Sivu 1/1
CD -poltto
Lähetetty: Huhti 05, 2003 9 : 50
Kirjoittaja gebardi
Poltatteko CD:lle Raw tiedostot muutettuna tiffiksi vai pelkät rawit vaan? Varmuuden vuoksi poltan avatut rawit myös, jos tulevaisuudessa avaus ei toimikaan. Avaamattomia sopisi kyllä cd:lle huomattavasti enemmän.
Lähetetty: Huhti 05, 2003 11 : 56
Kirjoittaja reittila
Hmm, miksi eivät raw:t avautuisi tulevaisuudessa ?
Aiotko hukata konvertterisi vai ajattelitko, että kameravalmistajat ampuvat itseään jotenkin jalkaan ?
Eiköhän matkan varrella tulevaisuuteen kuitenkin löydy keinoja tuonkin huolen haihduttamiseksi.
Ja itse vastaukseen, raw:na säilön, koska kuvia tulee sen verran tiiviiseen tahtiin, että loppuu arkistokaapista tila, jos tiffiksi purkaisin ennen arkistointia.
Lähetetty: Huhti 05, 2003 22 : 40
Kirjoittaja tinkinen
Järkeilin tuossa itsekseni, että nuo kuva-CD:t kannattaisi polttaa hitaalla nopeudella (8x ja alle?), jotta laser ehtisi tekemään kunnon jäljen CD:n pintaan. Nopeilla polttonopeuksilla (16x ja yli?) tuo jälki lienee heikompi ja siten alttiimpi ajan patinalle.
Pitääkö tämä järkeilyni paikkaansa vai onko ihan sama millä nopeudella CD:nsä polttaa? (Nykyinen asemani on Plextorin valmistetta.)
Lähetetty: Huhti 06, 2003 16 : 20
Kirjoittaja geedee
tinkinen kirjoitti:Järkeilin tuossa itsekseni, että nuo kuva-CD:t kannattaisi polttaa hitaalla nopeudella (8x ja alle?), jotta laser ehtisi tekemään kunnon jäljen CD:n pintaan. Nopeilla polttonopeuksilla (16x ja yli?) tuo jälki lienee heikompi ja siten alttiimpi ajan patinalle.
Arveluja myös! Eiköhän laserin voimaa säädetä polttonopeuden mukaan, enempi tehoa jos vauhti kasvaa ja päinvastoin.
Mutta ei liene hyvä kuitenkaan ottaa polttokoneesta kaikkia tehoja irti vaan polttaa hitaammilla nopeuksilla kuten kirjoitit - eiköhän laite silloin toimi varmimmillaan, kun ei tarvitse työskennellä äärirajoillaan.
Lähetetty: Huhti 06, 2003 16 : 33
Kirjoittaja Toivonen
Itse tallennan kuvat LZW-pakattuna TIFFinä, jolloin koko on Raw=7,5 MB ja TIFF=10,5MB. Ja kun 700MB CD maksaa noin 0,75€ niin hintahan ei varmasti ole mikään ongelma. Raakana kuvat on tietysti "neitseellisessä" muodossa. Mutta TIFFien katselu, selaaminen ja avaaminen myös muualla onnistuu helpommin.
CD-levyjen poltosta.
Hitaammalla nopeudella levyjä poltettaessa täytyy huomioida että nykyään kaupoissa näkee esim. 8X - 40X CDR-levyjä. Näillä levyillä ei missään nimessä pitäisi alittaa 8X -nopeutta sillä tehokas poltin "sulattaa" levyä liikaa jolloin ongelmia ilmenee. Suuresta nopeudesta en usko muuten olevan haittaa, paitsi että mitä suurempi nopeus sen enemmän prosessorin kuormaa ja sen varovaisempi on oltava koneen kanssa polton aikana. Esimerkiksi näytönsäästäjän käynnistyminen saattaa aiheuttaa polton epäonnistumisen. Luulisin että jos esim. Plexton sanoo laitteen polttavan 40X, se varmasti sen luotettavasti tekee, mikäli koneesi on riittävän tehokas.
Jos varmoja halutaan olla, on suositeltavaa polttaa aina kaksi kopiota ja käyttää vain hyväksi todettuja merkkilevyjä. Itse olen törmännyt ongelmiin esim. Sonyn tyyppien kanssa. Olen, ainakin omassa koneessani todennut levyjen parhaimmuus järjestykseksi parhaasta huonoimpaan kultaiset, siniset, hopeiset ja vihertävät. Vihreillä on polttaminen onnistunut, mutta esimerkiksi vanhimmat n. 8 vuotta sitten polttamani muutamat levyt alkavat jo toimia todella huonosti.
