Erillinen virtalähde verkkolaitteen tilalle

Mikä tahansa valokuvaukseen liittyvä oheislaite
Geppetto

Erillinen virtalähde verkkolaitteen tilalle

Viesti Kirjoittaja Geppetto »

Eli tavoitteena olisi saada tehtyä (valmiina tuskin löytyy?) verkkovirtalaitteen pistokkeeseen kytkettävä kannettava virtalähde. Se voisi käyttää esim. isoja 1,5 V normaaleja UM1 paristoja/akkuja tai jotain muuta sopivaa.

Ongelmana on mitoitus, ei laitteen fyysinen rakentaminen. Osaan sellaisen väsätä, kun liitinkin on vakiomallinen. Mutta onko homma ollenkaan mahdollinen, kun verkkolaite väittää antavansa ulos 6V 2A. Saako paristoista/akuista ylipäätään ulos tuollaista virtaa? Jos saa niin mistä paristoista/akuista ja millä kytkennällä? Paino ei sinänsä ole kauhistus, kunhan vain pääsee pakkaseen verkkovirran ulottumattomiin. Neljä AA-akkua kun hyytyvät kylmässä liian pian.

Osaisiko joku auttaa miestä mäessa?
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
anttin
Viestit: 81
Liittynyt: Tammi 09, 2003 20 : 09

Viesti Kirjoittaja anttin »

Suunnistajien yösuunnistuksen akku, joka painaa kylläkin 300 g.

Yksi urheilua kuvaava lehtimies käyttää tälläistä viritelmää. Hänellä tämä lisäakku on taskussa ja takki roikkuu aina painosta.
Yösuunnistajat käyttää pientä reppua selässä paidan alla, joten eiköhän se olisi parempi taskuun verrattuna.

Akkuja ja reppuja myydään Suunnistajan kaupassa, joita on Helsingissä, Turussa ja Tampereella.
seppot
Viestit: 3846
Liittynyt: Tammi 16, 2003 15 : 19
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Erillinen virtalähde verkkolaitteen tilalle

Viesti Kirjoittaja seppot »

Geppetto kirjoitti:Eli tavoitteena olisi saada tehtyä (valmiina tuskin löytyy?) verkkovirtalaitteen pistokkeeseen kytkettävä kannettava virtalähde. Se voisi käyttää esim. isoja 1,5 V normaaleja UM1 paristoja/akkuja tai jotain muuta sopivaa.

Ongelmana on mitoitus, ei laitteen fyysinen rakentaminen. Osaan sellaisen väsätä, kun liitinkin on vakiomallinen. Mutta onko homma ollenkaan mahdollinen, kun verkkolaite väittää antavansa ulos 6V 2A. Saako paristoista/akuista ylipäätään ulos tuollaista virtaa? Jos saa niin mistä paristoista/akuista ja millä kytkennällä? Paino ei sinänsä ole kauhistus, kunhan vain pääsee pakkaseen verkkovirran ulottumattomiin. Neljä AA-akkua kun hyytyvät kylmässä liian pian.

Osaisiko joku auttaa miestä mäessa?
Jos kamera kerran toimii 4:llä AA-kokoisella NiMH-akulla niin kyllä se toimii niillä isommillakin. Tavallisia ruskohiilipattereita on turha kokeilla ne ei anna virtaa riittävästi. Itse kokeilisin 6V 2-10Ah lyijyhyytelöakkua oman kantokyvyn mukaan. Nuo 4 AA-akkua on oikeasti täytenä jotain 5.3V ja kamera viheltää pelin poikki jossain 4.9V kieppeillä. Jos sille tarjotaan reilut 6V niin varmasti toimii paremmin ja kauemmin. Joillakin kameroilla tarkennus nopeutuu ja saattaa tulla enemmän onnistuneita kuvia (tarkennuksen suhteen). Tuosta jännitteestä ei tarvi olla huolissaan jos kameran ohjeissa sanotaan sen toimivan tavallisilla alkaliparistoilla eli 4 x 1,55V. Siitä omasta virtalähteestäkin tulee melko varmasti reilu 6V ilman kuormaa kun sen mittaa.
Omassa kamerassa (4xAA) on virtaliitin ulkoiselle sähkölle ja vieressä lukee 6,5V ja jotkut on käyttänyt 7.2V radio-ohjattavien akkuja.

