Sivu 1/1
Manuaalisalama kotikäytössä
Lähetetty: Heinä 22, 2014 12 : 05
Kirjoittaja sepim
Aiheuttaako paljon lisävaivaa salaman säätäminen vai riittääkö kotikäytössä kerran asetettu perussäätö useimpiin tilanteisiin ilman että salamaan tarvitsee koskea?
Ajattelin hankkia langattoman, radiosignaalilla ohjattavan mallin tuohon kirjahyllyn päälle.
Lähetetty: Heinä 22, 2014 13 : 33
Kirjoittaja Ville^K
No kyllähän sitä täytyy aina säätää jos valaistus muuttuu sisällä. Ellet sitten paukuta joka kerta täydellä teholla ja tapa kaikkea vallitsevaa valoa pois kellonajasta riippumatta.
Lähetetty: Heinä 22, 2014 14 : 06
Kirjoittaja Guzmo
Jos salamassa on langaton TTL, käyttö on helppoa. Valaisun perusteiden opettelu on kuitenkin lisävaivan arvoista.
Lähetetty: Heinä 22, 2014 14 : 25
Kirjoittaja sepim
Onko tuo TTL jonkinlainen kameravalmistajien yhteinen standardi vai jokaisen merkin oma menetelmä, mitä muut merkit ei ymmärrä?
Esim onko Canonin ja Sonyn TTL yhteenmsopivia keskenään?
Lähetetty: Heinä 22, 2014 14 : 39
Kirjoittaja olli R
Sinänsä toki voit pitää salaman vakioteholla ja säätää kameran aukolla, herkkyydellä ja ajalla valotusta. Usein käytetty aukko vaan riippuu kuvauskohteen vaatimasta syväterävyydestä, jolloin salamaa pitää säätää. Tai voisihan sitä sitten taas säätää herkkyydellä... Ja salaman antama teho kohteeseen riippuu etäisyydestä, eli se paikka mitä kuvaat, määrää myös sitä säätöä.
Jotakin siis joka tapauksessa säädät, jos sinulla on käsisäätöinen salama.
Digikamerat eivät osaa säätää automaattivalotustaan sen mukaan, mitä käsisäätöisestä salamasta tulee valoa, vaan ne mittaavat ennen varsinaista valotusta.
Jos taas salama on kamerajärjestelmän oma automaattisalama, niin mittaus tehdään ennen varsinaista valotusta niin, että salama väläyttää pienen esisalaman mittausta varten ja sitten kamera ohjaa salaman tehoa varsinaisen välähdyksen aikana.
Ja nykyiset TTL:t eivät ole yhteensopivia eri valmistajien välillä. Noissa käytetään yleensä infrapunaa ohjaamaan salamaa ja se voisi toimia sisällä ihan riittävän hyvin. Jos kamerassassi on sisäänrakennettuna tuo lähetinpää, niin saatat päästä kohtuullisen edullisestikin.
Jos sinulla on Nikon tai Canon, niin jonkinlainen ainakin hiukan edullisempi kompromissi voisi olla YongNuo:n YN622 -radiot ja TTL-yhteensopiva salama (esim YN586), jolla saisit radiot ja TTL:n.
Lähetetty: Heinä 22, 2014 15 : 23
Kirjoittaja Mikael K.
Olen harrastanut itse samaa kuin mistä aloittaja kirjoittaa. Huoneen nurkkaan salama, niin että sen pää sojottaa valkeaan kattoon ja mahdollisesti myös valkeaan seinään. Näin valo leviää kohtuullisen tasaisesti. Jos huone on iso niin lisäksi voi käyttää useampia salamalaitteita, joiden teho on säädetty vakioksi. Nyt aukolla ja ISO-arvon säädöllä selviää kaikista tilanteista, kun valon määrä vähenee kauemmas salamasta päädyttäessä.
