Suurentaminen Infranview-ohjelmalla

Kuvankäsittelyä, mitä vain
artur
Viestit: 3531
Liittynyt: Huhti 24, 2003 15 : 41
Paikkakunta: Tuusula
Viesti:

Suurentaminen Infranview-ohjelmalla

Viesti Kirjoittaja artur »

Hei,

Jos otan 2MP kameralla 1600 x 1200 kuvan, niin mikä olisi se suurin koko minkä voisin asettaa Infranview ohjelman resample lanczos menetelmällä niin, että tulostettaessa kuva säilyisi mahdollisimman hyvänä?
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
teemupii
Viestit: 680
Liittynyt: Syys 25, 2003 9 : 47
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja teemupii »

Digikuvia pystyy yleensäottaen suurentamaan noin 20% ilman että kuva siitä liiemmin kärsii. Tuo prosenttimäärä oli eräällä kuvia välittävällä firmalla ohjearvona paljonko kuvia voi suurentaa painettaessa.

Mitenköhän paljon ppi voisi olla jos aikoo laittaa tuotoksensa kehyksiin ja seinälle? Silloin tuskin kuvaa paljoakaan metriä lähempää katsellaan.
artur
Viestit: 3531
Liittynyt: Huhti 24, 2003 15 : 41
Paikkakunta: Tuusula
Viesti:

Viesti Kirjoittaja artur »

Joo eli tein pienen kokeen. Imuroin netistä jonkun Powershot A60 kameralla otetun 1600x1200 kuvan. Avasin sen Infranview ohjelmalla ja skaalasin sen 130% kolme kertaa peräkkäin, jolloin kuvan kooksi tuli 3515x2626.

Tallensin kuvan ja latasin sen Photoshopilla ja tulostin värilaserilla asetuksilla 300dpi, jolloin siitä tuli juuri A4:n kokoinen.

Täytyy kyllä sanoa että kuvan laatu ei huonontunut lainkaan alkuperäisestä, sillä tulostin myös alkuperäisen vertailun vuoksi.
muumio
Viestit: 179
Liittynyt: Tammi 11, 2003 8 : 32

Viesti Kirjoittaja muumio »

artur kirjoitti:skaalasin sen 130% kolme kertaa peräkkäin
Tein testin: suurensin kuvaa Photoshopissa suoraan, sitten tuolla tavalla pienissä erissä (10 prosenttia kerrallaan) ja sitten vielä Photoretouchin älykkäällä suurennuksella. Pienissä erissä suurennettu oli selvästi huonoin, Photoretouchin suurentama selvästi paras.

Kuka tuon "kymmenen prosenttia kerrallaan"-kikan on oikein lanseerannut?
Annukka
Viestit: 448
Liittynyt: Huhti 06, 2003 19 : 48
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Annukka »

Kirjassaan "Photoshop digikuvaajille" ( suomenkielinen versio sivu 68 ) Scott Kelby kertoo
"...digitaalikuvauksen guru Jim DiVitale kuitenkin opetti minulle kikan, jolla hänen sanojensa mukaan voidaan suurentaa digitaalikameran kuva julistekokoon ilman paljaalla silmällä näkyvää laadun heikkenemistä..."
Sitten seuraa ohjeet, kuinka suurentaa kuvaa tuo paljonpuhuttu 10% kerrallaan, tehdäänpä operaatiosta vielä makrokin.

Onko tämä siis horinaa?

Ihmettelee
Annukka
artur
Viestit: 3531
Liittynyt: Huhti 24, 2003 15 : 41
Paikkakunta: Tuusula
Viesti:

Viesti Kirjoittaja artur »

muumio kirjoitti: Tein testin: suurensin kuvaa Photoshopissa suoraan, sitten tuolla tavalla pienissä erissä (10 prosenttia kerrallaan) ja sitten vielä Photoretouchin älykkäällä suurennuksella. Pienissä erissä suurennettu oli selvästi huonoin, Photoretouchin suurentama selvästi paras.
Joo mut Photoshop on Photoshop, mä puhuinkin Infranview-ohjelmasta jossa on lanczos algotmi kuvan skaalaamiseen joka on kuuleman mukaan paljon parempi kuin Photoshopin bicubic menetelmä.
image
Viestit: 67
Liittynyt: Huhti 13, 2003 20 : 30
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja image »

Haluaisin herättää keskustelua laajemminkin kuvan pienentämiseen ja suurentamiseen liittyvistä ongelmista, menetelmistä ja ohjelmista parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Aina kun kuvakokoa muutetaan niin, että pikseleiden määrää vähennetään tai lisätään, joidutaan tekemisiin interpoloinnin kanssa ja sitä asiaa ohjelmissa hoitaa erilaiset algoritmit.

Näistä algoritmeista löysin pikaisella etsimisellä seuraavanlaista:

Kuvan pienentämiseen sopisi parhaiten Bi-Linear 2 Pass suodin ja kuvan suurentamiseen joko Lanczos3 tai Bicubic.

Olisi hyvä vaada asiantuntijoiden kommentteja asiasta!
muumio
Viestit: 179
Liittynyt: Tammi 11, 2003 8 : 32

Viesti Kirjoittaja muumio »

Joo mut Photoshop on Photoshop, mä puhuinkin Infranview-ohjelmasta jossa on lanczos algotmi kuvan skaalaamiseen joka on kuuleman mukaan paljon parempi kuin Photoshopin bicubic menetelmä.
En usko siinäkään saavutettavan parempaa laatua vähän kerrallaan suurennettaessa. Paras testi on tietysti kokeilla itse: suurentaa samaa kuvaa eri metodeilla, asettaa ne sitten päällekkäin esim. Photoshopissa ja vertailla.

Jossain testissä Photoretouchin 4x CDC-suurennusalgoritmi oli todettu paremmaksi kuin esim. (sinänsä hyvä) Genuine Fractalsin vastaava. Infranview-ohjelmaa en ole kokeillut. Mikään näistä ei tietenkään lisää yksityiskohtia sinne missä niitä ei ole, mutta esim. tuo CDC osaa erinomaisesti säilyttää alkuperäisen kuvan pikselirakenteen ja toimii yllättävän hyvin jopa kaksi kertaa peräkkäin käytettynä (1600% suurennus, eli 1x1 kuvasta tulee 4x4).

http://www.binuscan.com/us/prp/techno.html
barcoder
Viestit: 1111
Liittynyt: Kesä 29, 2003 18 : 37
Viesti:

Viesti Kirjoittaja barcoder »

Kuvan suurentamisen onnistuminen on pitkälti kuvakohtainen juttu, ainakin itse olen huomannut, toisia kuvia pystyy suurentamaan paremmin kuin toisia.

Toinen juttu, jonka olen huomannut on, että monasti saa paremman tuloksen aikaan kun suurentaa kuvan ensin liian suureksi ja sitten pienentää haluttuun kokoon. Siis esim. jos 1200x1600 kokoisesta kuvasta halutaan 2400x3200 niin suurennetaan se (osissa tai suoraan) ensin 3600x4800 kokoon ja pienennetään siitä koosta takaisin päin haluttuun 2400x3200 kokoon. Pienennettäessä voi kokeilla käyttää eri interpolaatio-algoritmia kuin suurennettaessa. Kuvaa voi myös kokeilla terävöittää varovasti silloin kun se on suurimmillaan.

Ja mielestäni eri suurennustavat tuottavat siinäkin mielessä erilaista lopputulosta että toisinaan joku suurennettu kuva näyttää ruudulla surkealta mutta tulostuu todella hyvin (esim. Genuine Fractals kuulemma tekee nimenomaan printtattuna hyviä kuvasuurennoksia) Joskus taas kuva on ihan kohtuullinen ruudulla, mutta tulostimesta tulee hirveetä jööttiä...
Vastaa Viestiin