät automaattisesti päivämäärän mukaiseen kansioon, ja selaan sitten kuvia IrfanView:llä (www.irfanview.com).

Poltan kuvista varmuuskopioit silloin tällöin CD-levylle, mahdollisesti vain CD-RW:lle, ja karsin turhat pois. Tuohon hakemistolistauksen tulostamiseen kansiin suosittelen cdrLabel (www.cdrlabel.com) nimistä ohjelmaa, jolla helposti tulostaa cd:n sisältämät kansiot, kuvan tai tekstiä etu- tai takakanteen.

Niin, ja tuolla IrfanView:llahan onnistuu myös kuvien polttaminen cd:lle valmiisen slideshow-ohjelmaan, jolloin ei tarvitse hakemistojen kautta kuvia selailla.

Lähetetty: Tammi 29, 2003 12 : 31
Kirjoittaja jstenroos
Kunnollinen arkistointiohjelma auttaisi. Toki työ siinä kuvien lajittelussa on suuri, mutta kun sen kerran saa tehtyä, se palkitsee. Itse aloitin arkistoinnin aluksi skännäämällä filmit ja diat vajaan 10v ajalta, levylle ne laitoin yksinkertaisesti kronologiajärjestykseen vuosittain ja sen alla yleensä rullittain.
Digikameran kuvat menevät erilleen vuosi/kuukausi hakemistoihin.
Myöhemmin hankin Imatch arkistointiohjelman, ja sitä hankintaa en ole hetkeäkään katunut. Hinta vaivaiset $49.95, ja ominaisuuksissa ei ole säästelty. Nyt n. 3500 kuvan arkistoni on siististi lajiteltuna, kuvat erilaisin tavoin kategorioissa.
Varsinainen järjestys levyllä ei ole merkitsevä enää kun Imatchilla pystyn hakemaan kuvia hyvin erilaisilla kriteereillä.

Suosittelen lämpimästi Imatchia. http://www.photools.com/

/Jouni

Ei muisti auta.

Lähetetty: Helmi 03, 2003 11 : 44
Kirjoittaja tomppa
Kun kymmenentuhannen kuvan maaginen raja ylittyi, loppui muisti päästäni.

Mulla on tähän asti ollut kuvat kansioissa: vuosi/kuukausi/päivä/, koska päivittäin otan 5-100 digikuvaa.

Koitin Fotostation -arkistointiohjelmaa ja tuntui hakumenettelyt hyviltä, mutta muuten ohjelma oli liian outo ja usein ei käyttökelpoinenkaan. Hintakin oli rasite.

Kiinnostaa tuo imatsi, josta ylempänä mainittiin, mutta kaikki vinkit hyvistä arkistointiohjelmista on tervetulleita.

PS. Irfanwiev ei mielestäni ole maininnan arvoinen, muuten kuin ilmaisuudellaan. Älkää toki tuomitko minua tämän mielipiteeni takia, koska se on minun mielipiteeni.

Lähetetty: Helmi 18, 2003 8 : 18
Kirjoittaja jkoivu
Itse olen oppinut kättämään IrfanView ohjelmaa, ja minun mielestä se täyttää paikkansa kun tarvitsee nopeasti selailla kuvia kansiosta ja kyllä siinä on ihan hyvät ominaisuudet myös kuvien muokkaamiseen ja nimeämiseen eräajona....mutta tämä ei ollut tämän palstan aihe.......

Onko kukaan päässyt tutustumaan jo tähän uuteen Adoben kotikäyttäjille suunniteltuun arkistointisoftaan???

Kuvien arkistoinnissa on minun mielestäni olennaista se kuinka hyvin kuviin osaa liittää mukaan metadataa kertomaan kuvan sisällöstä...tähän ei tosin olen vielä yhtä ainoaa standardia olemassa ..mutta esim. Adobe tulee niitä kahta yleisimmin käytettyä menetelmää...nimiä en nyt muista...
Kun kuvat itsessään sisältää kuvauksen siitä mitä kuva sisältää, niin silloinhan pitäisi olla helppo ihan hakusanoilla hakea tarvittavat kuvat arkistosta välittämättä yhtään siitä milloin kuva on otettu...toki kuvauspäivämäärän perustellakin voi kuvia hakea....

