Mitä valonlähteitä studiomakroilussa?

Aukot, sommittelu, salamat, akut jne.
banania
Viestit: 38
Liittynyt: Joulu 26, 2011 10 : 31

Mitä valonlähteitä studiomakroilussa?

Viesti Kirjoittaja banania »

Olen rakentanut pienen kotistudion makrokuvaukseen. Studio on hyvin yksinkertainen, alusta, tausta, valot ja kuvaus tietsikan kautta.

Valoina minulla on pari kolme täyden spektrin päivänvalolamppua letkuvarsien päässä. Lamppujen värintoisto on erinomainen (cri 96) ja Kelvineitä kaikissa on 5500. Näillä saa värit toistumaan ja hommeli toimii valaistuksen osalta ihan hyvin.

Valaistus on kuitenkin tylsän tasainen eikä valoja saa fokusoitua. Näillä ei myöskään onnistu vahva takavalo eikä valoja voi rajata keilamaisiksi. Käytännössä yksi valo on päävalo ja toisella sitten voi hallita liian jyrkkiä varjoja ja kolmannella voi takaa taikka sivusta valaisemalla tuoda kohteen reunoja esiin ja tummentaa taustaa.

Jonkin verran olen testaillut myös fikkarien käyttöä. Halpoja ledfikkareita minulla on useita erilaisia, mutta kaikilla on heikko värintoisto ja ovat joko aivan liian keltaisia taikka sinisiä ja tehot ovat myös heikot. Tyypillisesti CRI on jotain 60 - 70 ja lampö joko alle 3000 taikka sitten ylisinistä. Näiden sotkeminen täyden spektrin lamppujen kanssa ei myöskään toimi ollenkaan.

Onkohan palstalla samojen ongelmien kanssa painiskelevia?

Ledit ovat kehittyneet vauhdilla ja jotain kynävaloja joissa cri yli 90 ja kelvineitä 5000 ja lumeneja reilusti on jo saatavilla, mutta parhaat noista ovat kalliita ja useimmissa fikkareissa ei edes kerrota näitä valon tunnuslukuja.

Pikkusen olen yrittänyt etsiskellä sopivaa fikkaria ja tälläinen on nyt harkinnassa. Kehuvat värintoistoa ja lumeneja pitäisi olla 80, kelvineitä kyllä ilmeisesti vain vajaa 3000...

http://www.amazon.com/Terralux-TLF-802A ... B0052AHEVG

Pari kolme tuollaista voisi mahdollistaa kaikenlaista studiomakroilussa. Näitä erilaisia "kynälamppuja" on vaan niin jumalaton määrä että hyvinkin saattaisi löytyä vielä paljon sopivampia fikkareita. Onkohan palstalaisia omia kokemuksia ja viritelmiä näistä. Todella mielelläni kuulisin kokemuksista.
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
DanielB
Viestit: 509
Liittynyt: Marras 01, 2008 1 : 27

Viesti Kirjoittaja DanielB »

Salamat?
banania
Viestit: 38
Liittynyt: Joulu 26, 2011 10 : 31

Viesti Kirjoittaja banania »

Kiitos vastauksestasi DanielB.

Salamalla saisin kyllä 5500 Kelvinin yleisvaloa, mutta millä kikoilla tuosta saisi sitä hakemaani fokusoitua/rajattua/keilamaista valoa. Varmaan tuokin onnistuisi jollain foliosuppiloilla taikka vastaavilla?

Nuo käyttämäni täyden spektrin lamput ovat mielestäni hyvä ratkaisu yleisvalaistuksen osalta. Niiden ongelma ja tylsyys tulee siitä että niitä ei voi fokusoida tarkasti. Makroilussa kun kohde saattaa olla vain joitakin millejä - joitakin senttejä ja tarve olisi saada tarkkaan kohdennetulla valaistuksella nostettua esiin detaljeja, saada aikaan osittaista läpivalaisua, jättää detaljin ulkopuoliset alueet tummiksi taikka ylipäätään luoda "dramatiikkaa" valoilla.


