Sivu 1/1

Mistä suomenkieliset "viralliset" avainsanat valok

Lähetetty: Marras 06, 2011 12 : 58
Kirjoittaja polarbeer
Hei,

Tullut testailtua hieman ilmaisen DigiKam-ohjelmiston uusinta Windows versiota (2.2.0) ja sillä olen ajatellut lisätä kuva- ja videotiedostoihini metadataa käyttäen sidecar-tiedostoja (*.xmp).

DigiKam-ohjelmistolla voi lisätä kuviin ns. hierarkkisia avainsanoja (eng. keywords, tags).

Oletteko tietoisia suomenkielisistä (tai englanninkielisistä) avainsanalistoista, joita voisi käyttää pohjana omien avainsanojen määrittelyssä ja käyttöönotossa?

Jokaisessa kielessä on lukematon määrä synonyymejä, erilaisia taivutusmuotoja ym. huomioonotettavaa. Siksi olisi hyvä käyttää jonkinlaista yleistä ja standardisoitua lähestymistapaa omissakin avainsanoissa.

Oletteko itse päätyneet omissa avainsanoissanne suomen- vai englanninkieleen ja mistä syistä?

Avusta kiittäen!


-pb
[/b]

Lähetetty: Marras 06, 2011 22 : 52
Kirjoittaja Jaila
Itse olen pähkäillyt saman asian kimpussa. Kuvamäärä alkaa olla sellainen, että nyt on aika tehdä kunnollinen avainsanoitus tai se jää pian kokonaan tekemättä. En tiedä mitä muut ovat käyttäneet, mutta YSA (Yleinen Suomalainen Asiasanasto) olisi kattava ja standardoitu systeemi. Hakusanoja ja termejä siinä on ihan hirveä määrä mutta siitä olisi hyvä poimia valmiiksi mietitty runko, jota voisi tarvittaessa jalostaa mieleisekseen. Nykyään tosin YSA:n julkaiseminen kirjamuotoisena on tietääkseni lopetettu ja tilalle on tullut verkkoversio VESA.

Lähetetty: Marras 07, 2011 11 : 28
Kirjoittaja polarbeer
Jaila kirjoitti:Itse olen pähkäillyt saman asian kimpussa. Kuvamäärä alkaa olla sellainen, että nyt on aika tehdä kunnollinen avainsanoitus tai se jää pian kokonaan tekemättä. En tiedä mitä muut ovat käyttäneet, mutta YSA (Yleinen Suomalainen Asiasanasto) olisi kattava ja standardoitu systeemi. Hakusanoja ja termejä siinä on ihan hirveä määrä mutta siitä olisi hyvä poimia valmiiksi mietitty runko, jota voisi tarvittaessa jalostaa mieleisekseen. Nykyään tosin YSA:n julkaiseminen kirjamuotoisena on tietääkseni lopetettu ja tilalle on tullut verkkoversio VESA.
"Kiva" kuulla, että joku muu pähkäilee saman asian kimpussa. ;)

Lueskeltuani netin juttuja avainsanoista olen tällä hetkellä itse taipumassa sille kannalle, etten taida yrittää noudattaa kenenkään muun miettimää avainsanarakennetta. Jokaisen käyttäjän tarpeet kun ovat erilaiset.

Kotikäyttäjänä lähden liikkeelle vain itselleni tärkeimmillä avainsanoilla. Tällöin hommasta ei tule liian työlästä ja sitä kautta koko avainsanojen lisääminen lässähtää jo alkumetreillä (kuten kaikki liian tylsät projektit). En siis yritäkään tehdä avainsanarakenteestani "liian" täydellistä, koska se ei voi koskaan sitä olla.

Hyvänä puolena esim. digiKamin tai muun DAM-ohjelmiston (Digital Asset Management) käytössä on se, että näen siinä aina jo käyttöönottamani avainsanat ja niille laatimani hierarkkisuuden.

Tällöin käyttäjänä vältyn kahdelta keskeiseltä ongelmalta: 1. Käytän avainsanoista eri taivutusmuotoja. 2. Käytän saman asian avainsanoittamiseen eri synonyymeja. (Edellyttäen tietysti, ettei avainsanalista ole niin julmettu, etten jaksa enää hallita sitä.)

Lisäksi dikiKamilla avainsanojen hierarkkisuutta pitäisi pystyä helposti muuttamaan jälkikäteen, jos tarvetta ilmenee.

Sen olen kuitenkin jo huomannut, että aika tarkkaan saa digiKamissa (ja muissakin ohjelmissa) testata metadatan lisäystoimintojen toimivuuden ennen niiden käyttämistä. Eli lisätessään tietoa johonkin kenttään pitää varmistaa, ettei ohjelmisto ylikirjoita jo kentässä valmiiksi olevia tietoja tai poista tietoa jostain muusta kentästä. Varsinkin valitessa useita tiedostoja samanaikaisesti saa olla tarkkana. Turvallisinta on harjoitella toimintoja aina ensin perusteellisesti sitä varten tilapäiskansioon kopioimillaan harjoittelutiedostoilla.

Em. syistä olen ajatellut merkitä alkuperäiset kuva- ja videotiedostot Windows Explorerissa "Read Only" -tilaan ja lisätä metadataa digiKamilla vain sidecar-tiedostoihin, jotka ovat pieniä *.XMP-tarkenteisia tekstitiedostoja. Näin en ainakaan korruptoi originaalitiedostoja digiKamin bugin takia. Lisäksi varmuuskopioiden päivittäminen metadatan lisäyksen jälkeen on nopeaa, kun vain nämä pienet sidecar-tiedostot tarvitsee kopioida. Ilmeisesti jotkin varmuuskopio-ohjelmistot osaavat kyllä kopioida vain isojen tiedostojen muuttuneet osat, mutta eipähän tarvitse olla käytössä niin hienoa backup-softaa.

Ilmeisesti digiKam (2.2.0) ei tällä hetkellä osaa vielä lisätä kovin monia XMP-tageja sidecar-tiedostoihin ja niistäkin osa on digiKamin omia. Toisaalta avainsanojen (joita digiKamissa kutsutaan tag-nimellä) määrällä ei ilmeisesti ole rajaa, joten niitä voinee käyttää haluamansa tiedon tallentamiseen, jos varsinaista nimettyä tagia ei tietylle tiedolle ole?

(Tulipa digiKam-keskeinen viesti)

-pb