Aperture II kuvien arkistointi

Arkisto-ohjelmia, selausohjelmia, kuva-albumeja webbiin tekeviä
Vastaa Viestiin
tähkä
Viestit: 41
Liittynyt: Joulu 28, 2007 14 : 24

Aperture II kuvien arkistointi

Viesti Kirjoittaja tähkä »

Varsin vähän on käyty keskustelua sinänsä mainiosta Macin Aperturesta. Itse olen käyttänyt ohjelmistoa kuvien arkistointiin muutaman kuukauden ja haluaisin kysyä kokeneemmilta neuvoa. Miten järjestelette kuvt ko. ohjelmassa Project-album-folder tasolla. Eli onko teillä esim. koko vuoden kuvat yksi projekti ja tämän sisällä eri albumeita vai pilkotteko kuvat useammaksi eri projektiksi ja teette esim. yhdestä vuodesta oman kirjaston ja vuoden vaihtuessa jlleen uusi kirjasto.

Itse olen laittanut kaikki kuvat yhteen projektiin 4-5 kk ajalta ja kuvia kertyessä ohjelma hieman hidastuu. Auttaisiko pilkkominen pienempiin projekteihin?
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
halvmi
Viestit: 931
Liittynyt: Heinä 16, 2003 3 : 05
Paikkakunta: Helsinki

No itselläni seuraavasti

Viesti Kirjoittaja halvmi »

Minulla on Aperturessa Projekti, jonka nimi on "arkisto" jonne laitan ne kuvat jotka olen päättänyt säilyttää ja joiden luettelotiedot on syötetty yms. (ovat siis valmiita säilytettäviksi). Tähän arkistoprojektiin olen sitten laittanut kansion jokaista vuotta varten jonka sisällä on vielä kuukausi kansiot joissa on albumeihin lajiteltu sessioittain kuvat. Aperturessahan albumi voi sijaita missä tahansa, mutta albumin sisällä ei voi olla toista albumia joten kansioiden käyttö on ainoa tapa lajitella sisäkkäin kategorioita. Tuon arkiston hakemistorakenne on jokseenkin saman suuntainen kuin mitä olen pitänyt muutenkin koneella ennen aperturen käyttöä. Lisäksi pidät paria projektia eri lähteistä tuontia varten. Näissä projekteissa siis tuodut kuvat odottelevat lajittelua ja luettelotietojen kirjoitusta yms. säätöjä. Valopöytiä en ole vielä tarvinnut enkä ole kirjoja tilaillut, mutta se on ohjelmassa. Älykkäät albumit ovat oivallinen tapa jäsentää materiaalia oheistietojen perusteella.

Kuvat pidän aperturen kirjastossa (siellä on nyt reilut kymmenen tuhatta kuvaa) ja kirjaston pidän ulkoisella kovolla, joka saa virtansa USB:stä. Tämän ratkaisun etu on siinä, että voi käsitellä kirjastoani millä tahansa mäkillä jossa on aperture asennettuna (itselläni mäkkejä on kaksi) eikä tarvitse olla koko aikaa kopioimassa kirjastoa koneelta toiselle. Holvin olen sitten laittanut iMacin kovolle sekä yhdelle ulkoiselle kovolle. Homma on toiminut tähän saakka aika tyydyttävästi ja kirjaston paisuessa voin helposti ostaa isomman kovon ja pitää kirjastoa siinä.

Minustakin aperture on oivallinen softa ja siinä on mahdollista järjestellä kuvansa melkein miten lystää kun sillähän ei ole oikeastaan väliä, kun aperture pitää joka tapauksessa kirjaa sisällöstään ja huolehtii varmistuksesta (ei ihan automaagisesti, mutta napin painalluksella).
Toistaiseksi fujifani, macin fanittamisinto on alkanut jo hiipua;-)
tähkä
Viestit: 41
Liittynyt: Joulu 28, 2007 14 : 24

Viesti Kirjoittaja tähkä »

Näin olen itsekin projekti-kansio-albumi hierarkian ymmärtänyt. Minulla kirjato sijaitsee kannettavan omalla kovolla ja nyt himoittaisi siirtää se kuitenkin ulkoiselle kovolle. Jotenkin koko kirjaston siirtäminen tuntuu ajatuksena pahalta, "entäs jos tuleekin bugeja eikä kuvat näy kammon vuoksi". Miten kirjaston siirto käytännössä toteutetaan? Jos raahaat vain sen ulkoiselle kovolle niin tuskin aperture löytää kirjastoaan jatkossa?