Niin tälläsista softista ja kuvien luokittelumenetelmistä ja käyttökokemuksista kaipaisin tietoja....

Lähetetty: Helmi 18, 2003 9 : 57
Kirjoittaja Santtu
Adobe Album(s) ohjelmaa en ole kokeillut, mutta sain erään lehden mukana SmartPix ohjelman vanhemman version, ja se on ihan näppärä.

Se käyttää tietokantaa, johon tallennetaan kuvan thumbnail, ja halutut hakusanat.

Poltan siis kuvat levylle, ja luen sieltä SmartPix:iin, ja annan hakemistokohtaisesti jonkin perus hakusanan.

Tuon perus hakusanan annan, jotta voin helposti valita hakemiston kuvat, kun annan tarkemmat tiedot kuvasta.

Kunhan vain viitsii antaa riittävän tarkat hakusanat kuville, niin kuvat löytyy näppärästi, ja jos haluaa katsoa isoa kuvaa, pyytää ohjelma oikeaa CD levyä.

Kuvien indeksointi on kieltämättä työlästä jos kuvaa vähänkään enemmän, mutta siitä nyt ei taida päästä missään ohjelmassa eroon.

SmartPixin isoin ongelma on, että ei osaa lukea exif dataa, eli kuvissa jo olemassa olevaa tietoa ei voi hyödyntää.

Lisää SmartPixistä http://www.xequte.com/index.html[/url]

Arkistointiohjelmat ja kuvien metadata

Lähetetty: Helmi 18, 2003 11 : 19
Kirjoittaja jstenroos
Jkoivu:

Tarkoitat varmaan IPTC ja EXIF tietoja? EXIF on digikameroiden tuottamaa tietoa, ja IPTC on lähinnä käyttäjän generoimaa.

Aiemmin tässä threadissa mainitsemani IMatch tukee molempia, sen lisäksi siinä voi käyttää sen omaan tietokantaan tallentuvia Property-kenttiä, jotka voi itse muokata halutun näköisiksi, sekä myös kuvien kategoriointi voidaan luokitella metadataksi. Imatchin kategoriat poikkeavat muiden ohjelmien keyword-tyyppisistä vastaavuuksista siinä että ne ovat hierarkiset. Lisäksi kategoria voi olla dynaaminen, ts. sen alla olevat kuvat ovat and/or/not säännöillä yhdisteltävissä muista kategorioista. Property-kentät taas voivat olla vapaan tekstin lisäksi viittauksia toisiin property-setteihin, esim. itselläni on property nimeltään "Camera" joka viittaa toiseen property-settiin jossa on lueteltu omistamani kamerat. Tämän avulla ko. kenttä voi saada arvot vain tuosta listasta, ja valinta tapahtuu suoraan listasta valitsemalla.

Hakuja voidaan tehdä minkä tahansa metatiedon perusteella, ja myös niiden yhdistelmillä, plus myös image matchingia voidaan käyttää, ja tietenkin perusattribuutteja, kuten kuvan koko, nimi jne.

Ohjelma sisältää myös Batch convert-työkalun jolla voi tehdä erilaisia operaatiota kuville, esim. resize, crop, sharpen, kehysten ja tekstin lisäyksiä kuvaan jne.

Imatchia voi laajentaa tekemällä omia skriptejä, tai käyttämällä muiden tekemiä. Itse Imatch sisältää COM-rajapinnan johon pääsee kiinni mukana tulevalla Sax-Basic kielellä (VB-yhteensopiva). Mm. Imatchin web-galleria generaattori on toteutettu tuon avulla. Ko. skriptikieli pystyy myös käyttämään muita COMmia tukevia komponentteja, mm. Photoshop 7:aa se voi komentaa suoraan ja tehdä kuville tarvittavia toimenpiteitä suoraan sen avulla.

