Sivu 1/1
Digikuvaus pakkasella
Lähetetty: Tammi 11, 2003 23 : 41
Kirjoittaja PfR
Kokeneille digikuvaajille kysymyksiä...
Eli olisi tarkoitus kuvata pakkasella ulkona:
-särkeekö kameran? (kameran käyttölämpötila lämpimämpi kuin 0 C)
-onnistuuko muuten?
Talvella saisi vaan niin hienoja kuvia...
Lähetetty: Tammi 12, 2003 0 : 07
Kirjoittaja MattiH
Minolta-alueella on juttua pakkaskestävyydestä, kts.
http://www.digicamera.net/keskus/viewtopic.php?t=46
Canon G3:n akku ei näyttänyt välittävän pakkasesta ollenkaan.
Lcd-näytön päivitys hidastuu pakkasen kiristyessä. Olen kuullut tapauksista, joissa digikamera on jätetty autoon yöksi kovaan pakkaseen, eikä ole tapahtunut yhtään mitään. Toisaalta olen kuullut tapauksista, joissa lcd-näyttö on jäätynyt umpeen ja rikkoutunut.
Yleissääntönä voi sanoa, että
pakkasellakin voi kuvata. Sisäänmennessä ei kannata laittaa kameraa heti päälle (kosteuden tiivistyminen kylmälle pinnalle ja sähkövirta ei välttämättä ole hyvä yhdistelmä). Jollei jaksa odotella kameran lämpeämistä laukussa, niin laita kamera isoon minigrip-pussiin, purista kaikki ilma pois ja odota. Tätä keinoa käyttäen kosteus ei pääse tiivistymään kameraan. Muistikortti kannattaa ottaa vaikka jo ulkona pois kamerasta, että pääsee heti kotona siirtämään kuvia kortinlukijalla.
Pakkauskuvaus
Lähetetty: Tammi 12, 2003 8 : 52
Kirjoittaja ramirii
Digikuvauksesta pakakselal löytyy pilvin pimein juttuja: sfnet nyyssit, Megapikseli.net, valokuva.net.
Eli pikkuisen omatoimisuutta, kiitos
Re: Pakkauskuvaus
Lähetetty: Tammi 12, 2003 15 : 34
Kirjoittaja JuhaL
ramirii kirjoitti:Eli pikkuisen omatoimisuutta, kiitos
Mutta jos kerran vaivautuu vastaamaan, voisi samantien auttaa kaveria ja etsiä kyseiset jutut!
megapikseli.net pakkasella
valokuva.net pakkasella
nyyssit pakkasella
Kuvaus pakkasella
Lähetetty: Tammi 12, 2003 18 : 09
Kirjoittaja jiiällä
Suurin ongelma kylmässä kuvattaessa on virran lopahtaminen. Kameramalleissa on tässä suhteessa eroja. Virrankulutus, akun tyyppi ja kapasiteetti ovat ratkaisevia. Jos akut ovat "kädensijassa" vaikuttaa jäähtymiseen se miten kameraa pidellään eli, jos kamera on kädessä on jäähtyminen hitaampaa - kameran ollessa jalustassa on jäähtyminen toisaalta paljon nopeampaa.
Kun NiMh ja Li-Ion akut saavuttavat -20 asteen lämpötilan on niiden teho melko vähäinen. Nicd-akuissa teho säilyy paremmin, mutta niiden kapasiteetti on jo alunperinkin pienempi. Ehkäpä joku osaisi laskea missä lämpötilassa NiMH ja NiCd akkusarja antavat saman tehon. Li-ion akkujakin on tietääkseni erilaisia pakkaskestävyyden suhteen.
Akkujen ikä vaikuttaa myös asiaan. Kapasiteetin alentuminen on yllättävän nopeaa eikä pari vuotta vanha akku ole enää uuden veroinen. Akun lataaminen ennen kuvausretkeä on paikallaan (itsepurkautuminen vajentaa akkuja).
Kameran pitäminen kuvaamisen väliaikoina pusakan sisällä hidastaa jäähtymistä. Pikkukamera mahtuu taskuun ja isompaa olen pitänyt kainalon seudulla. Kosteusongelma saattaa kuitenkin vaania "hikisen hiihtäjän puserossa".
Pidemmille luontokuvausretkille kovassa pakkasessa kannattaa varautua oman kameramallin ja tietysti käytössä olevien mahdollisuuksien mukaan. Ainakin muovipussi kondensoitumista estämään ja vara-akku ovat tarpeen. Jos kameraa on tarkoitus pitää pidempään jalustassa tarvitaan ulkoinen virtalähde (akkusarja+liitosjohto kameran ulkoisen virtalähteen liitäntään). Virtalähde pidetään vaikkapa povitaskussa.
Kuvaajan itsensä varustautuminen on myös tärkeää. Pilkkihaalari, "kuukengät" yms. ovat tarpeen. Kylmä kamera ei ole mukava kasvoja vasten, joten kommandopipoa voi ainakin harkita. Käsineet ovat ongelmalliset - pitäisi olla ohuet, että pystyy käyttämään kameran säätimiä ja toisaalta pitäisi olla paksut etteivät kädet palellu.