Toinen mikä on kummastuttanut käytön yhteydessä on master-referenced files. Olen ajatellut näin, että masterit ovat alkuperäisiä kuvia ja versiot ovat muokattuja mastereita. Mitä ovat referenced files kuvat, jota termiä ainakin kansainvälisemmillä keskustelupalstoilla käytetään?

Tuntuu Suomessa Aperturen käyttäjät olevan melkoista vähemmistöä. Itse en ole ainakaan löytänyt kunnollista keskustelupalstaa Aperturesta suomenkielisiltä sivuilta...
halvmi
Viestit: 931
Liittynyt: Heinä 16, 2003 3 : 05
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja halvmi »

Aperturen kirjasto voi sijaita millä tahansa paikallisella levyllä (sisäinen, usb, fw), mutta ei verkkolevyllä. Kirjaston siirtäminen onnistuu ihan raahaamalla. Voit käynnistää aperturen myös kaksoisklikkaamalla kirjastoa usb-levyllä. Aperture muistaa aina sen kirjaston joka on viimeiseksi ollut käytössä joten kirjaston löytyminen jatkossa ei ole mikään ongelma ja lisäksi kirjaston sijainnin voi halutessaan määritellä aperturen asetuksista.

Kirjastonhan voi ihan hyvin pitää koneen kiintolevyllä. Itse pidän sitä usb-levyllä vain siksi, että siten voin helposti käyttää mitä tahansa tietokonetta jossa on aperture sen käsittelyyn (kotona käytän enimmäkseen iMacia ja macbook kulkee reissussa mukana).

Kannattaa käyttää sitä holvia, jonka aperture tarjoaa, koska aperture pitää kirjaa varmistetusta ja varmistamattomasta datasta ja muistuttaa siitä. Kirjaston siirtelyyn ei noin ylisummaan sisälly riskiä, mutta itselläni on kerran päässyt kirjasto korruptoitumaan jolloin se holvi oli ihan kullan arvoinen nimittäin kirjaston voi kokonaisuutenaan palauttaa siitä (palautus on helppo eikä ole mitenkään riippuvainen kirjaston sijainnista). Eli tee ensin holvi jo ihan itsesi vuoksi ja sen jälkeen voi siirrellä ja vätvätä sen kirjaston kanssa mielin määrin.

Itse en ole huomannut aperturessa hidastumista kirjaston kasvaessa ja olen kuvitellut ettei projektien koolla tai määrällä ole merkitystä ohjelman kannalta, vaan käyttäjä voi vapaasti omiin tarpeisiinsa ne mitoittaa.

Korostan etten tiedä mikä se referenced-file on, mutta olen ajatellut sen olevan se alkuperäinen kuva silloin, kun kuva ei sijaitse aperturen kirjastossa vaan jossakin muussa hakemistossa jolloin kirjastossa sijaitsee vain viittaukset tuohon kuvaan. Apertureahan on mahdollista käyttää niin, että kuvia voi levitellä melkein minne tahansa mielensä mukaan ja aperturelle vain kerrotaan missä ne kuvat ovat jolloin kirjasto pysyy pienempänä ja kuva-arkiston hajottaminen useampaan lähteeseen on mahdollista. Alkuperäinen kuvahan voi sijaita vaikka cd/dvd-levyllä. Aperturen pitää vain olla yhteydessä siihen referenssikuvaan silloin kun kuvaan tehdään muutoksia. Itse en vain tarkkaan tiedä miten se menee kun itse pidän aperturen hienoimpana piirteenä juuri mahdollisuutta pitää koko helahoitoa siinä kirjastossa jolloin tiedän satavarmasti missä kuvani ovat.

Aperturehan on ihan älyttömän monipuolinen kuvakokoelman hallintaohjelma (mikä tuolle nyt oikea termi olisi) ja tarjoaa mahdollisuuden säilyttää kuvasäädöt ja luettelotiedot erillisissä xmp-tiedostoissa tai halutessa ne voi myös upottaa siihen kuvaan ja kuva voi sijaita missä tahansa tai sitten aperturen kirjastossa ja lisäksi löytyy monipuoliset säätötyökalut ja mahdollisuus käyttää plugeja joita myös löytyy jo melkoinen kokoelma etc.