Jne.


Itse evaluoin ennen hankintaa myös paria muuta, joista toinen oli Canto Cumulus, toista en enää muista, mutta Imatch veti kevyesti pisimmän korren tuossa kilvassa, ja oli kaiken lisäksi n. puolet halvempi ($49.95)

Photoshop Albumiin en ole sen paremmin tutustunut, mutta mitä olen mm. Imatchin käyttäjäfoorumilla lukenut, se lienee suunnattu kevyempään käyttöön, ja sijoittunee lähinnä samaan kategoriaan kuin ACDSee sekä Thumbsplus.

Ettei mene ihan ylipitkäksi tämä, laitanpa tähän vielä kerran linkin mistä tuo löytyy: http://www.photools.com/

Jouni S.

Lähetetty: Helmi 22, 2003 15 : 20
Kirjoittaja joni994
Muutamia kommentteja ohjelmista ja erityisesti iptc-tuesta.

IMatch 3.2: Monipuolisin ohjelma. Erinomaiset työkalut iptc-metadatan hallintaan. Ohjelman kehittäjä Mario M. Westphal jakelee auliisti neuvoja käyttäjille. Edullinen. Miinuksena hankala käyttöliittymä, joka opiskelu vaatii työtä. Muistaakseni ei myöskään tue lzw-pakattuja tiff-kuvia, korjatkaa jos olen väärässä.

Thumbsplus 5.02 (vielä beta-asteella, tuotantoversio 5.01):
Hyvä käyttöliittymä. Iptc-metadatan hallinta ei aivan yhtä monipuolista kuin Imatchissa, mutta kehittymään päin. Kalliimpi kuin IMatch tai Photoshop Album. Mukava ohjelma käyttää.

Photoshop Album: Selvästi kotikäyttäjille suunnattu. Ei tue iptc-datan kirjoitusta jpeg ja tif-kuviin, mutta osaa lukea muutamia kenttiä iptc:stä (muistaakseni caption...), jos ohjelmaan tuodaan iptc-metadataa sisältäviä tietoja.
Avainsanojen tilalla käyttää yhdistettyä avainkuva-kategoria-rakennetta. Helppokäyttöinen, mutta valitettavasti pääkategorioita on vain neljä (People, Places, Events, Other, ei voi muuttaa) eikä niiden alle saa tehtyä kovin "syvää" hierarkiarakennetta. Erikoiskategorioita ovat hidden ja favourites.
Kuvien siirtäminen kiintolevyltä cd-r:lle on helppokäyttöisintä PA:ssa, koska erillistä poltto-ohjelmaa ei tarvita. Erikoisuutena myös se, että kaikista kuvista voi tehdä varmuuskopion esimerkiksi cd-levyille, eri asia on kuka tällaista tarvitsee.
Ohjelman hauskin piirre on erilaisten creationsien (Pitäisikö käyttää suomennosta esitys) tekeminen. kuvia voi katsella kolmiulotteisissa gallerioissa (kirkossa, museossa, tehtaassa...!). Myös tyylikkäiden diaesitysten tekeminen onnistuu ja niitä voi jaella pdf-muodossa.
Kuvien versioiden hallinnan apuna yksinkertainen versiotuki. Kuvien hakemisessa apuna mm. kalenterinäyttö ja aikajana. Yhteenvetona: helppokäyttöinen ja edullinen ohjelma. Hyödyllisiä ominaisuuksia, mutta heikkoutena vaatimaton tuki metadatan kirjoittamiselle kuvatiedostoihin.


Canto Cumulus: Cumulus on selvästi ammattikäyttöön tehty ohjelma. Kuva-editoria ei ole. Ohjelmaan voi ostaa erilaisia ammattikäytössä tarvittavia lisäpalikoita kuten pdf-tiedostojen indeksointi, versionhallinta, palvelin - asiakaat -versiot, mutta hinta pompahtaa äkkiä 134 eurosta tuhansiin euroihin.
Tavalliselle kuvaajalle ei oikein tarjoa etua verrattuna Thumbsplusiin tai IMatchiin verrattuna ellei sellaiseksi laske sitä, että ohjelman voi ostaa Suomesta.