Lähetetty: Huhti 21, 2003 21 : 52
Kirjoittaja B4349
Ei se asema välttämättä polta kovin varmasti nopeimmalla asetuksella. Oma (halppis tosin) Samsungini tekee ainakin audio-levyjä poltettaessa maksimilla aika kökköä jälkeä. Yhdessä levyssä koko ääni oli tosi huono ja jo silmälläkin polttojäljestä näki että on huonoa. Noin yhden biisin pituinen pätkä näytti jääneen välistä kokonaan, aivan kuin poltto olisi ollut pois päältä pitkän aikaa.
Mutta tämä tosin audiolevyn ja halppis RW-aseman kohdalla. Plextorit ovat tiettävästi huomattavasti laadukkaampia (ja hinnakkaampia) asemia.
Miksi tiff?
Lähetetty: Huhti 22, 2003 8 : 42
Kirjoittaja Stenu
Miksi poltatte RAW:n lisäksi tiffejä? Täytyy myöntää että niin minäkin aluksi tein, mutta nykyään tallennan RAW:n lisäksi 100% jpg:n. Tilaa säästyy huomattavasti ja JPG on ihan käypästä katseltavaa. Jos kuvaa aion muokata, joudun joka tapauksessa aloittamaan RAW:sta uudestaan, koska missään nimessä en jokaista kuvaa käsin alunperinkään RAW:sta konvertoi vaan vedän kaikki kuvat kerralla oletusasetuksilla.
CD:t poltan aina kahdelle eri merkkiselle aihiolle. Kieputtimeni on iänikuisen vanha eikä kirjoita kuin 4x-nopeudella jota käytän myös kuvien poltossa ja uskon tuloksen kestävän niin kauan että DVD-polttimet laskevat kukkarolleni sopivaksi jolloin suoritan uusinta-arkistoinnin.
Lähetetty: Huhti 25, 2003 14 : 47
Kirjoittaja janne
Poikkean ehkä lievästi alkuperäisestä aiheesta, mutta:
mitä poltto-ohjelmaa käytätte? Itse olen poltellut mm. EasyCD Creatorilla, mutta kun kuva-kansion koko alkaa olla useita gigoja, on levy kerrallaan imagen teko minusta hankalaa. Vai enkö vain osaa käyttää ohjelmiani...?
Lähetetty: Huhti 27, 2003 15 : 02
Kirjoittaja B4349
janne kirjoitti:kun kuva-kansion koko alkaa olla useita gigoja, on levy kerrallaan imagen teko minusta hankalaa.
Oho :D ! Kannattaisiko niitä kuvia polttaa vähän useammin levylle, niin ei tarviis kerralla poltella niin kauheesti. Kuitenkin yhdelle 700MB levylle kun menee aika reilusti kuvia. Mulla oli kans toi Easy CD, mutta en kyllä tiedä muuta vaihtoehtoa kuin tehdä levy kerrallaan.
Lähetetty: Huhti 27, 2003 15 : 19
Kirjoittaja PekkaA
universaalin paras poltto-ohjelma = NERO
saa myös suomalaisen kielipakin jolloin ohjelma muuttuu suomekielisiksi ( on monesti hankala kylläkin tietää mitä jokin suomenkielinen termi tarkoittaa??? en suosittele)
www.ahead.de
Lähetetty: Huhti 27, 2003 18 : 31
Kirjoittaja Hannu KH
PekkaA kirjoitti:universaalin paras poltto-ohjelma = NERO
www.ahead.de
Mullakin oli NERO, mutta takkuilujen jälkeen vaihdoin ROXIOON, on pelannut paremmin.
Lähetetty: Huhti 27, 2003 19 : 15
Kirjoittaja Jussi M
Kokemusta on molemminsta niin Nerosta kuin Adaptekinkin softista.
Ennen käytin direct CD:tä kuvien polttoon muistikortillinen kerrallaan CD:lle, myt Win XP aikana käytän sisään rakennettua XP:n ominaisuutta jonka on muuten tehnyt Roxio.
Kuvat kortilta koneelle, huonot roskikseen ja loput CD:lle.
Näin ei tule CD:n kansioista mahdottoman isoja ja XP;n nimeämistyyli on ihan ok. Päivämäärä, Kansiolle annettu nimi.
T Jussi
Lähetetty: Huhti 27, 2003 22 : 28
Kirjoittaja janne
Kuvia on tosiaan gigoja, lähinnä ehkä sen takia, että ainakin toistaiseksi olen kopioinut kaikki kuvat samaan "kuvat"-kansioon kovalevylle ja siellä sitten alihakemistoihin. Tämän koko kuvakansion tallennan CD:lle aina aika ajoin - eli vanhimmat kuvat ovat jo useammalla CD:llä, mutta toisaalta jokainen varmuuskopiokerta tuottaa myös tuoreet CD:t koko setistä.