Näitä hakemiani täydenspektrin ja korkean värintoiston ledejä alkaa tulla markkinoille. Tässä yksi uutuus

Ensimmäistä kertaa on nyt markkinoilla täyden spektrin päivänvaloledilamppu, jonka värilämpötila on 5500 K (keskipäivän päivänvalo) ja värintoistoindeksi yli 91. Valo on puhtaan valkoista.

http://www.adlux.fi/public/koti/2012vivaliteledit.html

Kapeakeilaisia kynämäisiä ledfikkareitakin alkaa löytyä siis joilla CRI yli 90 ja kelvineitä yli 5000 mutta nämä taitavat olla vielä leikkaussalitavaraa ja hinnat sen mukaisia.

Tässä olisi yksi ehdokas, mutta hintaa kertyy

http://www.everydaycommentary.com/2011/ ... eview.html

Led -tekniikka menee koko ajan vauhdilla eteen päin ja varmaan halvempiakin asiallisia jo löytyy, kun vaan tarpeeksi etsii.

En tiedä oikein mitään muuta tekniikkaa jolla voisi saada tarkasti kohdennettavaa high cri ja 5500 K valoa studiossa tapahtuvaan makrokuvaukseen.

Kuvaan tietsikan kautta liveviewmodessa ja pinoan helicon remotella ja siinä aikaa palaa lähinnä valojen säätelyyn. Yleisvalaistuksen kanssa tuskastuu nopeasti ja alkaa kaivata fokusoitua valoa.

Mikroskooppivalaisimet tähän tyyliin

http://www.ebay.com/itm/FIBER-OPTIC-Y-S ... 0128523690

olisivat kyllä yksi vaihtoehto, mutta en tunne tätä tekniikkaa sen tarkemmin.
alsalus
Viestit: 1421
Liittynyt: Elo 17, 2009 13 : 50

Viesti Kirjoittaja alsalus »

Mikset tee heijastinkupua/ladonovia noihin lamppuihin? Vaikka sillä foliolla? Mä olen käyttänyt led-lamppua valaisuun itse oikeastaan vain pimeässä, kun pitää saada tilannekuvaa. Laadukas ledifikkari riittää potretteihin ihan ok, ja helpottaa tosi paljon kuvaamista rajaamisen ja tarkennuksen suhteen. Studio-olosuhteissa salama on kuitenkin paljon parempi hankinta kuin mikään kynälamppu.
banania
Viestit: 38
Liittynyt: Joulu 26, 2011 10 : 31

Viesti Kirjoittaja banania »

Hei alsasus ja kiitos kommentistasi.

Olen kyllä yrittänyt askarrella täydenspektrin lampuistani pienialaisesti kohdentavia valokeiloja, mutta näiden tehot ja muodot ovat sellaisia että valoista tulee aivan liian himmeitä.

Kynäfikkarista saa helposti alle neliösentin valokeiloja ihan vaan suppilon sille askartelemalla ja tehotkin riittävät makroiluun tuollaisilla 80 lumenen kynäledeillä.

On myös mukavaa katsella kuvanäkymää ruudulla samalla kun siirtelee niitä kynävaloja ja kuristaa niiden valokeiloja yms. Ongelmana on vain noiden kynäledien huonot värintoisto-ominaisuudet/heikot spektrit verrattuna täyden spektrin valoihin, eli ovat yleensä aivan liian keltaisia taikka sinisiä. Pitäisi löytää jostain high cri/5000+ Kelvinin kynäledejä... halavalla tietenkin...

