Sivu 1/2
Studiovalojen iso luku
Lähetetty: Maalis 28, 2017 9 : 38
Kirjoittaja Tuukkah
Tere,
Pitkään aikaan ei ole tullut kirjoteltuakaan tänne. On tullut kotona jonkun verran kuvattua nyt lapsia sigman ja yongnuon speedlite salamoilla, joita ohjaan triggereillä jne. Periaatteessa toimii ihan hyvin, mutta nyt kiinnostaisi päivittää pakettia tuollaisiin verkkovirralla toimiviin, kun noilla stroboilla on tuo toimintavarmuus niin ja näin. Ihmettelen nyt että onko tuollaisesta falcon eyes paketista tai vastaavasta edullisesta setistä mihinkään, kun minun salamoissa taitaa ohjeluku olla 60 luokkaa ja tuollaisella 150 w salamalla se on vain 20 pintaan. Eli onko todella niin, että nuo speedlite valot on niin tehokkaita? Etuja olisi tosiaan tuo että patterit ei lopu ja tehot molemmissa samat, käytettävyys tietty helpompi. Kolmea salamaa olen muutenkin kaivannut, koska taustaa ei kahdella valolla saa valaistua. Mihinkäs suuntaan tässä kannattaisi katsella?
Re: Studiovalojen iso luku
Lähetetty: Maalis 28, 2017 11 : 42
Kirjoittaja Rockford
Miten päädyit tuohon ohjelukuun 20?
Vertailuissa kannattaa huomioida myös valaisukulman vaikutus ohjelukuun. Jos ottaa speedlite-verrokiksi vaikka
Yongnuo YN-560IV niin ohjeluku 58 saavutetaan salaman zoomin asennolla 105mm. Mikään studiosalama ei tyypillisesti anna näin kapeaa valaisukulmaa ilman valonmuokkainta joten en usko että saat vertailukelpoista tulosta jos lasket 150Ws salamalle ohjelukua kaavalla GN(m) = SQRT(150Ws) * 4 = 49.
Kaavan lähde:
http://dpanswers.com/roztr/content_show.php?id=317" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Studiovalojen iso luku
Lähetetty: Maalis 28, 2017 11 : 52
Kirjoittaja mremonen
Käsisalamien ohjeluku on muutenkin aika villi länsi. Nikon taitaa ilmoittaa ohjeluvut arvoilla ISO100 ja 35 mm, kun tosiaan Yongnuolla ne taitaa olla ISO 100 ja 105 mm. Jossain muistaakseni oli käytetty vielä eri ISO-arvoakin.
Re: Studiovalojen iso luku
Lähetetty: Maalis 29, 2017 8 : 06
Kirjoittaja Tuukkah
Joo nuo ohjeluvut falcon eyeista olin siis katsonut ihan myyjän sivulta verkkokaupasta ja muualtakin. En edes äkkiseltään löytänyt d-liteista vastaavia. Mutta siis tuskin on vertailukelpoista 150w lamppu ja patterisalaman teholukemat. Vaikka falcon eyet ovatkin heikot niin kai ne speedlitet pesee kuitenkin.. Luulen että tuo paketti lähtee hankintaan.
Re: Studiovalojen iso luku
Lähetetty: Maalis 29, 2017 8 : 16
Kirjoittaja Rockford
Salamassa 150Ws ei tarkoita 150W lamppua vaan salaman kondensaattorin varauksen energiamäärää. Muistaakseni jossain luki että esim. Nikon SB-900 patterisalama on noin 60Ws ja jotkut hiukan tehokkaammat saattaa olla 80Ws.
Re: Studiovalojen iso luku
Lähetetty: Maalis 29, 2017 8 : 49
Kirjoittaja niffe
Rockford kirjoitti:Salamassa 150Ws ei tarkoita 150W lamppua vaan salaman kondensaattorin varauksen energiamäärää. Muistaakseni jossain luki että esim. Nikon SB-900 patterisalama on noin 60Ws ja jotkut hiukan tehokkaammat saattaa olla 80Ws.
Just'näin. 1 Ws~1J(oule).
Re: Studiovalojen iso luku
Lähetetty: Maalis 29, 2017 10 : 16
Kirjoittaja Tapiol2003
Studiosalaman hyödynnettävä valasuteho riippuu käytettävästä heijastimesta. Erot samalla tehoasteuksella monta aukkoa.
