Filmiarkistointi?

Arkisto-ohjelmia, selausohjelmia, kuva-albumeja webbiin tekeviä
halvmi
Viestit: 931
Liittynyt: Heinä 16, 2003 3 : 05
Paikkakunta: Helsinki

Filmiarkistointi?

Viesti Kirjoittaja halvmi »

Miten olette järjestäneet filmienne arkistoinnin. Itselläni on negat ja diat vähän siellä täällä sekalaisissa mapeissa enemmän ja vähemmän ympäripyöreiden muistiinpanojen kanssa ja lisäksi muutama kuvauspäiväkirja tukemassa muistia. Nyt olen suunnitellut mapittavani materiaalin nätisti kirjahyllyyn tai lipaston laatikoihin ja ajattelin tallentaa luettelotiedot tietokoneelle ja pohdin tässä, miten homma kannattaisi tehdä. Tuumailin, että kortiston voisi tehdä ihan accestietokannaksi, joka mahdollistaisi taulukoiden yhdistelemisen ja mutkikkaamman rakenteen luettelolle. Toisaalta ajattelin, että tiedot voisi tallentaa ihan vain windowsin kortistoon, jonka etuna olisi keveys ja pieni ohjelma mahtuu helposti itse kortistojen mukaan jolloin ei olisi yhteensopivuusongelmia jatkossakaan. Kortistotiedosto avautuu myös muistioon joten tidot eivät joutuisi hukkaan vaikka itse kortisto lakkaisikin toimimasta jossakin windowsin myöhemmässä versiossa. Kortiston nappasin talteen aikanaan windows 3.1:stä ja se on toiminut tähän saakka kaikissa windowsversioissa. Minkälaisia ratkaisuja te muut olette keksineet tähän hommaan?
Toistaiseksi fujifani, macin fanittamisinto on alkanut jo hiipua;-)
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
Valonkuva
Viestit: 4
Liittynyt: Touko 22, 2006 23 : 06
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Valonkuva »

Omakohtaisesti Diat ovat taskuissa ja sitä kautta tavallisissa arkistomapeissa hyllytettynä kronologiseen järjestykseen. Ennen kuvat olivat tiettyjen "pääluokkien" mukaan, mutta kun tein tietokoneelle arkiston, niin manuaaliset kuvat siirtyivät käytännön syistä tuohon kronologiseen järjestykseen.

Kuvat on skannattu ja ne on poltettu DVD-materiaalille. Sähköinen aineisto on arkistoitu (viittaus löytyy myös manuaaliarkistoon) MediaDex Standardilla (ent. Canto Cumulus single user). Ohjelmisto voi olla turhankin monipuolinen aluksi säätövaroineen, mutta itse olen ehdottomasti tyytyväinen. Tosin taustalla on se, että olen jo kerran joutunut miettimään tuon arkiston rakenteen edellisellä arkistosoftalla. Vaikka ohjelmisto käyttää omaa tietokantamuotoaan, tukee se tietojen siirtoa erittäin hyvin (voi itse valita kentät) niin XML-muodossa kuin ascii-exporttina, joka taas menee suoraan heittämällä esim. Exceliin. Myös WWW-julkaisu toimii hyvin. Tuon sähköisen arkiston kautta onnistuvat kaikki tarvittavat haut ja suorat hypyt esim. kuvankäsittelyn puolelle. Noiden tietojen siirrettävyyteen arkistosta eteenpäin kannattaa todella kiinnittää huomiota. Edellisessä softassa tuota tukea ei ollut ja nyt on loppusuoralla uuden arkiston järjestely ja käytännössä kaikki tiedot "on naputeltu tai näytöllä copy-pastettu uudelleen". En suosittele urakkaa kenellekään toiselle.

Digikuva-aikaan nyt siirtyessäni sähköinen arkisto jatkaa olemassa oloaan. Tallennus sinne jpg-muodossa sekä rinnalla RAW-tiedostojen poltto ja säilytys erillisillä DVD:llä. Arkistoiduista kuvista tulen teettämään säännöllisesti vähintään 10x15 valokuvavedokset labrassa ja niiden säilytys sujuu perinteiseen tapaan. Tällä varmistan että kuvasta jää jotain muutakin kuiin korruptoituvat bitit ainakin lähi vuosikymmenille.
Vastaa Viestiin