On minulla pari salamaa, mutta ne eivät mielestäni oikein sovellu tähän hakemaani valaistusjuttuun, eli ovat luonteeltaan laajasti valaisevia yleisvaloja.
Munt
Viestit: 9998
Liittynyt: Joulu 31, 2008 3 : 23

Viesti Kirjoittaja Munt »

banania kirjoitti: Salamalla saisin kyllä 5500 Kelvinin yleisvaloa, mutta millä kikoilla tuosta saisi sitä hakemaani fokusoitua/rajattua/keilamaista valoa. Varmaan tuokin onnistuisi jollain foliosuppiloilla taikka vastaavilla?
Ebaysta saa yhdellä eurolla (sis postit Suomeen) diffusoreja, eli niitä salamakohtaisesti muotoiltuja muovikuppeja. Niihin voi liimailla erilaisia tötteröitä ja tehdä mikrosnootteja tai erilaisia pieniä tasovaloviritelmiä. Voi käyttää Jeesusteippiä tai foliota, tai mitä vaan mehupilliä tai pitkääkin muoviputkea. Härvelien kasaaminen on siis lähes ilmaista ja vain mielikuvitus on rajana.

Katso välillä vaikka googlen kuvahaulla vinkkejä hakusanoilla macro light system / macro (light) set up / snoot yms ja etsi uusia virikkeitä.
Moni hyvä idea on jo kokeiltu ja vaatii vaan omaa soveltamista käytäntöön.

Jos haluat hyvän vinkin miten fokusoida valoa tarkasti kohteeseen, niin ota esim 100mm makro käteen (tai joku 10 euron vanha halpistele), tarkennus äärettömään ja kävele kattovalon alle siten, että objektiivi fokusoi sitä hehkulampun kuvaa kämmeneen ja katso miten sen objektiivin asento ja tarkennus ja käden etäisyys takalinssistä vaikuttaa siihen hehkulampun langan/loistevalon/taskulampun/auringon yms piirtymiseen omaan käteen. Sitten käännä objektiivi toisinpäin ja ohjaa valoa objektiivin läpi takalinssin suunnasta. Nyt pitäisi olla selvää, että tietyin järjestelyin voit vaikka fokusoida Johanna Tukiaisen kuvaa koppiaisen persiiseen*.

*Munt suosittelee

..
alsalus
Viestit: 1421
Liittynyt: Elo 17, 2009 13 : 50

Viesti Kirjoittaja alsalus »

Hahaa, muntin tuksuvinkki on loistava. Eipä ollut tullut omaan mieleeni.

Noissa ledilampuissa on kieltämättä oma etunsa valaistuksen rakentamisen suhteen. Ledit kehittyvät niin kovaa vauhtia, että epäilemättä niistä on jo valokuvauskäyttönkin juurikin tuollaisessa makrohommassa.

Salamoilla vaan kun opettelee kuvaamaan eri tavoin erilaisilla valonmuokkaimilla, saa aika monipuolisia valaistuksia tehtyä. Itse kuvaan makroja usein niin, että käytän kirkasvalolamppua yleisen pehmeän valon tuottamiseen ja hoidan salamalla kohteen muotojen esiintuomisen.
banania
Viestit: 38
Liittynyt: Joulu 26, 2011 10 : 31

Viesti Kirjoittaja banania »

Kiitos Munt tuksuideastasi.

Noita jeesusteipattuja snootteja minulla onkin tuossa pöydällä jo useampi viritelmä. Kätevä laatuvaloa tuottava valonlähde vain on hakusessa. Uusista (lähes) täyden spektrin ledeistä sitä etsin...
DanielB
Viestit: 509
Liittynyt: Marras 01, 2008 1 : 27

Viesti Kirjoittaja DanielB »

Ihan mielenkiinnosta, millaisille suuronnoksille sitten haet valaistusta?
banania
Viestit: 38
Liittynyt: Joulu 26, 2011 10 : 31

Viesti Kirjoittaja banania »

Tässä esimerkki jossa field of view vajaa sentti. Kuvattu siis ilman salamaa parin täyden spektrin lampun valossa.

