Sivu 1/1

Kuvakirjan kuvien säädöt - 350 valotusta

Lähetetty: Tammi 16, 2022 18 : 08
Kirjoittaja jaava
Kyseessä henkilöön liittyviä valokuvia lahjakirjaksi, Lightroom:lla (versiolla 5) editoiden, joten mitään kovin edistyksellistä ei voi tehdä.

Alkaen vuosituhannen vaihteen tienoilta, 350 kirjavalla kalustolla kuvattua (jopa jokunen kännykän 600x1200 kuva) valotusta julkaisukuntoon. On se kova homma!
  • 350 kuvan setti on saatu ensin ottamalla koko LR:n kuvakannasta halutut ja sen jälkeen vajaasta tuhannesta kuvasta yksi kerrallaan valiten.
  • Kuvaaja on kirjaimellisesti räpsijä-tyyppiä, jolloin mitään kameran asetuksia ei ole ruuvailtu (kameran jpg-konversiota varten), eikä tähän settiin ole sattunut yhtään raw-kuvaa mukaan.
  • Kuvat on usein rajattu ahtaasti, eikä ole huomioitu kameran asentoa juurikaan. Pystysuorat sitten harottaa ja/tai kuva vaatisi rotaatiota. Mutta milläs rotatoit kun pääkohteelta katoaa puoli päätä. Pakko jättää kaatuvia seiniä ja vinoja horisontteja.
  • Suurin osa kuvista on käsiteltävä itsenäisesti alusta alkaen, eikä käsittelyä pääse kopioimaan edellisistä kuvista.
  • Kuvissa esiintyy usein pieniä lapsia, joilla ihon väritys on vielä hieman sinertävä, eräällä vaimoihmisellä on uskomattoman vaalea iho ja hänen puoliskollaan tietysti suomalaiseksi erittäin ruskean punakka, eikä kuvasta löydy valkotasapainopipetille paikkaa, josta sais lähtöarvot. Välillä jää miettimään auringon olleen väärän värinen. Puhumattakaan sisävalaistuksesta.
No nyt oppii taas puolisko kummasti kuvankäsittelyä (ja samalla kuvaamista) - nykyään jo riittää kun istun välillä vieressä tukena ja annan muutaman neuvon ja mielipiteen silloin tällöin. Ja joillekin kuville teen koko säädön itse. Ja sitten menee minullakin sormi suuhun, kun kuvasta ei saa julkaisukelpoista millään.
Mä elättelen toivetta, että puoliskosta tulis kuvaaja, joka ajattelee ensin ja ottaa kuvan sitten:) (Kyllä hän on hyvä puolisko ihan näinkin)

Osa kuvista muuttuu uskomattoman paljon edukseen, ja antaa onnistumisen elämyksiä. Välillä ihmettelen kuinka paljon jpg-kuvaa sai säädettyä. Ja sitten toisen kuvan kohdalla harmittelee lopputulosta - jos olis otettu raw-kuvana, niin olis saanut loistavan otoksen.

Pehva ja selkä on sitä mieltä, että kuvatessa pääsee helpommalla, kuin kuvien käsittelyssä.

Jos hääkuvaaja käsittelee pieteetillä keikan sadat kuvat, niin voiko siinä enää päästä tuntipalkoille ollenkaan. Osa ammattitaitoa taitaa ollakin asetusten ruuvaaminen kuvaamisen aikana niin, että kameran jpg-kuvat on suhtkoht julkaisukuntoisia.
Ilmeisesti raw-kuvaus ei juuri hääkuvaajalle kannata.

Re: Kuvakirjan kuvien säädöt - 350 valotusta

Lähetetty: Tammi 16, 2022 23 : 40
Kirjoittaja aikaarska
Hyvä kirjoitus, kiitos tästä.

Minulla kuvakirja on ollut ikuisuusprojekti. Olen ottanut vuosien aikana niin paljon valokuvia, että niiden läpikäyminen tuntuu älyttömän työläältä tässä elämänvaiheessa. Silti tavoitteena on ehdottomasti tehdä ns. parhaista valokuvistani kuvakirja jossa kuvat säilyy "analogisessa" muodossa, ja niitä voisi olla joskus kiva selailla. Ehkä jälkipolvienkin. Täytyisi vaan keksiä joku hyvä idea millaisia kirjoja koostaisi...Perhekirjoja ainakin jossa olisi henkilökuvia läheisistä ja tärkeistä tapahtumista, kuten on ollut tapana koostaa kymppikuvista albumeihin jo vuosikymmeniä. Näistä voisi teettää identtisiä kopioita muutaman ja antaa perheenjäsenille.
Sitten olisi mukava teettää omista valokuvaseikkailuista ja valokuvaus-kokeiluista jonkinlaista karvahattu elämänkertaa.
Viimeiseksi voisi koostaa aivan parhaimmista valokuvistani sellaisen vähän paremman premium kuvakirjan, jossa pyrkisin toteuttamaan ns. taiteellista kunniahimoa.

Re: Kuvakirjan kuvien säädöt - 350 valotusta

Lähetetty: Tammi 17, 2022 1 : 30
Kirjoittaja habannaama
jaava kirjoitti: Tammi 16, 2022 18 : 08 Ilmeisesti raw-kuvaus ei juuri hääkuvaajalle kannata.[/i]
Hääkuvaajalle juurikin raw-kuvaus on se The Juttu, sillä siihen kun yhdistää ajatuksella tehdyt kamerasäädöt, monasti jälkikäsittelyssä pääsee helpolla, kun voi yhden kuvan asetukset kopsata useampaan kuvaan kerralla.

Re: Kuvakirjan kuvien säädöt - 350 valotusta

Lähetetty: Tammi 17, 2022 18 : 07
Kirjoittaja jopisalo
tervehdys
Kymmenkunta kuvakirjaa olen saanut aikaiseksi, "vuoden kuvat" useammalta vuodelta, yhteistä historiaa vaimon kanssa, sukuhistoriaa, pari reisukirjaa. Pystykirjoina niin sivulle sopii 2kpl olympuksen 4/3 kuvia vaakaan. Toki sitten vaihtelua isommilla ja kolme leveää päälisin ym.
Kuvilta vaadittavan laadun suhteen olen noviisi sanomaan mitään, yksi asia kuitenkin: säätö jonkinverran kirkkaammaksi kuin mikä kalibroidulla näytöllä näyttää hyvältä.