Kuvankäsittelyssä paljon muuttujia...

Kuvankäsittelyä, mitä vain
ksor
Viestit: 31
Liittynyt: Touko 23, 2018 21 : 08

Kuvankäsittelyssä paljon muuttujia...

Viesti Kirjoittaja ksor »

Jokus vain on niin, että ISO 6400 otetut kuvat ovat parempia/paremmin käsiteltävissä, kuin ISO 1600 räpsäistyt, vaikka muut.., aika ja aukko olisivatkin samat, niin kuin myös olosuhteet... Mikä mättää? Onko vallitsevalla valolla ja väriavaruudella näin suuri merkitys...!!!
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
olli R
Viestit: 4808
Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 21
Viesti:

Re: Kuvankäsittelyssä paljon muuttujia...

Viesti Kirjoittaja olli R »

Jos on sama tilanne, aika ja aukko on sama, niin ISO6400:llä otettu kuva on kaksi aukkoa valoisampi kuin ISO1600:lla.

Tässä kohtaa ehkä kannattaa tutustua käsitteeseen ETR, exposure to right. Noin lyhyesti, jos kuva ei ole ylivalottunut, niin parempaa digitaalista materiaalia saa valottamalla enemmän (vaikka kennolta lähtevä data on samaa).
jaava
Viestit: 2043
Liittynyt: Joulu 27, 2004 16 : 41
Paikkakunta: Espoo

Re: Kuvankäsittelyssä paljon muuttujia...

Viesti Kirjoittaja jaava »

ksor kirjoitti:Jokus vain on niin, että ISO 6400 otetut kuvat ovat parempia/paremmin käsiteltävissä, kuin ISO 1600 räpsäistyt, vaikka muut.., aika ja aukko olisivatkin samat, niin kuin myös olosuhteet... Mikä mättää? Onko vallitsevalla valolla ja väriavaruudella näin suuri merkitys...!!!
Vaikka nykykennoilla saa melko hyvää (kohinatonta) jälkeä vielä ISO 6400:lla, niin ei se ole verrattavissa ISO 1600 kuvaan. Kohinaa on selkeästi enemmän - sehän on monessa hyvässäkin kamerassa suurin natiivi ISO-arvo (kameran muilla ISO-arvoilla kuvadata lasketaan digitaalisesti).
Onhan se kuitenkin monesti niin, että kohiseva kuva on parempi kuin ei kuvaa.

Olisko niin, että (kuten Olli ehdotti), että olet kuvannut turhan pienellä aukolla tai valotusaika on ollut lyhyehkö? (näähän valinnathan on kuvaustilanteesta kiinni)

Jos kameralla otetaan kaksi kuvaa, muuten samoilla asetuksilla ja vain ISO arvoa vaihdetaan 1600 -> 6400, niin kennoon tallentuu valotuksessa "jotakuinkin sama data". ISO vaikuttaa vain kennolta luetun jännitteen (analogiseen) vahvistukseen ... ja vahvistimet tunnetusti kohisee (mitä isompi vahvistus, sen enemmän kohinaa). Kohinasta myös johtuu se, että suuremmilla ISO-arvoilla jää dynamiikka (yleensä(* ) pienemmäksi. Olisko sellaista kuvaa helpompi säätää?

Kysymyksessä voi tietysti olla sun yksilöllinen kokemus, johon ei ole sen kummempaa sanomista. Monella rajottuneella tekniikalla on mahdollista ottaa ja säätää hyviä kuvia. Ja otetaankin.

*) Useissa kameroissa dynamiikakäyrä ISO:n suhteen on kyttyräinen. Niissä voi käydä niinkin, että suuremmalla ISO-arvolla dynamikka pysyy samalla tasolla alemman kanssa.
Vastaa Viestiin