Fotostation : Ohjelmaan tuli ensimmäisenä tuki iptc-datan kirjoittamiselle tiff-tiedostoihin. Yleinen ammattikäytössä. Käyttöliittymä ei noudata Windows-standardia. Tuntuu epävakaalta. Joissain versioissa rajoituksena on max 10 000 kuvaa.


Kuva-arkistointiohjelmat kehittyvät kovaa vauhtia ja mielenkiintoisia ohjelmia on tulossa esimerkiksi Photodexilta (Compupic).
Olen odottanut milloin Photoshop 7.0:ssa käyttöön otettu XMP-metadatatuki tulee kuva-arkistointiohjelmiin. IMatchiin se ei ole tulossa, mutta Cumulukseen on ja Thumbsplussaankin mahdollisesti. Toistaiseksi tukea on näkynyt vain $$$$$$$$-maksavissa yritysjärjestelmissä. XMP voi saada "standardin" aseman tai jäädä unholaan, aika näyttää.

Joni Koski

Lähetetty: Helmi 22, 2003 16 : 41
Kirjoittaja sepi
Fotostatoin ohjelmasta juttelin Fotoforum tapahtumassa ja varsinkin Pro tuntui hienolta värkiltä lisättynä eri laajennuksin.Kunnes kysäisin hintaa Pro ja Fotoweb... ei kannata yksityisen ajatella.Miljoona käyttäjää niin edullinen!
Terveiset Hannulle ja kiitos esittelystä!

Lähetetty: Helmi 27, 2003 13 : 01
Kirjoittaja XTN
Saman ongelman edessä olen minäkin. Juuri aloittanut digikuvaamisen ja jo nyt parissa päivässä saanut kuvia siinämäärin, että arkistoon ne olisi hyvä saada.

Latasin kokeiluversion ACDSee 5.0: sta. Siinä ainakin arkistointi tuntui luonnistuvan järkevästi. Käyttää omaa tietokantaa johon tallentaa thumbnailit ja kuville pystyy omia "keywordeja" laittamaan jolloin haku toimii myös niillä. Siitä en tiedä onko acd:n oma standardi vai mihin perustuu. Hintakaan ei tunnu äärettömän pahalta, n.60e veroineen.

Re: Arkistointi ja tallennus

Lähetetty: Helmi 27, 2003 13 : 57
Kirjoittaja XTN
dekadem kirjoitti: Erityistä arkisto-ohjelmaa en ole käyttänyt. Lataan kuvat useimmiten BreezeDownloader:lla (www.breezesys.com), jolloin ne menevät automaattisesti päivämäärän mukaiseen kansioon, ja selaan sitten kuvia IrfanView:llä (www.irfanview.com).
Olenkohan ymmärtänyt jotain väärin vai miksi useimmat käyttävät erityistä ohjelmaa tiedostojen lataamiseen kamerasta tietokoneelle? Kamera USBlla kiinni koneeseen ja resurssienhallinan kautta pääsen kameran muistiin käsiksi josta kuvat kopion haluamaani kansioon jatkokäsittelyä varten.

