Sivu 1/1

Koodikirjasto kuvien arkistointiin

Lähetetty: Touko 29, 2003 17 : 22
Kirjoittaja Horsmakas
Tuli tuossa mieleen yks juttu kuvien arkostointiin liittyen.
Mietin että tekis sellasen koodikirjaston kuvien aiheista, että olis sit helpompi ettiä tiettyä aihetta kuvista. Se koodi sitten lisättäis kuvan nimeen esim.
2003_1203AA.jpg tuossa on se nimi ja sit siihen lisätään koodi 2003_1203AAleko.jpg. <-- kuva koirasta

Tuo koodi taas tulee esim tälläsestä..

l = luonto, e = eläin ko = koira eli vois tehä vaikka sellasen jaottelun että
***********

l = luonto, e = eläin,ki = kissa
--------------------------ko = koira
--------------------------ka = kala
--------------------------li = lintu
--------------k = kasvi, ku = kukka
---------------------------vi = viherkasvi
--------------m = maisema

**

i = ihminen, m = mies
----------------n = nainen
----------------se = seka

**

Eli jos kuvassa olis tuon mukaan vaikka mies niin sen koodi olis im
ja lintu olis sitten leli.

Tuosta vois kehitellä aika monipuolisen koodikirjaston minkä mukaan alkais kuvia setviin. Sit jos vielä sais tehtyä html:llä tai php:llä sivut joka lisäis koodin suoraan sen kuvan nimeen. Esimerkiksi jos ajattelis 8 kirjaimista koodirimpsua niin tuskin keksii niin paljon eri kuvausaiheita että koodit loppuu kesken.

MIKSI?! No siksi että tuo "tietokanta" ei ole riippuvainen mistään ohjelmasta vaan kuvan tieto kulkee koodina kuvan nimessä. Etsintä onnistuu wintoosan etsi-jutulla mikä tuskin koskaan wintoosasta häviää ,) (tosin en yhtään epäile etteikö mikkisofti sellastaki bugia vois tehä :P) koodikirjaston vois sit säilöä vaikka joka kuva ceedeelle .txt tiedostona.

Idea varmaan tuli tästä selväksi?

Re: Koodikirjasto kuvien arkistointiin

Lähetetty: Touko 29, 2003 17 : 57
Kirjoittaja lippoma
Horsmakas kirjoitti:..... tästä selväksi?
Kuulostaa hyvältä idealta... täytyypä asiaa miettiä

Lähetetty: Touko 29, 2003 19 : 40
Kirjoittaja Horsmakas
Kuinkas paljon muuten yleensä käytätte eri sanoja kuvaamaan mitä kuvissanne on?

ajattelin tuossa että jos koodi rimpsusta eka merkki olisi pääluokka

eli kun pistää kirjaimet ja numerot yhteen saadaan a-z+0-9 eli
abcde fghij klmno pqrst uzxvw 1234567890 niin eikös tuo tee 30 pääluokkaa. Koodin seuraava kirjain olisi ensimmäinenalaluokka. Sitten koodin 2seuraavaa voisi olla näitten alaluokkia. eli 30x30=900.

Kuinka monta eri meta-sanaa käytätte yleensä kuvaamaan yhtä kuvaa?

EDIT: oikeestaan pitäis ratkasta että kuinka monta eri "meta"-sanaa käyttää kuvien sisällön kuvaamiseen ja toiseksi että kuinka monta sanaa käyttää yhteen kuvaan. sanokaas miten te teette?

Lähetetty: Touko 30, 2003 10 : 24
Kirjoittaja adapteri
Tuo ehdotettu luokittelu on hyvä hakuperuste. Siinä on toisaalta yksi ongelma: entäs jos kuvassa on mies, jonka metsästyskoira ajaa kukkakedolla takaa lintua? Kuvan käyttötarkoituksesta riippuen mikä tahansa noista saattaa olla "Pääaihe". Luokittelussa pitäisi siten olla mahdollisuus moneen yhtäaikaiseen luokkaan. Koodituksella siihen vielä pääseekin, mutta jos hakemistorakenteella yrittää luokitella (luonto->eläimet->linnut), niin vaikea sitä on Ville-sedän kuvaa löytää lintukansiosta.

Lähetetty: Touko 30, 2003 12 : 26
Kirjoittaja timkopon
adapteri kirjoitti:vaikea sitä on Ville-sedän kuvaa löytää lintukansiosta.
Joo niin on, mutta tuo ei käykkään kuin pääluokitukseen.

Jokainenhan tuota luokitusta käyttäen voi luokittaa kuvauskeikan perusteella kuvat pääluokkaa, oli sitten Ville-setä siellä mukana tai ei. Tai tarvittaessa poimia Villen kuvat välistä pois, jos ne ei tunnu kuuluvan ollenkaan tuohon toiseen luokkaan.