http://www.flickr.com/photos/aarnijaheka/8753903585/

Tuossa haluaisin saada valoa kiteiden sisään. Taustakin saisi olla kiinnostavampi. Sellainen snootattu laatuledikynä voisi toimia... saisi jatkuvan valaistuksen jolloin snoottia siirtelemällä voisi tietsikan ruudulta katsoa livenä eri valaistuksien vaikutusta lopputulokseen.
Munt
Viestit: 9998
Liittynyt: Joulu 31, 2008 3 : 23

Viesti Kirjoittaja Munt »

Kuinka isoja kohteita tuossa on tarkoitus kuvata?
Ja ilmeisesti pitäisi myös yrittää välttää heijastumia kohteessa??

Isommat murkulat voi hyvin kuvata 2x salamalla, mutta pieniin en osaa sanoa miten saa valoa sisään, heijastuksen pois ja riittävästi terävyysaluetta. Voipi mennä kokeiluksi ja teettää töitä moinen hommeli?
Ja salamasta puhuttaessa kannattaa muistaa myös se, että pienen kohteen valaisussa pieni heijastin (styrox palanen tai valkoinen paperi) vastaa aina salamaa osateholla, eli yhdellä salamalla voi tehdä käytännössä helposti 2 valoa, jopa kolmekin.

..
banania
Viestit: 38
Liittynyt: Joulu 26, 2011 10 : 31

Viesti Kirjoittaja banania »

Tässä alan huippujen työnäytteitä.

http://www.mindat.org/mesg-13-206991.html

Tiedän että monet käyttävät luokkaa 5 - 8 valolähdettä hallitakseen heijastumia ja luodakseen osittaisheijastumia sun muuta. En tiedä miten sellainen onnistuu ilman jatkuvaa valaistusta ja mahdollisuutta seurata ruudulta valaistuksen muutoksia reaalissa.

Noh noi nyt oli niitä topten -kuvia joita voi vain ihailla ja ihmetellä miten ne on luotu.

Kohteet on siis muutaman millin - muutaman sentin luokkaa ja paljon heijastuksia mietittävänä tyypillisesti ja usein osittain transparentteja nuo kohteet eli pitäisi saada sisäiset reflektiot jotenkin mukaan kuvaan.

Jotenkin ne snootatut täyden spektrin ledit tuntuisivat hyvältä idealta.
DanielB
Viestit: 509
Liittynyt: Marras 01, 2008 1 : 27

Viesti Kirjoittaja DanielB »

Ai mineraalikuvausta...
Nyt menee ohi osaamissektorista ja kovaa.
Eikö noille oo ihan omat harrastajapiirinsä/fooruminsa?
Vois kuvitella että sieltä irtoais parhaiten tietoa.
Munt
Viestit: 9998
Liittynyt: Joulu 31, 2008 3 : 23

Viesti Kirjoittaja Munt »

banania kirjoitti:Tässä alan huippujen työnäytteitä.

http://www.mindat.org/mesg-13-206991.html

Noh noi nyt oli niitä topten -kuvia joita voi vain ihailla ja ihmetellä miten ne on luotu.
Tuossa ei ollut juuri lainkaan huippukuvia.
Pari oli hankalampaa tapausta, mutta suurimman osan voin tehdä vaikka heti kotona Canonin rungolla, OC-E3 johdolla ja kahdella EX sarjan salamalla + pikkusoftareilla ja styroxiheijastimilla.
Pitää varmaan etsiä joku kiiltävä murkula ja näyttää (set up) kokeeksi, kun ei ole muutakaan tekemistä... ;)

..
heppu
Viestit: 1018
Liittynyt: Maalis 03, 2003 21 : 34
Paikkakunta: Hönölä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja heppu »

Munt kirjoitti: Pitää varmaan etsiä joku kiiltävä murkula ja näyttää (set up) kokeeksi, kun ei ole muutakaan tekemistä... ;)

