Hei,
aloittelen vakavampaa valokuvausharrastusta ja ajattelin kysäistä kokeneempien vinkkejä tiedostokokojen pienentämisestä ja siihen liittyvästä work flowsta.
Work flowni: Käytössä on Nikon D90 ja otan kaikki kuvat täydellä 12 Mpixelillä (4288 x 2848) ja parhaalla kameran omalla JPG-pakkauksella 8-bittisellä värisyvyydellä. RAWia en ole kokeillut, ehkä sen aika tulee mutta ei ole vielä. Kamera tuottaa 5-6.5 MB file sizeä noilla asetuksilla. Tarpeisiini lähes aina vähempikin pixelimäärä riittäisi, mutta ammun aina täysillä, jotta a) voi tarvittaessa cropata syvään, b) jos joskus tarve tulee, voi hyviä kuvia tulostaa kohtuu isoina, ja c) pienemmissä printeissä ei laatu jää ainakaan resoluutiosta kiinni.
Lataan kuvat koneelle, poistan välittömästi huonot ja tylsät. Tähteytän jäljelle jääneet. Näistä useimmille en tee muuta käsittelyä: ihan jees kuvia, mutta ei mitään suurenmoista. Jätän ne kovalevylle, on niitä joskus kiva katsella. Parhaista kuvista otan kopiot, joita käsittelen kulloinkin mieleen tulevalla tavalla.
Käytän arkistoinnissa file-pohjaista kansiojärjestelmää: 2010_10_18_luontokuvia_pitkospuilta sekä lisäksi n. kymmentä simppeliä metadata-tagia. En vesileimaa kuvia, eikä niitä ole tarkoitus myydä tai käyttää missään muualla kuin kotikoneen ruudulla, Feisbookissa, jatkossa vuosittaisessa omaan käyttöön tulevassa Parhaat kuvat ja hetket -kuvakirjassa (ulkopuolisen printtaamassa) sekä muissa satunnaisissa printeissä.
Tarve: Ajattelin edelleen pitää parhaat kuvat täydessä resoluutiossa enkä pakata niitä kamerasta tulon jälkeen lisää. Olkoot 5-6MB. Mutta ne "ihan jees" -kuvat haluaisin pienentää sellaisiksi, että a) ne näyttävät hyviltä 1080p-ruuduilla, ja b) niistä saa tarvittaessa hyvälaatuiset (~250-300ppi) printit printtikoossa 10 cm x 15 cm. Image resize -laskuri näyttää, että tuohon pääsee 41% pixeliä / sivu alkuperäisistä. Tavoitteena on yksinkertaisesti file sizen muuttaminen niin, että "ihan jees" -kuvat eivät kohtuuttomasti kuluta kovalevytilaa, mutta ovat vielä laadultaan harrastelijatarpeisiin riittäviä.
Kysymyksiä:
- onko niin, että näillä tarpeilla file sizen pienentämiseksi kannattaa laskea pixelien määrää eikä pakata uudestaan kameran jo pakkaamaa JPEGIä entistäkin tiheämpään?
- mikä olisi mielestänne pixelimäärä, johon kannattaisi pienentää? Itse ajattelin puolta alkuperäisestä / sivu, jolloin pixelit olisivat 2144 x 1424 ja 300ppi:llä saadaan vielä 18 cm x 12 cm printti
- kannattaako "ihan jees" -kuville tehdä resizen lisäksi vielä JPG-pakkaustakin?
- olisiko parannusehdotuksia tms. work flowhon? Millä tuon saisi mahdollisimman sujuvaksi? Mielessä on käsitellä ensin parhaat kuvat ja ajaa niille lopuille "ihan jees" -kuville jonkin sortin batch processing imaze resize "50% in pixels" ja jättää kaikki kuvat samaan kansioon, joka kertoo missä ne on otettu. Pitää vain olla tarkkana, että että ajaa pixelivähennyksen vain "ihan jees" -kuville, ei parhaille kuville.
Kuvankäsittelyohjelmani (Corel Paint ShopPhoto Pro X3) toiminta hieman hämmentää, sillä manuaalisesti yhdelle kuvalle tehty "resize: -50% in pixels / side" tuottaa yksittäin tehtynä file size -muutoksen 6MB --> 3MB. Jos ajaa saman batch processina scriptillä, johon on tallennettu vain ja ainoastaan tuo "resize: -50% in pixels / side ", tuloksena on file size -muutos 6MB --> 200KB-800KB (!!). Molemmissa kuvissa on file infon mukaan kaikki samoin: pixelit kummallakin sivulla puolittuneet, print size puolittunut kummallakin sivulla ja 300ppi ja 8-bit color depth edelleen voimassa. Mistähän tuo mahtaa johtua? Yhteys Corelin tech supportiin paikallaan?
Ystävällisesti,
Miika
IGNOROI: siirretty Kuvankäsittely-aiheen alle
-
- Viestit: 2
- Liittynyt: Syys 16, 2010 18 : 36
-
- Site Admin
- Viestit: 6391
- Liittynyt: Tammi 08, 2003 20 : 57
- Paikkakunta: Helsinki
- Viesti: