Huomautus siitä, että kuva on tekijänoikeudellisesti suojattu, voidaan liittää kuvaan ainakin kolmella eri tavalla:
(1) Kirjoitetaan kuvaan tekijänoikeuden haltijan nimi ym. halutut tiedot, vaikkapa yhteystiedot, url jne.
Yksinkertaisimmillaan tämän voi tehdä luomalla uuden layerin/kerroksen, johon haluttu teksti kirjoitetaan. Tämän jälkeen teksti voidaan sijoittaa haluttuun kohtaan kuvaa ja layerin läpinäkyvyyttä säätämällä säätää tekstin läpinäkyvyys halutunlaiseksi.
(2) Tieto voidaan liittää myös EXIF/IPTC-tietoihin eli kuvatiedostoon liitettävään metadataan. Tännekin voi kirjoitella mitä haluaa. Ongelmana on lähinnä se, että metadataa on helppo kenen tahansa muuttaa tai vaikka poistaa kokonaan, ja tiedot myös helposti häviävät vahingossa, sillä kaikki kuvankäsittelyohjelmat eivät osaa tietoja varjella ja säilyttää.
(3) Moniin kuvankäsittelyohjelmiin on mahdollista liittää Digimarcin ImageBridge™ joka mahdollistaa digitaalisen vesileiman tallentamisen kuvaan. Kyseessä ei siis ole pelkästään Photoshopin toiminto, vaan erillinen ohjelma (plug-in) jonka voi sisällyttää moniin muihinkin ohjelmiin. Vesileiman tallentaminen siis vaatii erillisen plug-inin (jos se tulee jo kuvankäsittelyohjelman mukana tarvitaan vielä maksullinen palvelun tilaus Digimarcilta) mutta lukemistoiminto on sisällytetty moniin ohjelmiin.
http://www.digimarc.com/products/imageb ... ations.asp
Tämä digitaalinen vesileima tallennetaan itse kuvadataan sitä hienovaraisesti muuttamalla. Muutokset ovat silmälle näkymättömiä. Vesileima myös kestää kuvan editoinnit ja pakkaamiset ym. Vesileima "leviää" koko kuvan alueelle, joten kuvan rajaaminen ei poista vesileimaa. Vesileima myös säilyy, vaikka kuvan tulostaisi ja skannaisi uudelleen. Itse asiassa vesileiman pysyvyyttä voi säätää - mitä kestävämpi leima sitä näkyvämpi kuvadatan muutoksista tulee.
http://www.digimarc.com/watermarking/techOverview.asp
http://www.digimarc.com/products/imageb ... tWorks.asp
Samaan kuvaan voi käyttää vaikka kaikkia kolmea tapaa. Kaikkien merkitys on sama: Ne muistuttavat katsojaa siitä, että kuva on tekijänoikeudellisesti suojattu ja opastavat tekijänoikeuden haltijan jäljille nimen ja muiden yhteystietojen ansiosta.
Mikään kolmesta tavasta ei kuitenkaan juridisesti
todista, että merkityllä tekijänoikeudenhaltijalla todella on tekijänoikeus kuvaan.
Käyttääköhän muuten tuota (kallista) Digimarcin watermark-systeemiä Suomessa kukaan ammattilainen tai mikään kuvatoimisto..?