Kameraan kiinnitetävien salamalaitteiteiden ohjelukujen eroa kasvattaa jonkin verran se, ilmoitetaanko teho JIS- vai DIN-normin mukaan. Jos haluaa vertailla niiden vehkeiden nimellisiä tehoeroja käytännössä on käytettävä normaalioptiikkaa vastaavaa valaistuskulmaa ilma mitään lisävälinettä välähdyspää edessä.
Ohjeluku on muutenkin, kuten nimikin jo kertoo - ohjeellinen.
Jos laitteen ohjeluku on 34 (ISO 100), on se noin 47 (ISO 200) ja 67 (ISO 400) jne. Kerroin 1,4.
Re: Studiovalojen iso luku
Lähetetty: Maalis 29, 2017 10 : 42
Kirjoittaja zone6
Joskus mittasin salamamittarilla noita ja kyllähän pikkuruisesta "speedlitestä" lähti ihan kiitettävästi valoa sillä kapeahkolla kiilalla (35mm asento). Jopa hieman enemmän kuin 400Ws studiosalamasta joka levitti sitten valoa tietysti peruskuupallaankin laajalle. Puhutaan ohjelukuna jostakin noin 35 (iso 100, 35mm asento pikkusalamalla).
Suoralla valolla pelatessa minisalamat ovat ihan tehokkaita, mutta kun laitetaan joku valonmuokkain niin se teho onkin äkkiä mennyttä.
Re: Studiovalojen iso luku
Lähetetty: Maalis 29, 2017 20 : 33
Kirjoittaja Tuukkah
En tiedä onko aiheelle oma topicci jo, mutta saako ebaysta mitään järkeviä salama settejä, jos vertaan tuohon verkkokaupan falcon eyes settiin missä olisi taustat ja kaikki. Siis ebaysta katselin että tuollIsen kolmen valon setin, jotka ainakin ilmotetusti ovat tehokkaampia kuin verkkokaupasta ostetut falcon eyet. Jos sitten siinä säästäisi pari sataa ja ostaisi taustakankaat suomesta. Tuo falcon setti on 450€mutta kankaita on haukuttu. Ebayn kankaat taas on turhan kapeita. Molemmat varmaan aika huonoja joka tapauksessa, mutta koti käyttöön nyt aluksi sellaista toimivaa perussettiä päivittäisin tuolla 450€ hinnalla...
Re: Studiovalojen iso luku
Lähetetty: Maalis 29, 2017 20 : 48
Kirjoittaja Rockford
3m leveää paksuhkoa kangasta kohtuuhintaan:
https://www.thomann.de/fi/stairville_bu ... chwarz.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Tilasin tuota taannoin 6m pätkän kun halusin kuvailla
näitä. En vain jaksanut alkaa silittelemään ennen kuvausta ja sehän tarkoitti että taustassa oli sitten näkyviä ryppyjä joita jouduin LR:ssä korjailemaan kyllästymiseen asti. Mutta kankaana ihan huomattavasti jämäkämpää kuin ne mitä tuli joskus yhdessä Falcon Eyen setissä aiemman työnantajan kamerakerholle.
Re: Studiovalojen iso luku
Lähetetty: Maalis 29, 2017 21 : 44
Kirjoittaja Tuukkah
Tuollainen kangas vaikuttaa hyvältä!
Onkohan tälläiset valosarjat mistään kotoisin? Voisi kuvitella että on ihan samaa luokkaa kuin verkkokaupan falconit... Mutta jos ei mitään kokemuksia ole niin ennemmin ostan ne falconit, kuin ihan sikaa säkissä tuollaisia, vaikka hinta on pari sataa halvempi.
http://m.ebay.co.uk/itm/Godox-900W-Stud ... nav=SEARCH
Re: Studiovalojen iso luku
Lähetetty: Maalis 30, 2017 10 : 20
Kirjoittaja lippoma
Tällä on vertailua
https://www.youtube.com/watch?v=RpbiUvXDB5U" onclick="window.open(this.href);return false;.