Aperture on varmasti vähemmistöä siksi, että se toimii vain macissa ja macin käyttäjistäkin monet käyttää esim. lightroomia. Vaikka lightroom onkin vain halpa kopio aperturesta;-) (huom hymiöt), ymmärrän kyllä senkin käytön perusteet (esim. laaja kameratuki). Toisaalta tiedän, että tälläkin foorumilla monet käyttelee aperturea, mutta eivät vaan asiasta isommin huutele. Kannattaa käydä tsekkaamassa myös hompun foorumi ( http://www.hopeinenomena.net ), jossa macisteja pyörii aika paljon (myös tältä foorumilta tuttua väkeä).

Tiesithän, että voit käyttää aperturea myös korvaamaan iPhoton kokonaan ja esim. frontrow:n asetuksissa voit laittaa niin, että kuvat selataan iPhoton sijaan aperturesta.

Itse ole kotiutunut tuohon apertureen niin, että olisi todellinen shokki joutua luopumaan siitä. En myöskään usko, että ihan helposti tulen enää luopumaan maceista (eihän sitä tietenkään vannoa voi, mutta näillä näkymin).
Toistaiseksi fujifani, macin fanittamisinto on alkanut jo hiipua;-)
KP
Viestit: 27
Liittynyt: Huhti 22, 2004 14 : 24

Viesti Kirjoittaja KP »

Aperturen "referenced masters" sijaitsevat Aperture libraryn ulkopuolella eli kuvat sijaitsevat fyysisesti Aperturen oman arkiston ulkopuolella. Aperture ehdottaa importtauksen yhteydessä kuvien sijoittamisesta; Aperture library, in their current location tai choose... Jos valitset "choose" sijoitat kuvat Aperture libraryn ulkopuolelle ja niistä tulee "referenced". Library:stä löytyvät tällöin ainoastaan kuvien säätöihin ja Aperturen projekteihin ym. liittyvä metadata.
Ohjelman ensimmäisessä versioissa ei ollut mahdollisutta sijoittaa kuvia libraryn ulkopuolelle ja ammattilaiset halusivat itse hallita kuviensa fyysistä sijaintia ja järjestystä. Ohjelma toimii molemmilla tavoilla muuten aivat samoin, mutta varmennusta holveihin ei voi tehdä referoiduille mastereille. Itse olen käyttänyt referoituja mastereita ja hyvin on ohjelma toiminut, varmennusta lukuunottamatta.
tmu_la
Viestit: 77
Liittynyt: Elo 25, 2008 12 : 22
Viesti:

Viesti Kirjoittaja tmu_la »

Mulla lähes kaikki kuvat ovat "Referenced Masters" eli sijaitsevat ulkoisella FW400-levyllä. Jos tarvitsen reissun päällä tai muuten vain jotain kuvia niin siirrän ne väliaikaisesti (tai pysyvästi) koneelle "Managed" -kuviksi, eli siirrän ne Aperturen kirjastoon kannettavan levylle. Itse kirjaston kokoa rajoitan sillä että olen pienentänyt thumbnail kuvien kokoa, enkä tee niistä ollenkaan previkoita eli kuvista ei tule täysikokoisia jpeggejä koneelle vaan max 1800 pix. kokoisia pakattuja jpeggejä. Kuvat näkee missä vain vaikka ulkoinen levy ei ole kiinni, mutta niitä pääsee katselemaan täydellä koolla ja muokkamaan vasta kun ulkoinen levy on koneessa kiinni. Kirjastossa on nyt n. 18000 kuvaa, lajiteltuna lähinnä aihealueiden tai kuvaus-settien mukaan, tarpeen tullen miten vain. Järjestelen myös keywordeillä ja tähtiluokituksilla. Nyt tuota kirjastoa pitäisi reilusti siivota, tähän mennessä olen kuvia koneelle siirtäessä valkannut turhat heti pois mutta paljon aina jää noita "yhden tähden kuvia" jotka on loppupeleissä turhia, ne pitäisi vielä käydä läpi ja oikeasti turhat poistaa.