Kameran toiminta kannattaa harjoitella mahdollisimman hyvin. Kylmässä nappuloiden räpeltäminen ja valikoiden selailu on hankalaa.
Nikon 5700 toimii (huoneenlämmöstä aloittaen) -25 ... -30 lämpötiloissa koko ajan kädessä pitäen luokkaa 30, enintään 45 minuuttia normaalisti kuvaillen. Jalustaan asennettuna toiminta-aika on tuosta vain puolet. Salaman käyttö yms. tavanomaiset tekijät vaikuttavat asiaan. Yökuvauksessa extra-pitkillä valotusajoilla ja kohinanvaimennus päällä voi yhdellä akullisella ehtiä kuvata vain muutaman kuvan (yhden kuvan ottamiseen ja käsittelyyn voi mennä useita minuutteja).
Valmistajan suositus käyttölämpötilasta taitaa olla useimmissa kameroissa +40 - 0 astetta. Ei siis ihme, jos pulmia esiintyy. Pienellä valmistautumisella kuvaus kuitenkin sujuu ja kuvat ovat vaivannäön arvoisia !
kylmälaukku
Lähetetty: Tammi 12, 2003 18 : 55
Kirjoittaja sepi
PERINTINEn kylmälaukku on oiva peli pakkasilla..siis kamat kylmälaukkuun ja pihalle...toimi aikoinani erillisen videokameran kanssa loistavasti...pitää pakkasen pihalla
Lähetetty: Tammi 13, 2003 11 : 47
Kirjoittaja janne
Vein oman kamerani (G3) uudenvuodenaattona pihalle -25 asteen pakkaseen. Kamera oli koko ajan kiinni jalustassa. Otin muutamia kymmeniä kuvia 3-5 sekunnin valotusajoilla, pihalla olin yhteensä n. tunnin verran. Hyvin kamera toimi. Akku oli täysi kun lähdin ulos.
Sisään tullessani kauhistuin, kuinka kosteaksi kamera veti välittömästi. Hätäpäissäni survasin kameran jääkaappiin ettei lämpöshokki olisi niin suuri (-25 -> +22 tai -25 -> +6). Tiedä sitten oliko fiksu ratkaisu vai ei, mutta tunnin lepotauon jälkeen oli kosteus haihtunut ja sain kuvat kamerasta ulos, ja latasin kameran uudelleen vasta tämän jälkeen.
Ainakin vielä kamera toimii mainiosti.
Re: Kuvaus pakkasella
Lähetetty: Tammi 14, 2003 12 : 20
Kirjoittaja Mikael
[quote="jiiällä"]Nikon 5700 toimii (huoneenlämmöstä aloittaen) -25 ... -30 lämpötiloissa koko ajan kädessä pitäen luokkaa 30, enintään 45 minuuttia normaalisti kuvaillen.
Hämmästyin itse kuinka hyvin Canonin G2:n kesti pakkasta, eli vajaa pari viikkoa sitten kuvasin omalla G2:llani tasan kaksi tuntia -20 asteen pakkasessa yhdellä akulla (huoneenlämmöstä aloittaen). Tänä aikana otin noin 170 kuvaa (256 megan muistikortti täyteen). Kamera oli koko ajan kädessä (ja kädessä oli tietenkin lämmin sormikas....), ja valtaosan ajasta oli myös LCD näyttö päällä. Juuri ennenkuin kortti tuli täyteen, niin kamera sammui pari kertaa. Mutta otti kuitenkin uudelleen käynnistystyksen jälkeen taas pari kuvaa ennenkuin sammui uudestaan.
Lähetetty: Tammi 14, 2003 16 : 04
Kirjoittaja kapseli
Hieman off-topic, mutta pakkasella saa hieman kohinattomampia kuvia ainakin CCD kennolla kuvatessa. Tietääkseni tiedemiehet jäädyttävät omat CCD kennonsa kuvatessaan planeettoja.
Lähetetty: Tammi 29, 2003 0 : 43
Kirjoittaja Hirvieläin
Oma digini ei pakkasta ja säiden vaihtelua kestänyt kun intissä olin. Zoomi meni ja nyt se on korjattavana, kohta tulee kotiin. opimpa pitämään kamerasta paremaa huolta kun säät vaihtuu ja pakkanen paukkuu.
Tuttava kertoi itä-suomessa ollessaan silloin vuodenvaihteen kovilla pakkasilla (-30) että kamera kulki mukana kaikkien vaatekerrosten alla ja sieltä se sitten kaivettiin esiin aina kun kuvattavaa ilmeni. Ehkä hieman kömpelöä, mutta hänkin yhden kameran huoltoon menettäneenä tämän neuvon antoi.
Digit ja miksei filmi kameratkin ovat rakennettu maissa joissa ei pakkasesta voi kuin lukea juttuja netistä joten +30 on ehkä se oikeampi lämpötila..mutta kun talvella vaan on niin hienoa että kameraa ei raaskiis jättää kotiin.
sanoisinko pähkinänkuoressa että omalla vastuulla ja järkeä käyttäen!