Sivu 1/1
Lightroom ja alkuperäisten kuvien korvaaminen JPG:llä
Lähetetty: Maalis 17, 2010 10 : 02
Kirjoittaja wosse
Miten Lightroomissa pystyy helpoiten korvaamaan alkuperäiset kuvat(raw) JPG:llä? Vaiko on tämä mahdollista ylipäätään? Tarkoitus olisi siis säästää levytilaa ja muuttaa sellaiset "dokumentoivat" kuvat joita ei varmasti tarvitse edioitoida JPg:ksi levyn säästämisen nimissä.
Exportin kauttahan tuon saisi tehtyä, mutta lienee hankalaa ja siinä varmaan menetään jotain tietoja.
Ps. tiedän että levy on "halpaa", mutta mielestäni tämä on silti tarpeellista.
Lähetetty: Maalis 17, 2010 11 : 01
Kirjoittaja olli R
Lightroom ei taida tehdä JPEG:iä tai mitään muutakaan formaattia mitenkään muuten kuin exportilla. JPEG:ssä menetetään aina jotain tietoja, ei se muuten puristuisi kasaan. EXIF:t ja muut toki saat säilymään. En ole koskaan kokeillut, mutta epäilen että Lightroom ei suostu exporttaamaan alkuperäisen tilalle.
Ulkoisella ohjelmalla homma toki onnistuu, mutta ongelma taitaa olla valita turvallisesti ne kuvat, joita ei konvertoida - tämä olisi varmaan Lightroomissa helpompaa.
Jos nyt jotenkin kirjoitat alkuperäisten päälle, niin sitten vaan Lighroomissa teet "Synchronize"-toiminnon.
Itse kyllä ottaisin hyvän backupin, ennen kuin kirjoittaisin alkuperäisten päälle. Ja tässä taas menee koko homman hyöty, sitten ne Raw-tiedostot ovat siellä backuplla.
Jos kerran haluat jostain syystä yhdelle levylle tilaa, niin hommaa satasella teran ulkoinen kovalevy. Tai kaksi. Kopioi kaikki kuvat sinne (toiselle voisi tehdä sitten varmistuksen). Hävitä ne "tarpeettomat" kuvat siltä tilaa tarvitsevalta levyltä. Helppoa, turvallista ja kulut ovat vielä kohtuulliset.
Lähetetty: Maalis 17, 2010 11 : 09
Kirjoittaja mvuori
olli R kirjoitti:Itse kyllä ottaisin hyvän backupin, ennen kuin kirjoittaisin alkuperäisten päälle. Ja tässä taas menee koko homman hyöty, sitten ne Raw-tiedostot ovat siellä backuplla.
Ei se olisi mikään "backup", vaan tiedostojen ainoa kopio!
Mietipä hetki, miten kirjoitat JPEG-tiedoston RAW-tiedoston päälle...
Eikä se hyöty mihinkään menisi - ideanahan on se, että niitä Raw-tiedostoja ei enää tarvita.
Jos oletetaan, että alkuperäiset ovat tietyissä hakemistoissa, kannattaa joka tapauksessa sekaannusten välttämiseksi nimetä JPEG-hakemistot hieman eri tavalla "puukuvat_export", eikä kirjoittaa alkuperäisten päälle. Tällöin on helppo tietää, missä on originaaleja ja missä niistä generoituja kuvia.
Lähetetty: Maalis 17, 2010 13 : 26
Kirjoittaja olli R
mvuori kirjoitti:olli R kirjoitti:Itse kyllä ottaisin hyvän backupin, ennen kuin kirjoittaisin alkuperäisten päälle. Ja tässä taas menee koko homman hyöty, sitten ne Raw-tiedostot ovat siellä backuplla.
Ei se olisi mikään "backup", vaan tiedostojen ainoa kopio!
Mietipä hetki, miten kirjoitat JPEG-tiedoston RAW-tiedoston päälle...
Eikä se hyöty mihinkään menisi - ideanahan on se, että niitä Raw-tiedostoja ei enää tarvita.
Minustakin kuulosti siltä, että alkuperäisellä kysyjällä ei ole tällä hetkellä mitään varmistuksia. Tuollaisen operaation takia kannattaisi ottaa edes yksi varmistus.
Lähinnä tarkoitin, että jos kuvia on paljon, niin DVD-levyjenkin käyttäminen varmistuksen on hidasta, ilmeisesti alkuperäisellä levyllä ei muutenkaan ole tilaa ja ulkoisen levyn käyttö ratkaisisi ongelman muutenkin.