Kirjaston siirto olisi edessä, ja samalla siivous, eli turhia kuvia pois. Juuri viimeviikolla poistin noin 800 turhaa kuvaa mutta kun sitten deletoin niitä niin osa kuvista olikin kateissa eikä poistaminen sujunut niinkuin piti, tuloksena ulkoiselle levylle jäi nyt arviolta 700 kuvaa joihin ei ole enää linkkiä Aperturesta. Heti kun saan uuden isomman ulkoisen levyn niin järjestelen kirjaston uudelleen ja exporttaan kaikki kuvat uudelle levylle, siihen vanhalle levylle jää sitten ne turhat kuvat jotka voin vaikka poistaa.. Toivottavasti kaikki sujuu niinkuin pitää.. Tähän mennessä kaikki on sujunut varsin hyvin Aperturen kanssa (mm. siirto 1,5-->2,0), tuota yhtä pientä delete-ongelmaa lukuunottamatta.

Tässä hyvä linkki Aperturen käyttäjille
http://www.bagelturf.com/aparticles/index.php
KP
Viestit: 27
Liittynyt: Huhti 22, 2004 14 : 24

Viesti Kirjoittaja KP »

Välillä Aperture hukkaa noita kuvia, varsinkin ulkoisilta levyiltä. Minulla on verkkolevyllä muutama kansio, jonka kanssa aina välillä ongelmia.
Kuvat saa silti aika helposti osoitettua uudelleen kirjastoon. Valitse esimerkiksi kaikki projektin kuvat tai sopiva osa niistä. Sitten ctrl:n kautta "manage referenced files", jossa riittää kun osoitat yhden kuvan samasta hakemistosta jossa ne kuvat oikeasti ovat ja "reconnect all". Tuolla samalla tyylillä voi kuvia myös siirron jälkeen uudelleen linkittää kirjastoon.
Aphe
Viestit: 50
Liittynyt: Kesä 21, 2008 13 : 01
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Aphe »

Seuraava kysymys ei nyt suoranaisesti liity arkistointiin Aperturella, mutta en asian takia viitsi uutta keskustelua avata.

Eli, minua on mietityttänyt jo jonkin aikaa minkä takia Aperture tummentaa tai vaalentaa kuviani automaattisesti kun importtaan ne kamerastani Apertureen. Kyseinen ohjelma myös muuttaa mustavalkoiset kuvat värillisiksi. Mistä tämä johtuu?

Itse en ole Aperturea vielä paljoakaan käyttänyt, mutta se tuntuu kyseisiä asioita lukuunottamatta niin mukavalta käyttää, etten viitsisi siitä luopua. Kyseinen ongelma on kuitenkin sen verran ärsyttänyt minua, että ohjelman vaihto heti kättelyssä on hiipinyt mieleeni.
Eli kai tällainen on jostakin valikosta kytkettävissä pois päältä?
tmu_la
Viestit: 77
Liittynyt: Elo 25, 2008 12 : 22
Viesti:

Viesti Kirjoittaja tmu_la »

Jos kuvaat kamerallasi RAW-kuvia, kamerassa on päällä jotain automaattisia säätöjä (d-lightning, mustavalkoisuus tms.) ja tuot ne sitten Apertureen niin nuo säädöt lähtee kuvista pois, kuvat tulevat siis vain raakatiedostoina Apertureen. Tummennus/vaalennus voi johtua juuri samasta syystä, siis jos kamerassasi on esim. joku automaattikontrasti tms. asetus päällä. Aperture ei perusasetuksillaan tee mitään säätöjä kuviin paitsi kamerakohtaisen RAW-säädön, en kyllä nyt muista oliko tuotakaan säätöä ennenkuin sen itse pisti päälle...
Mustavalkoiseksi kuvat on taas helppo muuttaa Aperturella.
vilnor
Viestit: 27
Liittynyt: Helmi 21, 2008 12 : 30

Viesti Kirjoittaja vilnor »

Palataas tähän pikkasen vanhempaan aiheeseen.

Mulla on siis jokainen kuvaus-sessio/tapahtuma omana projektinaan ja kuvat ovat macin kuvat kansiossa, polku kutakuinkin tälläinen pictures-RAW-2012-Joulu.

Onko tämä huono tapa?? Mikä on järkevin tapa lisätä noihin projekteihin alahakemistoja, kansion kun lisää, niihin ei voi lisätä kuvia, onko albumit ainoa vaihtoehto?
Vastaa Viestiin