Re: Arkistointi ja tallennus

Lähetetty: Helmi 27, 2003 15 : 43
Kirjoittaja jutaoja
XTN kirjoitti:
dekadem kirjoitti: Erityistä arkisto-ohjelmaa en ole käyttänyt. Lataan kuvat useimmiten BreezeDownloader:lla (www.breezesys.com), jolloin ne menevät automaattisesti päivämäärän mukaiseen kansioon, ja selaan sitten kuvia IrfanView:llä (www.irfanview.com).
Olenkohan ymmärtänyt jotain väärin vai miksi useimmat käyttävät erityistä ohjelmaa tiedostojen lataamiseen kamerasta tietokoneelle? Kamera USBlla kiinni koneeseen ja resurssienhallinan kautta pääsen kameran muistiin käsiksi josta kuvat kopion haluamaani kansioon jatkokäsittelyä varten.
Et ole varsinaisesti ymmärtänyt mitään väärin. Käsityskykysi vain näyttää olevan rajallinen. Näissä kuvan siirtämisissä tietokoneelle kun katsos ei ole vain yhtä oikeaa tapaa toimia. Homman voi tehdä niin kuin parhaaksi katsoo. Sinä voit edelleen jatkaa Resurssienhallinnan käyttöä jos se hyvältä tuntuu, ja ne jotka käyttävät jotain erityistä softaa - kuten minä - voivat myöskin jatkaa valitsemallaan tiellä.

Käytän kuvieni siirtämiseen (siis vain siirtämiseen, älkää suotta kommentoiko, miten kamala tuo softa muuten on, sillä olen aivan samaa mieltä) Canon-kamerani mukana tullutta ZoomBrowser-ohjelmaa (siirrän kuvat sitten suoraan kamerasta tai CF-lukijalla) seuraavista syistä:

- Ensimmäisellä kerralla kun kokeilin PTP-kuvansiirtoa XP:n ohjatulla kameratoiminnolla, osa kuvista meni säpäleiksi. En ole kokeillut toista kertaa. Ei siis ollut luotettava tapa. ZB toiminut aina luotettavasti ja nopeahkostikin CF-lukijan kanssa.

- Erillinen softa on helppo. Itse en ainakaan saa mitään nautintoa siitä, että metsästän kuvatiedostoja Resurssienhallinnan avulla jopa useista kymmenistä alihakemistoista. Kytken vain siirtojohdon kiinni kameraan ja muuta ei sitten tarvitse tehdäkään: siirto-ohjelma käynnistyy automaattisesti ja siirtää kaikki kuvat ja videoleikkeet koneelle. Ehdin käydä vaikka hakemassa kahvia tai vessassa tai postilaatikolla tai mitä muuta tahansa niiden muutamien minuuttien aikana, mitä siirto kestää. Miksi askarrella käsin sellaista minkä voi automatisoida..!?

- Erillinen softa osaa myös siirtää kaikenlaiset kortille otetut tiedostomuodot oikein, ohjattu kameratoiminto tai Resurssienhallinta ei välttämättä. Ongelmia saattavat aiheuttaa muun muassa RAW-tiedostot sekä äänihuomautuksia sisältävien Still-kuvien WAV-tiedostot.

Kameroita ja eri laitteisto- ja ohjelmistokokoonpanoja on lukuisia erilaisia, siis muunkinlaisia kuin mitä sinulla sattuu olemaan. Onko tullut mieleen, etteivät kaikki kamerat ehkä näy Resurssienhallinnassa, muitakin liitäntätapoja kuin USB saattaa olla käytössä, eikä sitä USB:tä edes välttämättä aivan joka koneesta vielä löydy?

Lähetetty: Helmi 28, 2003 12 : 07
Kirjoittaja JuhaH
Onko kellään kokemuksia Extensiksen Portfolio 6 -ohjelmasta. Ainakin ominaisuuksia näyttäisi piisaava reilusti.

Kuvien arkistointi ACDsee 5:ssä

Lähetetty: Huhti 18, 2003 22 : 28
Kirjoittaja E.T
XTN kirjoitti:Latasin kokeiluversion ACDSee 5.0: sta. Siinä ainakin arkistointi tuntui luonnistuvan järkevästi. Käyttää omaa tietokantaa johon tallentaa thumbnailit ja kuville pystyy omia "keywordeja" laittamaan jolloin haku toimii myös niillä.
Mites löytyykö tuosta omat kohtanasa esim. kuvauspaikalle ja aiheelle joiden perusteella voisi hakea erikseen?
Ja tosiaan kuvat pitäisi voida siirtää kiintolevyltä rompulle siten että ohjelma säilyttäisi niiden tiedot (ja sijainnin).