Kovalevy on sen verran halpaa, että ei haittaa jos koko kokoelma on aina kovalevyllä. Lisäksi nurkassa huriseva Linux pitää sisällään max. 2 pv vanhaa kopiota koko kuvakansiosta. CD:lle polttelen aina silloin tällöin, kovalevyjä hajoaa kumminkin aina joskus ja luotan CD-levyn olevan myös hiukan pidempiaikainen tallennusmedia kuin kovalevy.
Tästä syystä olisi kätevää kun olisi ohjelma, johon voisi vain "raahata" kuvakansion ja ohjelma pyytäisi uuden CD:n aina edellisen täytyttyä.
Lähetetty: Huhti 28, 2003 0 : 52
Kirjoittaja bse
Itsellä on LG:n 52x polttava ja olen todennut Maxellin kiekot parhaiksi. Ne ovat halpojakin, Indesolista saa 25 cd:n paketin alle 20 eurolla. TDK:n ceedeet ovat uskomatonta crappia - ainakin ne "siniset". Noin vuosi sitten poltin kyseisille levyille joitain ohjelmia, jotka silloin toimivat loistavasti, mutta enää eivät kelvanneet edes kaljalasin alle. Poltto vieläpä tapahtui vanhalla HP:llani, eli nopeus oli joko 4x tai 8x jolla levyt poltettiin. Onneksi Maxellia voi surutta vetää 52 nopeudella ja säilyvyys on ensiluokkaista.
Lähetetty: Huhti 28, 2003 16 : 16
Kirjoittaja B4349
Janne, ainakin tuet CD-levyjen valmistajia reilusti. No eipähän ainakaan käy niin että saat hävitettyä/hukattua/tuhottua mitään kun kaikki on moneen kertaan tallessa. Itse en ehkä noin yltiöpäiseksi alkaisi.
Lähetetty: Huhti 29, 2003 10 : 26
Kirjoittaja janne
No joo, tulee tuettua. Tosin CD:t eivät paljon kustanna, sen hinnan olen valmis maksamaan siitä, että varmasti kuvat säilyvät (tai ainakin säilyvät paremmin) myös useampia vuosia (kymmeniä).
Kun CD:stä aika jättää, DVD:lle tai vastaavalle luonnollisesti mahtuu taas enemmän, joten backuppien määrä ei välttämättä kasva luonnottoman suureksi. Täytyy tarkastella backup-käytäntöä uudelleen, kun kuvien määrä mitataan kymmenissä gigoissa :-)
Lähetetty: Huhti 29, 2003 18 : 21
Kirjoittaja Santtu
olisi kätevää kun olisi ohjelma, johon voisi vain "raahata" kuvakansion ja ohjelma pyytäisi uuden CD:n aina edellisen täytyttyä.
En usko, että varsinaisista CD-poltto-ohjelmista tuota osaavat. Kannattaisi varmaan katsella varmistusohjelmia.
Itse käytän VOB:n InstantaBackup ohjelmaa, joka osaa ainakin tehdä CD:n, hai halutun, kokoisia paloja halutusta/halutuista paikoista. En ole kokeillut osaisiko tehdä suoraan CD:lle, mutta saattaa hyvinkin toimia. Ainakin useat ohjelmat osaavat pyytää seuraavan nauhan, joten miksiköhän ei osaisi.
Sitä löytyykö sopivaa ohjelmaa ilmaisena on jo toinen juttu...
Täältä voit alkaa etsimisen
http://shareware.search.com/search?cat= ... =backup+CD
Lähetetty: Touko 04, 2003 12 : 07
Kirjoittaja Toivonen
Tapoja CD:n tekoon on tietysti monia. Itse käytän seuraavaa:
Tallennan raakakuvat CD:lle ja mukaan alikansioon thumbnail-kuvat. Kuvat olen nimennyt vain järjestysnumeroilla. Lisään CD:n juurihakemistoon html-tiedoston jonka autorun.inf aukaisee (pienen lisäpalikan avulla) aina kun CD:n laittaa asemaan. Sivulle aukeaa thumbnail-kuvat kaikista levyllä olevista kuvista ja thumbnailia klikkaamalla aukeaa raakakuva automaattisesti esim. Photoshopiin.
Koska raakakuvat ja thumbnailit on nimetty numeroilla 1. alkaen voin käyttää aina samaa html-pohjaa. Vain thumbnailit on aina tehtävä levyn kuvista ja html-tiedostosta on poistettava mahdolliset ylimääräiset rivit.
Käytännössä tämä on osoittautunut aika käteväksi.
Onko muilla parempia tapoja?