Vastustan sitä että valokuvausta tehdään insinööri asenteella tai itse en ainakaan tee. Kannattaa vaan lähtee tekemään niillä laitteilla mitä on ja saat hyvää tulosta. Ei kannata uskoa standardi ratkaisuja, tekemällä omat mokat omalla tyylillä löytää jotain ainut laatuista, oman tyylin. Pärjäät luultavasti kässalamoilla aivan hyvin ellet kuvaa Stockmanin hulluille päiville kuvastoa, silloin kannattaa ostaa studio ja kunnon studiovalot...
Re: Studiovalojen iso luku
Lähetetty: Maalis 30, 2017 11 : 02
Kirjoittaja Rockford
En kattonut tuota kunnolla läpi, mutta jos kuvaa kasvokuvaa tollasella melko pienellä boksilla niin varmasti speedlite on ihan OK siihen, mutta kokovartalokuvaa isommassa tilassa isomman boksin kanssa tai ulkona auringossa kokovartalokuvaa vähän pienemmänkään boksin kanssa ei ole oma usko riittänyt alkaa speedliteillä kuvaileen. Toinen mikä speedliteillä ja muillakin akkuvärkeillä on häirinnyt on liian pitkä varautumisaika jos isolla teholla joutuu kuvaileen.
Jos ei auringon kanssa tartte kilpailla niin sitten tietysti ISO:a hiukan nostamalla saa kyllä tehot riittämään paremmin speedlitelläkin. Toisaalta sisällä on vain kätevää että normivalaistus voi olla päällä niin AF ja muu sähellys onnistuu.
Re: Studiovalojen iso luku
Lähetetty: Maalis 30, 2017 11 : 05
Kirjoittaja Tuukkah
Mähän olenkin pärjännyt käsisalamoilla ja aluslakanoilla jo vuosia, joita olen teippaillut seiniin jne :D hyviä kuvia olen ottanut, mutta nyt rupee menee hermo tuntien jälkikäsittelyyn ja salamoiden virittelyyn, säätöön jne. Ja sitten kun huomasin että nuo sähkösalamat on niin edullisia nykyään. Suurin puute toki ollut kunnollinen tausta, joka nykyiseen asuntoon mahtuisi...
Re: Studiovalojen iso luku
Lähetetty: Maalis 30, 2017 11 : 12
Kirjoittaja zone6
Vinkki: Kostuttakaa kukkasumuttimella tai vastaavalla ne taustakankaat ripustamisen jälkeen. Oikenee sileäksi hetkessä eikä aina tarvitse odottaa edes kuivamista jos pinta ei kiillä pahasti.
Kuka sitä nyt silittämään ryhtyisi?
Re: Studiovalojen iso luku
Lähetetty: Maalis 30, 2017 12 : 13
Kirjoittaja Tuukkah
Kun käytän kahta speedlitea joudun virittämään aina kaksi salamaa, kaksi triggeriä, lähettimen sekä asettamaan niiden tehoja yms nappivalikoista. Orjamodeen ei voi luottaa, kun softboksi saattaa estää sen toiminnan. Salamat on vielä erilaisia niin tehoja on vaikea hallita. Sitten jos lamput ei välähdäkkään, niin vika voi olla viidessä eri patterivehkeen patterissa tai triggerit ei ole päällä tai väärillä kanavilla jne. :D tämä syö hermoa, ja kun harvakseltaan kuvaa, niin edes laitteet saisi olla toimivat ja helpot käyttää, vaikka monesti ajatellaan just päinvastoin, että ei harrastelija tarvi kun speedlitet. Mutta tämä jää nähtäväksi, kun saan tuon sähkölamppupaketin testiin...
Re: Studiovalojen iso luku
Lähetetty: Maalis 30, 2017 13 : 06
Kirjoittaja Rockford
Vuosia kuvailin lähinnä vain speedliteillä ja melko satunnaisesti lainakamoilla, eli esim. työnantajan kamerakerhon kamoilla. Itellä tosiaan eka syy hommata muuta kuin speedliteä oli halu päästä testaileen kuvaamista 120cm octalla. Varmastihan senkin speedliteen sais kiinni, mutta haavetaso oli että tehot riittäis jotenkuten myös ulkona. No käytäntö sitten osoitti että tuon kokoista ei ole helppo käytää ulkona, mutta 70cm octan kanssa olen hiukan kuvaillut ja sen kanssakin "600Ws" (mainosteho, mikä lie oikea) akkusalama saa olla täydellä teholla. En tiedä montako speedliteä tarttis että samaan tehoon pääsis, useamman varmasti kuitenkin.