Tai muissa ohjelmissa?

(se EXIF-tiedon lukukin olisi lähes pakollinen koska sieltähän se kuvausaika irtoaisi automaattisesti)

Re: Kuvien arkistointi ACDsee 5:ssä

Lähetetty: Huhti 19, 2003 13 : 56
Kirjoittaja arisau
E.T kirjoitti:Mites löytyykö tuosta omat kohtanasa esim. kuvauspaikalle ja aiheelle joiden perusteella voisi hakea erikseen?
Aiheita voi luoda lisää ja nimetä uudelleen.
Oivallinen softa tuo ACDSee 5.0, johon olen ollut erittäin tyytyväinen.

Lähetetty: Huhti 19, 2003 19 : 55
Kirjoittaja seppot
JuhaH kirjoitti:Onko kellään kokemuksia Extensiksen Portfolio 6 -ohjelmasta. Ainakin ominaisuuksia näyttäisi piisaava reilusti.
Ostin yhden lehden ja sen mukana tuli Portfolio 5. Olen sen asentanut ja tehnyt yhden tietokannan mihin pistin jotain 1000 kuvaa, mutta enempi tutustuminen on jäänyt vielä tekemättä. Kunhan tässä nyt joutaa. Se tiedosto missä pikkukuvat on on kooltaan noin 10 megaa. Mitään avainsanoja en ole ehtinyt noille kirjoittaa, mutta olin kokeilevinani, että jos antaa windowsissa tiedostolle jonkin (properties-summary-comments) sanan niin ei tuo sen perusteella osaa hakea eikä päin vastoin. Jos mitä kysymistä tuosta niin voinen ottaa selville miten pelaa.

Sepe

Re: Kuvien arkistointi ACDsee 5:ssä

Lähetetty: Huhti 19, 2003 20 : 20
Kirjoittaja E.T
arisau kirjoitti: Aiheita voi luoda lisää ja nimetä uudelleen.
Oivallinen softa tuo ACDSee 5.0, johon olen ollut erittäin tyytyväinen.
Mites se EXIF-tietojen näyttäminen?
Ja osaako lukea kuvan päivämäärän EXIF-tiedoista suoraan tietokantaan?

Lähetetty: Huhti 19, 2003 21 : 05
Kirjoittaja Horsmakas
http://www.fuji.fi/tietopankki/ajurit/ kokeilkaapa toimiiko tuo fujin Finepix Viewer myös muissa merkeissä. On kelpo ohjelma ku kuvan imutuksessa kortilta koneelle muuttaa nimeksi esim 2003_0419_132437AA.jpg eli päivämääräksi. Sen lisäksi tuolla pystyy kattella kuvien tiedot eli ne valotusajat etc..

Re: Kuvien arkistointi ACDsee 5:ssä

Lähetetty: Huhti 19, 2003 21 : 36
Kirjoittaja arisau
E.T kirjoitti: Mites se EXIF-tietojen näyttäminen?
Ja osaako lukea kuvan päivämäärän EXIF-tiedoista suoraan tietokantaan?
Piti oikein amatöörin tarkastaa ja kyllähän EXIF-tiedot näkyy. Hakukin toimii EXIF-tiedon päivämäärän mukaan.

Kuva-albumi ohjelmien tietokanta-formaatti?

Lähetetty: Huhti 19, 2003 22 : 40
Kirjoittaja E.T
Se unohtui vielä että onko tietoa mikä ohjelmista tekisi kuvatietokannan sellaisessa muodossa jota myös muutkin ohjelmat ymmärtäisivät?
(standardimuotoiset tietokannat)

Pitäisi ottaa tuollainenkin huomioon kun tässä kerkeää vielä ottaa kuvia erittäin monen vuosikymmenen ajan niin että siinä ajassa käyttöjärjestelmät ja niissä toimivat ohjelmat voivat vaihtua.
(lähimpänä Linuxin käyttöönotto jos Macrosoft jatkaa hinnoitteluaan)