Ja jokainen voi tehdä oman järjestelmän, mutta mielenkiintoiseksi tämä tulisi, jos tästä alamme tehdä standardi luokitusta.

Silloin, täytyy ottaa kaikki aiheluokitukset mukaan ja niitähän riittää, eli ei riitä enää yksi kirjan, tms. Ja luokitus täytyy tapahtua kieli vapaasti. Ja kuviin täytyy pystyä luokittamaan useita luokkia ja mielellään automaattisesti, kuten esim. värien suhteellisen osuus tai muotojen löytymistä.

Lähetetty: Touko 30, 2003 13 : 30
Kirjoittaja Horsmakas
timkopon kirjoitti:iSilloin, täytyy ottaa kaikki aiheluokitukset mukaan ja niitähän riittää, eli ei riitä enää yksi kirjan, tms. Ja luokitus täytyy tapahtua kieli vapaasti. Ja kuviin täytyy pystyä luokittamaan useita luokkia ja mielellään automaattisesti, kuten esim. värien suhteellisen osuus tai muotojen löytymistä.
Hmm mitenkäs tuon värien suhteellisen osuuden arvioi luotettavasti ilman mitään apuohjelmaa? Ite en ole sitä mitenkään noteerannu ku olen kuvia arkistoinu. samoin on noilla muodoilla. Tää luokitus ehkä onnistuu parhaiten just noihin "keywordeihin".

Kattelin tuossa että omasta mielestä 20merkin koodirimpsu tiedostonimessä ei ainakaan itteä haittaa. Ainakaan kun siitä saa sen hyödyn että ei mee arkistointi ohjelma "vanhaksi". php:llä sais tehtyä sivun joka aukasee hakemistosta kuvia ja sit pystyis valitteen valikoista keywordeja siihen ja lopuks "rumps" niin se renamee sen koodin sinne kuvan tiedostonimeen. Mut tuo php sit vaatis oman apacheservun koneelle joka taas ei oo yhtään hyvä homma. Pitää kattoa jos sais jollain muulla tehtyä tuosta .exe tapasen "ohjelman" millä tuo luokitus kävis helposti. pystyis sitä toki tekemään nettiin vaikka sivut josta pystyy valitteen keywordeja ja sitten se luo siitä koodin jonka sit käsin lisää sinne tiedostonimeen.

Mietiskelin tuossa aamulla että pääluokkilla ja seuraavilla alaluokkilla ei olis omaa koodia vaan.. hmm mitenkäs mä sen selittäisin.. vaikka näin..

Luonto(pääluokka) -> Eläin(alaluokka) -> koira 2a5

Eli vain niillä keywordeilla olis se koodi. Sit pitäis kehittää jokin laskukaava millä sais yhisteltyä siihen lopulliseen koodiin monen eri keywordin koodit. esim jos lopullinen koodi koostuis vaikka 21 merkistä niin siihen sais 21/3=7 eri keywordiä ja kaiken kaikkiaan noita 3 merkkisiä keywordejä vois olla 30x30x30=27000 eli ainakin mun tarpeisiin tarpeeksi.

Tästä kun muodostais koodin niin tiedostonimi vois olla vaikka seuraava:

2003_0510_152828AA2s1fe5ger234sczers000.jpg

eli tuo sisältää 6 eri keywordia

2003_0510_152828AA2s1fe5ger234000000000.jpg

ja tuossa on 4 keywordia.

Tuo systeemi olis parempi ku se missä se laskee jollain kaavalla ne koodit nippuun koska tuon voi lukea suoraan koodilistasta mitä keywordeja siinä on.

Miltäs kuulostais tää systeemi? Luulisin että suurimmalle osalle harrastajakuvaajista tuo 7 eri keywordia 27000:sta vois riittää?

Jokainen vois sitten luoda omia koodilistoja jos ei jotain "standardi"-koodeja haluta tehä =)

EDIT: ihan huvikseen laskin tuossa.

Jos yhelle A4 arkille mahtuu courier new-fontilla yhdelle riville 3 koodia (3merkkiä koodi ja 14 merkkiä keywordiin) ja niitä rivejä mahtuu siihen 50 tekee se 150 keywordia per arkki ja yhteen koodilistaan mahtuu 27000 keywordia eli sen tulostamiseen menis 27000/150=180 arkkia A4 täynnä tekstiä. ja sit jos vielä tulostaa kakspuoleisena se tekee 90 sivua. eli luulis tuolla koodilistalla jo muutaman kymmenentuhatta kuvaa arkistoivan? vai eikö riitä vielä? kehittelin tuossa systeemin mihin voi yhteen koodirimpsuun sisällyttää kahden eri koodilistan koodit eli voi olla samojaki koodeja niin silloin tulis 27000+27000= 54000 keywordia eli 180 sivua kakspuoleisena. (tulipahan vain laskettua) =)