Myöhemmin sitten tuli tarvetta kokeilla 180x40cm stripbokseja ja näitäkään en halunnut lähteä speedliteillä testaileen eikä lainakamojen raahaus edestakaisin kiinnostanut kun käytetyt salamat on halpoja ostaa omaksikin. Stripboksien kanssa olen käyttänyt 500Ws verkkovirtastudiosalmoja 1/2 teholla eli lienee noin 250Ws. Tällöin päästään valon määrässä noin 100ISO f/8 tasolle noin 100 neliömetrin tilassa jossa vaalet seinät ja katto. Enkä siis kuvaa mihinkään kuvastoon vaan lähinnä omaksi ilokseni ja studiotakaan ei ole tarvinnut vielä ostaa.
Ite en ole huomannut juurikaan ongelmia välähtämisen kanssa sen enempää speedliteillä kuin muilllakana, itse asiassa noi käytettynä ostamani Elinchromen verkkovirtasalamat kärsii edelleen siitä että lämmettyään toinen ei toimi luotettavasti, mutta se nyt on varmaankin vika eikä ominaisuus. Tuo speedlite-kuvauksen viiden patterivehkeen problematiikka on tuttua itsellenikin, eli akkujen varaustason tarkistelua ja vara-akkuja pitää hommailla aina ennen kuvaushommia. Verkkovirtasalmoilla riittää pari varapatteria radiotriggeriin. Tehot saan säädettyä etänä kaikissa näissä kolmessa systeemissä mitä käytän, TTL on vain speedliteissä.
Re: Studiovalojen iso luku
Lähetetty: Maalis 30, 2017 21 : 59
Kirjoittaja tehodia
Rockford kirjoitti:
En kattonut tuota kunnolla läpi, mutta jos kuvaa kasvokuvaa tollasella melko pienellä boksilla niin varmasti speedlite on ihan OK siihen, mutta kokovartalokuvaa isommassa tilassa isomman boksin kanssa tai ulkona auringossa kokovartalokuvaa vähän pienemmänkään boksin kanssa ei ole oma usko riittänyt alkaa speedliteillä kuvaileen. Toinen mikä speedliteillä ja muillakin akkuvärkeillä on häirinnyt on liian pitkä varautumisaika jos isolla teholla joutuu kuvaileen.
Ja kolmas on se, että speedliteissä ei ole ohjaus-/mallivaloa. Kolme studiosalamaa saa helposti valaisemaan halutuilla suhteilla, kun ohjausvaloista näkee heti, miten säädöt vaikuttaa. Speedlitet pitää virittää yksi kerrallaan lisäten tai sitten hakuammuntamenetelmällä.
Re: Studiovalojen iso luku
Lähetetty: Maalis 31, 2017 8 : 06
Kirjoittaja mremonen
Tuukkah kirjoitti:Kun käytän kahta speedlitea joudun virittämään aina kaksi salamaa, kaksi triggeriä, lähettimen sekä asettamaan niiden tehoja yms nappivalikoista.
Jos "speedlite" on käsisalama, niin kannattaa ostaa triggerit, jotka voi säätää etänä. Kuten vaikka
Youngnuo YN622. Ebaystä lähtee lähetin ja kaksi triggeriä sataseen. Toki ne nappivalikot ne on tuossakin, mutta ei tarvitse niihin salamoihin enää koskea kun ne on saatu paikalleen.
Ja eikös ne samat triggerien virittämiset ole studiossalamissakin?
Re: Studiovalojen iso luku
Lähetetty: Maalis 31, 2017 8 : 51
Kirjoittaja Rockford
mremonen kirjoitti:Ja eikös ne samat triggerien virittämiset ole studiossalamissakin?
No siinä mielessä ei ihan että ainakin mulla molemman tyypin studiosalamoissa on triggerit sisäänrakennettuina ja toimii samalla sähköllä kuin itse salamakin, eli ei tartte kahta ylimääräistä AA-akkua. Tokihan nykyään löytynee sisäänrakennettuja triggereiden vastaanottimia ainakin jostain Yongnuon-pikkusalamastakin.