..
Noin pitääkin menetellä, mielestäni esimerkkikuvista ehkä oppii parhaiten.
Munt
Viestit: 9998
Liittynyt: Joulu 31, 2008 3 : 23

Viesti Kirjoittaja Munt »

heppu kirjoitti:
Munt kirjoitti: Pitää varmaan etsiä joku kiiltävä murkula ja näyttää (set up) kokeeksi, kun ei ole muutakaan tekemistä... ;)
..
Noin pitääkin menetellä, mielestäni esimerkkikuvista ehkä oppii parhaiten.
Tässä sulle esimerkkimielikuva:
Pukeudu rennosti. Mene yöllä kello 4 etsimään pyörätieltä jotain sopivan läpikuultavaa soraa. Ota mukaan taskulamppu ja toiseen käteen vasara kivien halkomista varten. Sinivalkoinen palveluauto tulee, ajaa ohi, ja...

..
banania
Viestit: 38
Liittynyt: Joulu 26, 2011 10 : 31

Viesti Kirjoittaja banania »

Jään Munt odottamaan murkulakuvaasi ;-)...

Mínulla tosiaan haasteena sekä löytää itse se murkula Suomen luonnosta että kuvata se.

Heikosti löytyy edes kv-saiteilta juttua jatkuvasta valaistuksesta studiomakroilussa ja/tai ledeistä. Täällä jotain...

http://www.photomacrography.net/forum/v ... 408#134408
DanielB
Viestit: 509
Liittynyt: Marras 01, 2008 1 : 27

Viesti Kirjoittaja DanielB »

http://www.photomacrography.net/forum/
Tolta saitilta löytyy vaikka mitä infoa macro/micro kuvaamisesta, setuppeja ja käytännön vinkkejä.
Itselleni jää vinkit lähinnä strobisteluun&eläin/kukka macroiluun...
Oxxi
Viestit: 16
Liittynyt: Huhti 23, 2011 18 : 20

HCRI-fikkari

Viesti Kirjoittaja Oxxi »

Täältä löytyy ainakin yksi järkevänhintainen HCRI-fikkari:
https://www.foursevens.com/products/MA-AD

Hyvät puolet on, että tota saa versiona, johon menee AA-paristo, useimmat taitaa käyttää CR123A:ta. Lisäks näyttäis saavan ilmasilla postikuluilla...

CRI-luvusta ei ole ole takeita. Tota lediä mitä ne tossa käyttää saa kolmella eri CRI:llä - 80,85,90

Täältä voi käydä niitä speksejä arpomassa mitä ne vois olla...
http://www.cree.com/products/pdf/xlampxp-g.pdf
Ossi Parvela Photography
http://www.ossiparvela.fi
Munt
Viestit: 9998
Liittynyt: Joulu 31, 2008 3 : 23

Viesti Kirjoittaja Munt »

banania kirjoitti:Jään Munt odottamaan murkulakuvaasi ;-)...
Mínulla tosiaan haasteena sekä löytää itse se murkula Suomen luonnosta että kuvata se.
Saattaa kuvassa hiukan kestää, kun ei löytynny sitä murkulaa. Mistähän löytäis sellaisen hiukan enemmän läpinäkyvän murkulan nyt helpoiten tähän hätään?? Noi tienvarren sepelit ja täyttömaat näkyisi olevan sitä samaa harmaata kuraa, jossa ei paljon kuvattavaa ole...

Lievä OT:
Sain viikonloppuna jonkun kuolemantaudin ja olo on todella karu ajoittain. Äsken raahauduin terveyskeskukseen kuullakseni vaan, että lääkäriin pääsee 3 viikon kuluttua.
Kuitenkin, kun menet yöllä taskulampun kanssa ulos kävelylle vasara toisessa kädessä, niin heti tulee poliisi kysymään mikä on hätänä ja voisko jotenkin auttaa. Ei saatana tullu siinä mieleen sanoa, että jos lääkäriin pääsis... ;D

..
Vastaa Viestiin