Sivu 1/1
Aukon säätö & valotuksen korjaus ?
Lähetetty: Elo 17, 2003 18 : 40
Kirjoittaja Boah
Eli tämänhetkisessä pokkarissani (Olympus C-2) ei ole pahemmin käsisäätöjä. Vain valkotasapainon esiasetuksia ja tarkennus äärettömään eikä paljon muuta. Sitten löytyy valotuksen korjaus.
Eli eikös tamä tapahdu ohjelmallisesti ja eikös se ole parempi tehdä sitten myöhemmin koneella ?
Ja toiseksi; olen hankkimassa C-750UZ:aa ja siinä on sitten käsisäätöjä enemmän, niin onko kyseisessä kamerassa oikea mekaaninen aukonsäätö ja vaikuttaa ko valotuksen korjaus siihen ?
Ja niin vielä, tekeekö tollasella "ei järkkärien" manuaali tarkennuksella mitään kun kaverin G5:ssa canonissa ainakin vaan tarkennetaan näytön keskelle digitaalisesti zoomatun pienen pikselimössö-kuvan perusteella.
Ärsyttävää muuten ettei noissa Ultra Zoomeissa ole Bulbia, kun se esim nikonin 4000- ja 5000-sarjasta se löytyy.
Edit: typo
Re: Aukon säätö & valotuksen korjaus ?
Lähetetty: Elo 17, 2003 19 : 52
Kirjoittaja mikko
Boah kirjoitti:Eli eikös tamä tapahdu ohjelmallisesti ja eikös se ole parempi tehdä sitten myöhemmin koneella ?.
Tapahtuu ohjelmallisesti, mutta et pysty myöhemmin aukkkoja ja aikaa säätämään koneellasi ohjelmallisesti (vaikka hieman saman suunntaisia korjauksia kuviisi voit joillakin ohjelmilla tehdä.)
Boah kirjoitti:Ja niin vielä, tekeekö tollasella "ei järkkärien" manuaali tarkennuksella mitään kun kaverin G5:ssa canonissa ainakin vaan tarkennetaan näytön keskelle digitaalisesti zoomatun pienen pikselimössö-kuvan perusteella..
Kyllä tekee, makrokuvauksessa ja urheilukuvauksissa siitä on suurta apua. Canonin G sarjan ja muissakin kompaktidigeissä tapahtuva manuaalitarkennus on aika hyödytön peli.
Re: Aukon säätö & valotuksen korjaus ?
Lähetetty: Elo 18, 2003 8 : 05
Kirjoittaja Skynet
Boah kirjoitti:Eli tämänhetkisessä pokkarissani (Olympus C-2) ei ole pahemmin käsisäätöjä. Vain valkotasapainon esiasetuksia ja tarkennus äärettömään eikä paljon muuta. Sitten löytyy valotuksen korjaus.
Eli eikös tamä tapahdu ohjelmallisesti ja eikös se ole parempi tehdä sitten myöhemmin koneella ?
Kyllä se minun käsittääkseni ihan oikeasti muuttaa aukkoa/suljinaikaa. Tämän voi tarkistaa kuvan exif-tiedoista, ota kaksi samanlaista kuvaa, joista toisessa säädät valotuksen korjausta jompaan kumpaan suuntaan.
Boah kirjoitti:Ärsyttävää muuten ettei noissa Ultra Zoomeissa ole Bulbia, kun se esim nikonin 4000- ja 5000-sarjasta se löytyy.
Bulbin puuttumiseen on helppo keksiä ainakin 2 syytä:
- halutaan tehdä eroja halpojen ja kalliiden mallien välille
- pienet CCD-kennot kohisevat aivan liikaa pitkillä valotusajoilla
Lähetetty: Elo 18, 2003 12 : 41
Kirjoittaja olli R
Valotuksen korjauksella tarkoitetaan siis automaattivalotuksen korjausta, eli säädetään valotusta johonkin suuntaan siitä, mitä kamera mittaa. Säätövara on yleensä n. +- 2 ev:tä eli yhden aukkostopin tai valotusajan nelinkertaistumisen verran suuntaansa. Tuollainen korjaus on jo pakko tehdä aukkoa tai aikaa muuttamalla. Absoluuttiarvoja sillä ei kuitenkaan voi asettaa.
Korjaus kannattaa tehdä kamerassa - sillä usein estetään yli- tai alivalotus. Esimerkiksi, jos taustana on lumi, niin kuva alivalottuu, jollei korjauksella pakoteta kameraa valottamaan kuvaa lisää. Tai vastakkainen tilanne on kuvattaessa ihmisiä tummaa taustaa vasten: kasvot palavat helposti yli, jollei valotusta pienennetä.
Lähetetty: Elo 18, 2003 16 : 12
Kirjoittaja hsm
olli R kirjoitti:Säätövara on yleensä n. +- 2 ev:tä eli yhden aukkostopin tai valotusajan nelinkertaistumisen verran suuntaansa.
Huomaatko tuossa mitään ristiriitaista?
Lähetetty: Elo 18, 2003 20 : 46
Kirjoittaja olli R
hsm kirjoitti:olli R kirjoitti:Säätövara on yleensä n. +- 2 ev:tä eli yhden aukkostopin tai valotusajan nelinkertaistumisen verran suuntaansa.
Huomaatko tuossa mitään ristiriitaista?
Äh, totta. Siis +- 2 ev:tä eli kaksi aukkostoppia tai valotusajan nelinkertaistuminen.
Esim. Mitattu valotus f:4.0, 1/400 sek
Korjataan +2 ev -> joko f:2.0 tai 1/100 (tai vaikka f:2.8, 1/200)
Korjataan -1 ev -> joko f:5.6 tai 1/800