Ja jpegin saa ihan helposti raw:n päälle. Vai onko sinulla joku käyttöjärjestelmän korvike, joka kuvittelee tiedostopäätteiden merkitsevän jotain.... No joo, yleensä ei näin tapahdu, mutta "automaattiset toiminnot" ovat joskus liian avuliaita. Pyyhkäisevät vaikkapa koko alkuperäisen hakemiston pois.
Lähetetty: Maalis 17, 2010 15 : 56
Kirjoittaja marjeta
Ite olen tehnyt silleen että olen exportannut jpg:t /jpg kansioon ja sitten filtterillä valinnut tuhottavat raw tiedostot ja tuhonnut ne lightroomissa. Tietysti voihan jättää tuon /jpg kansion pois jos aikoo tuhota kaikki raw:t. Filtteriin laittaa CRW/CR2/NEF tms.
Lähetetty: Maalis 18, 2010 14 : 37
Kirjoittaja heinäkenkä
eihän se mitenkään onnistu suoraan ihan vaan, kun tiedostonimen pääte on eri.
Mielestäni ainut tapa on valita halutut kuvat, exportata jpegiksi ja tuhota sitten alkuperäiset raw tiedotot.
H.
Lähetetty: Maalis 25, 2010 15 : 38
Kirjoittaja wosse
heinäkenkä kirjoitti:eihän se mitenkään onnistu suoraan ihan vaan, kun tiedostonimen pääte on eri.
Mielestäni ainut tapa on valita halutut kuvat, exportata jpegiksi ja tuhota sitten alkuperäiset raw tiedotot.
H.
Tätä vähän pelkäsinkin, tuossa on meinaan on homma jonnin verran. Backupit näistä on kyllä olemassa parin päivän takaa, toki tämä on yksi syy mikä vaikuttaa tähän, koska kulut ovat kertautuvat.
Lightroom työasema 1 kiintolevy
Lyhyen aikavälin backup(otetaan kerran vkossa) 1 kiintolevy
Pitkän aikavälin backup(otetaan noin kerran 3kk:ssa) 1 kiintolevy
Tästä tulee kolme kiintolevyä, joita pitäisi kasvatella.
Tuon työaseman korvaan myös raidi nassilla tässä päivänä eräänä, joten tuo kiintolevyjen määrä kasvaa neljään.
Siinä vaiheessa kulut voi kertoa neljällä.
Mun mielestä edelleen on turhaa säilöä sellaisia räpsyjä n.20 kertaa isompina tiedostoina kuin tarve.
Osaisiko joku kuvata fiksun workaroundin tuolle importille, esim. miten erotellaan kansiosta ne kuvat, jotka on modattu JPG:ksi ja jotka voi poistaa?
Kiitos kaikille muuten avusta!
Lähetetty: Huhti 10, 2010 12 : 43
Kirjoittaja Diuuh
öö, keywords jos et ole poistamassa niitä heti :D
minulla RAW kuvia on arkistossa n. 60 GB. eikä ole käynyt mielessäkään muuttaa niitä jpg kuviksi. 60 GB RAID-1 osiolla,
alkaen 25 eur. mulla NAS asemassa teraset levyt :)
RAW tulevaisuuden hyöty
Lähetetty: Elo 13, 2010 19 : 16
Kirjoittaja jukvii
RAW kuvista voi tulevaisuudessa saada enemmän hyötyö irti. Esimerkiksi uusi Lightroom tekee ilmeisesti parempia JPEG exportteja. Varmaan tulevaisuudessa tulee vieläkin parempaa jälkeä.
Lisäksi kannattaa huomioida se, että uudet näytöt osaavat näyttää laajempaa väriavaruutta kuin sRGB. Jos exporttaat kuvat sRGB JPEG:ksi niin tavallaan menetetään värejä. Jos taas exporttaat laajempaan väriavaruuteen (esim. Adobe RGB), niin suurin osa sovelluksista näyttää sen kalsean harmaana. Moni softa, kuten www-selaimet eivät tue erilaisia väriavaruuksia.
Voisitko käyttää pakattua RAW muotoa? Onkohan siinä Adoben RAW:ssa (DNG) tuollaista mahdollisuutta.
Itselläni on Nikon D300, jossa 12megapikseliä ja kameran asetukset säädetty siten, että tulee 10 megan tiedostoja. Ihan kohtuullinen koko. Asetukset: 12bit, häviöllisesti pakattu RAW.