Olennaisen tärkeää on oikea suuntaus, niin että valot ja varjot ovat mahdollisimman halutun kaltaiset. Lisähaasteita tuo jos seinällä on isoja ikkunoita ja ulkoa tuleva valo vaihtelee pilvien kulun mukaan. Siitäkin selviää, kun juoneen pääsee mukaan. Tietysti TTL-systeemi auttaa huomattavasti, niin että ei tarvitse olla sormet herkkinä vaihtamassa säätöjä. Vakiotilanne illalla on kuitenkin helppo hallita, kun valon määrä ei muutu.
Lähetetty: Heinä 22, 2014 16 : 26
Kirjoittaja sepim
Mulla on Sony A58, jossa on Multi Interface shoe. Tuohon ei taida saada sopivaa lähetin/vastaanotinta noista Yongnuo-tuotteista.
Esim Yongnuo RF603 ei löytyne Sonylle (Canonille kylläkin) eikä tuokaan taida siirtää TTL-tietoa.
Yongnuo YN-622C TTL olisi ihanne mutta tuotakaan ei Sonylle löydy.
Löytyi sen sijaan yksinkertainen modausohje, millä saadaan tuo RF603 toimimaan Sonyssa. Tosin en tiedä, mitä tietoja siirtää..
http://improvephotography.com/11654/use ... cessories/
I found a promising solution: a mod for a Yongnuo RF-603 transceiver. By soldering a resistor into the circuit in the right place, it simulates a half-pressed-down shutter button, telling all of the transceivers to prepare to fire, and will fire when the shutter button is pressed, (or the test button.)
For more info, search “Sony RF603″ on Youtube, or “Yongnuo” on Dyxum.com (A Sony forum.) The resistor costs about a dime; I found a package of 10 on Amazon for $1.16 with shipping.
By the way, the a99 is Sony’s newest DSLR, with the Multi-Interface Shoe that the Nex6 is also blessed with.
Modauksen teko-ohjeita löytyy Youtubesta lisää
https://www.youtube.com/watch?v=Iiy4zGEt5xU
Re: Manuaalisalama kotikäytössä
Lähetetty: Heinä 24, 2014 15 : 09
Kirjoittaja lippoma
sepim kirjoitti:Aiheuttaako paljon lisävaivaa salaman säätäminen vai riittääkö kotikäytössä kerran asetettu perussäätö useimpiin tilanteisiin ilman että salamaan tarvitsee koskea?
Ajattelin hankkia langattoman, radiosignaalilla ohjattavan mallin tuohon kirjahyllyn päälle.
Onnistuu kun säädöt langattomaan salaman puoliteholle, kameran manuaalitilaan ja säädöiksi kameraan 5.6, ISO 100, 1/160. Salamaan (esim. Yongnuo 560 ja cactus wireles) eteen jokin valonhajoittaja tai sateenvarjo ja suuntaus kattoon. Jos kirjahylly korkea niin kannattaa mielummin laittaa salama matalammalle. Hanki vaikka 2 salamaa ja 3 langatonta lähetintä ja sijoita toinen salama vaikka ikkunalle vaaleitten verhojen taakse täydellä teholla ja sitten vaan kokeilemaan. Jos ylivalottuu niin aukkoarvoa suuremmaksi tai salamia pienemmälle. Kokeilemalla pääset tutustumaan valotuksen saloihin ja opit nopeasti säätämään valoja
Lähetetty: Heinä 24, 2014 18 : 25
Kirjoittaja OskuK
sepim kirjoitti:Onko tuo TTL jonkinlainen kameravalmistajien yhteinen standardi vai jokaisen merkin oma menetelmä, mitä muut merkit ei ymmärrä?
Esim onko Canonin ja Sonyn TTL yhteenmsopivia keskenään?
Ei ole, ja lisäksi monen valmistajan nykyinen ei ole yhteensopiva edellisen kanssa jne. Fleshtight varmaan antaa kohta kolme kertaa pidemmän ja siksi paremman vastauksen ;-)