Kuvien arkistointi kovalevylle ja valokuva-albumiin

Arkisto-ohjelmia, selausohjelmia, kuva-albumeja webbiin tekeviä
tgynther
Viestit: 295
Liittynyt: Touko 17, 2003 15 : 06
Paikkakunta: Hämeenlinna

Kuvien arkistointi kovalevylle ja valokuva-albumiin

Viesti Kirjoittaja tgynther »

Olen tähän asti järjestellyt kuvat kovalevylle tapahtumien mukaan kansiohin, nyt kuitenkin tuntuu siltä että loppujen lopuksi tämä ei ole hyvä tapa. Vuosien varrella kertyneet kuvat on vaikea löytää oikeasta paikasta. Olen miettinyt uutta tapaa järjestellä kuvat:

Ensin on joka vuodelle oma kansio, jonka jälkeen kuvat tulevat sen alle 3kk välein omaan kansioon aiheesta riippumatta. Kuvien tiedostonimet nimeän käsin, esim. Pojat syömässä mansikoita.jpg. nimen perusteella tiedän mistä kuvassa on kyse ja kansiosta tiedän koska kuva on otettu. Tuleeko kenellekkään mieleen onko tässä tavassa jotain huonoa pidemmällä aikavälillä?

Mitään fotoalbumisoftaa en ole valmis käyttämään, koska mitään standardia ei käytetä ja en yksinkertaisesti luota siihen että 3v päästä softaan x olisi enää tukea saatavilla kun sen tietokanta on mennyt rikki.

Toinen "ongelma" on kuvien arkistointi valokuva-albumiin. En ole lukuisista etsinnöistä huolimatta löytänyt Suomesta sopivaa valokuva-albumia. Tarve on valokuvakansiolle, jonne saa erilaisia irtolehtiä sisälle. Esim. "kymppikuville" on omat sivut vaaka- ja pystytason kuville. A4 on omat sivunsa jne. Tarkoituksena on saada samaan valokuvakansioon eri kokoisia kuvia. Olisi myös hyvä jos sivulla on paikka tekstille.

Englannista löysin juuri sopivan tuotteen nimellä Arrowfile Digital Organiser, mistähän vastaavia saisi Suomesta?

Tommi
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
jarmokek
Viestit: 27
Liittynyt: Huhti 08, 2003 13 : 57
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja jarmokek »

En tiedä onko oma tapa mitenkään erityisen hyvä, mutta kerron sen silti.

1) uudet kuvat nimeän heti SetNameToTime-ohjelmalla (ilmainen http://www.downlinx.com/proghtml/323/32397.htm) VVVV-KK-PP_HHMMSS.jpg -muotoon, jolloin ainakin ajankohta pysyy tallessa vaikka EXIF-tiedot häviäisi. Lisäksi tiedostonhallinnassa kaikkilla eri kameroilla otetut kuvat saa aikajärjestykseen samassa kansiossa ja hakutuloksissa (tiedoston päiväys yleensä muuttuu ja sitä ei jaksa yleensä korjata). Skannatuiden kuvien nimeämisen joutuu tekemään käsin, mutta kellonajan voi korvata esim. sarjanumerolla.

2) Myös kansio nimi tulee muotoon "VVVV-KK-PP-nimi" eli pyrin jakamaan samana päivänä olleet tapahtumat eri kansioon. Esim. 2003-07-15-Taskisenranta ja 2003-07-15-Rajakylä, jos en keksi mitään muuta nimitystä niin käytän kaupunginosan tai paikan nimeä (mistä sen nyt tunnistaa). Myös kansioiden aikajärjestys pysyy.

3) Koska kuvia tulee otettua monta, niin kaikkien kuvien säilytys on vähän tilan haaskausta, joten pudotan osan kuvista "2-tasolle". Eli minulla on samat kansiot myös toisaalla, jonne siirrän osan kuvista heti alkuvaiheessa. Tämä vain silloin jos en osaa päättää poistaako vai eikö poista. Tämän "1-tason" kuvat säilytän siis paremmin kuin muut ja niiden selaaminen on myös mielekkäämpää kun ei ole "turhia" (saman toistoa) kuvia välissä.

4) tämä vaihe eli tietojen tallennus on vielä toistaiseksi työn alla, mutta tavoitteet on samat kuin sinulla. Tällä hetkellä suunnitteilla on todella yksinkertainen index.html-sivu, johon kuvien tiedot syötetään ja samaa sivua voi käyttää kuvien selaamiseen. Thumbnail-kuvia en aio tehdä, mutta tämän ei ole tarkoituskaan olla web-julkaisua varten, joten käytän alkuperäisiä kuvia vaikka niiden koko on välillä 2-3MB (kuvat on skaalattu sivun leveydelle). Ainakaan IE 6.0 ei osaa resamplata kuvia, joten kuvat ei näytä kovinkaan tasaisilta. Koska kansion kaikkien kuvien lataaminen samalle sivulle yleensä kyykyttää IE:n, kuvien katseluun joutuu käyttämään "vähän" javascriptiä, jos yhdellä index.html:llä aidotaan selvitä. Eli linkkiä/kuvan nimeä klikkaamalla kuva vaihtuu.

Vaikka toi viimeinen vaihe on vähän "vaiheessa", niin kolme ensimmäistä on tähän asti (vuodesta 2000, noin 10000 kuvaa) toiminu kiitettävästi. Kuvien etsimiseen olen käyttänyt albumiohjelmien haku-systeemejä, jotka näyttää myös thumbnailin hakutuloksissa (tyliin: näytä kaikki kuvat). Voi olla haku kestää jonkin aikaa jos thumbnaileja ei ole etukäteen tehty.

Jos oletetaan että JavaScriptillä ja HTML:llä toteutettu index-sivu ei enään toimisikaan uusimissa selaimissa, niin kuitenkin tiedot on vielä luettavissa/haettavissa/korjattavissa. Eli ei ole mikään ongelma muuttaa yksinkertainen html-sivu vaikka XML-muotoon (Find & Replace). CD-arkistoinissa itsellä ainakin onnistuu päivitys/korjaus varmuuskopioinin yhteydessä esim. BK ReplaceEM-ohjelmmalla (ilmainen), jolla korjaus onnistuu kaikkiin kerralla (ei helposti, mutta nopeasti).
Vastaa Viestiin