Tasapainoilua

Aukot, sommittelu, salamat, akut jne.
Nefertiti
Viestit: 325
Liittynyt: Huhti 18, 2012 11 : 45

Tasapainoilua

Viesti Kirjoittaja Nefertiti »

Osaako joku selkokielellä selittää mitä eroa on väritasapainolla, valotasapainolla ja valkotasapainolla?

Kuvausoppaissa ja kuvankäsittelyohjelmissa käsitteet menevät iloisesti sekaisin.
'Nalle Puh tiesi mitä tarkoitti, mutta ei osannut sanoa sitä, koska hän on niin pieniaivoinen karhu'
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
ppotka
Viestit: 2419
Liittynyt: Elo 09, 2005 20 : 16
Viesti:

Viesti Kirjoittaja ppotka »

Niillä tarkoitetaan samaa: kohteen harmaa toistuu kuvassa harmaana.

Oikeastaan paras sana olisikin harmaatasapaino. Valkotasapaino (White Balance) on siitä huono ilmaisu, että tasapainoa ei saisi mitata valkoisesta vaan vaalean harmaasta. Paras on 3/4-sävy (RGB noin 190)

Harmaan toistuminen kuvassa puhtaan harmaana on harkinnan varainen asia. Useimmiten kuvassa kannattaa olla valon väriluonne mukana. Tuotekuvaus studiossa on asia erikseen.
Experte
Viestit: 87
Liittynyt: Syys 07, 2011 11 : 02

Viesti Kirjoittaja Experte »

Käsitteet sinänsä voivat olla semantiikkaa ja jokainen ymmärtää ne tavallaan, mutta itse kyllä keksisin näille kaikille kolmelle eri tarkoitukset.

Valkotasapaino on juuri niin kuin P. Potka tässä selventää: Se mikä oikeasti on harmaata, on myös kuvassa harmaata. Väri on harmaa silloin kuin kaikkien kolmen päävärin intensiteetti on sama.

Väritasapainolla saatetaan taas tarkoittaa, että kuinka eri värit toistuvat suhteessa keskenään ja siihen harmaaseen. Eli toisin sanoen harmaasävyt saattavat olla täysin kohdallaan, mutta oranssi on keltaista ja punainen purppuraa. Värivirhe, jota ei harmaatasapainolla pystytä korjaamaan.

Valotasapaino on taas jotain joka kertoo, että kuinka kuvan tummat ja valoisat kohdat toistetaan. valotasapainoa voidaan muokata käyrillä – korostaen tai kompressoiden. Se ei vaikuta valkotasapainoon tai väritasapainoon. HDR on esimerkki käsittelystä, jossa valotasapainoa korjaamalla kaivetaan valotuksen sävyjä esiin.

Nopea selostus aiheesta josta voisi kirjoittaa kirjan – on useita kirjoitettukin, mutta toivottavasti selventää hiukan.
Vastaa Viestiin