Sepe
--
PPi
Viestit: 278
Liittynyt: Maalis 24, 2003 13 : 29
Paikkakunta: Kauhava

Viesti Kirjoittaja PPi »

Itsessään 6V nimellisjännittellä olevia akkuja on ainakin esimerkiksi Partcolta saatavissa. Esimerkiksi Yuasan 1,2Ah:n lyijyhyytelöakku painaa 0,31kg ja maksaa alle 12 euroa. Kannattaa katsella myös mitä muita akkukennoja sieltä on saatavilla. Valikoima on aika kiva.
Geppetto

Viesti Kirjoittaja Geppetto »

Kiitoksia kaikille. Vilkaisen kerrottuja vaihtoehtoja. 300 g ei ole vielä paljon tähän käyttöön. Tasku ei kuitenkaan ole hyvä paikka juuri sanotusta syystä. Pitää laittaa systeemiin vaikka olkahihna , jos sitä joutuu kanniskelemaan.
Tapiol2003
Viestit: 2202
Liittynyt: Syys 28, 2003 16 : 03

Viesti Kirjoittaja Tapiol2003 »

Tekstistäsi ei käynyt ilmi, tarvitsetko virtalähteen digikameraa varten. Kysyn tätä lähinnä siksi että 12 W:n jatkuvan tehon tarve tuntuu todella reippaalta kameran kyseessä ollen. Tuolla tehontarpeella esim. Canonin 10D ei toimisi omalla akullaan kuin vartin (jos sitäkään) ennenkuin jännite laskisi alle kynnysjännitteen ja laite sulkisi kohteliaasti itsensä.
Less Is More
Geppetto

Viesti Kirjoittaja Geppetto »

Kyllä, digikameraa varten. Todellisesta tehontarpeesta en osaa sanoa mitään, annoin vain virtalähteen arvot. Neljän ison alkalipariston (2+2) virtaan laite suhtautuu nirsosti, eli väittää olevan liian vähän. Vaikka siitä pitäisi tulla kyllä samat volttimäärät kuin 4 sisäisellä AA-akullakin (~6). Jos tuo tarvitsee tuon ulkoisen syötön kautta suuremman voltti/ampeerimäärän?
bugi
Viestit: 231
Liittynyt: Loka 27, 2003 12 : 38
Paikkakunta: Vantaa

Digikameroiden virrantarve

Viesti Kirjoittaja bugi »

Olympus C-750:n virtalähde on speksattu muistaakseni 6.5V ja 2A, mutta ei se todellakaan voi käyttää sitä jatkuvasti (eihän nuo 4 AA NiMH akkua riittäisi edes tunnin käyttöön).
Tässä tuleekin esiin se että virtalähteissä ilmoitetaan maksimivirta/teho, ja vastaavasti laitteissakin ilmoitetaan maksimit. Jos omaa oskilloskoopin tai sopivan yleismittarin tuota virrankulutusta voi yrittää mittailla.

Olen itsekin kiinnostunut siitä todellisesta kulutuksesta kun olisi myös tarkoitus tehdä tuollainen raaahattava virtalähde, mutta ilman noita tietoja en voi mitoittaa akkuja sopivasti. No antaahan tuo neljä AA akkua vähän viitettä, eli luultavasti teen (sitten joskus) jotain jossa on noin 4x enemmän energiaa (kertaa 1/hyötysuhde). eli jotain 4 x 4.8V x 2Ah x 1.1 eli pyöristellen 40Wh luokkaa.

EDIT:
Ai niin, piti mainita että 4x AA-akku taitaa olla yleensä 4x1.2V=4.8V eikä 6V.
4 AA alkaliparistoa on noin 6V. Ja kun virtalähde on 6.5V, niin voisin vaikka veikata että kameran sisällä on yksinkertainen schottky-diodi -kytkentä eri virtalähteistä yhteiseen pisteeseen, paitsi jos ne ovat oikein innokkaita, akut/patterit kytketään [myös] FETillä. (Edellinen lause aukenee varmaan paremmin niille jotka osaa vähän elektroniikkaa.) Diodi haukkaisi pois heti 0.3-0.7V (riippuen diodista), mutta virrantarpeeseen sen ei pitäisi vaikuttaa.
Jos sitä sitten yrittää ajaa neljällä paristolla (=6V-diodi -> noin 5.5V) ja kamerassa on jokin "brown-out" tarkistus esim. 6V:n kohdalla, niin sitten saattaa nikotella. Yksinkertainen kokeilu voisi olla kytkeä 5 paristoa = 7.5V joiden perään 6.5V:n & 2A:n lineaarinen regulaattori. Sporttiset voivat tehdä tai etsiä swither-regun... Jos tuo 2A:n huippuvirta pelottaa, niin rinnalle voisi laittaa "supercapacitor":in (normaali temppu kännyköissä akkujen käyttöajan pidentämiseksi), mutta niiden saatavuus harrastelijoille on hiukan heikko Suomessa :(

Venyy, venyy... lopetan tältä kertaa tähän...

Markku Hassinen
Geppetto

Viesti Kirjoittaja Geppetto »

Täytyy myöntää, että tuo tekninen selitys meni yli hilseen puuttuvien sähkötekniikan perustietojen vuoksi. Jos joku sanoo missä järjestyksessä ja mitä komponentteja pitää kytkeä (kytkentäkaavio ja osaluettelo) niin osannen homman kasata, mutta suunnitteluun ei taidot riitä.
Vastaa Viestiin